|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwca 25, 2014, 10:56:02 » |
|
Wszystkie standarty ,po jednym egzemplarzu powinny otrzymać za darmo wszystkie stowarzyszenia To zły pomysł. Kto by miał je przechowywać? Kto z nich korzystać i na jakich zasadach? Poza tym PFO na pewno sie na to nie zgodzi, bo zaraz byłoby to skopiowane i nikt już by nie kupił oryginału - w tym punkcie PFO ma moje popracie, bo nie popieram kradzieży. Standardy nie są idealne, nie są najtańsze, ale SĄ! Zawsze narzekaliśmy, że ich nie ma, a tu SĄ! Jak było szkolenie ze standardów to ile osób się pojawiło? Zdecydujmy się, czy chcemy znać standardy, czy tylko udajemy, że chcemy. I nie zapominajmy, że standardy w wersji papierowej to tylko wytyczne teoretyczne. Jeśli chcemy się ich nauczyć w praktyce, to powinniśmy organizować konkursy, wystawiać na nich ptaki i odwiedzać inne wystawy, zwłaszcza międzynarodowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 166
|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwca 25, 2014, 06:45:25 » |
|
I nie zapominajmy, że standardy w wersji papierowej to tylko wytyczne teoretyczne. Myślenie bardzo dobre,tylko czy monopol da dobre efekty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #48 : Czerwca 25, 2014, 07:41:07 » |
|
monopol  W jakim sensie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwca 25, 2014, 10:20:28 » |
|
Osobiscie nie mam zadnego standardu na jakiejs kartce. Mysle ze tak naprawde nie jest mi on potrzebny. Moze dlatego bo hoduje kolorowe i tam nie ma wyszczegolnionych jakis cech charaktyerystycznych a dobrego ptaka widze z daleka. Najlepsze doswiadczenie nabiera sie ogladajac ptaki ktore wygrywaja- na zywo. Pamietam jak zaczynalem hodowac jezdzilem na prawie wszystkie wystawy w regionie i dzieki Bogu majac dobre oko zdolalem zapamietac cechy ptakow ktore wygraly.Dobrym sposobem jest tez zakup jakiegos championa tu czytalem ze za standard trzeba zaplacic okolo 100 zl lepiej dolozyc i kupic ptaka.A i jeszcze jedno z wlasnego doswiadczenia wiem ze w zaleznosci od wystawy upodobanie sedziow sa rozne i dlatego najlepiej brac udzial w nich albo chociaz ogladac ptaki ktore wygraly a nie liczyc sie tylko z opisami standardowymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwca 26, 2014, 09:40:19 » |
|
Wszystko zależy od podejścia. Czy chcemy aby hodowla ptaków w naszym kraju była elitarna czy powszechna? Z podejścia jakie widzę na stronie PFO wnioskuję, że zdecydowanie idziemy w tym pierwszym kierunku.
Ciekawy jest też wątek kradzieży o którym pisze yotan. Yotan wyobraź sobie, że latem idziesz na piwo z kolegami. Dajecie po 10 zł i kupujecie skrzynkę. Potem koledzy niosą tę skrzynkę i proponują Ci flaszkę grzanego w słońcu piwa za 10 zł. Przystajesz na ich propozycję? Czy koledzy (czytaj PFO) mają moralne prawo sprzedaży piwa (czytaj standardów)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwca 26, 2014, 09:51:44 » |
|
Dajecie po 10 zł i kupujecie skrzynkę. Masz błędne założenie od samego początku. Składka dla PFO nie jest odprowadzana w celu wydrukowania standardów. Jest odprowadzana na cele statutowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwca 26, 2014, 10:00:56 » |
|
(...)dziesz na piwo z kolegami. (...) koledzy niosą tę skrzynkę i proponują Ci flaszkę grzanego w słońcu piwa za 10 zł (...) Jeszcze ŻADEN mój kolega nie zarządał ode mnie pieniędzy za piwo! Tak samo, jak ja bym nie zarządał pieniędzy za piwo od kolegi. Chyba nie trafiłeś z argumentem... W każdym razie ja go nie rozumiem w konteksćie niniejszego wątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwca 26, 2014, 10:43:59 » |
|
klapuch, zgadzam się z Tobą. Choć celami statutowymi są m.in.: §11. Celem działania Federacji w szczególności jest: 1)tworzenie warunków do permanentnej edukacji ornitologicznej i ekologicznej; 4) zapewnienie sportowej rywalizacji w hodowli ptaków;
Pod te puknty można podciągnąć rozpowszechnianie standardów ras i gatunków. A w innych krajach są one darmowe? Bo nie wydaje mi się...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 166
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwca 26, 2014, 11:59:08 » |
|
Jest odprowadzana na cele statutowe. Klapuch proponuje Statut PFO tam jest wszystko,wystarczy tylko go przestrzegać,ale co tam Statut dla poprzedniej i obecnej RF.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwca 26, 2014, 12:17:45 » |
|
klapuch, zgadzam się z Tobą. Choć celami statutowymi są m.in.: Tak, jest to jednym z punktów, ale nie jedynym, jak to sugerował Papuga Klapuch proponuje Statut PFO tam jest wszystko,wystarczy tylko go przestrzegać,ale co tam Statut dla poprzedniej i obecnej RF. Oj, Zbyszek O710, jeśli uważasz, że jakieś działania PFO nie są zgodne ze statutem napisz, proszę, wyraźnie jakie, co, gdzie i kiedy - tak jak prosiłem Cię poprzednio, kiedy miałeś uwagi. Oficjalnie emailem do PFO - Twój email zostanie rozpatrzony i otrzymasz odpowiedź, a pisanie negatywnych ogólników, bez żadnych konkretów nie ma żadnego sensu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwca 26, 2014, 02:12:06 » |
|
Masz błędne założenie od samego początku. Składka dla PFO nie jest odprowadzana w celu wydrukowania standardów. Jest odprowadzana na cele statutowe.
Zatem standardy nie są celem statutowym? Czyli PFO działa niestatutowo? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwca 26, 2014, 09:26:20 » |
|
RNA07TE nie zgodzę się z Tobą najpierw trzeba przeczytać zapoznać się z opisem rasy, mutacji, gatunku. Jeśli nie masz wiedzy, co jest dobre a co złe, to nie zwracasz na to uwagi. Jeśli znasz już opis gatunku, mutacji, kombinacji mutacji zauważasz je na na żywym ptaku.  Takie to jest moje zdanie. ZBYSZEK O710 chyba coś nie wiem, kto jest opłacony ?? Czyli płacicie 30zł na PFO a chcecie otrzymać za darmo standard, którego koszty wydruku sięgają 107zł. Brawo za pomysł. Czyli PFO ma być nie tylko non-profit to jeszcze ma być fundacją charytatywną, która rozdaje wszystko za darmo? Żebyście tylko wiedzieli ile kosztuje zorganizowanie OMP i ile trzeba do tego dokładać, wtedy miejmy nadzieje że otworzyły by się Wam oczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwca 26, 2014, 09:53:44 » |
|
LaKi to co napisalem dotyczy mojej osobistej hodowli (biale i zolte). Nie jest mi mi potrzebny jakis precyzyjny opis standardu. Ptaki sa pozbawione "rysunku" nie maja jakis charakterystycznych odznaczen a wiec standard nie jest potrzebny. Oczywiscie w hodowli innych ras ktore wystepuja np. mutacji rysunku jak najbardziej. Moim zdaniem PFO powinna jednak taki opis standardu rozpowszechnic po najmniejszych kosztach(moze samego druku) a jeszcze lepiej poczta elektroniczna calokowicie za darmo do wszystkich przedstawicieli zwiazkow. Pomoze to naszym hodowca poprawienie i lepsza selekcje ptakow a co za tym idzie reprezentowanie PFO na arenie miedzynarodowej z wynikiami. Prawda jest taka ze i tak nie zarobia bo nie wierze ze naklad sprzedazy bedzie duzy. Kupi jeden a reszta skseruje i po robocie. A gdyby tak udostepnila za darmo albo za symboliczna sume to napewno zarobi lepsze oko kazdego hodowcy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwca 26, 2014, 10:10:56 » |
|
po najmniejszych kosztach(moze samego druku) a jeszcze lepiej poczta elektroniczna Nie interesowałem się tym dokładnie, ale chyba dochodzą do tego jeszcze koszty tłumaczenia, korekty i składu. Kupi jeden a reszta skseruje i po robocie. 115 stron, ksero kolorowe to ok. 1,5-2,0 zł/stronę. Opłaca się kserować? Kształt ostatecznie można zrobić czarno-białe, ale kolor i rysunek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|