Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:43:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: podgrzewacz do gniazda  (Przeczytany 15289 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
avocado
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« : Padziernika 25, 2011, 12:37:36 »

witam.mam problem z samicą czyżyka tzn.siedzi tylo 3-5 dni na młdych.pomyślałem o podgrzewaczu gniazda ale jak go zrobić lub gdzie kupić.pozdrawiam

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #1 : Padziernika 25, 2011, 05:53:42 »

Nie wiem czy ktokolwiek/kiedykolwiek podgrzewał gniazdka? JEŚLI TO KONIECZNE użyj lampkę z żarówką z wewnętrzną warstwą odblaskową; taki reflektorek. Są różnej mocy i z małym lub dużym gwintem. Ja ustawiłbym lampkę na zewnątrz klatki i podgrzewał od dołu albo od
góry, BARDZO BARDZO OSTROżNIE. Ważna jest też wilgotność; ustaw odpowiednio pod > naczyńko z wodą. Nie można zrobić suszarki.   Spoko

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Padziernika 25, 2011, 10:23:05 »

Owszem hodowcy czyżyków czerwonych stosują takie podgrzewacze.Spotkałem się z tym prawdopodobnie w Nowej Egzocie, lecz pewności nie mam.Jak znajdę ten artykuł to dam namiary.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #3 : Padziernika 25, 2011, 11:40:26 »

a ja rozmawiałem z hodowcą (już nawet nie pamiętam z którym) i śmiał się z tego artykułu do rozpuchu, powiedział że jak jest dobra para to nie trzeba żadnych cudów techniki

Ryszard
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Lądek Zdrój
Wiadomoci: 20

« Odpowiedz #4 : Stycznia 05, 2012, 02:42:25 »

Moja  samiczka  poradziła  sobie  bez  podgrzewacza. Podstawa  to  dobrana  para  i  odpowiedni  wkład  filcowy. Temperatura  około  22 stopni. Samiczka  podczas  karmienia  młodych  lubi  być  rozpieszczana - kiełki  z  murzynka, sałaty  i  cykorii  oraz  inne  dodatki  w  tym  naturalne  jajko.   

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #5 : Stycznia 05, 2012, 04:43:07 »

hej zainteresował mnie ten temat i znalazłem coś takiego http://www.heatal.com/birds/miniature_heaters_birds.html prawdopodobnie ciężko będzie ci takie coś zrobić Mrugnicie

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #6 : Stycznia 12, 2012, 10:22:34 »

można użyć kabla grzewczego dla gadów - koszt jakieś 25 zł, miałem coś takiego jak trzymałem Gouldy w nieogrzewanym pomieszczeniu, zasypałem go piaskiem i ptaki miały podgrzewaną podłogę Umiech

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Stycznia 12, 2012, 11:30:40 »

tu chodzi o gniazdo a do gniazda nie nasypie piasku a poza tym przewod grzewczy w gnieŹdzie czyżyka ugotuje jajka. to musi być coś co trzyma stałą temperaturę jak grzałka z termostatem w akwarium ale jak coś takiego zrobić...

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #8 : Stycznia 12, 2012, 11:36:37 »

Mnie te czyżyki podobają się bardzo ale niestety nie mam warunków do ich hodowli. Rozmawiam natomiast często z hodowcami tych ptaków i nikt  z nich nie stosuje takich podgrzewaczy. To chyba o czymś świadczy.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #9 : Stycznia 13, 2012, 01:05:42 »

lolek - po pierwsze nie pisałem że masz nasypać piasku do gniazda !! po drugie nawet jakbyś chciał zasypać ten kabel grzewczy w piasku i na tym piasku postawić gniazdo miałbyś "podgrzewane gniazdo" jeśli chodzi o stałą temperaturę to można to zrobić za pomocą termoregulatora ! (np. akwarystycznego)

kolejną metodą może być grzałka terrarystyczna (nie akwarystyczna choć część może już pracować bez wody) z termostatem. Ustawiasz temperature i grzeje!

Ale do tego wszystkiego trzeba mieć trochę w głowie myśli inżynierskiej,aby to prawidłowo wykonać. Dodatkowo musisz pamiętać że podgrzewając gniazdo osuszasz je wiec, możesz te jajeczka po prostu wysuszyć bądŹ przegrzać Umiech

Najlepiej zapewnij odpowiednią temperaturę pomieszczenia tak jak napisał Pan Ryszard i daj ptakom robić wszystko jak zaplanowała natura. Pozdrawiam

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Stycznia 13, 2012, 08:51:13 »

nie chciałem cie urazić LaKi tylko powiedzieć że nie odpowiedziałeś w temacie (po co ta agresja w twoich postach) Mrugnicie chodzi tu chyba żeby pomóc drugiej osobie Umiech

przedstawię swój prymitywny pomysł (ale proszę sie nie śmiać)  Chichot bierzemy butelkę z wina z drugiej strony jest wyżłobienie w miarę można dopasować do gnizdka czyżyka(najlepiej taką o pojemności 1,5L wyżłobienie jest lepsze)  Mrugnicie w zoologicznym kupujemy grzałkę akwarystyczną są takie cienkie i krótkie grzałki (miejmy nadzieje ze sie zmieści do butelki przez szyjkę, mam taka w domu i się mieści) Mrugnicie, razem z grzałką wkładamy czujnik temperatury od termostatu zalewamy wodą dobrze uszczelniamy (tylko nie wiem jeszcze czym, żeby nie przeciekało) odwracamy do butelkę do góry nogami i grzejemy do dowolnej temperatury i stawiamy na butelce niazdko czyżyka i gotowe. no taka szybka myśl inżyniera przy winie  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #11 : Stycznia 13, 2012, 10:20:51 »

Kiedyś się stosowało podgrzewacze. Ale z tego co wiem, to obecnie hodowcy czyżyków nie stotsują takich metod, bo nie są potrzebne. 2 lata temu byłem u kolegi w Niemczech i widziałem jego hodowlę czżyków czerwonych i żadne gniazdo nie było podgrzewane. Zrobiłem kilka zdjęć, jak je znajdę, to wkleję.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #12 : Stycznia 18, 2012, 09:14:55 »

lolek nie potrzebnie kombinujesz Umiech daj spokój ptakom i zobacz co będzie

Ryszard
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Lądek Zdrój
Wiadomoci: 20

« Odpowiedz #13 : Stycznia 23, 2012, 01:37:34 »

witam.mam problem z samicą czyżyka tzn.siedzi tylo 3-5 dni na młdych.
jeżeli siedzi na młodych tzn, że temperatura i wilgotnosci była OK, poniewż młode wykluły się.
W takim przypadku poszukałbym innej przyczyny.  Może częsta kontrola gniazda zakłóca jej spokój.
Przy zbyt ubogiej diecie samiczka na pewno zostawi młode. Większość hodowców twierdzi, że bez
cykorii czyżyka nie wychowamy ... ja tego jeszcze nie sprawdzałem. Dobrą mieszankę i cykorię podaję
cały czas podczas karmienia młodych.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #14 : Lutego 05, 2012, 10:26:07 »

Niezależnie od tego czy potrzeba czy nie - mam jeszcze taki pomysł, aby gniazdo z zewnątrz owinąć przewodem grzewczym, a do gniazda, pod filc, dać termostat akwariowy (regulator temperatury). Przewód grzewczy chyba jak najsłabszy i najkrótszy - 25 watt lub coś koło tego, bo i tak zrobisz kilka zwojów tym kablem. Całość można przyczepić "ciepłym klejem".
Nie będzie to zbytnio wygodne (dwa-trzy kable idą od gniazda), ale będzie delikatnie grzało z ustawianą temperaturą.

ja mam chyba taki (do czegoś innego) i działa jak powinien:
http://allegro.pl/akwarystyczny-regulator-temperatury-mt-2-tanio-i2100928514.html

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!