Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:15:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lekarze weterynarii  (Przeczytany 19377 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« : Grudnia 17, 2012, 09:52:04 »

Wiele razy na forum pojawiała się informacja, że z takim a takim problemem najlepiej do weta, a jak popatrzyłem po wpisach to w Polsce jest dwóch weterynarzy, którzy znają się na ptakach!

Apeluję - kto zna i poleca - niech dopisuje - nie trzymać wetów tylko dla siebie bo padną z głodu Umiech

Proszę dopisywać, z całej Polski - niech wpisy będą liczne, porządne i aktualne tak, aby każda osoba mogła łatwo znaleŹć pomoc w swoim regionie.

Tutaj jest link:
http://kanarki.eu/index.php/board,78.0.html

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Grudnia 17, 2012, 10:03:11 »

Wiele razy na forum pojawiała się informacja, że z takim a takim problemem najlepiej do weta, a jak popatrzyłem po wpisach to w Polsce jest dwóch weterynarzy, którzy znają się na ptakach!
Uważam, że nie masz racji. Jeśli chodzi o dwóch, których zapewne masz na myśli, to mają oni najsilniejsze lobby w Polsce. Poza tym polscy hodowcy uznają tylko tych dwóch, a właściwie jednego z nich, bo drugi jest mniej medialny, a więcej słychać o jego cenie.
W Polsce jest wielu weterynarzy ze specjalizacją z drobiu i ptaków egzotycznych, sam znam 5 osobiście. Poza tym nie musi mieć specjalizacji z tego zakresu, żeby potrafić pomóc w potrzebie. W końcu 5 lat studiów swoje robi. Pomijam fakt, że studiowanie weterynarii to duży wysiłek i nie każdy może się na nią dostać i potem jeszcze ją ukończyć.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #2 : Grudnia 18, 2012, 08:19:16 »

Uważam, że nie masz racji.
Napisałem o dwóch, bo były tylko dwa wpisy na forum

W Polsce jest wielu weterynarzy ze specjalizacją z drobiu i ptaków egzotycznych, sam znam 5 osobiście.
Doskonale - wpisz wszystkich pięciu, niech się coś ruszy w tym dziale!

Poza tym nie musi mieć specjalizacji z tego zakresu, żeby potrafić pomóc w potrzebie. W końcu 5 lat studiów swoje robi.
Moim zdaniem musi. Znam takiego, który brał kanarka w grubych rękawiczkach, bo "one potrafią zrobić dziurę w ręce". Ale na ten temat nie będę rozmawiał.

Wpisujcie - miejscowość, adres, telefon, nazwisko, jeśli lekarzy w danym miejscu jest więcej. Każdy wpis zajmie tylko chwilę, a innym bardzo pomoże.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #3 : Grudnia 18, 2012, 10:07:06 »

Poza tym nie musi mieć specjalizacji z tego zakresu, żeby potrafić pomóc w potrzebie. W końcu 5 lat studiów swoje robi.
Moim zdaniem musi.
Wcale nie. Wet to wet, tak jak lekarz medycyny to lekarz medycyny, policjant to policjant i ksiądz to ksiądz.

Nie wypiszę danych lekarzy. Jak ktoś z mojej okolicy albo z łodzi będzie potrzebował takiej pomocy, to podam na priva.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #4 : Grudnia 18, 2012, 10:54:51 »

Nie wypiszę danych lekarzy.

Nikt Cię nie zmusi.
Widzisz tylko - nie jesteś, wybacz, osobistością znaną wszystkim hodowcom - zarówno tym słynnym jak i takim, którzy mają kanarka od 3 tygodni. Nie wszyscy wiedzą, że jest jest taki "Yotan", który może pomóc, a nawet nie wszyscy wiedzą skąd jesteś. A forum jest wielką pomocą dla - przede wszystkim - początkujących, bo hodowca, który ma ptaki od 30 lat sam sobie jest wetem.

Porządny gabinet lekarski dba o reputację i o reklamę - uważam, że będą wdzięczni za taką formę reklamy.
Jak lekarz wyraŹnie chce pozostać anonimowy - niech zostanie, dopóki nie prowadzi działalności gospodarczej ma takie prawo.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #5 : Grudnia 18, 2012, 11:39:36 »

Wcale nie. Wet to wet, tak jak lekarz medycyny to lekarz medycyny, policjant to policjant i ksiądz to ksiądz.

Guzik prawda.  Moi weci od psa i kotów  oficjalnie mi powiedzieli, że oni  nie leczą za bardzo ptaków i gryzoni, bo to nie ich specjalizacja- swego czasu sami podali mi namiary  na weta od gryzoni - tyle że oni są uczciwymi ludŹmi, leczą mi psy od 30 lat a z kanarkami pojechałam do weta "od ptaków" .
Studia/szkoła to jedno, wiedza to drugie, a praktyka  to trzecie.
Dlatego do jednych lekarzy są kolejki, a u drugich świecą pustki
Jest to tak oczywisty fakt, że nawet nie chce mi się przykładów dawać
Tak jest w każdej profesji i w każdym zawodzie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #6 : Grudnia 18, 2012, 12:19:49 »

Masz rację. Mi chodzi tylko o to, że nawet wet od psów, kotów, żółwi czy osłów jest lepszy niż strony internetowe albo "porady" kolegów. I tyle.

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #7 : Grudnia 18, 2012, 02:41:22 »

Zdadzam się z Yotanem odnośnie porad zaciąganych z jakiegoś forum, a u weta, poniewaz wet - nawet jesli sie przyznaje, iż nie bardzo zna się na ptakach /tym lepiej nawet, że mówi wprost/ to przecież choróbska są takie same u wszystkich zwierząt i po zasięgnięciu "danych" z przeprowadzonych badań, czy to kału, czy innych badań, potrafi postawić właściwą diagnozę i tylko musi zadać sobie trochę trudu, aby odpowiedni lek dostosować proporcjonalnie do wielkości "pacjenta" w tym przypadku ptaszka

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #8 : Grudnia 18, 2012, 03:04:50 »

To, że wet jest lepszy od forum jest oczywiste. Dlatego zacząłem ten wątek - aby każda osoba mogła znaleŹć weta zajmującego się ptakami - w swojej okolicy. To wbrew pozorom nie jest takie łatwe - świadczą o tym dwa wpisy, które są tam od lat. Moim zdaniem nie ma co ukrywać osób potrafiących pomóc ptakom - skorzystamy na tym wszyscy.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #9 : Grudnia 18, 2012, 03:39:01 »

Ja bym to jednak połączyła - bez wiadomości z forum, nie miałabym pojęcia, że cokolwiek dzieje się złego z moim ptakiem i nie szukałabym pomocy aż do smutnego finału. Na własnej skórze doświadczyłam, że taka pomoc od ludzi, którzy już się dłużej zajmują kanarkami  jest wiele warta. Także informacyjne artykuły  w internecie - dają możliwość  zorientowania się,  że coś jest nie tak i  co ewentualnie to może być, a także jak postępować w trakcie leczenia  prowadzonego przez weta.
Jestem jak najbardziej na tak jeśli chodzi o wizytę u weterynarza, niemniej jednak wielokrotnie przekonałam się wcześniej, że połączenie dobry weterynarz + rady  doświadczonych  w danej rasie ludzi - dają najlepsze rezultaty.

tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #10 : Stycznia 18, 2014, 03:41:07 »

warto znać taką klinikę zapraszam do oglądania www.aviexpert.pl/lista-us-ug-aktualnie-d...ow-wroblowatych.html  Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #11 : Stycznia 18, 2014, 03:58:59 »

Poprawny link: http://www.aviexpert.pl/lista-us-ug-aktualnie-dost-pnych-dla-ptakow-wroblowatych.html

Ale zdjęcia mają takie trochę masakryczne...

Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #12 : Stycznia 18, 2014, 04:21:30 »

Poprawny link: http://www.aviexpert.pl/lista-us-ug-aktualnie-dost-pnych-dla-ptakow-wroblowatych.html

Ale zdjęcia mają takie trochę masakryczne...

Warta polecenia klinika dla ptaków.
Sam korzystam z usług tej przychodni.
Polecam

literówki
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2014, 04:26:09 wysane przez klapuch » Zapisane

CIH F-047
tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #13 : Stycznia 18, 2014, 04:26:20 »

masz racje zdjęcia mają takie masakryczne  Pacz ale mogą pomóc w leczeniu ptaków i diagnozę właściwą podać  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #14 : Stycznia 18, 2014, 05:15:26 »

mogą pomóc w leczeniu ptaków i diagnozę właściwą podać  Mrugnicie
Od podawania diagnozy jest weterynarz. A zdjęcia to wg mnie ładnie rozpreparowane ptaki. Kiedyś miałem to na żywo, jak babcia rosół gotowała Mrugnicie

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!