Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:06:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zjadanie (przeżuwanie) piórek przez kanarka  (Przeczytany 4674 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sarinn
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« : Marca 07, 2013, 01:18:26 »

Witam,
czy to normalne, że moje kanarki siedzą czasami po kilka godzin z piórkiem i cały czas je żują?
Czy to oznaka niedoboru jakiś minerałów?
Z góry dziękuję.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Marca 07, 2013, 01:59:29 »

Według mnie - jeśli żują to samo piórko to oznaka jakiś problemów - albo niedoborów albo ... nerwicy Umiech
Napisz czym karmisz kanarki, jak mieszkają. Jak masz zdjęcie klatki i kanarków to też wstaw.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Marca 07, 2013, 02:47:35 »

My gramy w piłkę, oglądamy TV albo czytamy, a co ma robić kanarek z wolnym czasem? Macie jekieś pomysły? Nie? On pewnie też nie. No więc z nudów gryzie sobie piórko.

fupsja
Go
« Odpowiedz #3 : Marca 07, 2013, 03:50:42 »

Tak, to może być zajęcie dla zabicia czasu. U mnie kanarki latają wolno po mieszkaniu i zauważyłam, że uwielbiają
"międlić" w dziobie róóóóóżne rzeczy. I tak… : suche liście i gałązki, nitki od abażuru lampy, kartki białego papieru
do drukarki - potrafią obrobić niczym papugi, miękką gąbczastą tapetę i wiele innych rzeczy. Nie mylić ze zbieraniem
materiału na gniazdo, bo to już nie jest międlenie w dziobie, tylko szybki transport do gniazda. Jeśli chodzi o niedobory
vitamin, czy minerałów, to u mnie nie wchodzi to w grę, gdyż dostarczam im wszystko co tylko mogę.
Dużo zielonek, owoców, warzyw, sepia, grit, skorupki jaj, pokarm jajeczy suchy i naturalny, mak, sezam, słonecznik, murzynek,
larwy mącznika, grzebanie w żwirze i ziemi itp., to tak oprócz wielu zróżnicowanych nasion dla kanarków.
Także myślę, że robią to w ramach swoich zajęć i jeśli nie mają dostępu do innych rzeczy, a tylko swoje pióra (a dietę mają pełną),
to sądzę, że lubią to robić, bo u mnie "pracują" tak godzinami i bardzo wytrwale. Nigdy bym się o tym nie przekonała,
gdyby były w klatce. To wcale nie są takie spokojne ptaszki, czasem widać ich destrukcyjną działalność, ale ja mam do nich
straszną słabość i pozwalam im na takie brojenie, żeby tylko nie umierały z nudów w klatce, skacząc rytmicznie z żerdzi na żerdź Mrugnicie

Kasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #4 : Marca 07, 2013, 04:10:34 »

Witaj. Mój robi to samo Umiech Traktuję takie zachowanie jako nieszkodliwą rozrywkę.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #5 : Marca 08, 2013, 08:48:49 »

Według mnie mają ciągoty do budowy gniazda,widocznie już do tego dojrzały. Przynajmniej u mnie po takim zachowaniu jak dostaną gniazdko i materiał do jego budowy bardzo szybko realizują budowę.Wrzuć trochę szarpi a przekonasz się że będą się bawić tymi zabawkami.

sarinn
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 2

« Odpowiedz #6 : Marca 13, 2013, 09:48:54 »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi...

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines