Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:20:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarki + egzotyka  (Przeczytany 11467 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #15 : Lutego 25, 2013, 08:41:24 »

Z tego, co wyczytalam z porad kompetentnych ludzi, to jest jak mowi yotan.
Najlepiej kierowac sie pokarmem i stopniem agresywnosci.

Kanarki nie sa stadnymi ptakami - w okresie legow chca miec swoj rewir i bronia go. Do tego ich pokarm jest za tlusty dla egzotow.  Mozna by trzymac kanarka+amadyne na przydklad, gdyby kanarek byl karmiony pokarmem amadyny.  Na jakis czas ok.  Na pewno ladnie to wyglada w klatce, kolorowo.  Ale chyba jednak wazne jest dla wielu z nas, zeby zwierzeta mialy mozliwie bezstresowe warunki, zblizone do natury...  To, co dla nas moze wydawac sie smieszne/pocieszne, moze byc niepotrzebnym stresem dla ptakow.  

Klapuch - moze jakies inne gatunki ptakow tak moga korzystac z siebie nawzajem, ale o kanarkach jeszcze nie mialam okazji czegos podobnego przeczytac.    Spoko  To sa przeciez takie przeslodkie... rozbójniki.   Duy umiech

Wyjatki potwierdzaja regule.
Bo o wyjatkach tez czytalam  Duy umiech  
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2013, 09:56:03 wysane przez klapuch » Zapisane

fupsja
Go
« Odpowiedz #16 : Lutego 25, 2013, 09:02:56 »

Oczywiście powinno się kierować odpowiednim żywieniem danego gatunku
i wielkością. U siebie jednak zauważyłam, że we wspólnej wolierze parka
kanarków żyła własnym życiem, nie zwracając uwagi na amadyny wspaniałe.
Kanarki np. uwielbiały chować się w zaroślach i obgryzać gałązki, czy inne rzeczy.
Amadyny natomiast, chociaż mniejsze (a były w większości) potrafiły przeganiać
kanarki, a one po prostu schodziły im z drogi. Ale żadnych zatargów, czy wojen
nie zaobserwowałam, nawet gdy amadyny miały lęgi nic się nie działo.
Same (glosterki) nieraz się potrafiły po prostu kłócić i to głośno na siebie
krzycząc, unosiły wysoko skrzydła..., np. o miejsce na zakończeniu karnisza.
Na "słownych" utarczkach kończąc, ale amadyny również nie zwracały na to
najmniejszej uwagi. Mój wniosek jest taki, ze mogą żyć razem, ale żywienie
jest trudne... i na dłuższą metę niezdrowe. Amadynki szybko futrują kanar,
którego to kanarki mają w karmie pod dostatkiem, a w karmie amadyn powinien
być jego znikomy %, co prowadzi do niepotrzebnego zapasienia ptaków.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #17 : Lutego 25, 2013, 10:02:31 »

ale żywienie jest trudne... i na dłuższą metę niezdrowe. Amadynki szybko futrują kanar,
którego to kanarki mają w karmie pod dostatkiem, a w karmie amadyn powinien
być jego znikomy %, co prowadzi do niepotrzebnego zapasienia ptaków.

A co jedzą Amadyny? Bo znalazłem "Podstawowa mieszanka żywieniowa , powinna składać się z różnych odmian prosa oraz kanaru"
czyli każdy pisze co innego, a nie chce mi się wierzyć, że amadyny jedzą wyłącznie różne gatunki prosa.

fupsja
Go
« Odpowiedz #18 : Lutego 25, 2013, 10:22:46 »

W karmie profesjonalnej dla amadyn znajdziemy różne gat. prosa oraz po kilka% kanaru, siemienia, murzynka. Nie ma natomiast rzepika, konopii ani owsa. Ja podaję również kilka% sezamu, ale ostrożnie, bo tuczy. Za berem, czyli prosem senegalskim wprost szaleją, szczególnie czerwonym i dobrze bo ma więcej wit. niż białe.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #19 : Lutego 25, 2013, 11:00:49 »

A co jedzą Amadyny? Bo znalazłem "Podstawowa mieszanka żywieniowa , powinna składać się z różnych odmian prosa oraz kanaru"
czyli każdy pisze co innego, a nie chce mi się wierzyć, że amadyny jedzą wyłącznie różne gatunki prosa.
Kiedyś podawałem astryldom dużo kanaru, w mieszance 30-40%. Robiłem tak, bo zauważyłem, że bardzo chętnie go spożywają, zaczynając konsumpcję właśnie od nasion kanaru. Doprowadziło to jednak szybko do zapasienia ptaków. Przestałem więc dodawać kanar do mieszanki. Obecnie używam karmę DN56 bez domieszek. Poza tym proso senegalskie w kłosach - różne odmiany. W zależności od wielkości ptaka, fazy rozrodu pobierają go chętniej lub mniej chętnie i z różnymi preferencjami.
Kanar dodaję jednak do karmy, a właściwie podaję go osobno w miskach kraśniczkom czerwonolicym (potocznie: astryldom malowanym). Zauważyłem bowiem, że wybierają one kanar w okresie lęgowym, zwłaszcza w czasie znoszenia jaj. Czynią tak do tego stopnia, że w pojemniku na opady znajdują się wszystkie ziarna mieszanki i puste łuski kanaru. Dlatego w okresie znoszenia jaj i karmienia młodych ptaszki te mają zawsze miskę z kanarem do dyspozycji.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #20 : Lutego 26, 2013, 12:40:13 »

Witam
Jaka jest Wasza opinia dotycząca pachnotki w mieszankach dla kanarków i egzotyki.
Pozdrawiam

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!