Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:46:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 3 [4]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zakup ptaków u znanego hodowcy - uwagi  (Przeczytany 23305 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #45 : Grudnia 31, 2012, 02:56:20 »

Cobyście zrobili, gdyby np. jakiś znany hodowca zaproponował Wam jakąś konkretną parę ptaków? Czy uważacie, że należy kupić tę parę i dokonać takiego połączenia na lęgi czy wręcz przeciwnie, jak Bocian, uważalibyście, że to prowadzi donikąd.

Ja uważam, że jeśli kupuję się parkę lub kilka ptaków od dobrego hodowcy to warto tą linie rozmnożyć i ewentualnie stopniowo dodawać jakieś inne kanarki do tego stada, ale w przemyślany sposób. Kojarząc ze sobą ptaki z różnych hodowli, które skupiają się na innych cechach z reguły otrzymuje się bardzo zróżnicowane pod względem fenotypowym i genotypowym młode i tylko przypadkowo wychodzi z tego jakiś dobry ptak. Od Krzysztofa Wilczewskiego kupiłem stadko glosterów. Wszystkie ptaki w jego hodowli są do siebie podobne. Prowadziłem je według wskazówek WIL.K`a i według własnego doświadczenia. Nie krzyżowałem tych kanarków z innymi. Młode wyszły oczywiście różne ale wszystkie posiadają kilka tych samych cech min. małe rozmiary. Spośród młodych ptaków wybrałem według mnie najlepsze i wystawiłem je na wystawie oddziałowej oraz dwie najlepsze samiczki na MP. Obie glosterki zdobyły wyróżnienia w Czeladzi. Mogę z pełnym przekonaniem polecić innym zakup kanarków z hodowli Krzysztofa Wilczewskiego.
Szczęśliwego Nowego Roku! Umiech   

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #46 : Stycznia 02, 2013, 11:05:59 »

A ile ptaków kupować u znanego hodowcy? Kupować całe stado u jednego czy też lepiej po kilka ptaków od różnych hodowców?

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #47 : Stycznia 03, 2013, 07:14:37 »

Witam
Osobiście polecam zakup małego stada selekcyjnego minimum 5, max 10 ptaków będącą grupą
najlepszych ptaków wybranych ze stada(hodowli danej rasy) z przeznaczniem na rodziców przyszłego pokolenia.
Pozdrawiam

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #48 : Stycznia 09, 2013, 07:24:08 »

Rozumiem, że całe stadko ma być jednej gatunku, rasy i mutacji.
A w tym stadku należy kupować po równo samic i samców (pary) czy też np. więcej samic, a może samców? A może pary i rezerwowe samice, albo rezerwowe samce?

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #49 : Stycznia 10, 2013, 01:37:22 »

Witam
W zakupywanym stadku przede wszystkim powinny znaleść się wyselekcjonowane ptaki
z pożądanymi cechami gatunkiu,rasy, mutacji które mają być dziedziczone.
Ilość samic i samców w stadzie będzie też zależna od sposobu rozmnażania jaką podejmuje hodowca- poligamiczny czyli jeden samiec kojarzony jest z wieloma samicami czy monogamiczny
łączenia parami.Zawsze dobrze mieć samce i samice w rezerwie hodowlanej.
Pozdrawiam

Strony: 1 2 3 [4]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!