albo sprawdzenie mojego salda bankowego
No dobrze, to podaj numer tego konta to sprawdzimy

Może warto tutaj rozdzielić zachowanie w okresie bardzo krótkim, np. w ciągu jednego dnia
i zachowanie w okresie jednego sezonu - pół roku lub rok.
Na pewno wpływ ma ilość światła - kanarki są bardziej "osowiałe" jak za oknem pada. Z drugiej strony
w hodowli, w której stosowane jest wyłącznie światło sztuczne kanarki będą zawsze bardziej "osowiałe"
w porównaniu do ptaków w wolierze.
Może na początek nie warto rozgraniczać wpływu ciśnienia, światła, wilgotności, temperatury osobno, bo po pierwsze
chyba nikt nie robił takich badań, a po drugie wyjdzie galimatias. Może ogólnie - zachowanie w odniesieniu do pogody.
Tutaj też warto poruszyć sprawę samopoczucia - kanarki raz "czują się lepiej" - jeśli mogę to odnieść do zachowania ludzi - a raz gorzej i wpływ na to ma bardzo wiele czynników, czasami nawet nie powiązanych ze sobą. Nawet dłuższy hałas w ciągu dnia może spowodować gorsze samopoczucie.
Akurat w mieście w którym mieszkam czasami zdarza się, że w nocy czymś śmierdzi, a rano głowa boli. Znajomy, który mieszka jakieś 4 km ode mnie odczuwa to samo więc kanarki na pewno też będą reagować w podobny sposób na zatrucie środowiska, bo to też trudno pominąć.
I analogicznie - ilość dobrych lub złych dni tworzy ogólne samopoczucie kanarków w ciągu roku, co może wpłynąć i na pewno (no, moim zdaniem) wpływa na wyniki lęgów.
Dla ludzi istnieje jeszcze określenie "depresji jesiennej/zimowej" kiedy długość dnia świetlnego mocno się skraca. Moim zdaniem to nie tyle depresja co organizm usiłuje się uspokoić, jak okres wypoczynku po lęgach wśród kanarków, a ludzie chcą być ciągle na wysokich obrotach więc pobudzają organizm innymi środkami. Tutaj u kanarków jest prościej - jak jest ciemno kanarek śpi.
podsumowując - kanarki, jak i inne zwierzęta, mają lepsze i gorsze dni. Czasami wyraŹnie powiązane z pogodą, czasami powiązanie to nie jest takie bezpośrednie. Ale zazwyczaj przy pełnym słońcu czują się lepiej niż w czasie ciemnych dni.