Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:19 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wasze pomysły  (Przeczytany 24075 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« Odpowiedz #30 : Listopada 18, 2012, 10:06:07 »

Ten album z linka ma czesciowo bledne podpisy i bardzo marne fotki.

Masz rację fotki niektóre marne ale,widać już orientacyjnie co to za ptak , a podpisy nie wiem (po prostu nie znam tylu ras ).

Tylko nie wiem jak takie cos zrealizowac na forum.  Najpredzej jako np. caly watek "kanarki kolorowe" i  w srodku kazdy post o jednej odmanie barwnej, do ktorej admini dodaja fotki podsylane przez uzytkownikow

Ja bym dał na stronie głównej forum ,kategorię np "Alubm ras kanrków" i w niej np kanarki kolorowe i dalej tak jak mówisz każdy post do 1 gatunku(rasy) ,i każdy by mógł dodać własną fotkę tylko admin  musiał by sprawdzać czy zdjęcie zgadza się z rasą i czy jest w miarę przejrzyste -(żeby nie zrobiło się śmietnisko Mrugnicie)

Zadnych fotek podbieranych z internetu - tylko wlasne.

Tak najlepiej żeby były własne ,tylko wlaśnie niektóre rasy są żadko spotykane i trudno by było o własną fotkę 

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #31 : Listopada 19, 2012, 03:00:36 »

Witam postanowiłem zrobić jaki opis ras na swojej stronie narazie sa tylko kanarki ksztaltne ale w niedługim czasie bedą tez kanarki kolorowe.
hodowlaglosterow.pl.tl
Pozdrawiam Mikołaj

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #32 : Listopada 19, 2012, 04:39:40 »

Hmm, pomysł niezły, ale czy masz zgodę na wykorzystanie zdjęć? Głupio będzie jak dostaniesz rachunek na 10 czy 20 euro za zdjęcie. Myślenie, że "mną się nie zainteresują" nie zawsze działa, niestety.

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #33 : Listopada 19, 2012, 05:41:55 »

Klapuch masz racje a i z drugiej strony to strasznie duzo roboty a czasu nie mam za wiele na tej str jest wszystko fajnie opisalne http://www.fotosdecanarios.com/cpg15x/index.php

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #34 : Listopada 19, 2012, 06:26:34 »

To nie chodzi o rację - jest już dużo spraw toczących się o prawa autorskie. Wiele z nich obejmuje właśnie zdjęcia umieszczane w internecie, zwłaszcza, jeśli autor je podpisuje - na pożyczanie zdjęć są szczególnie wrażliwi fotograficy, którzy mają swoje portfolio na stronach web (jak ja Umiech ). Rób jak uważasz, po prostu piszę, że kilka osób było zaskoczonych. kiedy zapukali do nich smutni panowie. Daj chociaż na dole każdej rasy opis "wykorzystano zdjęcia ze strony ...".

przepraszam za off-topic, ale uważam, że sprawę praw autorskich, przynajmniej w wersjach oficjalnych, jak nasze forum, powinno się brać pod uwagę, bo gdyby poszło coś nie tak, to potem problemów jest więcej niż te zdjęcia są warte.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #35 : Listopada 19, 2012, 08:37:01 »

"Wasze pomysły”-zastanawiałem się co administrator miał na myśli. Zapewne chodzi o rozbudowanie tego wortalu, uzupełnienie wszystkich nieskończonych wątków, a może o coś nowego co bardziej przyciągnie nowych i starych już użytkowników do aktywnego działania.  Odpowiadając na pytanie administratora przedstawię krótko swój pomysł. Nie ukrywam- nie będzie on nowy, zaświtał mi już bardzo dawno, ale z braku czasu nie doczekał się realizacji. Może przy pomocy wszystkich aktywnych użytkowników jest szansa na jego rozpoczęcie.
Więc krótko. Propozycja jest następująca.
1. wybieramy wspólnie rasę kanarka np.. GLOSTER
2. przedstawiamy wszyscy historię jego powstania
3. opisujemy ewolucję tej rasy
4. opisujemy rasę, dodając rysunki, zdjęcia, dokładne opisy,
5. przechodzimy do poszczególnych punktów kart ocen, a w nich:
- opisujemy dokładnie wygląd wzorcowego ptaka
- przy wzorcu obok umieszczamy dokładnie opisane błędy, poparte zdjęciami i rysunkami
6. opisujemy kolekcję i wszystko co jej dotyczy.
Na tą chwilę to wszystko. Na dalsze propozycje troszkę poczekajcie. Mam nadzieję, że efekt końcowy zaskoczy nas wszystkich. Należy jednak pamiętać, że umieszczane artykuły, propozycje nie mogą być plagiatami. Zdjęcia które chcecie zamieścić, proponuję przesyłać do administratora lub do mnie-my postaramy się aby ich publikacja w naszym wspólnym projekcie była całkowicie legalna.
Na koniec zdradzę jeszcze jedno: jeżeli projekt się uda i wspólnymi siłami zakończymy go, postaram się, może jeszcze ktoś pomoże, zrobić prezentację. Przy realizacji tego projektu zapewne będzie wiele pytań i propozycji które wymagać będą weryfikacji bardziej doświadczonych hodowców, ale myślę że i z tym się uporamy.
To tyle. Oczekuję Waszych opinii.
Jeżeli uda się rozpocząć to wspólne pisanie zaproponuję/zaproponujecie który artykuł umieszczamy jako końcowy (może to być również zbiór waszych propozycji). Każdy będzie mógł w sposób aktywny weryfikować swoją wiedzę i uczestniczyć w takim pierwszym wspólnym pisaniu.
Pozdrawiam Darek J

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #36 : Listopada 19, 2012, 09:01:42 »

Tak najlepiej żeby były własne ,tylko wlaśnie niektóre rasy są żadko spotykane i trudno by było o własną fotkę 
Pokazac czyjas fotke podpierajac swoja prywatna wypowiedz na jakis temat w forum jest niezbyt poprawne, ale mozna jeszcze "przymknac oko".  Co innego gdy chcemy stworzyc album/encyklopedie forumowa - to ma byc jakby formalna czesc forum i admini beda brali udzial w jej tworzeniu - wiec tez beda odpowiedzialni za to.  Nie ma wiec mowy o podbieraniu obcych fotek.  Kazdy z nas bywa na innych wystawach, na zagranicznych tez - jest szansa zebrac nasze wlasne zestawy zdjec. 

I przede wszystkim kontynuowac zaszczepianie ducha uczciwego szacunku dla praw autorskich wPolsce.  To w naszym kraju jeszcze bardzo kuleje i jest pieronsko bolesne np. dla wykonujacych zawody tworczo-artystyczne, gdy widza potem swoje wlasne dziela uzywane bezprawnie, gdy zapytanie o prawa uzytku wcale nie musza wiazac sie z wielkimi kwotami. 

A sam pomysl uwazam wciaz za bardzo ciekawy i angazujacy wielu z nas. Umiech

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« Odpowiedz #37 : Listopada 19, 2012, 09:28:32 »

No właśnie canarissimo z biegiem czasu nazbierało by się kilka fajnych, "własnych" fotek .Myślałem trochę podpierając się na moim przykładzie Umiech ,ale przecierz są na tym forum osoby ,które mają możliwość i talent w pstrykaniu fotek  Mrugnicie

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #38 : Listopada 20, 2012, 03:14:20 »

Pomysł z tworzeniem albumu ras jest ciekawy ale niezwykle trudny do realizacji (proszę sobie wyobrazić, że hodowcy w Polsce hodują jedynie ułamek wszystkich ras kanarków, praktycznie większość ras jest niedostępna w naszym kraju). Nie godziny się też na łamanie praw autorkich i zamieszczanie zdjęć z innych serwisów. Archiwum zdjęć jakie posiadają administratorzy i Radaktorzy wortalu jest niewielkie. Nie wchodzi też w grę kupowanie setek czy raczej już chyba tysięcy zdjęć do takiego albumu. Na wortalu jest cały dział poświęcony rasom kanarków i część z tych raz została już zamieszczona na fotkach i klipach filmowych. Wystarczy poszukać. Dość sceptycznie odnosimy się do tego pomysłu.
Natomiast pomysł ze szczegółowym poznaniem ras bardzo nam przypadł do gustu ze szczególnym naciskiem na szczegółowe poznanie. Myślę, że każdy z Was będzie miał możliwość dorzucenia swego kamyczka do takiego szczegółowego opisu rasy. Duże pole do popisu będą mieli Ci, którzy hodują daną rasę. Zgodzę się z NORWIK 24 że należy zacząć od rasy popularnej np. od glostera. Nie jest to bynajmniej łatwe zadanie opisać szczegółowo rasę. Ale myślę, że taka zbiorowa praca pozwoli na stworzenie jakiegoś nowatorskiego opracowania.
Odkąd hoduję kanarki tej rasy ciągle poszukuję informacji na ten temat. I mimo, że przejrzałem sporo krajowej i obcej literatury, to nigdzie nie znalazłem obszernego, szczegółowego i wyczerpującego opisu tej rasy. Jeśli uda nam się wspólnie stworzyć takie opracowanie, to będzie to z pewnością dzieło dla nas wszystkich.
W dodatku pomoże to nam stworzyć w póŹniejszym okresie szczegółowe opisy innych ras kanarków czy też innych gatunków ptaków. To z kolei przyciągnie kolejnych pasjonatów i fanatyków hodowli i pomoże nam rozszerzyć nasze wiadomości o poszczególnych gatunkach i rasach ptaków.
Myślę, że w dyskusję włączą się zarówno wortalowe "gaduły" jak też eksperci.
Być może wspólnie uda się nam wyjaśnić wiele tajemnic hodowlanych i przekuć całę tę wiedzę na coraz lepsze ptaki w naszej hodowli.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2012, 04:23:59 wysane przez Jacky » Zapisane

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #39 : Listopada 20, 2012, 04:51:26 »

W sumie racja - mamy tutaj caly dzial na rasy.  Doszlifujmy go.  Umiech

robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217

« Odpowiedz #40 : Listopada 21, 2012, 08:39:46 »

Witam wszystkich-pomysł Norwika 24 super jestem za ponieważ będzie to nasza wspólna praca,a myślę że fachowcy czyli eksperci nam w tym przedsięwzięciu pomogą i z tego co stworzymy będzie korzystać wielu - doświadczonych hodowców jak i trochę mniej doświadczonych.Pozdrawiam RR. Z politowaniem

R038
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #41 : Listopada 22, 2012, 09:04:17 »

Ja popieram zapelnianie istaniejacego juz miejscana rasy kanarkow. 

Podzial pozyturek jest chyba ok.  Ale mam duze "zastrzezenia" co do podzialu kolorowych - czyli mojego ulubionego dzialu. Zanim dojdzie sie do konkretnego koloru, trzeba znac kilka pojec i sie wklikac - to moze nowicjusza kanarkowego dezorientowac. 

Proponuje zatem pod dyskusje poddac kategorie w dziale: RASY -> kanarki kolorowe.

Tam tematy podkategorii mogly by byc np takie:

Ogolnie o ubarwieniu (tutaj dokladniej o intensywnosci, pigmentacji itd)
Kanarki lipochromowe
Kanarki melaninowe
Kanarki mozaikowe
Albiny-Lutiny-Rubiny
Szeki

A w kazdej podkategorii juz tylko same rasy - juz bez podzialow wiekszych, bo zbyt duzo podkategorii deozrientuje.   Np invoor jest tam podwojnie teraz - jako ivoor i jako zolty pastel.   Niech by zatem byly kanarki zolte - kanarki czerwone - kanarki biale.  W srodku mozna opisywac intensywnosc, ivoor lub resesywnosc/dominacje bez podzialu na kolejne tematy - w koncu jak kogso interesujakanarki zolte, to poczyta chetnie i pooglada porownawcze teksty i fotki.

Co o tym myslicie?

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!