Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:05:24 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pilne pytanie o pisklę  (Przeczytany 16734 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE
Wiadomoci: 60

« : Lutego 20, 2013, 09:52:48 »

Witam. Przed momentem wykluł się pierwszy pisklak i od razu zrodziły się pytania: Czy skorupki z jajka nalezy usunąć samemy z gniazda, czy może robi to samica? Drugie pytanie- wydaje mi się, że ważniejsze czy ze względu na zaistniałą sytuacje trzeba zostawiać włączone światło na noc? Dodam, że do tej pory światło na noc zawsze było zgaszone a samica zawsze siedziała na gnieŹdzie. Prosze o szybką odpowiedŹ. Z góry dziękuje.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #1 : Lutego 20, 2013, 10:02:28 »

Gratuluje pisklaczka!   Duy umiech

Skorupki sama usunie, ale jesli jest wg Ciebie juz za dlugo w gniezdzie to mozesz sam wyjac ...jesli w skorupce nie siedzi juz pisklak Mrugnicie bo odrywac go od skorupki nie mozna. 

Zostaw najlepiej jakies male swiatlo, zeby samiczka mogla znalezc gniazdo gdy w nocy z niego sie sploszy z jakiegos powodu.  Moze np swiecic sie swiatlo w pokoju obok, jesli nie maz przyciemnianej/slabej lampki.  Calkiem jasno nie powinni miec. 

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #2 : Lutego 20, 2013, 10:03:48 »

Witaj Umiech nie panikuj tak Umiech nie musisz usuwać skorup bo powinna zrobić to samica , nie warto grzebać paluchami jej od razu po wykluciu malucha w gnieŹdzie. Światła nie zostawiaj na noc tylko przypilnuj aby samica weszła do gniazda przed zgaszeniem. Pisklak po wykluciu bez jedzenia wytrzyma bez problemu ok 24 h więc samica go nakarmi pewnie dopiero rano.

Sygnum - D027
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #3 : Lutego 20, 2013, 10:10:16 »

Duy umiech dwie rozne odpowiedzi  Chichot

Skorupke bym wolala wyjac, jak samica sie zagapi.  Az tak tragiczne to nie jest.   Mrugnicie
Ale bez swiatla?  Zawsze sie spotykalam z radami, ze musi byc lekkie oswietlenie w pomieszczeniu legowym, zeby sploszone samice mogly wrocic na gniazdo i dalej grzac pisklaki.  Taka wersje wiec podaje dalej.   Jzyk

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #4 : Lutego 20, 2013, 10:15:15 »

Nie wiem pierwsze ,, słyszę '' o zostawianiu światła na noc ale może zostawić na pewno nie zaszkodzi. Ja osobiście nie zostawiam i wszystko jest ok. Powiedz mi czym by mogła się spłoszyć samica? Przecież ,gdy gaszę światło to po 15 min jest cisza i spokój w pomieszczeniu. Skorupki owszem zgodzę się ,że trzeba wyjąć jeśli samica tego nie zrobi ale najpierw bym zaczekał , aż może sama usunie.

Sygnum - D027
elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #5 : Lutego 20, 2013, 10:22:03 »

Pisklak po wykluciu bez jedzenia wytrzyma bez problemu ok 24 h więc samica go nakarmi pewnie dopiero rano.
I właśnie znalazła się odpowiedŹ na kolejne pytanie hehe. Dzięki Wam wielkie za odpowiedzi. I zdjątka  Chichot

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Lutego 21, 2013, 08:17:43 »

U mnie samica sama wyrzuciła skorupki z gniazda, jedną od razu, drugą na 2 czy 3 dzień.
Światło na noc - słyszałem o tym, zastanawiałem się i ... nie zostawiam im światła. W nocy ma być ciemno, a kanarki niech się do tego
przyzwyczają. Nie mam z tym najmniejszych problemów i nikt się nie płoszy. Samica układa się na gnieŹdzie już kilkanaście minut przed zmrokiem.
Samica w pierwszym dniu karmiła sporadycznie, potem coraz częściej.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #7 : Lutego 21, 2013, 08:47:06 »

Hmmm... ciekawe z tym swiatlem.  Umiech  Nie neguje jednak Waszych doswiadczen.

Ja zostawiam, bo pamietam jak mialam papuzki faliste i w nocy czasem jedna sie czyms sploszyla, a za nia wszystkie zaczynaly fruwac na oslep.  Powodem moze byc chocby jakis dzwiek z domu, kanalizacji, jakies swiatlo za oknem - jeden ptak sie sploszy i reszta automatycznie tez.  Nie tylko problem ze nie wroca na gniazda, ale ze sie moga zranic uderzajac w cos niefortunnie.  W hodowli, gdzie pojawia sie wszy, ptaki moga sie przez nie ploszyc wlasnie w nocy, bo wszy wtedy rajcuja.

Kanarki mi sie jeszcze ani razu nie sploszyly - ale dla swojego spokoju zostawiam im slaba zarowke w ciemnym kacie pomieszczenia - maja ciemno, ale na tyle jasno, zeby nie uderzyc w drazki gdy sie splosza.  Tzn np nie spiewaja, nie jedza wtedy juz - tylko spia az zalaczy sie lampa nieco jasniejsza, sugerujaca poczatek dnia. Wtedy juz spiewaja w pomroku.  Umiech

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #8 : Lutego 21, 2013, 08:48:38 »

elblinkers - fajne fotki! Kluja sie kolejne?   Duy umiech

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #9 : Lutego 21, 2013, 02:01:19 »

fajne foteczki gratuluję, Chichot o świeceniu nocą słyszałem od hodowców -sam nie stosuję . Z politowaniem

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #10 : Lutego 21, 2013, 08:39:46 »

elblinkers - fajne fotki! Kluja sie kolejne?   Duy umiech
Tak jest kolejny i prawdopodobnie jeszcze dziś będzie 3. Martwi mnie jedynie ostatnie jajko. Przyglądając się dzisiejszemu wykluwaniu, zauważyłem, że jest jakby lekko zagniecone w 1 miejscu. Wczoraj mam 95% pewności, że tego zagniecenia nie było. Pytanie, czy jeżeli taki ubytek w skorupce jajka wystąpił już pod sam koniec inkubacji jest jeszcze szansa, że z tego jajka się coś wykluje? Szkoda mi byłoby 100% zapłodnionych jaj i wyklutych piskląt.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #11 : Lutego 21, 2013, 09:24:28 »

Albo po prostu zagniecenie wynika z tego że młody się właśnie kluje.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #12 : Lutego 21, 2013, 09:27:57 »

Zagniecenia wyglada jakby bylo od zewnatrz. Pozatym młode kluły sie chwile dosłownie. A zagniecenie już od paru godzin

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #13 : Lutego 21, 2013, 09:30:40 »

Kanarkom najlepiej zabierać zniesione jaja i podkładać sztuczne aż do zniesienia 4 jaja wtedy zastąpić sztuczne prawdziwymi.  Jeśli tego nie zrobimy będą się kluły co dzień jeden i ten najstarszy przeważnie dominuje nad młodszymi w wołaniu o pokarm i często się zdarza że młodsze giną z braku pokarmu.

elblinkers
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

K-CE

« Odpowiedz #14 : Lutego 21, 2013, 09:43:41 »

Każde jajko było wyjęte. Wiedząc iż samica ta właśnie skłąda ok 4 jaj gdy zniosła właśnie czwarte jajko podłożyłem spowrotem reszte. Też zdziwiły mnie odstępy pomiedzy kolejnumi kluciami. To co napisałeś
Kanarkom najlepiej zabierać zniesione jaja i podkładać sztuczne aż do zniesienia 4 jaja wtedy zastąpić sztuczne prawdziwymi
jest jak najbardzej mi znane jest to wiedza ogólna. To o co pytam to sytuacje, których w książkach i podręcznikach raczej nie opisują. Dlatego pytam na forum bo może ktoś akurat miał podobną sytuacje. Też mnie to troche martwi. Mimo iż podkładałęm jajka ksiązkowo po 4 jajku i rano żeby rano się wykluły to jest jak jest nie mam na to niestety wpływu. 1 wykluty wczoraj o godz 22, 2 wykluty dziś o 17, zostały 2 jajka z czego jedno właśnie te zagniecone Smutny Prosze o troche zrozumienia czytanego tekstu ...

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!