Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:07:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Prawa autorskie  (Przeczytany 10265 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« : Maja 14, 2013, 11:13:17 »

Jak podchodzicie do zagadnienia praw autorskich? Co wiemy o prawach autorskich? Czy uważacie, że łamanie praw autorskich powinno być karalne? Szanujecie prawa autorskie innych? Szanujecie swoje prawa autorskie? Co z prawami autorskimi w internecie - cytaty, linkowanie, wklejanie cudzych opracowań? Czy to legalne?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Maja 14, 2013, 02:26:12 »

Pytasz o szeroko pojęte prawa autorskie czy też o coś konkretnego?
Osobiście szanuję prawa autorskie, jeśli coś cytuję to z podaniem źródła (chyba, że autor na to nie pozwala), sam na swojej stronie mam informację o przysługujących mi prawach autorskich do zdjęć i treści. Jeśli robię osobie zdjęcie mam jej pisemną zgodę na publikację wizerunku. Nie wyobrażam sobie inaczej.
Na temat karalności raczej nie będę się wypowiadał - uważam, że osoba, która np. wykorzysta moje zdjęcie bez mojej wiedzy powinna za nie zapłacić na drodze porozumienia, a nie nakazu sądowego. Jak to jest w życiu? Różnie...

Niestety prawa autorskie czasami są doprowadzone do absurdu, np. zgodnie z prawem autorskim nie można kserować książek, a już zrobienie kopii znajomemu i wzięcie za to pieniędzy (co jest logiczne bo ksero ksoztuje) już jest korzyścią majątkową z łamania praw autorskich.

Tak samo nauczyciel/wykładowca nie może kserować materiałów na lekcję. Nie może zrobić slajdów np. roślin i pokazać ich na lekcji bo nie jest autorem zdjęć, a do tego wykorzystuje czyjąś pracę do swoich celów i przedstawia ją publicznie (w klasie).

Tak samo po kupieniu płyty CD z muzyką nie można zrobić "zrzutu" do formatu MP3 i przegrać do przenośnej "empetrójki", bo jest to kompresja stratna i zmienia brzmienie utworu, czego robić w ogóle nie wolno bez pisemnej zgody autora.

Tak samo nie wolno kupionej płyty CD słuchać głośno w samochodzie przy otwartych szybach, bo jest to odtwarzanie publiczne utworu, na co trzeba mieć zgodę. Przy zamkniętych oknach w samochodzie i dwóch sąsiadach, których akurat podwozimy też się już można zastanawiać.

A kto tego przestrzega? Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #2 : Maja 19, 2013, 09:58:33 »

No tak... Temat trudny chyba dla każdego...
Chodzi mi o przestrzeganie praw autorskich, które w dużej mierze oparte są na zwykłej ludzkiej uczciwości. Wiem, że czasami przepisy prawa zakrawają na paranoję, ale chodzi mi ardziej o takie podstawowe pojęcie pojęcia "nie kradnij".
Do założenia tematu skłoniły mnie dwie nieprzyjemne sprawy:
1. fakt umieszczenia jednego z wortalowych opracowań pewnego szanowanego Usera wortalu na innym portalu internetowym;
2. znalezienie przeze mnie jednej z moich prac, umieszczonych w oryginale na stronie www.mojeptaki.info i wklejonych na stronie jednego z naszych Userów.
Co o tym sądzicie - uczciwe, czy nie uczciwe?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Maja 19, 2013, 10:23:29 »

Według mnie nie. Mam nadzieję, że to nie ja Umiech

sylabona
Go
« Odpowiedz #4 : Maja 19, 2013, 11:07:36 »

Uważam, że nie jest to uczciwe.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Maja 19, 2013, 03:14:59 »

Co tu dużo szukać, właśnie się dowiedziałem, że ktoś wysyła emailem reklamy, a w treści reklam są moje zdjęcia.

mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #6 : Maja 20, 2013, 10:22:44 »

Jeżeli podaję się autora cytowanego tekstu, przypis,źródło to jest OK. Co do zdjęcia też się z tym spotkałem.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #7 : Maja 20, 2013, 12:29:41 »

Jeżeli podaję się autora cytowanego tekstu, przypis,źródło to jest OK. Co do zdjęcia też się z tym spotkałem.
Jeśli podajesz jakiś krótki cytat, to w porządku. A co, jeśli cały tekst jest przekopiowany? Wtedy też jest O.K. jeśli podasz autora? To tak, jakbyś miała jakiś cenny obraz w domu, a ktoś innych chciał go umieścić u siebie i go ukradł i podał, że to Twój i od Ciebie - wtedy też jest w porządku?
A co do zdjęć, to najczęściej kopiowanymi zdjęciami ptaków są zdjęcia pana Hofmanna (http://www.hofmann-photography.de/html/gouldian_finch_-2_.html). Można je znaleźć wszędzie, nawet na stronach uznawanych za znanych hodowców w Polsce.

sylabona
Go
« Odpowiedz #8 : Maja 20, 2013, 04:30:19 »

Yotan, link do strony można chyba podać?

Przypuśćmy, że napiszę : o przygotowaniu par lęgowych, możesz poczytać tutaj:http://mojeptaki.info/archives/1540.

Tak, chyba jest o.k.?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #9 : Maja 20, 2013, 04:34:24 »

Nie rób ze mnie sędziego "Zgreda".   Duy umiech
Wydaje mi się, że tak można i tak się to powinno odbywać.

sylabona
Go
« Odpowiedz #10 : Maja 20, 2013, 07:28:07 »

Nie rób ze mnie sędziego "Zgreda".   Duy umiech

Nie robię, przepraszam, jeżeli tak to odebrałeś.
Chciałam, tylko zapytać, bo często tak właśnie podaję Umiech

mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #11 : Maja 20, 2013, 08:26:49 »

[. A co, jeśli cały tekst jest przekopiowany?-
to jest plagiat i podlega karze. Zresztą obecnie są specjalne porgramy komputerowe, które automatycznie analizują prace i wychwytuja oszustów. Dużą wagą ma ranga pracy, Niedpouszczalne jest publikowanie plagiatów jako swoich prac w uznanych pismach naukowych.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #12 : Maja 20, 2013, 09:15:03 »

obecnie są specjalne porgramy komputerowe, które automatycznie analizują prace i wychwytuja oszustów

No, nie byłbym taki pewny. Programy działają na chorej zasadzie i było już wiele przypadków kiedy odrzuciły oryginalne prace. Są już zresztą usługi edycyjne, które przygotowują prace "pod program".
Generalnie uważam ten sposób zabezpieczenia za sporą pomyłkę.

Chiara
Go
« Odpowiedz #13 : Listopada 18, 2013, 04:03:12 »

Z prawami autorskimi w Polsce jest tak, jak szczegółowo napisała AL na tym forum: http://www.forum.woliera.com/viewtopic.php?t=300&postdays=0&postorder=asc&start=0
W skrócie: nawet jedno zdanie "zapożyczone" z cudzego artykułu powinno być opatrzone cytatem i -jeśli jest przepisane "słowo w słowo"- powinien być podany Autor tekstu. Zamienienie kilku słów sprawy nie załatwia- wypada wtedy napisać (nawet jedynie wtrącając co jakiś czas zdania z czyjegoś artykułu) "w oparciu o źródła"- i tutaj wymienić owe źródła. W linku który podałam, jest to napisane szczegółowo i pomoże rozwiać wiele wątpliwości.

Na co dzień-tzn w przypadku odtwarzania muzyki, xerowania fragmentu książki, jestem takiego zdania, jak to już ujął klapuch (choć dotąd nie wpadłam na to, że puszczając głośniej muzykę w samochodzie czy mieszkaniu- np przy okazji imprezy- udostępniam ją publicznie...). Tutaj- moim zdaniem- prawo powinno być bardziej "elastyczne"- bo w końcu dojdzie do tego, że można będzie legalnie słuchać muzyki czy audio-booka jedynie na słuchawkach ...  Mrugnicie

Granos
Go
« Odpowiedz #14 : Listopada 18, 2013, 01:35:18 »

Swojego czasu w Łodzi wiele zakladow fryzjerskich przestalo wlączac radio poniewaz przychodzili kontrolerzy. Zgodnie z prawe wlasciciel takiego zakladu powinien zaplacic za udostepnienie mozliwosci sluchania muzyki.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!