Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 09:13:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: tłuszczak  (Przeczytany 18468 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #30 : Marca 12, 2013, 11:17:02 »

A jaką karmę stosujesz?

fupsja
Go
« Odpowiedz #31 : Marca 12, 2013, 01:11:16 »

DN Premium, albo Extra. Nie jestem zadowolona. Teraz chcę spróbować mieszanki
z wyższej półki firmy BEAPHAR Xtra Vital Canary. Jednak jest dużo droższa,
500g kosztuje 20zł. Szok

Chiara
Go
« Odpowiedz #32 : Marca 12, 2013, 03:08:43 »

Ja stosuję Versele-Laga Prestige lub Premium Prestige-w zależności od pory roku i potrzeb kanarków (Premium jest bogatsza w dodatki potrzebne np. w czasie lęgów czy pierzenia). Karmidełka zostają puste. Niestety cena jest dość wysoka- za opakowanie 1kg karmy Premium płacę ponad 17zł, za zwykły "prestige" 12,50zł. Ale jakościowo- szczerze polecam (niby ta sama "półka" co Vitakraft, ale jakoś różnica w jakości- którą oceniają moje ptaki- najwyraźniej być musi- przy Vitakraft zostawały niedojedzone resztki).

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #33 : Marca 12, 2013, 03:11:55 »

A, tu jeszcze warto zaznaczyć czy kupujecie gotową karmę czy składniki na mieszankę.
Ja kupuję składniki i mieszam sobie.

Chiara
Go
« Odpowiedz #34 : Marca 12, 2013, 03:33:46 »

A, tu jeszcze warto zaznaczyć czy kupujecie gotową karmę czy składniki na mieszankę.
Ja kupuję składniki i mieszam sobie.
Do tego już trzeba mieć większe doświadczenie- ja na razie używam "gotowców".

Kasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #35 : Marca 14, 2013, 08:46:51 »

Tymm, mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko, jeśli można. Czy to nie przeszkadza w odchudzaniu ptaka, że w tej mieszance bez rzepiku, o której pisałeś (link), są nasiona konopii i murzynka? Z góry dziękuję za odpowiedź.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #36 : Marca 14, 2013, 07:01:31 »

Często spotykam się z opinią, że jak ktoś "odchudza" kanarka to daje mu np. tylko kanar i płatki owsiane. Ja osobiście uważam, że podobnie jak w przypadku ludzi tak i u ptaków przy odchudzaniu karma powinna być zbilansowana tzn. odpowiednie proporcje węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin itd. Ptaszek był najprawdopodobniej rozpieszczany więc się zapasł. Teraz powinien otrzymywać taką zbilansowaną karmę w odpowiednich ilościach, a konopie i murzynek to ziarna oleiste, które są kanarkowi potrzebne więc ich odpowiednia ilość na pewno nie zaszkodzi. Miałem niejednokrotnie taką sytuację, że niektóre samce z większej grupy, która zimowała w nieogrzewanym pomieszczeniu zapasły się. Na wiosnę każdy samczyk trafiał do osobnej klatki, a te zapasione dostawały ograniczoną ilość ziarna, kiełków, mieszanki jajecznej i zielonek. W ciągu miesiąca, mimo zróżnicowanej diety dochodziły do formy reprodukcyjnej i bezproblemowo odbywały udane lęgi Mrugnicie   

Kasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #37 : Marca 15, 2013, 10:46:39 »

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Umiech

Kasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #38 : Marca 22, 2013, 10:25:08 »

Dziś mijają ponad 2 tygodnie odkąd zaczęłam dietę u Trylka. Ptak już jest szczuplejszy, kulka tłuszczyku się zmniejszyła i śpiewa coraz głośniej. Bardzo się cieszę, że wszystko jest na dobrej drodze Umiech Jednak to był TŁUSZCZYK, a nie - TŁUSZCZAK Mrugnicie Pozdawiam wszystkich, którzy nam kibicowali i wspierali radą Umiech

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!