Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 02:43:35 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ptak się drapie  (Przeczytany 10943 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« : Kwietnia 26, 2012, 05:02:53 »

Mój kanarek często się drapię.Ostatnio dałem mu wyciąg z czosnku do picia i kąpieli i umyłem całą klatkę Nobactolem, trochę zawaliłem, bo nie wiedziałem/zlekceważyłem, że trzeba dezynfekować klatkę.Nie wiem co jeszcze zrobić, prócz tego ptak śpiewa, lata ogółem wszystko ok.

moze odczekać kilka dni, bo klatkę dezynfekowałem we wtorek.

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 26, 2012, 07:34:45 »

Nobactel jest nieszkodliwy dla ptaków.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 26, 2012, 08:53:07 »

Poszukaj tematów o iwermektynie, choć powodem drapania ptaków nie koniecznie muszą być pasożyty zewnętrzne.

ewa70
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tarnów woj.małopolskie
Wiadomoci: 64

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 27, 2012, 06:11:50 »

Mam podobną sytuację.Mój kanarek cały czas się drapie.Ivomec nie pomógł.U mnie nie ma specjalisty leczącego ptaki ale ja zaniosłam kilka piórek do analizy w przychodni weterynaryjnej.Badanie wykazało roztocz dostał insectin dwa razy go posypałam w odstępie dwóch dni i znowu zaniosłam piórka do analizy.W piórach nic nie ma a więc najgorsze zwalczone.Klatkę i miejsca gdzie przebywał czyściłam myjką na parę.Kanarek mój ma całą gołą szyję od drapania po ivermektynie drapał się jeszcze bardziej.Dałam do badania jeszcze kał ale narazie czekam na wynik.Między czasie dostał jeszcze antybiotyk enroflaxacynę.Na razie jest osłabiny dostaje multiwitaminy do wody.Proszę spróbować dać mu witaminy i wykonać analizę piórek wtedy będzie wiadomo co dalej robić.W przypadku mojego kanarka byłam odsyłana od jednego lekarza do drugiego dopiero sama wpadłam na pomysł o analizach.

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pozdrawiam

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 27, 2012, 06:57:26 »

Badanie wykazało roztocz dostał insectin dwa razy go posypałam w odstępie dwóch dni i znowu zaniosłam piórka do analizy.W piórach nic nie ma a więc najgorsze zwalczone.

ale po insectinie juz sie nie drapie? tez podejrzewam roztocza, bo pasozyty juz chyba wybiłem Nobactolem

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 27, 2012, 08:37:32 »

Nobactel służy do dezynfekcji a nie dezynsekcji. Zwalcza bakterie i grzyby.
Roztocza to również pasożyty, których nobactelem się nie wytępi.
Ivomec stosujemy u kanarków m.in. przeciw roztoczom. Skoro nie pomógł to wątpię żeby insektin był skuteczniejszy.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2012, 08:45:43 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pozdrawiam

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 27, 2012, 09:35:26 »

Nobactel służy do dezynfekcji a nie dezynsekcji. Zwalcza bakterie i grzyby.
Roztocza to również pasożyty, których nobactelem się nie wytępi.
Ivomec stosujemy u kanarków m.in. przeciw roztoczom. Skoro nie pomógł to wątpię żeby insektin był skuteczniejszy.

jot-ka mozesz podac jakis preparat do dezynsekcji

ptak sie drapie wieczorem, podejrzewam ptaszyńca

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 27, 2012, 10:16:33 »

Podejrzewam, że Ivomec zrobił swoje, tylko że efekty widać dopiero teraz.

Dobry efekt daje spryskanie wodą z dodatkiem iwermetkyny (2ml iwermetkyny na 1 litr wody) - wstrząsnąć i od razu użyć. U mnie działa w klatkach i na roślinach w ogrodzie.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 28, 2012, 09:02:26 »

.
jot-ka mozesz podac jakis preparat do dezynsekcji
Wspomniany insektin, ardapp i ivomec (biomectin, wetamectin). Stosuję ardapp i uważam, że jest to środek skuteczny. Użycie każdego z tych środków należy powtórzyć by wytępić pasożyty lęgnące się z wcześniej złożonych jaj.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 28, 2012, 05:54:31 »

Mam podobną sytuację.Mój kanarek cały czas się drapie.Ivomec nie pomógł.U mnie nie ma specjalisty leczącego ptaki ale ja zaniosłam kilka piórek do analizy w przychodni weterynaryjnej.Badanie wykazało roztocz dostał insectin dwa razy go posypałam w odstępie dwóch dni i znowu zaniosłam piórka do analizy.W piórach nic nie ma a więc najgorsze zwalczone.Klatkę i miejsca gdzie przebywał czyściłam myjką na parę.Kanarek mój ma całą gołą szyję od drapania po ivermektynie drapał się jeszcze bardziej.Dałam do badania jeszcze kał ale narazie czekam na wynik.Między czasie dostał jeszcze antybiotyk enroflaxacynę.Na razie jest osłabiny dostaje multiwitaminy do wody.Proszę spróbować dać mu witaminy i wykonać analizę piórek wtedy będzie wiadomo co dalej robić.W przypadku mojego kanarka byłam odsyłana od jednego lekarza do drugiego dopiero sama wpadłam na pomysł o analizach.
Witam
Ewa 70
Wielokrotnie Ci pisałem!
Kup wreszcie ten ARDAP- mam wrażenie, że Twój problem się skończy.
Nie licz również, że zaraz kanarkowi odrosną pióra. Musisz poczekać na pierzenie.
Pozdrawiam

ewa70
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tarnów woj.małopolskie
Wiadomoci: 64

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 28, 2012, 06:28:31 »

Wielokrotnie Ci pisałem!
Kup wreszcie ten ARDAP- mam wrażenie, że Twój problem się skończy

Stosuje oczyszczacz parowy,gorąca para działa na bakterie i roztocza.Stosowanie takiej metody jest zdrowsze i nie szkodliwe a zarazem skuteczne.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 28, 2012, 06:42:14 »

Ewa70 ja również używam pary (z wytwornicy) do czyszczenia klatek, lecz póżniej stosuję jeszcze ardapp i biobactel.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 28, 2012, 08:30:04 »

Stosuje oczyszczacz parowy,gorąca para działa na bakterie i roztocza.Stosowanie takiej metody jest zdrowsze i nie szkodliwe a zarazem skuteczne.
tak, ale kanarka parą nie umyjesz. Jest to trucizna, ale czasem tak jest lepiej, a ardap jest sprawdzony przez hodowców i bezpieczny.

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pozdrawiam

« Odpowiedz #13 : Maja 01, 2012, 02:19:47 »

ok dałem kanarkowi na kark biomectin i wyczyscilem wszystko biomectinem 1ml/1litr wody

ptak sie drapie caly czas wiec chyba ok

mam pytanie: kiedy powtórzyc tą kurację, za tydzien?

pierwszy raz łapałem ptaka, strasznie sie stresował (ja tez), jak go trzymałem w rece caly czas sie trząsł Umiech

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #14 : Maja 01, 2012, 05:54:26 »

Polecam do łapania siatkę.  Znam to z nazwy "keszer". 

Do małych klatek mam keszer o 12cm średnicy, a do duyzch 18cm.  Obcinam im rączki zostawiając ok. 5cm - to bardzo poprawia zwrotność.  Polecam!  Ptaki tak łapane nie boją się tak panicznie dłoni, bo ich nie kojarzą z łapaniem, a raczej z podawaniem jedzenia.  I co najważniejsze - zmniejsza się ryzyko stłuczeń i złamań.   Umiech

Zyczę powodzenia w leczeniu.  W tym mam jeszcze za małe doświadczenie, żebz doradzać.

Agata

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!