Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:40:26 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarki dla poczatkujących  (Przeczytany 8041 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Grudnia 13, 2012, 05:04:05 »

Które z ras kanarków polecalibyście początkującym hodowcom? Które są stosunkowo łatwe w hodowli?

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #1 : Grudnia 13, 2012, 05:29:33 »

Zapewne takich ras jest wiele, ale myślę, iż prym będzie wiódł gloster

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Grudnia 13, 2012, 05:33:14 »

Z tego co wiem gloster w hodowli jest bardziej wymagający od "prostych" kanarków kolorowych, np. żółtych.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #3 : Grudnia 13, 2012, 05:43:40 »

Zdecydowanie kolorowenp. jakieś orańże, żółte, siekry, (niekoniecznie trzeba potrafić nawet je wykolorowywać) najmniej wymagające i najłatwiejsze - szczególnie jeśli chodzi o nikłą możliwość zapasania się tych ptaków porównując z np. glosterami, norwikami czy borderami.  Mrugnicie

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #4 : Grudnia 13, 2012, 06:02:49 »

Jeśli gloster jest trudny w utrzymaniu /nie liczę wystawowych/ to zostają poza kolorowymi i to niektórymi - tylko tzw. "kundle" no i jeszcze pluszaki

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Grudnia 13, 2012, 06:17:54 »

Może nie tyle trudny w utrzymaniu ale wymaga dbałości o kilka rzeczy, na które nie trzeba zwracać uwagi przy kanarkach kolorowych, np. na to żeby nie było dwóch koronek, dwóch genów białych, trzeba przycinać pióra przed lęgami, itp.

fafik
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Kraków/okolice
Wiadomoci: 10

« Odpowiedz #6 : Grudnia 13, 2012, 07:02:07 »

Najlepiej zacząć z kanarkami kolorowymi np:żółtymi,czerwonymi.Można łączyć też co się ma i wychodzą różne tzw.burki.Generalnie chodzi o to żeby na samym początku nie stracić zapału jaki się włożyło w hodowlę.Trzeba nabrać doświadczenia żeby wypłynąć na szerokie wody Niezdecydowany

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #7 : Grudnia 13, 2012, 07:52:57 »

Ja zaczynałem od samca kasztana i samicy pomarańczowej!
Już nigdy nie miałem tak żywotnych i zdrowych ptaków jak po tej
parce a był to 1984r.  Umiech
Tak że na początek tylko kolorowe i nie bardzo rasowe! Mrugnicie

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #8 : Grudnia 13, 2012, 09:38:32 »

Również uważam że najlepiej zacząć od kolorowych typu czerwone , żółte lub np Koroniak niemiecki . Glostera nie polecam dla początkujących ponieważ w Glosterach występują barwy np szafir , szafir szek i sporej części osób się one podobają najbardziej i początkujący chcą je łączyć ze sobą a jak wiadomo łączy się z tym niepowodzenie w lęgach. Drugą rzeczą u Glosterów ( szczególnie po polskich ptakach , nie wszystkich oczywiście ) jest występowanie cyst piórowych przez złe połączenie ptaków lub już cecha przekazywana genetycznie od kilku pokoleń ptaka , co również może zniechęcić młodego hodowce jak zobaczy takom cystę. Gloster może jest ptakiem który dobrze w miarę wychowuje potomstwo lecz cały trud w hodowli Glosterów jest dobre skojarzenie ptaków.

Sygnum - D027
dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #9 : Grudnia 13, 2012, 09:51:36 »

Swoją przygodę z kanarkami zaczynałem w 1976 roku. Zakupu dokonałem w sklepie zoologicznym w Wałbrzychu,nabyłem dwa samce jeden żółty drugi czerwony. Na temat hodowli nic nie wiedziałem, karmę kupowałem w sklepie ogrodniczym,taką jaka była. Nie wiedziałem,że  w trakcie pierzenia należy dawać kiełki i witaminy, dostawały tylko w całym ich życiu piasek, skorupki z jaj,zieleninę i oczywiście ziarno. Nie miałem żadnego znajomego hodowcy ani książki na temat hodowli kanarków. Kanarki te żyły jeden 15 a drugi 16 lat. Obecnie zacząłem bawić się w małą hodowlę i cały czas ,, schody" jedną rasę położyła mi cysta piórowa, drugą tak zwana czarna kropka. Zmieniłem rasę i znów ,,schody". Zastanawiam się nieraz dlaczego tak jest? Dawniej tylko jedna karma, dziś jest ich wiele praktycznie do każdej rasy ale i kanarki jakieś takie bardzo wydelikatnione.Tamte kanarki z przed lat nie chorowały i były,że się brzydko wyrażę trudne do zajechania. Jestem za kolorowymi na początek.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #10 : Grudnia 13, 2012, 09:54:45 »

Co znaczy
siekry
  Co?

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Grudnia 13, 2012, 10:33:38 »

U nas potocznie się tak mówi na szeki. Nie wiem czy oto chodziło CarIvanowi.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #12 : Grudnia 14, 2012, 08:50:45 »

Wydaje mi się że na początek najłatwiej kolorowe  i to z ras jednolitych i prostych kolorów - żadne odmiany  opali , czy izabeli .   ładnie wyglądają a nie dochodzą specyficzne uwarunkowania jak odpowiednia struktura piór czy postury  i nie trzeba się 3 dni zastanawiać się jaki pisklęta maja kolor i czy dobry rysunek Mrugnicie.
Z drugiej jednak strony - żeby wyhodować dobrego kolorowego ptaka , zwycięzcę wystaw, czy przygotować kolekcje na wystawy ,to też trzeba się sporo znać i mieć doświadczenie i wtedy te niuanse które nie graja roli na początku zaczynają być trudniejsze bo odróżnij dobrego ptaka od słabego kiedy nie ma szczególnej postawy, upierzenia  i nie różni się wyraŹne kolorem od drugiego Mrugnicie .

Też tak  myślę że  hodowla to już jakieś plany, i cele i konkretne przemyślane działanie , a takowych nie bardzo da się poczynić bez doświadczenia w danej rasie - więc może lepiej od razu wybrać to o czym się wdanej chwili marzy ?

Dzidziat- na giełdzie w Czeladzi , rozmawiałam z jednym z Hodowców- sprzedających. Powiedział mi ciekawa rzecz, kiedy mówiłam o cystach piórowych , że chcę parkę intensywny -nieintensywny etc.. Powiedział ze teraz największym problemem jest że kanarki  bardzo często krzyżowane są w bliskim pokrewieństwie. Bo kupuje jednego ptaka od pana X , drugiego od pana Y ,a potem się okazuje ze obaj panowie mieli ptaki od pana Z.
Mnie dlatego podoba się system rodowodów psich i kocich zamieszczanych na stronach hodowli przy zwierzętach na sprzedaż - można sprawdzić od razu rodziców, linie i czy warto zgłaszać się po tego i tego zwierzaka , bo będzie pasował genetycznie do moich zwierząt w domu.

Dla mnie to jest na przykład problemem na początku, żeby się dopytać  o rodziców np moich ptaków, bo mam takie wrażenie że to jakaś taka wiedza  "osobista " jest . Wiem że nie , ale no jest to dla mnie trudne dopytywać się po jakich liniach , zwłaszcza że póki co nic mi to nie mówi, ale warto żebym wiedziała takie rzeczy , bo na czym się mam uczyć ?  Tymczasem gdzieś zadałam pytanie po jakich rodzicach są takie i takie kanarki  i Hodowca nie chciał odpowiedzieć nawet  nic na temat koloru Smutny

CarIvan
Go
« Odpowiedz #13 : Grudnia 14, 2012, 02:51:51 »

U nas potocznie się tak mówi na szeki. Nie wiem czy oto chodziło CarIvanowi.

Dokładnie a w szczególności mieszańce różnokolorowe/łaciate bez systematycznego wzoru czy przywiązywania uwagi do upierzenia czyli np samica agatka a samiec żółty, albo samiec czerwony z kasztanką albo izabel na oranżkę i odwrotnie - w łódzkim  siekrami określa się tzw. "kundelki" czyli przypadkowe mieszańce.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Grudnia 14, 2012, 04:09:27 »

hodowca nie chciał odpowiedzieć nawet  nic na temat koloru

Moim zdaniem - taki hodowca. Podstawowe informacje, jakich powinien udzielić (bez proszenia) to:
- dane rodziców
- data klucia
- długość dnia i temperatura w hodowli w chwili zakupu
- rodzaj / skład karmy
- przebyte choroby
- podane leki / data

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark