Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:53:46 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ocena 73 Ornitologicznych Mistrzostw Polski  (Przeczytany 11640 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« : Grudnia 13, 2010, 05:07:05 »

Witam !
Rok temu po 72 OMP zwróciłem sie do Was z pytaniem:
"Ocena organizacji zawodów jest bardzo waznym jej elementem i niejednokrotnie konsekwencje oceny przeniesione zostają na nastepne edycje. Tak też jest w przypadku wystaw ornitologicznych. Dla organizatora wazny powinien być głos wystawcy, eksperta i widza. Jak było tym razem ?"
Pytanie powyższe aktualne jest również dla tegorocznych OMP. Wasze uwagi będą na pewno pomocne przy konstruowaniu umowy z Organizatorem przyszłorocznych Ornitologicznych Mistrzostw Polski, są więc bardzo ważne dla Rady PFO.

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Grudnia 13, 2010, 07:38:33 »

Uwazam przede wszysztkim ,ze glomnym problemem bylo to ,ze organizator nie spodziewal sie takiej ilosci ptakow np. czesc ptakow nie byla ujetych w katalogu. Mnie najbardziej interesowaly bordery mini a u tej rasy 4 czy 5 kolekcji nie bylo ani w katologu ani nie mialy kart ocen-same numery kolekcji.Podeejrzewam ,ze border mini nie byl wyjatkiem.Druga rzecz to nierzadkie bledy przestaienia liter nazwisk hodowcow. Ogolnie uwazam mistrzostwa za naprawde udane. Duzo hodowcow i kolekcji,oby z kazdym rokiem byl taki progres. 

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #2 : Grudnia 13, 2010, 10:41:47 »

bordery mini a u tej rasy 4 czy 5 kolekcji nie bylo ani w katologu ani nie mialy kart ocen-same numery kolekcji.Podeejrzewam ,ze border mini nie byl wyjatkiem

Te kolekcje nie były ocenione w dniu oceny.  Poprostu je przeoczono. Zostały ocenione dopiero w czasie wystawy...

CIH F-047
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Grudnia 13, 2010, 11:05:18 »

Wśród tych kolekcji była również moja.Nie mam o to żadnych pretensji do organizatorów.Zostaliśmy publicznie przeproszeni co uważam za bardzo ładny gest ze strony p. Jurka Kozłowskiego.Mimo różnych drobnych niedociągnięc  uważam,że tegoroczne mistrzostwa były udane.Szkoda ,że nie zostały zrealizowane postulaty dotyczące sędziów.Tak jak w latach poprzednich eksperci oceniający wystawiali swoje ptaki co rodziło u niektórych hodowców pewne podejrzenia komentowane,że np."kolega ocenia ptaki kolegi"
Ogólnie można powiedziec,że organizatorzy dołożyli starań by zrealizowac postawione przed nimi wymogi.Tegoroczne OMP pokazały, że w naszej organizacji idzie "nowe" i to w dobrym kierunku.Na pewno jest to w dużej mierze zasługą  nowej Rady PFO.

Granos
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 14, 2010, 03:56:25 »

jak zostały ocenione te kolekcje? Do kogo należały ptaki?

Javas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Racibórz
Wiadomoci: 80

« Odpowiedz #5 : Grudnia 14, 2010, 07:25:06 »

Jedna z takich kolekcji to były bordery miniaturowe Waldemara Keclera z Raciborza. Po wystawie , (nie wiem w sumie po co) zostały ocenione (nie wiem przez kogo) chyba , bo nie jestem pewien na 358 pkt.  Przykra wpadka.

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Grudnia 17, 2010, 02:45:57 »

Moim zdaniem Mistrzostwa bardzo zyskałyby gdyby federacja wywalczyła zerwanie z obowiazku ubiegania się o pozwolenia na hodowlę rodzimej awifauny. Widać ,że te ptaki maja wielu zwolenników w Polsce. Uważam ,ze federacja powinna ciagle walczyć o to w imieniu wszystkich Polskich hodowców.Powinniśmy mieć takie same prawa jak np. Czesi-jesteśmy czlonkami UE więc czemu mamy być wyjatkiem.Oprocz rodzimej awifauny przydałoby się zwolnienie z rejestracji najpopularniejszych gatunków egzotyki i papug jak:wróbliczka szaroskrzydla,zielonorzytna,czyż czerwony.  W przypadku wielu papug dla mnie to nie porozumienie rejestrować mutacje barwne,ktore nie wystepuja w naturze. Uważam ,że w ten sposób wielu hodowców zdecydowałoby się na hodowle egzotyki,której ciagle brakuje na MP.

Daniel K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Piece
Wiadomoci: 85

« Odpowiedz #7 : Grudnia 17, 2010, 03:35:41 »

Problem nie tyczy się przypadku rejestracji, a pogody i czasu odbywania się OMP. Tak, pewnie wielu z Was pomyśli co ma pogoda do OMP. A napiszę tyle: DUżO!!! Powiedzcie mi kto da papugi do OGRZEWANEJ HALI? Wiele papug (np. rozelle białolice, królewskie, nimfy, faliste) nie wymagają ogrzewanych pomieszczeń. Wiele hodowców trzyma te ptaki w zwykłym nieogrzewanym pomieszczeniu. Ktoś przywiezie na 5 dni papugi z nieogrzewanego do ciepłego, i co? I będzie je musiał całą zimę trzymać w ogrzewanym pomieszczeniu. Bo ile ta papuga przetrwa na tym dworze? 2dni? Dzień? Takie coś byłoby jak strzeleniem sobie samobója. Druga sprawa. Drobna egzotyka. Wszyscy wiedzą że wiele gatunków drobnej egzotyki ciężko zaobrączkować, bo czasem kontrola gniazda ma fatalne skutki (porzucenie młodych i niechęć do ponownego przystąpienia do lęgów)Wiadomo, że taka zeberka, mewka czy amadyna wspaniała tak nie zareaguje, ale chyba nie chcemy oglądać co roku 25amadyn wspaniałych, 4 srebrnodziobków, 8ryżowców, kilku zeberek i trzciniaków?Dajmy na to takie astryldy kratoskrzydłe lub zeberki timorskie które MOG¡ LÊG PORZUCIÆ!! Fakt, ciężko byłoby udowodnić że ptak jest wychowany u nas a nie kupiony na giełdzie. Ale dajmy sobie na to odpowiedŹ. Ile drobnej egzotyki będzie na OMP? Tyle co w tym roku? Jeszcze mniej? Ja wyjechałem z wystawy zawiedziony i to mocno. Bo większą różnorodność papug i drobnej egzotyki ( czyli tego co hoduję ) zobaczyłem na pierwszej wystawie organizowanej przez ZMDI Radlin, notabene była to pierwsza wystawa przez nas organizowana. Trzeba przejrzeć na oczy i zobaczyć że wystawa nie może się kręcić tylko wokół kanarków, a otworzyć drogę hodowcom szczególnie drobnej egzotyki do udziału w OMP. Pozdrawiam Daniel.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudnia 18, 2010, 12:37:50 »

Liczyłem na więcej koment. i ocen 73 OMP. Temat jest ciekawy, przynajmniej moim zdaniem. Uważam też, ze poza słabymi stronami były również pozytywne elementy na tych mistrzostwach i nalezałoby tez o nich powiedzieć, a przynajmniej je zauważyć.
Niewątpliwie słabą stroną była ta część, która zwiazana była z informatyką: brak katalogów na czas (w umowie z Organizatorem zawarty jest punkt mówiący, że katalog musi być dostepny w pierwszym dniu wystawy !), brak kart ocen na klatkach w pierwszym dniu wystawy i słabiutko wykonane dyplomy. organizator został zaskoczony taka iloscia ptaków i tu plus nalezy sie wystawcom.
Ale były i pozystywy w stosunku do mistrzostw z lat poprzednich: osobna sala dla kanarków śpiewających (bardzo sobie ten pomysł hodowcy tych ptaków chwalili), identyfikatory dla hodowców, organizatorów i gości, oznaczone kamizelkami słuzby porządkowe.
A ptaki ? Ktoś powie znowu kanarczarskie mistrzostwa polski. mozna i tak, tylko gdzie są hodowcy tych innych ptaków ? w tym roku odwiedziłem trzy wystawy stowarzyszeń, gdzie zaprezentowano całkiem sporo papug i małej egzotyki. prosiłem wprost o przywiezienie tych ptaków na OMP do Czeladzi. Daremne prośby. Wydaje mi sie, że wielu hodowcom wystarczą wystawy w stowarzyszeniach, a OMP już ich nie interesują, PFO potrzebna jest im tylko w celu zakupu obrączek. To przygnebiajace.
Nie jest rolą Organizatora ani Rady Federacji dostarczanie ptaków na OMP !
Kłopoty z obrączkowaniem tych ptaków nie są żadnym wytłumaczeniem. Widzieliscie na wystwach za granicą jakiegokolwiek ocenionego ptaka bez obraczki ? Śędzia nawet nie ma prawa go ocenić. To na razie tyle.

Daniel K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Piece

« Odpowiedz #9 : Grudnia 18, 2010, 01:08:09 »

Andrzej, a słyszałeś kiedyś o takim czymś co się nazywa chów spod mewek? Nie, nie każdy zagraniczny hodowca tak czyni, ale są tacy!!! Też mogę sobie podłożyć jajka pod mewki od mniszek, kratoskrzydłych, trzciniaków, papuzików itd. Dobra! Przywiozę wtedy 40kolekcji. I co MI z tego będzie? Ktoś kupi takiego ptaka i jest on zupełnie bezwartościowy, dla siebie też go nie zostawię bo po co? Przecież taki ptak ma zatracony instynkt macierzyński!!! Andrzej, jeśli hodujesz bądŹ hodowałeś drobną egzotykę to powinieneś wiedzieć o co mi chodzi. No a skoro to taki pikuś zaobrączkować to gdzie te ptaki są? Jeszcze długo ich nie zobaczymy na OMP, chyba że zmieni się coś w kwestii obrączkowania. Co mi i innym hodowcom drobnej egzotyki będzie po tym że będę chcieć zaobrączkować mniszkę przepasaną tylko po to żeby przywieŹć ją na OMP? Skoro najmniejsza kontrola gniazda może wszystko zniweczyć. Papug ludzie nie przywożą z powodu ogrzewanej hali. Druga sprawa, zeberki, mewki, ryżowce, amadyny wspaniałe, i jeszcze trochę innych, masę ludzi to hoduje, to gdzie są te ptaki na OMP? 4zeberki to tak śmieszna ilość, że na KAżDEJ czeskiej wystawie, ba nawet polskiej zobaczymy ich więcej. Co mogę z swojej strony dodać, w PFO jestem od początku listopada, i jeśli lęgi będą dobre to NA PEWNO  zobaczycie więcej drobnej egzotyki na OMP!

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Grudnia 18, 2010, 03:58:16 »

Papug ludzie nie przywożą z powodu ogrzewanej hali.
Daniel K.uczepiłeś się tej ogrzewanej hali,przecież wielu hodowców kanarków też o tej porze trzyma swoje ptaki w nieogrzewanych pomieszczeniach,ba nawet w zewnętrznych wolierach a swoje kanarki przywożą na OMP.Należy ptaki przygotowac stopniowo przyzwyczajając je do warunków panujących w hali wystawowej.

jan.gorzycki
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Ortografia skandaliczna! Proszę zwracać uwagę na ortografię!
Wiadomoci: 28

« Odpowiedz #11 : Grudnia 18, 2010, 08:48:03 »

Gieneralnie biorac to było jakotako. Jest pewine postep. Trzeba jednak powiedziec że pewnych manijer i zwyczajóow nie da sie w Czeladzi wyplenic. Nie było tez zadnej praktycznie reklamy tej wystawy a ledwo znalazlem w internecie termin mistszostw. Nie bylo informacji w naszym zwiazku o mistszostwahh Nie bylo regulaminu wystawy nawet do wgladu przy oddawaniu ptakow. W piatek na wystawie haos zupelny. Nie wiadomo jaki ptak ile punktow. Oceny eksperta lepiej nie oceniac, bo szkoda slóww. Jeszcze co to bardzo wysokie oplłaty za ptaki. Sporo znajomych musialo ograniczac liczbe ptakow co mieli zawiesć na wystawe, bo drogo było. Dobrze zę choc byyły charcenskije.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudnia 18, 2010, 09:29:47 »

Reklamy OMP były zamieszczone w czasopismach takich jak Nowa Egzota oraz Fauna&flora, a także na stronie internetowej PFO. Poza tym informacje otrzymywały takze stowarzyszenia na adresy internetowe podane przez nie do oficjalnej korespondencji z Radą Fedearcji. Jeżeli chodzi o regulamin to chciałbym przypomnieć, że w PFO istnieje dokument o nazwie: Ogólny regulamin konkursów i wystaw, a klasy wystawowe umieszczone są na stronie internetowej PFO. Chciałbym jeszcze nawiązać do wypowiedzi Daniela. Mam nadzieje, że bedziesz miał w przyszłości mozliwość odwiedzić wystawy zagraniczne, w przyszłym roku w Czechach jest miedzynarodowa wystawa o nazwie Exota Olomouc, która odbywa sie co dwa lata w Ołomuńcu. PojedŹ, zobaczysz tam tyle egzotyki i papug ile ja chciałbym widzieć na OMP i nikt wystawców nie zmusza do wystawiania tam ptaków. Wszystkie przy tym są zaobraczkowane. Byłem w tym roku w Gaszowicach na pirwszej Waszej wystawie. Bardzo mi sie podobało, oby tak dalej. Proszę jednak pamietać o obrączkowaniu ptaków, inaczej nici z oceny. 

Daniel K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Piece

« Odpowiedz #13 : Grudnia 19, 2010, 09:42:24 »

Papug ludzie nie przywożą z powodu ogrzewanej hali.
Daniel K.uczepiłeś się tej ogrzewanej hali,przecież wielu hodowców kanarków też o tej porze trzyma swoje ptaki w nieogrzewanych pomieszczeniach,ba nawet w zewnętrznych wolierach a swoje kanarki przywożą na OMP.Należy ptaki przygotowac stopniowo przyzwyczajając je do warunków panujących w hali wystawowej.

Tak, tylko że Ty kanarki możesz zabrać do domu, a za wiele miejsca taka klatka nie zajmnie. A co zrobisz z czterema rozellami białolicymi na przykład? Nie każdy ma możliwość zabrania je póŹniej do ogrzewanego pomieszczenia. Tu nie chodzi o przywyczajanie do warunków na hali wystawowej, tylko o to co z takimi ptakami zrobisz po OMP? Dasz je spowrotem na dwór? Będziesz je musieć trzymać w domu, a jak pisałem powyżej nie każdy się może na to pozwolić.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #14 : Grudnia 19, 2010, 09:51:38 »

Byłem jako wystawca lub zwiedzający  na ostatnich  chyba pięciu OMP i te właśnie zakończone uważam za  najlepsze.
Pomimo wielu niedociągnięć organizacyjnych o jakich pisali już wcześniej moi poprzednicy ,wiele zmieniło się na lepsze.
Największym sukcesem tych mistrzostw była duża liczba ptaków zgłoszonych do konkursu.
Myślę że w tym przypadku zaowocowała "mądra polityka " nowej Rady federacji PFO,po prostu hodowcy widzą że federacji zależy na pozytywnych zmianach w naszych hodowlach i tłumnie przyjechali na mistrzostwa.Niewątpliwie przyciągniecie na mistrzostwa tak dużej ilości ptaków jest zasługą PFO a nie organizatorów tej wystawy.
Niewątpliwym pozytywem tych mistrzostw było "ucywilizowanie" giełdy ptaków ,zakaz palenia papierosów i rygorystyczne jego przestrzeganie spowodowało ze giełda wyglądała dużo lepiej niż w latach poprzednich kiedy to unosiły się tam chmury dymu tytoniowego.Wszyscy organizatorzy mieli stosowne kamizelki,dzięki czemu byli łatwo rozpoznawalni i każdy od razu wiedział do kogo można się zwrócić z zapytaniem.
Miłym akcentem było również obdarzenie hodowców przez PFO kalendarzami i smyczami z napisem "wystawca".
Myślę że organizatorzy tych mistrzostw pomimo wielu niedociągnięć odnieśli jednak sukces.
Inną sprawą jest ocena ptaków przez ekspertów,bo jak co roku wielu hodowców miało do tej oceny wiele zastrzeżeń.Nie będę się w tym wątku rozpisywał bo rozumiem jakie problemy RF ma z ekspertami.Chciałbym tu jednak dodać że coraz więcej hodowców bierze udział w wielu konkursach i ma karty ocen z rożnych konkursów a ich poszczególne ptaki lub kolekcje są wielokrotnie oceniane przez rożnych ekspertów.
Takie karty ocen dają wiele  do myślenia bo co myśleć jeśli ocena jednej kolekcji tych samych ptaków na dwóch rożnych konkursach w przeciągu dwóch tygodni rożni się o 27 pkt w przypadku egzotyki lub gloster oceniany wcześniej na 91 pkt dostaje nagle 86 pkt.
Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca ponieważ hodowca płaci z własnej kieszeni za ocenę swoich ptaków i interesuje go fachowa ocena przez wyszkolonego eksperta a nie ocena ,która wzbudza powszechny śmiech wśród hodowców.
Daniel K. podobne problemy z ogrzewaną halą wystawową maja również hodowcy kanarków i jest to oczywisty problem wszystkich hodowców ptaków o tej porze roku.Tak ze nie zwalaj tego problemu tylko na hodowców ptaków egzotycznych.
Inną sprawą jest obrączkowanie rożnych drobnych ptaków egzotycznych lub niektórych papug wrażliwych na kontrole gniazda.
Podobny problem mają wszyscy hodowcy tych ptaków w całej europie a jednak takich ptaków jest sporo na rożnych wystawach europejskich,jak oni te ptaki obrączkują tego nie wiem bo zbytnio się na egzotyce nie znam,ale jak widać jest to możliwe.
Wymieniłeś wiele problemów dla których hodowcy ptaków egzotycznych nie wystawiają swoich pupili do konkursów ,ale może po prostu tym hodowcom brakuje "żyłki sportowej rywalizacji".

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!