Osobiście uważam, że standardy są potrzebne, są potrzebne szkolenia na temat korzystania z tych standardów,
bo wiele rzeczy, nawet opisanych w miarę jasno w rzeczywistości powoduje wiele pytań.
Potrzebne czy niepotrzebne? 
Jak zaczynałem przygodę z kanarkami, to chciałem zdobyć jakiś opis ras, który by mi jednoznacznie określał rasę. Muszę przyznać, że miałem sporo kłopotów z okresleniem rasy ptaka. Nawet niektóre rysunki czy zdjęcia, zamiast rozjaśniać mi wszystko, jeszcze bardziej mi to gmatwały. Poszukiwałem czegoś co wyjaśniłoby mi laikowi charakterystykę poszczególnych ras. Dużo czasu musiało upłynąć nim ogarnąłem z grubsza o co w tym wszystkim chodzi.
Kupując obecne standardy oczekiwałem, że otrzymam Źródło, które ostatecznie rozwieje wszystkie moje wątpliwości. Myślałem, że będzie to dzieło z pełnym opisem i z wyjaśnieniem błędów w poszczególnych rasach. Muszę przyznać, że rozczarowałem się. Obecne standardy zawierają jedynie schematyczny opis oceny ptaka i schematyczne ryciny poszczególnych ras. Trzeba dużo, dużo wiedzy fachowej, żeby zrozumieć te opisy i ryciny.
Być może standardy są przeznaczone tylko dla ekspertów.

Pomagają Im w ocenie ptaków. Może niepotrzebnie moje oczekiwania w tej kwestii były i są tak wygórowane. Ja oczekiwałem, że każdy początkujący hodowca czy miłośnik ptaków po uważnym przeczytaniu standardu danej rasy będzie już mniej więcej wiedział czy dany ptak (np. oferowany do sprzedaży) spełnia standardowe wymagania czy nie, czy ma jakieś standardowe niedomagania widoczne gołym okiem czy nie. Muszę to podkreślić, że
standardy w obecnej formie nie są mi potrzebne, ponieważ powodują jeszcze więcej pytań i niejasności niż miałem przed ich zakupem. Z drugiej strony nie żałuję, że je kupiłem, bo mogę porównać je ze swoją wiedzą na temat danej rasy.
Szkolenia są niezbędne nie tylko po to, żeby zrozumieć te standardy, ale choćby po to, żeby wyjaśnić wątpliwości, które te standardy nasuwają. Problemu nie rozwiąże też raz w roku przeprowadzone szkolenie w Czeladzi. Powinno się przeprowadzać szkolenia w różnych miejscach na terenie całego kraju, albo zrobić szkolenia online.
Może należy też rozważyć wydanie jakiegoś suplementu do obecnych standardów.