yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #30 : Padziernika 14, 2012, 08:50:11 » |
|
To już się zmienia w - uwaga: nowe słowo! - off topic  , ale odpowiem Ci, bo chyba o mnie Ci chodzi: na prawdę nie wiesz czy to taki żart? Ale jeśli nie wiesz, to nie zaśmiecaj ciekawego tematu sprawami nieistostnymi, tylko pisz na priv.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 153
|
 |
« Odpowiedz #31 : Padziernika 14, 2012, 10:02:58 » |
|
Przepraszam! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #32 : Padziernika 15, 2012, 12:05:26 » |
|
Uważam, że od rozwiązywania takich dylematów mamy PFO.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #33 : Padziernika 15, 2012, 12:53:10 » |
|
Ano właśnie... Ta PFO wraca znowu jak bumerang... Ale uwaga ze wszech miar słuszna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopada 22, 2012, 10:38:45 » |
|
Witam mam podobne dokumenty, przez zamieszanie z przeprowadzką nie skończyłem jeszcze całej procedury czyli opłacenia bodajże 82zł wiec zapewniam że te dokumenty to oryginały  . W przyszłym roku mam zamiar zakończyć tą procedurę i na jesieni może coś się uda zakupić. Jeśli chodzi o ewidencje ptaków czyli tak zwany rodowód to w czym problem ?? Każdy który zakupi ptaki np. w Niemczech otrzyma od hodowcy niemieckiego coś w stylu umowy kupna sprzedaży. Hodowca podaje tam nr obrączki płeć oraz mutacje. Mamy już parę założycielską (warto zakupić mutacje) nawet jak zależy nam na standardowo ubarwionych ptakach  . Kupujecie mutacje recesywne i młode macie standardowo ubarwione. Odchowujecie kilka pokoleń notując dokładnie daty urodzenia i obrączkowania. Warto jeszcze udokumentować to zdjęciami. Notatki możecie prowadzić nawet w przysłowiowym zeszycie. I macie już wiele dowodów że hodujecie te ptaki legalnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopada 23, 2012, 10:51:03 » |
|
LaKi ! Czy konieczne i bezwzględne jest nabywanie ptaków w zachodnich hodowlach  Przecież u nas też są już hodowcy którzy mają zezwolenia na hodowle majorów! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopada 23, 2012, 11:42:55 » |
|
Zezwolenie na hodowlę i przetrzymywanie ma tylko wspomniany K.R.
Reszta nie nie ma bo ministerstwo odpowiada w następujący sposób
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopada 23, 2012, 11:46:17 » |
|
dlatego proponuje kupić ptaki na zachodzie z umową kupna sprzedaży Niemcy muszą coś takiego wydać a my mamy potwierdzenie legalnego nabycia ptaków. Można też spróbować udokumentować które to jest pokolenie odchowane u tego hodowcy poprzez nawet odręczne narysowanie drzewa w którym będą wypisane nr obrączek przodków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopada 23, 2012, 11:48:46 » |
|
a różnica pomiędzy polskim a niemieckim hodowcą jest zasadnicza że oni muszą rejestrować ptaki a my nie. Wiec dla mnie dokument od niemieckiego hodowcy ma większą wartość niż pismo od polskiego hodowcy. Ale nie mówię że nie jest to możliwe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopada 24, 2012, 06:14:53 » |
|
Coś mi się nie zgadza z tymi pozwoleniami" znam" już dwóch gości co mają imienne pozwolenia na majory!  Oprócz K.R. a i skąd ta wiedza że on ma? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopada 24, 2012, 06:26:12 » |
|
Z tego co słyszałem, to zakupić można za granicą, legalnie i z papierami. Problem tylko w tym, że nie można go przewieŹć przez granicę do PL legalnie, a tym samym nie można go mieć legalnie w kraju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopada 24, 2012, 06:54:28 » |
|
No jasne ,ze można kupić za granicą legalne ptaki z papierami-przecież żaden hodowca nie będzie sprawdzał czy masz pozwolenia czy inne pierdoły,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopada 28, 2012, 06:09:06 » |
|
klapuch po pierwsze tak naprawdę każdy hodowca za przywiezione kanarki też powinieneś otrzymać karę. Ponieważ nie masz nie masz uprawnień do przewozu zwierząt ;P Warto też wspomnieć o zaświadczeniu o tym że przewożone zwierzęta są zdrowe.
A o jakich granicach mówisz ?? Unia Europejska przecież nie ma wewnętrznych granic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopada 28, 2012, 07:39:47 » |
|
yyy, ale jak kupuję kanarka, żeby mi ładnie w domu śpiewał to chyba nie muszę mieć uprawnień do przewozu zwierząt? Przynajmniej w teorii. Zakręcone to wszystko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopada 28, 2012, 09:21:58 » |
|
yyy, ale jak kupuję kanarka, żeby mi ładnie w domu śpiewał to chyba nie muszę mieć uprawnień do przewozu zwierząt? Przynajmniej w teorii. Zakręcone to wszystko. Majory przywiózłbyś z podobnych przyczyn  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|