Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:55:10 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Przerwa w wysiadywaniu u amadyn wspaniałych?  (Przeczytany 14766 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #15 : Czerwca 24, 2012, 11:17:10 »

No i właśnie dochodzimy do sedna sprawy - po pierwsze żaden lekarz nie powinien wydać zlecenia na lek bez zbadania pacjenta. Tu więc nie dziwi mnie działanie "twojego" weterynarza. Po drugie - pisałeś, że młody, więc może po prostu jeszcze nie miał zdoświadczenia ze sternostomatozą, więc bał się wydać lek. któy nie jest zarejestrowany dla ptaków. Bał się po prostu, że jak załatwisz ptaka, to będziesz miał do niego pretensje - słuszne zresztą (patrz wyżej).
Co do ponoszenia odpowiedzialności przez lekarzy (i medycyny i weterynarii) - nie miejsce na dyskusję. Co do Twoich "kompetencji" - nie moja sprawa. Ale jeśli miałbym dziecko z astmą, to jedyne, czego bym nie zapomniał, to właśnie jego leków. A jak by się dziecku pogarszało, to nie szukałbym lekarza, tylko wykręcił 999 i wezwał karetkę. Bo lekarz pewnie zrobiłby to samo - no chyba, że byłby to lekarz w szpitalu, bo w jakimś letniskowym gabinecie też nic nie zrobi.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Czerwca 25, 2012, 12:16:15 »

No i właśnie dochodzimy do sedna sprawy - po pierwsze żaden lekarz nie powinien wydać zlecenia na lek bez zbadania pacjenta.
Owszem, nie powinien, chociaż czasami nie ma takiej możliwości. Ale mniejsza z tym - powinien zbadać.

więc bał się wydać lek. który nie jest zarejestrowany dla ptaków. Bał się po prostu, że jak załatwisz ptaka, to będziesz miał do niego pretensje - słuszne zresztą (patrz wyżej).
A nie bał się, że będzie miał pretensję za odmówienie leczenia? No pewnie, że nie...

Co do ponoszenia odpowiedzialności przez lekarzy (i medycyny i weterynarii) - nie miejsce na dyskusję.
Zgadzam się

A jak by się dziecku pogarszało, to nie szukałbym lekarza, tylko wykręcił 999 i wezwał karetkę.
Czyli wezwał innego lekarza, który przepisałby to co potrzebujesz albo ... szukałbyś dalej. Dokładnie tak jak zrobił nasz Kolega.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #17 : Czerwca 25, 2012, 10:48:34 »

z kupnem lekarstw u Weta jest tak samo jak idziesz do lekarza i mówisz "czy mógłby mi Pan przepisać lek o nazwie ..... (lek wydawany tylko na receptę)". Nie każdy weterynarz sprzeda lek i nie każdy lekarz wypisze receptę.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #18 : Czerwca 26, 2012, 08:01:28 »

No pewnie, że nie. Ale jak się przedstawi opis choroby, objawy itp. to zazwyczaj pomaga. Inaczej też jest jak do weta idziesz po raz pierwszy a inaczej jak już Cię zna. Trudno, żeby wystawiał dowolny lek pierwszej osobie z ulicy ot tak sobie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #19 : Czerwca 26, 2012, 04:35:03 »

Jest taka instytucja, jak lekarz rodzinny i ten powinien znać pacjenta i przecież wypisuje leki bez gadania.
Ale lekarz, który nie zna pacjenta nie ma obowiązku wypisać leku bez zbadania. Co więcej - byłby to błąd w sztuce. Co prawda są choroby, które mogą stanowić zagrożenie dla życia chorego, jak. np. cukrzyca i astma i tu na pewno lekarz wypisuje leki kiedy trzeba, nawet ten nieznajomy. Ale też może się naciąć na naciągaczy.
Jakby lekarz, dentysta albo weterynarz byli tylko od pisania recept, to by z głodu padli, ale za to nie musieliby się wiele uczyć - "dokształceni" pacjenci sami by się leczyli  Duy umiech A to doprowadziłoby szybko do zmniejszenia liczby pacjentów hihi

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #20 : Czerwca 26, 2012, 11:19:22 »

Już wiemy prawie wszystko na temat lekarzy, weterynarzy i chorób. A jak to jest z tym wysiadywaniem jajek przez amadyny wspaniałe?

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #21 : Czerwca 27, 2012, 12:45:36 »

jot-ka11 wydaje mi się że nie jesteśmy w stanie na to pytanie odpowiedzieć, ponieważ na to składa się zbyt wiele czynników: wilgotność powietrza, temperatura, oraz żywotność zarodków (np. przy ptakach standardowych na pewno jest większa niż przy kombinacjach mutacji).

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #22 : Czerwca 27, 2012, 09:48:52 »

Dobra teraz jak już skończyliście swoje wywody o weterynarzach, lekarzach itp. Duy umiech Napiszę tak samica przez dwie noce pod rząd schodziła z jajek pierwsza noc 2 godziny druga 3 godziny. Temperatura w pokoju około 26-27 stopni wilgotność 40-52%. sprawdzałem wczoraj zarodki wszystkie żywe i powoli przygotowują się do klucia termin 30.06 ale pierwsze mogą wykluć się wcześniej bo od 4 jajka samica siedziała. Zejście z gniazda przy takiej temperaturze i wilgotności nie miało wpływów na życie zarodka(przynajmniej do tej pory chyba ze młode wyklują się jakieś niedorozwinięte).
a teraz dla urozmaicenia podsyłam link możecie obserwować moje ptaki (są pod stałą obserwacją za pomocą kamerki):
http://cam4net.pl/Show.aspx?uid={961B8567-ADF9-4BA7-BDE6-FE2FD0960EAB}&cc=1,

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #23 : Czerwca 27, 2012, 09:53:21 »

brawo za kamerke!  Fajna rzecz. 
Jak ja umocowales?  Jaka to kamerka?   W nocy tez pokazuje?  Umiech

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Czerwca 27, 2012, 09:57:40 »

Wykonałem budkę tak żeby można w niej było umieścić kamerkę jest za ścianą dzięki czemu nie przeszkadza ptakom. W nocy niestety nie widać ale ma podświetlenie i można je włączyć ale wtedy może się ptak spłoszyć:)

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #25 : Czerwca 27, 2012, 12:39:18 »

Kamerka - cudo Umiech
Jak Ci się chce - możesz dać 1-3 diody podczerwone do kamer i podczepić je gdzieś u góry. Będą sobie delikatnie świecić, a ptakom to nie będzie przeszkadzać.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Czerwca 27, 2012, 12:52:56 »

Odkąd weszły do budki to juz nie ingeruje w ich życie prześwietliłem tylko jajka i niech siedzą w nocy nie muszę ich oglądać śpią sobie  Duy umiech kamerka ma wbudowane diory led wystarczy przekręcić pokrętło i świecą ale wole ich nie denerwować. Wyjeżdżam 1.07 i zostają z moją dziewczyną same przez tydzień mam nadzieje że dziewczyna sobie poradzi Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #27 : Czerwca 27, 2012, 12:57:25 »

aaach, a jakby co - będziesz wszystko widział - sprytne  Mrugnicie

lolek