Zdj臋cie miesi膮ca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:18:00 *
Witamy, Go舵. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podaj眂 nazw u縴tkownika, has硂 i d硊go舵 sesji
Aktualno禼i: Tutaj pog艂臋bisz sw膮 wiedz臋 o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona g丑wna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis u偶ywa plik贸w cookies do prawid艂owego dzia艂ania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawie艅 dla plik贸w cookies oznacza, 偶e b臋d膮 one zapisywane w pami臋ci urz膮dzenia. Ustawienia te mo偶na zmienia膰 w przegl膮darce internetowej. Wi臋cej informacji udost臋pniamy w naszej Polityce prywatno艣ci.

Strony: [1]   Do do硊
  Drukuj  
Autor W眛ek: Wyb贸r hodowcy, a wyb贸r kanark贸w  (Przeczytany 2822 razy)
0 u縴tkownik體 i 1 Go舵 przegl眃a ten w眛ek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny u偶ytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluj臋 Redaktora
Wiadomo禼i: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« : Stycznia 25, 2013, 04:48:46 »

Po艂膮czy艂em park臋. Samica kuca艂a na 艣piew samca, samiec by艂 zainteresowany samic膮. Po 2 dniach okaza艂o si臋, 偶e zainteresowany ju偶 nie jest, za to od膰wierkuje zupe艂nie innej samicy z innej klatki. Samica z艂o偶y艂a jajka i wysiaduje.
Samiec dalej 膰wierka do drugiej samicy. Da艂em razem samca i samic臋 II - samiec zacz膮艂 prawie od razu j膮 karmi膰 (kilka minut od kiedy s膮 razem) teraz usi艂uje jej zbudowa膰 gniazdo (s膮 razem jakie艣 2-3 godziny). Samica I jak zesz艂a z gniazda popiskiwa艂a, ale samiec w og贸le na to nie reagowa艂 (bardziej jej od膰wierkiwa艂 samiec II). Jak ich da艂em razem samica troch臋 si臋 uspokoi艂a, ale samiec w og贸le na ni膮 nie reagowa艂.

Wygl膮da na to, 偶e moje glostery dobra艂y si臋 w pary, szkoda tylko, 偶e nie tak jak ja chc臋.
I tutaj pytanie - czy zwracacie uwag臋 na to, czy ptaki samodzielnie wyszukuj膮 sobie partner贸w? Czy mo偶na je po艂膮czy膰 wbrew temu wyborowi i czy z takich l臋g贸w co艣 b臋dzie? Czy lepiej darowa膰 sobie "m贸j" wyb贸r i po艂膮czy膰 ptaki tak, jak one si臋 dobra艂y?

yotan
Ucze艅3
Aktywny u偶ytkownik

Solec Kujawski
Tytu艂y: Hodowca Roku 2014
Wiadomo禼i: 1 984

« Odpowiedz #1 : Stycznia 25, 2013, 05:07:27 »

Nie wiem jak u kanark贸w, ale jak mi si臋 astryldy same dobior膮, to bardzo si臋 ciesz臋, bo mam wtedy gwarantowane odchowy. Nie zmieniam na si艂臋 partner贸w. Kiedy艣 pr贸bowa艂em i nigdy do niczego dobrego to nie doprowadzi艂o. Ale z drugiej strony staram si臋 unika膰 dowolnych dobor贸w poprzez odpowiedni膮 segregacj臋 ptak贸w - nie zawsze to wychodzi, ale najcz臋艣ciej si臋 udaje.

Mikolaj
Ucze艅1
Nowy u偶ytkownik
*

Le艅cze
Wiadomo禼i: 107

« Odpowiedz #2 : Stycznia 25, 2013, 09:32:21 »

Z tego co sie orientuje to hodowca powinnien l膮czy膰 ptaki w taki spos贸b jak mu to odowiada. Z takiego swododnego 艂膮czenia nie da sie wyhodowa膰 ladnych ptak贸w. Pary dobiera sie pod wzgl臋dem cech ktore chcemy uzyska膰 u potomstwa.Jesli samiec by艂 z samic膮 i sie nie by艂y a by艂y odpowiednio rozbudzone to napewno ze sob膮 kopulowa艂y ( mo偶e nie widzia艂e艣 tego ). Wszystko powinno by膰 w porz膮dku je艣li tylko ptaki sie zakceptowa艂y i sie nie bija. Reszte trzeba pozostawi膰 naturze U秏iech 

Strony: [1]   Do g髍y
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdj臋cie miesi膮ca

Dzia砤 na MySQL Dzia砤 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawid硂wy XHTML 1.0! Prawid硂wy CSS!