Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:56 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wpływ zmian pogody na śpiew ptaków  (Przeczytany 3063 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« : Sierpnia 13, 2012, 06:54:22 »

Częste zmiany pogody sprawiają, że ptaki bardziej urozmaicają swój repertuar, dostosowując go do różnych warunków akustycznych - informują australijscy naukowcy na łamach pisma "Biology Letters".

Biolodzy z Australian National University i National Evolutionary Synthesis Center wykorzystali oprogramowanie komputerowe, by zapisać ptasie gwizdy, szczebioty, ćwierkanie i inne dŹwięki w postaci spektrogramu. Umożliwiło to analizę nagrań śpiewu ponad 400 samców reprezentujących 44 gatunki zamieszkujące Amerykę Północną (m.in. wilgi, kosa, wróbla, kardynała, zięby, sikory i drozda).

Po porównaniu spektrogramów z danymi dotyczącymi temperatury i opadów, a także szerokości geograficznej i środowiska, badacze stwierdzili, że samce, które doświadczają bardziej gwałtownych zmian pogodowych wyśpiewują bardziej zróżnicowane melodie.

"Ilość opadów ma ścisły związek z zagęszczeniem roślinności, które wpływa z kolei na transmisję dŹwięku" - mówi analizująca śpiew ptaków Iliana Medina.

Co ciekawe, naukowcy zauważyli, że większa różnorodność śpiewów występuje także wśród tych gatunków, które charakteryzują duże różnice w ubarwieniu pomiędzy przedstawicielami obu płci, co sugeruje, że w grę wchodzić mogą także inne czynniki.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #1 : Padziernika 03, 2012, 03:47:06 »

Witajcie,

idą jesienne, deszczowe dni a co za tym idzie zwykle o tzw. ‘niskim ciśnieniu’.
Ja, jak pewnie wiele/wielu z Was, mam wypróbowany sposób albo dwa na podniesienie swojego ciśnienia.
Poranna kawa albo sprawdzenie mojego salda bankowego  Duy umiech

Ale poważnie to w poniższym wątku rozważaliśmy już poniekąd kwestię niskiego ciśnienia u młodych kanarków: http://kanarki.eu/index.php/topic,3761.15.html

Sprawdziłem też w naszej wyszukiwarce że ten wątek był poruszany w kontekście upierzenia u kształtnych fiorino: http://kanarki.eu/index.php/topic,507.0.html

Powyższy wątek czy raczej notka z literatury fachowej dotyczy aspektu wpływu zmiany pogody na śpiew.
Ciekawy jestem Waszych obserwacji w temacie: Wpływ zmiany pogody na moje kanarki.

Pozdrawiam
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Padziernika 03, 2012, 05:09:03 »

albo sprawdzenie mojego salda bankowego

No dobrze, to podaj numer tego konta to sprawdzimy Mrugnicie

Może warto tutaj rozdzielić zachowanie w okresie bardzo krótkim, np. w ciągu jednego dnia
i zachowanie w okresie jednego sezonu - pół roku lub rok.

Na pewno wpływ ma ilość światła - kanarki są bardziej "osowiałe" jak za oknem pada. Z drugiej strony
w hodowli, w której stosowane jest wyłącznie światło sztuczne kanarki będą zawsze bardziej "osowiałe"
w porównaniu do ptaków w wolierze.

Może na początek nie warto rozgraniczać wpływu ciśnienia, światła, wilgotności, temperatury osobno, bo po pierwsze
chyba nikt nie robił takich badań, a po drugie wyjdzie galimatias. Może ogólnie - zachowanie w odniesieniu do pogody.
Tutaj też warto poruszyć sprawę samopoczucia - kanarki raz "czują się lepiej" - jeśli mogę to odnieść do zachowania ludzi - a raz gorzej i wpływ na to ma bardzo wiele czynników, czasami nawet nie powiązanych ze sobą. Nawet dłuższy hałas w ciągu dnia może spowodować gorsze samopoczucie.
Akurat w mieście w którym mieszkam czasami zdarza się, że w nocy czymś śmierdzi, a rano głowa boli. Znajomy, który mieszka jakieś 4 km ode mnie odczuwa to samo więc kanarki na pewno też będą reagować w podobny sposób na zatrucie środowiska, bo to też trudno pominąć.

I analogicznie - ilość dobrych lub złych dni tworzy ogólne samopoczucie kanarków w ciągu roku, co może wpłynąć i na pewno (no, moim zdaniem) wpływa na wyniki lęgów.

Dla ludzi istnieje jeszcze określenie "depresji jesiennej/zimowej" kiedy długość dnia świetlnego mocno się skraca. Moim zdaniem to nie tyle depresja co organizm usiłuje się uspokoić, jak okres wypoczynku po lęgach wśród kanarków, a ludzie chcą być ciągle na wysokich obrotach więc pobudzają organizm innymi środkami. Tutaj u kanarków jest prościej - jak jest ciemno kanarek śpi.

podsumowując - kanarki, jak i inne zwierzęta, mają lepsze i gorsze dni. Czasami wyraŹnie powiązane z pogodą, czasami powiązanie to nie jest takie bezpośrednie. Ale zazwyczaj przy pełnym słońcu czują się lepiej niż w czasie ciemnych dni.

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #3 : Padziernika 03, 2012, 05:56:26 »

ja po obserwacji swojego ptaka, widzę , że samopoczucie jego w ciągu dnia, zmienia sie kilka/kilkanascie razy Umiech

czesto jest tak , ze rano mnie "atakuje" wlatuje we mnie, a wieczorami przychodzi i skubie ręke czy ucho Umiech

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!