Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3 ... 8   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Standardy ras  (Przeczytany 49356 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
pina1954
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Pewel Mała /żywiec
Wiadomoci: 169

« : Listopada 28, 2012, 10:20:08 »

a w jakiej cenie będą te broszury z standardami.

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #1 : Grudnia 04, 2012, 05:05:24 »

Witam .Czy ktoś wie w jakiej cenie będzie opis standardu kanarka kolorowego?Pozdrawiam

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Grudnia 04, 2012, 05:48:25 »

Nie pamiętam dokładnie cen chyba od 35 do 100 zł w zależności od sekcji (grubości)

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Grudnia 04, 2012, 07:12:12 »

Ciekawe dlaczego na stronie PFO nie ma cen broszurek ze standardami? Ciekawe dlaczego nie ma sprzedaży wysyłkowej? Ciekawe dlaczego nie ma upustów przy zakupie wszystkich standardów?

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #4 : Grudnia 04, 2012, 08:05:41 »

Na chwilę obecną to wygląda to tak z mojego punktu widzenia.PFO  podaje do wiadomości że ma do zaoferowania dane opisy standardów-sprawdza jakie będzie zainteresowanie w śród hodowców i wtedy poda cenę większą lub mniejszą-w zależności od zainteresowania .A chyba nie problem podać cenę skoro na pewno już wiedzą ile poszło kasy na dany nakład.Pozdrawiam waluś

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Grudnia 04, 2012, 08:10:47 »

Ceny już są, bo standardy są sprzedawane od kilku tygodni. Wydaje mi się jednak, że PFO jest nastawione
na sprzedaż "stoiskową" i nie ma ani zaplecza ani chętnych do obsługi sprzedaży wysyłkowej.

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #6 : Grudnia 04, 2012, 09:43:52 »

Niezrozumiałe tylko jest to, że nie podaje sie ceny jakby to była jakas tajemnica

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« Odpowiedz #7 : Grudnia 04, 2012, 10:19:17 »

Cena zależy od podaży i popytu. Jeśli będzie zainteresowanie standardami, to oczywiście zdrożeją.

bloker22
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Jarosław Osiwała
Wiadomoci: 83

« Odpowiedz #8 : Grudnia 05, 2012, 02:16:53 »

Na chwile obecną posiadam wszystkie standardy i zapłaciłem za nie + - 250zł

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #9 : Grudnia 05, 2012, 12:37:21 »

Trochę zaporowo... Jakoś nie wydaje mi się, żeby cena taka zachęcała do hodowli ptaków odpowiadających standardom, skoro są hodowcy, którzy dla których 30zł za samiczkę harceńską albo 12zł za zeberkę to drożyzna nie do pojęcia... Taki na pewno nie kupi tych standardów...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #10 : Grudnia 05, 2012, 12:43:27 »

Wtrącę swoje trzy grosze - osobiście uważam, że za drogo i trochę nie przemyślanie.
Ja wiem, że kategorie to kategorie, ale nie dam 40 zł, żeby kupić książkę ze standardami wszystkich kształtnych,
kiedy interesują mnie dokładnie dwa gatunki. Nie ukrywam, że już wolę sobie przetłumaczyć standard z COM.
Wiem, że wielu hodowców traktuje komputery jak UFO, ale są też tacy, którzy się już wychowali z komputerami, a znowu książki są dla nich odrobinę obce. Jako komputerowiec (uwielbiający książki, muszę dodać) widziałbym standard ptaków w PDF i to każdego ptaka osobno. Dam spokojnie np. 5 zł za porządnie opracowany standard glostera, bo akurat taki mnie interesuje. Czysty zysk dla PFO, bo nie musi się bawić z nakładami i drukami, a już słyszałem, że w tych standardach są błędy lub niedopatrzenia.
I koszty wysyłki niższe Umiech

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #11 : Grudnia 05, 2012, 01:34:37 »

Witam. Umiech
Proszę nie myśleć że kogoś bronię lub kogoś wychwalam.
Ale. Co?
Nie było standardów były zarzuty że niema ich,teraz są to okazuje się że nie są potrzebne.
Bo ktoś ma jedną rasę drugi sobie sam tłumaczy a dla trzeciego są za drogie itd.
Uważam że te 35zł za np kanarki kształtne to nie ma aż takiej tragedii bo co roku tego nie kupuje-a tak serio czy te np 35 zł to aż taki majątek w skali np roku czy dwóch .
Druga sprawa tak jak mój przedmówca napisał dla dużej ilości hodowców komputer i internet to nadal czary mary.
Jesteśmy na tym forum i jest to świadectwem że z komputerem mamy obycie
Kiedyś poprosiłem o skan pewnej książki od jednego póżniej od drugiego hodowcy
Książka nie była wcale gruba
Okazało się ten niema czasu tamten ochoty itd
A tak jest prawda że nie do końca chcemy się dzielić tym co mamy i co wiemy
Na pewno jak ktoś z Państwa na forum opracuje swoje standardy jako książeczkę to też od niego kupię
Ja uważam że dobrze że są takie książki-a dla kogo za drogie po prostu niech nie kupuje
Oczywiście jest to tylko mój punkt widzenia.
I proszę aby nikt nie traktował mojej wypowiedzi osobiście.
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #12 : Grudnia 05, 2012, 01:53:12 »

Wydaje mi się jednak, że PFO jest nastawione na sprzedaż "stoiskową" i nie ma ani zaplecza ani chętnych do obsługi sprzedaży wysyłkowej.

Sprzedaż wysyłkowa? Można to zrobić automatycznie poprzez sklep internetowy. Nabywca kupuje standardy online i po zapłacie otrzymuje emaila ze standardami, a PFO ma od razu na koncie pieniążki.

Dam spokojnie np. 5 zł za porządnie opracowany standard glostera, bo akurat taki mnie interesuje.

Też uważam, że powinna być możliwośc zakupu pojedynczych stanadardów.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #13 : Grudnia 05, 2012, 01:59:43 »

Osobiście uważam, że standardy są potrzebne, są potrzebne szkolenia na temat korzystania z tych standardów,
bo wiele rzeczy, nawet opisanych w miarę jasno w rzeczywistości powoduje wiele pytań.

A tak jest prawda że nie do końca chcemy się dzielić tym co mamy i co wiemy
I tutaj trafiłeś w sedno sprawy. Wielu hodowców ma swoje sekrety i uważa, że właśnie ten 2% dodatek do karmy czy ten preparat spowodował, że zdobył tytuł na wystawie. I to jest jego "tajemnica". To, że tak naprawdę zaowocowały lata praktyki - mało kto postrzega.
Kiedyś w rozmowie usłyszałem taką wypowiedŹ, że mistrz może spokojnie dać początkującemu swoje najlepsze ptaki, bo ma za sobą 20 lat praktyki, której początkujący nie może mieć i tym samym w niczym mu nie zagrozi. A nawet po kolejnych 20 latach będzie on znowu miał 20 lat przewagi i tak będzie wiedział więcej. A są tacy, którzy swoje "mistrzowskie" ptaki chowają przed światem, bo są pewni, że ktoś im zabierze tytuł.
Być może stąd bierze się niechęć do dzielenia się wiedzą.

Poza tym - 35 zł właściwie nie dużo, ale jeden ze standardów kosztuje chyba 120 zł, a to już jest sporo.

Można to zrobić automatycznie poprzez sklep internetowy. Nabywca kupuje standardy online i po zapłacie otrzymuje emaila ze standardami,
Ha ha, za 30 lat, może się uda Umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #14 : Grudnia 05, 2012, 02:50:43 »

Osobiście uważam, że standardy są potrzebne, są potrzebne szkolenia na temat korzystania z tych standardów,
bo wiele rzeczy, nawet opisanych w miarę jasno w rzeczywistości powoduje wiele pytań.

Potrzebne czy niepotrzebne?  Co?

Jak zaczynałem przygodę z kanarkami, to chciałem zdobyć jakiś opis ras, który by mi jednoznacznie określał rasę. Muszę przyznać, że miałem sporo kłopotów z okresleniem rasy ptaka. Nawet niektóre rysunki czy zdjęcia, zamiast rozjaśniać mi wszystko, jeszcze bardziej mi to gmatwały. Poszukiwałem czegoś co wyjaśniłoby mi laikowi charakterystykę poszczególnych ras. Dużo czasu musiało upłynąć nim ogarnąłem z grubsza o co w tym wszystkim chodzi.

Kupując obecne standardy oczekiwałem, że otrzymam Źródło, które ostatecznie rozwieje wszystkie moje wątpliwości. Myślałem, że będzie to dzieło z pełnym opisem i z wyjaśnieniem błędów w poszczególnych rasach. Muszę przyznać, że rozczarowałem się. Obecne standardy zawierają jedynie schematyczny opis oceny ptaka i schematyczne ryciny poszczególnych ras. Trzeba dużo, dużo wiedzy fachowej, żeby zrozumieć te opisy i ryciny.

Być może standardy są przeznaczone tylko dla ekspertów. Co? Pomagają Im w ocenie ptaków. Może niepotrzebnie moje oczekiwania w tej kwestii były i są tak wygórowane. Ja oczekiwałem, że każdy początkujący hodowca czy miłośnik ptaków po uważnym przeczytaniu standardu danej rasy będzie już mniej więcej wiedział czy dany ptak (np. oferowany do sprzedaży) spełnia standardowe wymagania czy nie, czy ma jakieś standardowe niedomagania widoczne gołym okiem czy nie. Muszę to podkreślić, że standardy w obecnej formie nie są mi potrzebne, ponieważ powodują jeszcze więcej pytań i niejasności niż miałem przed ich zakupem. Z drugiej strony nie żałuję, że je kupiłem, bo mogę porównać je ze swoją wiedzą na temat danej rasy.

Szkolenia są niezbędne nie tylko po to, żeby zrozumieć te standardy, ale choćby po to, żeby wyjaśnić wątpliwości, które te standardy nasuwają. Problemu nie rozwiąże też raz w roku przeprowadzone szkolenie w Czeladzi. Powinno się przeprowadzać szkolenia w różnych miejscach na terenie całego kraju, albo zrobić szkolenia online.

Może należy też rozważyć wydanie jakiegoś suplementu do obecnych standardów.  Co?

Strony: [1] 2 3 ... 8   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!