avocado
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 1
|
 |
« : Padziernika 25, 2011, 12:37:36 » |
|
witam.mam problem z samicą czyżyka tzn.siedzi tylo 3-5 dni na młdych.pomyślałem o podgrzewaczu gniazda ale jak go zrobić lub gdzie kupić.pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 103
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 25, 2011, 05:53:42 » |
|
Nie wiem czy ktokolwiek/kiedykolwiek podgrzewał gniazdka? JEŚLI TO KONIECZNE użyj lampkę z żarówką z wewnętrzną warstwą odblaskową; taki reflektorek. Są różnej mocy i z małym lub dużym gwintem. Ja ustawiłbym lampkę na zewnątrz klatki i podgrzewał od dołu albo od góry, BARDZO BARDZO OSTROżNIE. Ważna jest też wilgotność; ustaw odpowiednio pod > naczyńko z wodą. Nie można zrobić suszarki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 25, 2011, 10:23:05 » |
|
Owszem hodowcy czyżyków czerwonych stosują takie podgrzewacze.Spotkałem się z tym prawdopodobnie w Nowej Egzocie, lecz pewności nie mam.Jak znajdę ten artykuł to dam namiary.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 25, 2011, 11:40:26 » |
|
a ja rozmawiałem z hodowcą (już nawet nie pamiętam z którym) i śmiał się z tego artykułu do rozpuchu, powiedział że jak jest dobra para to nie trzeba żadnych cudów techniki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ryszard
Uczeń1
Nowy użytkownik
Lądek Zdrój
Wiadomoci: 20
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 05, 2012, 02:42:25 » |
|
Moja samiczka poradziła sobie bez podgrzewacza. Podstawa to dobrana para i odpowiedni wkład filcowy. Temperatura około 22 stopni. Samiczka podczas karmienia młodych lubi być rozpieszczana - kiełki z murzynka, sałaty i cykorii oraz inne dodatki w tym naturalne jajko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 12, 2012, 10:22:34 » |
|
można użyć kabla grzewczego dla gadów - koszt jakieś 25 zł, miałem coś takiego jak trzymałem Gouldy w nieogrzewanym pomieszczeniu, zasypałem go piaskiem i ptaki miały podgrzewaną podłogę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 12, 2012, 11:30:40 » |
|
tu chodzi o gniazdo a do gniazda nie nasypie piasku a poza tym przewod grzewczy w gnieŹdzie czyżyka ugotuje jajka. to musi być coś co trzyma stałą temperaturę jak grzałka z termostatem w akwarium ale jak coś takiego zrobić...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 12, 2012, 11:36:37 » |
|
Mnie te czyżyki podobają się bardzo ale niestety nie mam warunków do ich hodowli. Rozmawiam natomiast często z hodowcami tych ptaków i nikt z nich nie stosuje takich podgrzewaczy. To chyba o czymś świadczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 13, 2012, 01:05:42 » |
|
lolek - po pierwsze nie pisałem że masz nasypać piasku do gniazda !! po drugie nawet jakbyś chciał zasypać ten kabel grzewczy w piasku i na tym piasku postawić gniazdo miałbyś "podgrzewane gniazdo" jeśli chodzi o stałą temperaturę to można to zrobić za pomocą termoregulatora ! (np. akwarystycznego) kolejną metodą może być grzałka terrarystyczna (nie akwarystyczna choć część może już pracować bez wody) z termostatem. Ustawiasz temperature i grzeje! Ale do tego wszystkiego trzeba mieć trochę w głowie myśli inżynierskiej,aby to prawidłowo wykonać. Dodatkowo musisz pamiętać że podgrzewając gniazdo osuszasz je wiec, możesz te jajeczka po prostu wysuszyć bądŹ przegrzać  Najlepiej zapewnij odpowiednią temperaturę pomieszczenia tak jak napisał Pan Ryszard i daj ptakom robić wszystko jak zaplanowała natura. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 13, 2012, 08:51:13 » |
|
nie chciałem cie urazić LaKi tylko powiedzieć że nie odpowiedziałeś w temacie (po co ta agresja w twoich postach)  chodzi tu chyba żeby pomóc drugiej osobie przedstawię swój prymitywny pomysł (ale proszę sie nie śmiać)  bierzemy butelkę z wina z drugiej strony jest wyżłobienie w miarę można dopasować do gnizdka czyżyka(najlepiej taką o pojemności 1,5L wyżłobienie jest lepsze)  w zoologicznym kupujemy grzałkę akwarystyczną są takie cienkie i krótkie grzałki (miejmy nadzieje ze sie zmieści do butelki przez szyjkę, mam taka w domu i się mieści)  , razem z grzałką wkładamy czujnik temperatury od termostatu zalewamy wodą dobrze uszczelniamy (tylko nie wiem jeszcze czym, żeby nie przeciekało) odwracamy do butelkę do góry nogami i grzejemy do dowolnej temperatury i stawiamy na butelce niazdko czyżyka i gotowe. no taka szybka myśl inżyniera przy winie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 13, 2012, 10:20:51 » |
|
Kiedyś się stosowało podgrzewacze. Ale z tego co wiem, to obecnie hodowcy czyżyków nie stotsują takich metod, bo nie są potrzebne. 2 lata temu byłem u kolegi w Niemczech i widziałem jego hodowlę czżyków czerwonych i żadne gniazdo nie było podgrzewane. Zrobiłem kilka zdjęć, jak je znajdę, to wkleję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 18, 2012, 09:14:55 » |
|
lolek nie potrzebnie kombinujesz  daj spokój ptakom i zobacz co będzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ryszard
Uczeń1
Nowy użytkownik
Lądek Zdrój
Wiadomoci: 20
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 23, 2012, 01:37:34 » |
|
witam.mam problem z samicą czyżyka tzn.siedzi tylo 3-5 dni na młdych.
jeżeli siedzi na młodych tzn, że temperatura i wilgotnosci była OK, poniewż młode wykluły się. W takim przypadku poszukałbym innej przyczyny. Może częsta kontrola gniazda zakłóca jej spokój. Przy zbyt ubogiej diecie samiczka na pewno zostawi młode. Większość hodowców twierdzi, że bez cykorii czyżyka nie wychowamy ... ja tego jeszcze nie sprawdzałem. Dobrą mieszankę i cykorię podaję cały czas podczas karmienia młodych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 05, 2012, 10:26:07 » |
|
Niezależnie od tego czy potrzeba czy nie - mam jeszcze taki pomysł, aby gniazdo z zewnątrz owinąć przewodem grzewczym, a do gniazda, pod filc, dać termostat akwariowy (regulator temperatury). Przewód grzewczy chyba jak najsłabszy i najkrótszy - 25 watt lub coś koło tego, bo i tak zrobisz kilka zwojów tym kablem. Całość można przyczepić "ciepłym klejem". Nie będzie to zbytnio wygodne (dwa-trzy kable idą od gniazda), ale będzie delikatnie grzało z ustawianą temperaturą. ja mam chyba taki (do czegoś innego) i działa jak powinien: http://allegro.pl/akwarystyczny-regulator-temperatury-mt-2-tanio-i2100928514.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|