Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:59:01 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wielkości obrączek  (Przeczytany 48167 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #30 : Padziernika 26, 2011, 12:35:15 »

czy kanarki zaobrączkowane obrączką 3,0 będą mogły uczestniczyć w wystawie na wystawach federacji PFO ??

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #31 : Padziernika 26, 2011, 01:58:47 »

Jeżeli ich hodowca należy do stowarzyszenia będącego członkiem PFO i jeżeli ten rozmiar jest przewidziany dla rasy kanarków zaobrączkowanych tym rozmiarem.Jeżeli się dobrze orientuję to PFO nie rozprowadzała tego rozmiaru obrączek.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #32 : Padziernika 26, 2011, 07:30:52 »

Jeśli dany człowiek należy do 2 stowarzyszeń ? w PFO ostatnio jest problem z obrączkami i dajmy na to zamawia u Nas, a my staramy się zamawiąć pełne rozmiary 2,0 ; 2,5 ; 3,0 ; 3,5 aby było jak najmniej zamawianych rozmiarów.

Dajmy na to że ten człowiek zgłosi obrączki w klubie PFO jako swoje czy jego ptaki będą dopuszczone do konkursu na mistrzostwach ? Mam na myśli ptaki dla których PFO zaleca obrączki 2,9, czy też może ptaki zostaną zdyskwalifikowane przez te 0,1mm ??

bloker22
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Jarosław Osiwała
Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #33 : Padziernika 26, 2011, 07:58:24 »

Wystarczy wejść tylko na stronę PFO , to nic nie kosztuje Umiech

OGÓLNY REGULAMIN
                                                KONKURSÓW I WYSTAW
                                    POLSKIEJ FEDERACJI ORNITOLOGICZNEJ   
                              Warunki uczestnictwa
2.1. Prawo udziału w konkursach maja członkowie stowarzyszę należących do
PFO, po uiszczeniu opłaty ustalonej przez organizatora.
2.2. Prawo udziału w konkursach mogą mieć również zaproszeni goście krajowi
i zagraniczni.
2.3. Ilość zgłaszanych do konkursu kolekcji ptaków i ptaków pojedynczych jest
nielimitowana, za wyjątkiem ustaleń określonych w pkt 9.3 oraz przypadków,
kiedy organizator ze względów technicznych zmuszony jest wprowadzić
4
ograniczenie liczby przyjmowanych ptaków. Fakt ten powinien być uzgodniony
z Rada Federacji i podany w regulaminie mistrzostw.
2.4. Hodowca wystawiający więcej niż jedna kolekcje w danej klasie zachowuje
wszelkie prawa wynikające z zajętej lokaty do: wyróżnień, nagród, medali,
dyplomów itp.
2.5. We wszystkich sekcjach dopuszcza się do konkursu ptaki z obrączkami
zamkniętymi PFO z cecha identyfikacyjna hodowcy (CIH) wystawiającego.
2.5.1. W szczególnych przypadkach, spowodowanych błędami lub opóŹnieniem
w realizacji zamówienia obrączek, do konkursu mogą być dopuszczone ptaki
z obrączkami PFO z CIH innego hodowcy lub z obrączkami rezerwowymi.
2.5.2. Hodowca wystawiający ptaki nieposiadające obrączek PFO z jego CIH, składa
oświadczenie potwierdzone przez władze stowarzyszenia do którego należny,
ze jest hodowca wystawionych ptaków.
2.5.3. Ostateczna decyzje o dopuszczeniu do konkursu ptaków z obrączkami PFO
z CIH innego hodowcy lub z obrączkami rezerwowymi podejmuje organizator
konkursu.
2.5.4. Goście zaproszeni do udziału w konkursie wystawiają ptaki posiadające ich
obrączki rodowe.
2.6. W sekcjach od A do E oraz O i P dopuszcza się jedynie ptaki z hodowli
własnej, z obrączkami z danego roku hodowlanego (ptaki jednoroczne,
młode).
2.7. W sekcjach M i N wiek ptaka nie ma znaczenia.
2.8. We wszystkich sekcjach te same ptaki mogą tylko raz brać udział w konkursie
tej samej rangi (np. raz w mistrzostwach regionu, raz w mistrzostwach Polski).
2.9. Ptaki wydawane są hodowcom po zakończeniu wystawy, zgodnie
z ustaleniami zawartymi w regulaminie (programie) wystawy.

Pozdrawiam Jarek

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #34 : Padziernika 26, 2011, 10:12:44 »

Laki nie rozumiem o co ci chodzi?Co?? Wyjaśnij mi jedna rzecz: jeżeli ktoś należy nawet do 100 stowarzyszeń to żeby wziąć udział w mistrzostwach organizowanych przez PFO to musi mieć ptaki obrączkowane obrączkami rozprowadzanymi przez PFO, wyjątek stanowią zaproszeni goście np. hodowcy zagraniczni obrączkujący obrączkami obowiązującymi w rodzimych stowarzyszeniach (tak samo jest w przypadku obcokrajowców należących do polskich stowarzyszeń) więc co tu tłumaczyć. Po drugie nikt nie może w PFO zgłosić innych obrączek jako swoje niż te które zamówił poprzez swoje stowarzyszenie do PFO - więc o co ci chodzi bo dla mnie sprawa jest jasna. Pozdrawiam Jarek.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #35 : Padziernika 26, 2011, 10:22:53 »

W celu uzupełnienia gościem może być również rodzimy hodowca zaproszony do udziału i wtedy może mieć obrączkę taką jaką zamówił w swoim stowarzyszeniu niekoniecznie należącym do PFO, ale podejrzewam że takowych gości nie będzie gdyż wtedy musiałyby to być: Otwarte Mistrzostwa Polski. Więc w grę wchodzą tylko zagraniczni hodowcy zrzeszeni w polskich stowarzyszeniach a obrączkujący obrączkami rodzimymi lub hodowcy krajowi zrzeszeni w kilku stowarzyszeniach w kraju ale obrączkujący obrączkami PFO.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #36 : Padziernika 26, 2011, 11:43:50 »

zadałem pytanie tutaj bo tu na forum jest dużo hodowców z PFO i myślałem że mieliście już takie sytuacje że obrączkowaliście innymi obrączkami niż zakupionymi przez PFO.

bloker22 dziękuje za regulamin, szczerze nie pomyślałem żeby szukać regulaminu na stronie www

Poniższe podpunkty wyjaśnił mi wszystko :

2.5. We wszystkich sekcjach dopuszcza się do konkursu ptaki z obrączkami
zamkniętymi PFO z cecha identyfikacyjna hodowcy (CIH) wystawiającego
.
2.5.1. W szczególnych przypadkach, spowodowanych błędami lub opóŹnieniem
w realizacji zamówienia obrączek, do konkursu mogą być dopuszczone ptaki
z obrączkami PFO z CIH innego hodowcy lub z obrączkami rezerwowymi.

2.5.2. Hodowca wystawiający ptaki nieposiadające obrączek PFO z jego CIH, składa
ze jest hodowca wystawionych ptaków.

W tym regulaminie nie ma również informacji o rozmiarach właściwych dla danego gatunku, bądŹ rasy a o to właściwie pytałem, jest też napisane że jeśli władze stowarzyszenia przyjmą obrączki rezerwowe to ptaki mogą startować do konkursu, chyba że organizator konkursu nie dopuści ich do wystawy.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #37 : Padziernika 27, 2011, 01:38:39 »

l Kanarki kolorowe l Kanarki kształtne l Egzotyka mała l Papugi małe l Papugi średnie l Papugi duże

Zgodnie z regulaminem PFO, w sekcjach od A do E oraz O i P dopuszcza się jedynie ptaki z hodowli własnej, z obrączkami z danego
roku hodowlanego (ptaki jednoroczne,młode).
W sekcjach M i N wiek ptaka nie ma znaczenia.
W sekcji małej egzotyki i pozostałych papug, o których regulamin nestety nic nie mówi obowiązują obrączki zgodnie z regulaminem
COM, który dostępny jest na stronie www.pfo.info.pl, opracowany i przetłumaczony przez Pana Krzysztofa Wilczewskiego .

– Egzotyka sekcja F1 i F2 – obrączki roczne lub dwuletnie.
– Sekcja H – hybrydy – obrączki roczne lub dwuletnie.
– Sekcje I, I2, J i K – obrączki roczne lub dwuletnie.
– Sekcja K – łakówka i Nimfa – obrączki roczne lub dwuletnie.
– Sekcja K- Świergotki, modrolotki, rozelle- obrączki roczne , dwuletnie lub trzyletnie.
– Sekcja L – Papugi Azji i Afryki – Aleksandretty- obrączki 1, 2, 3 lub 4 letnie.

pigmej - myślałem, że jesteś mądrzejszym człowiekiem.

W tym wycinku regulaminu Mistrzostw Śląska masz pierwsze błędy Ogólnego Regulaminu  PFO.
LaKi
Zapewne każdemu organizatorowi konkursów, wystaw zależy na dużej liczbie wystawców. Więc i w jego interesie jest dopuszczenie do wystawy hodowców innych organizacji.
Wystarczy w informacji o wystawie  napisać- OTWARTE (np. Otwarte Mistrzostwa...) i problem obrączkowy zostaje zakończony.
To organizator decyduje kogo dopuszcza do konkursu, nie PFO.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #38 : Padziernika 27, 2011, 02:08:05 »

Więc już ci norwiku24 odpisuje:
czy mądrzejszy jestem nie wiem, ale ty nawet czytać nie potrafisz bo ja napisałem już wcześniej o otwartych mistrzostwach......, ty za mądry nie jesteś niestety gdyż potrafisz się podłączać do cudzych teorii i traktować je jako swoje i to nie pierwszy raz. A jeżeli chodzi o organizatora mistrzostw to śmiem zauważyć że jest to organizacja należąca do PFO i tylko takie obrączki o jakich pisałem bedą akceptowane Ty "człowieczku" ze swoimi obrączkami możesz się wystawiać co najwyżej w Pszczynie. Pozdrawiam

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #39 : Padziernika 27, 2011, 07:39:03 »

panowie napisałem kolega należy do klubu należącego pod PFO i z tego co wiem można w każdym klubie zgłosić dodatkowe swoje rezerwowe obrączki, prawda ??

Dlatego zadałem pytanie: Czy jeśli na obrączce będzię rozmiar 3,0 a dla tego ptaka jest przewidziany 2,9 według PFO to ptak będzie zdyskwalikowany ?? << Tylko to chcę wiedzieć, nie chce aby ktoś znowu zarzucał mi jakieś wywoływanie burzy.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #40 : Padziernika 27, 2011, 08:01:39 »

Nie ma problemu Laki zadałeś pytanie i dostałeś myślę wyczerpującą odpowiedz. Obrączki dodatkowe czy rezerwowe również rozprowadza PFO (pod warunkiem że stowarzyszenie w którym jest kolega należy do PFO) tzn są przez federację zamawiane więc rozmiar będzie na pewno 2,9mm. Inne obrączki niż te o których pisałem wcześniej nie będą przyjmowane. Sytuacja jest jasna bo PFO obrączek 3mm nie rozprowadzała. A pytanie byłoby zasadne np. w stosunku do hodowcy niemieckiego zrzeszonego również w polskim związku. Taki hodowca ma np zgłoszone w PFO swoje obrączki DKB i jego CIH  Niemiec jest odnotowany w bazie PFO. Taki hodowca wystawiając ptaki u nas na obrączkach DKB (jak się nie mylę 3mm) nie zostanie zdyskwalifikowany. Tak samo działa DKB - patrz udział naszego hodowcy zrzeszonego również w DKB w mistrzostwach Niemiec - Obrączki PFO 2,9mm nie został zdyskwalifikowany za obrączki. Myślę ze teraz wyczerpałem temat. Pozdrawiam Jarek.

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #41 : Padziernika 28, 2011, 01:55:34 »

czy kanarki zaobrączkowane obrączką 3,0 będą mogły uczestniczyć w wystawie na wystawach federacji PFO ??

Z tego co tutaj napisaliście wnioskuję, że będa mogły uczestniczyć pod warunkiem, że obrączki będą z tego stowarzyszenia, które nadzoruje zamawianie obrączek. Czyli innymi słowy hodowca glosterów z łSHKiPO zakładając ptakom obrączki 3,0 może je wystawiać na Mistrzostwach Polski i będzie OK.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #42 : Padziernika 28, 2011, 02:41:04 »

Pigmej:
Jaka wiedza rozmówcy, taki poziom rozmowy.
Ponownie nic nie zrozumiałeś. Czy widząc wpis NORWIK 24 tak się usztywniasz, że zaczyna pracować Ci wyłącznie jedna szara komórka.
Dla Ciebie więc, jak „krowie na granicy” dokładnie wszystko wyjaśnię:
Po pierwsze.
Poznaj znaczenie słów:
Ogólny ( np. Ogólny regulamin)
Otwarte ( np. Otwarte Mistrzostwa....)
Zamknięty (np. Zamknięte Wewnętrzne Mistrzostwa....)
Idąc dalej:
Licząc, że definicje i znaczenie podanych słów już znasz – wyjaśniam.
1. Jeżeli organizator poda, że jego mistrzostwa mają charakter OTWARTY  - to zrzeszeni jak i niezrzeszeni ludzie mają prawo startu w organizowanej przez niego imprezie.
Poprawnie i dla pełnej identyfikacji członków innych stowarzyszeń został zapisany punkt 2.5.2-regulaminu wystaw PFO:
Hodowca wystawiający ptaki nieposiadające obrączek PFO z jego CIH, składa
ze jest hodowca wystawionych ptaków. „

Wyjątkiem od tej zasady może być jeszcze wprowadzenie przez organizatora jakiś ograniczeń  regulaminowych, które ewentualny uczestnik musi spełnić.
2. Jeżeli organizator poda, że jego mistrzostwa są OTWARTE i zastosuje bez jakichkolwiek zmian, regulamin wystaw PFO, to jego impreza traci charakter OTWARTEJ.
Wyciąg z regulaminu PFO- Warunki uczestnictwa:
2.1. Prawo udziału w konkursach maja członkowie stowarzyszeń należących do
PFO, po uiszczeniu opłaty ustalonej przez organizatora.
2.2. Prawo udziału w konkursach mogą mieć również zaproszeni goście krajowi
i zagraniczni.”

Punktu 2.1. - nie będę wyjaśniał, jest prosty i zrozumiały.
Punk 2.2. - jasno mówi, że udział w imprezie/ wystawie mają zapewniony wyłącznie zaproszeni goście posiadający zaproszenie. (prawne zastosowanie słowa - RÓWNIEż).
 Sumując:
Stosowanie w nazwie OTWARTE MISTRZOSTWA przy jednoczesnym zastosowaniu bez zmian regulaminu wystaw PFO, mija się z celem.
To tak jak ogłoszenie np. Wstęp wolny i żądanie zaproszenia.
Z takiego powodu są takie wątpliwości LaKi-ego.

Pozostaje wyjaśnić znaczenie słowa OGOLNY, a taki jest regulamin wystaw PFO.
Poniżej przykłady z tego regulaminu:
 „ 2.3 Ilość zgłaszanych do konkursu kolekcji ptaków i ptaków pojedynczych jest
nielimitowana, za wyjątkiem ustaleń określonych w pkt 9.3 oraz przypadków,
kiedy organizator ze względów technicznych zmuszony jest wprowadzić
4
ograniczenie liczby przyjmowanych ptaków. Fakt ten powinien być uzgodniony
z Rada Federacji i podany w regulaminie mistrzostw”.

Ponowie poprzedni swój wpis:
„Zapewne każdemu organizatorowi konkursów, wystaw zależy na dużej liczbie wystawców. Więc i w jego interesie jest dopuszczenie do wystawy hodowców innych organizacji.
Wystarczy w informacji o wystawie  napisać- OTWARTE (np. Otwarte Mistrzostwa...) i problem obrączkowy zostaje zakończony”. 
To organizator decyduje kogo dopuszcza do konkursu, nie PFO.” - czytaj: Napisz własny regulamin, podaj go do ogólnej wiadomości, a może inni hodowcy z poza PFO wezmą w niej udział, nie musisz słać zaproszeń pytać PFO. Każdy mile widziany. Impreza będzie fajniejsza i większa.

Czy warto więc, jako organizator napisać własny regulamin? Co sugeruje nawet ostatnie zdanie pkt. 2.3
Moim zdaniem Tak.
pigmej napisał:
„W celu uzupełnienia gościem może być również rodzimy hodowca zaproszony do udziału i wtedy może mieć obrączkę taką jaką zamówił w swoim stowarzyszeniu niekoniecznie należącym do PFO, ale podejrzewam że takowych gości nie będzie gdyż wtedy musiałyby to być: Otwarte Mistrzostwa Polski. Więc w grę wchodzą tylko zagraniczni hodowcy zrzeszeni w polskich stowarzyszeniach a obrączkujący obrączkami rodzimymi lub hodowcy krajowi zrzeszeni w kilku stowarzyszeniach w kraju ale obrączkujący obrączkami PFO. „
Przy takim rozumowaniu jasno wskazujesz, że Mistrzostwa Polski mają być wyłącznie dla członków PFO, a dodatkowy udział w nich będą mieli wybrańcy z zaproszeniami. Dlaczego nie wszyscy? Warto bronić nieprzemyślanych zapisów? Bez własnego zdania popierać regulamin PFO?

Inne zdanie niż Twoje ma już organizator Otwartych Mistrzostw Śląska, a to jedna z większych ptasich imprez ( napisał własny regulamin) i tu już mogę wystawić swoje ptaki i nie jest to Pszczyna.
I takich organizatorów popieram i będę popierał.
Tak więc powielając częściowo Twoje wpisy chyba jasno wyjaśniłem swój wpis.
Pigmej
Nie pieniacz , nie pluj bo plujesz pod wiatr. Zapewniam Cię, że żadnego Twojego pomysłu podkradać nie będę i nie zamierzam.
Hodowców jest tak mało, że każda impreza powinna być otwarta. Niektóre stowarzyszenia mają zaledwie 20 członków!
Jeszcze jedno.
Naukowo zostało udowodnione, że człowiek używający więcej niż jednego ? I ! ma problemy z osobowością.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #43 : Padziernika 28, 2011, 10:01:20 »

No to by się zgadzało jaka wiedza taka rozmowa - dlatego odpowiem Ci po raz ostatni może w końcu pojmiesz.
Różnica miedzy nami polega na tym ze ty piszesz o tym co byś chciał a ja o tym co zostało ustalone i należy tego przestrzegać.
1. Uczestnictwo w konkursie - tak jak doskonale zauważyłeś pkt. 2.1 jest prosty i nie trzeba tłumaczyć, jest tylko jeden problem nie potrafisz czytać przepisów, nie jesteśmy w Chinach i nie czytamy ich od końca  Mrugnicie tzn pkt 2.1 najpierw a potem pkt 2.5.2 - ten pkt odnosi się nie do wszystkich hodowców tylko tych zrzeszonych w PFO - czyli tylko stowarzyszenie należące do PFO może poświadczyć że ptaki wystawiane przez jego członka nie maja obrączek PFO z CIH tylko zastępcze (np. z powodu przyjęcia tego członka po okresie sprowadzania obrączek).
2. Znowu muszę Cię zmartwić brakiem twojej wiedzy ponieważ nie wiem gdzie wyczytałeś ze w tym roku są OTWARTE Mistrzostwa Ślaska. Impreza organizowana jest przez PZHKiPE Racibórz a to oddział terenowy stowarzyszenia należącego do PFO i Norwiku24 obowiązuje regulamin PFO!  Duy umiech  Po to jest federacja żeby organizować największe imprezy w kraju, niestety trzeba byc jej członkiem żeby móc startować a moze i reprezentować nasz kraj poza granicami - takie twarde zasady. Z tego co mi wiadomo Organizator MŚ nie zapraszał innych hodowców więc wszystko jasne.
3. Dziękuje również za tak dokładne wyjaśnienie kilku zwrotów tylko że ja to już wiem więc napracowałeś się na darmo.
4. Jeśli chodzi o moją osobowość to zapewniam Cię ze nie mam z nią problemów czasem ponoszą mnie emocje jak muszę użerać się z ignorantami to takie skrzywienie zawodowe.
5.Jeśli chodzi o moje szare komórki to jak widać nawet ta jedna moja zastępuje 100 Twoich.
6. Jeśli chciałbyś jeszcze jakichkolwiek wyjaśnień na tematy związane z regulaminem wystaw PFO to zapraszam do biura obsługi hodowców w PZHKiPE którego mam zaszczyt być kierownikiem telefon znajdziesz na stronie PZHKiPE (ale przecież ty masz mój nr kom.) Obiecuje że nie będę Ci tłumaczył jak krowie gdyż krowa przerosła "pastuszka" .
Na tym kończę tę chorą dyskusję, a jeśli masz ochotę dalej to ciągnąć to proszę pisz na PRV lub dzwoń - liczę na męską rozmowę której nie będzie musiał oglądać cały wortal chyba że Ty potrzebujesz się wykazać przed publiką tylko jak na razie tylko się ośmieszasz. Pozdrawiam Jarek

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #44 : Padziernika 29, 2011, 12:00:09 »

Czy jeśli na obrączce będzię rozmiar 3,0 a dla tego ptaka jest przewidziany 2,9 według PFO to ptak będzie zdyskwalikowany ??

Nie będzie. Właśnie wystawiłem ptaki tak zaobrączkowane na wystawie i zostały normalnie dopuszczone do konkursu i ocenione.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!