Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:04:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czy zapłodnione?  (Przeczytany 43086 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #15 : Lutego 18, 2012, 03:40:20 »

To witamina aptekarska. Chyba zrobię tak:
Posiedzi do 14 dnia. Zabiorę gniazdo. W 10 dniu siedzenia zacznę podawać owoce, wrzywa, jajko, więcej ziaren i witaminę E. Po tygodniu wpuszczę samca, dam gniazdo i budulec. Pewien hodowca powiedział mi, że przyczyną pustych jajek może być to, że na 5 dni przed złożeniem jajek połączyłem samca i samicę na stałe i do tej pory nie zabrałem. Argumentował on tym, że samiec mógł zbyt dużo razy parzyć samicę wtedy, kiedy jeszcze nie była gotowa, przez co póŹniej nie miał już tak wartościowego nasienia.
Co wy na to?

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #16 : Lutego 18, 2012, 06:15:49 »

masz witaminę E z apteki z dawką zalecaną dla ludzi? jeśli tak to pomyśl sobie ile ty warzysz a ile twoje kanarki i czy stężenie nie jest za wysokie może to mieć działanie szkodliwe dla ptaka może wystąpić Hiperwitaminoza.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #17 : Lutego 18, 2012, 08:02:26 »

Ja raz połączoną parę trzymam razem przez cały okres lęgowy(prowadzę hodowlę monogamiczną) i nie zauważyłem żeby samce tak się wyeksploatowały by nie były w stanie zapładniać samicy.Uważam, że trzymanie ptaków w parach jest zgodne z ich naturą.To hodowcy wymyślili dopuszczanie samca tylko w celu zapłodnienia samicy(osobiście nic nie mam przeciwko takiemu sposobowi hodowli), lecz uważam, że trzymanie ptaków w parach ma więcej zalet.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #18 : Lutego 18, 2012, 09:40:02 »

samiec mógł zbyt dużo razy parzyć samicę wtedy, kiedy jeszcze nie była gotowa, przez co póŹniej nie miał już tak wartościowego nasienia.
Wróble bzykają się 200 razy dziennie i jakoś jeszcze nie wyginęły.
Ze sztucznymi dodatkami nie przesadzaj, bo ptaki potrujesz i skończy się hodowanie

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Lutego 19, 2012, 10:51:22 »

Yotan to nie jest żaden argument. Może i "bzykają się" 200 razy dziennie, lecz nie każda z tych kopulacji musi być zakończona elekcją. Wróble to dzikei ptaki i są dużo bardziej obyte w tyh sprawach. Mają miliard razy lepsze warunki do rozpłodu i doskonale wiedzą kiedy nadchodzi "ten moment".
Co do witaminy E to tak jest to dawka dla ludzi. Zawszę kupuję produkty dla ludzi, ponieważ dużo bardziej się opłaca. Witaminę E rozcięczam w tranie i dodaję również do mieszanki jajecznej.
A jak myślicie rozdzielić już teraz samca i samicę i odpowiednio karmić samca, żeby sytuacja się nie powtórzyła?

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Lutego 19, 2012, 11:55:30 »

pisząc "elekcją" pewnie chodziło ci o Ejakulacja elekcja to trochę co innego:D zapewniam cie że kanarki też są obyte w tych sprawach tak samo jak wróble ponieważ instynkt do rozrodu nigdy nie umrze:D spokojnie rozdziel ptaki i przygotuj do następnych lęgów. poza tym witamina e dla ludzi może nie działać na ptaki bo są różne rodzaje tej witaminy a w tej kupionej w aptece są witaminy przeznaczone dla ludzi i są tylko te odmiany które pomagają ludzią a nie koniecznie muszą pomagać ptakom. nawet tu na wiki można poczytać że jest klika odmian http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_E może czasem lepiej zainwestować parę zł więcej i mieć witaminę przeznaczoną dla zwierząt. ale jeśli podajesz kiełki to powinno im wystarczyć jakieś zielonki i mają wystarczająco witamin nie trzeba im nic innego.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #21 : Lutego 19, 2012, 12:10:21 »

Chciałem napisać erekcja  Duy umiech ale zapomniałem, że to nie u ptaków  Mrugnicie
Pozwól, że zapytam cię o coś jeszcze:
- Czy samica w ogóle może byc nie płodna. Chodzi o to, czy wina niezapłodnionych jajek może leżeć po jej stronie; czy jak już składa jajka, to oznacza, że jest w 100% płodna.
- I druga, rzecz dotyczy innej samicy. Buduje ona gniazdo, lecz nie dopuszcza żadnego samca. Jak wpuszczam to stroszy na niego skrzydła, rozkłada je i przyjmuje agresywną postawę. Dopiero buduje gniazdo, więc czy możliwe jest, że dopuści dopiero jak ukończy? Ma ona trzy lata i wcześniej gniazdowała bez problemu. Gniazdo buduje bardzo pilnie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #22 : Lutego 19, 2012, 07:14:21 »

Wróble to dzikei ptaki i są dużo bardziej obyte w tyh sprawach. Mają miliard razy lepsze warunki do rozpłodu i doskonale wiedzą kiedy nadchodzi "ten moment"
Rozbawiłeś mnie...  Chichot Pewnie mają kalendarzyk i zaznaczają tam czerwoną kropki dni płodne...  Duy umiech

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Lutego 19, 2012, 08:44:35 »

no wiesz skoro samiec może być bezpłodny to samica też może:D powiedz mi ile masz ptaków ile samców i ile samic? i czy samica się układa do kopulacji jak samce śpiewają? bo albo można samca postawić w innej klatce obok samicy żeby się przyzwyczaiły do siebie i wtedy samica nie jest agresywna po pewnym czasie albo widziałem na youtube taka metodę że są dwie klatki i otwory mają na tej samej wysokości ustawiasz otworami do siebie i pomiędzy wkładasz kawałek dykty na sznurku. w jednej klatce samica w drugiej samiec i jak samica się układa do kopulacji podnosi się dyktę i samic od razu na nią skacze. ale to jest taka dziwna metoda nie wiem czy potrzebna. poszukam na youtube i jak znajdę do rzucę tu ale nie obiecuje bo to na jakimś zagranicznym kanale było.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Lutego 19, 2012, 09:27:25 »

Mam 10 samców i 10 samic. A problem już po cześci rozwiązany, lecz nie do końca. Ptaki dzisiaj kopulowały. gdy samiec zaczął śpiewać samicę automatycznie wykręciło w rynienkę i doszło do co najmniej 3 kopulacji. Lecz zarówno wcześniej, jak i po kopulacji samica była bardzo agresywna w stosunku do samca.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #25 : Lutego 19, 2012, 10:40:55 »

bywają takie samice agresywne, może podoba jej sie inny samiec i dlatego jest agresywna dla tego, ale prawdopodobnie przestanie go bić po pewnym czasie Chichot ja myślałem że masz parę góra dwie a tu 20 sztuk to niezła hodowla:D od ilu lat masz te ptaki bo z tego co widzę to początkujący jesteś:D a inne samice nie siedzą jeszcze? w sumie nie potrzeba ci tyle samców, 4 albo 5 by wystarczyło i puszczać tylko na zapłodnienie samice by same wychowywały to popularniejsza metoda przy tak dużej liczbie ptaków:)

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Lutego 20, 2012, 12:55:53 »

Te konkretnie mam od zeszłego roku. Wczęśniej hodowałem w mniejszej liczbie 2-3 pary.
Próbowałem do tej samicy dopuszczać inne samce, lecz do każdego była agresywna.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Lutego 20, 2012, 01:43:59 »

zostaw ją teraz z tym co kopulowała albo dopuszczaj samca tylko rano i popołudniu i będzie dobrze:)

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #28 : Lutego 20, 2012, 02:04:56 »

Tylko, że mimo iż z nim kopulowała, to była cały czas strasznie agresywna w stosunku do niego i dzisiaj, mimo iż gniazdo ma ukończone chyba ze strachu zniosła jajko na podłogę, przed chwilą zauważyłem rozbite....

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Lutego 22, 2012, 03:39:57 »

Dziś samica zniosła drugie jajo. Tym razem do gniazda, lecz wciąż jest strasznie agresywna w stosunku do samca. Przed chwilą wpuściłem go do niej to mimo ogromnej agresji dopuściła do trzech kopulacji (nie wiem jak rano, ale te były ok. 15:30).
A możecie mi wyjaśnić na czym ma polegać niepłodność samicy, która kopuluje, buduje gniazdo i składa jaja?

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!