Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:53:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: padajace młode  (Przeczytany 15760 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
rfima
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 3

« : Maja 23, 2013, 06:31:06 »

w ciągu kilku dni padły mi prawie wszystkie młode kanarki w wieku od 2-5 miesięcy, najprawdopodobniej z powodu kokcydiozy (wystający mostek), przeżyły tylko te, które by oddzielone do pojedynczych klatek, padają te z wolierki (4-6 sztuk w jednej), jakie macie sposoby na profilaktykę chorób u młodych, podaje na stale Acidomid, otrzymują ziarno, okresowo jabłko, biszkopt, marchewka

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Maja 23, 2013, 07:09:55 »

kokcydioza to są pasożyty, co to znaczy "wystający mostek"?

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #2 : Maja 23, 2013, 08:29:52 »

Witam aby ""zapobiec"" kokcydiozie  podaje ocet jablkowy , czosnek ,cebule no i na pierwszym miejscu higiena ,zeby mlode ptaki mialy ograniczony dostep do starego zepsutego pokarmu.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
sylabona
Go
« Odpowiedz #3 : Maja 23, 2013, 08:30:29 »

Poczytaj, ten temat  http://kanarki.eu/index.php?topic=3212.0

rfima
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Maja 24, 2013, 09:38:24 »

gdzieś czytając opis kokcydiozy natknęłam się na porównanie mostka do żyletki, padające ptaki są wyniszczone, mostek przypomina właśnie żyletkę
jak podawać ptakom cebulę czy czosnek
czy gdzieś można w Polsce kupić Baycox?

sylabona
Go
« Odpowiedz #5 : Maja 24, 2013, 10:09:02 »

Baycox kupisz u weterynarza. Teraz, to na czosnek chyba za późno Smutny

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Maja 24, 2013, 10:10:35 »

Baycox kupisz u każdego weta. Jest też polski zamiennik ENDOCOX - prawie połowę tańszy.
Pytanie tylko, czy to na pewno kokcydioza. Najpierw wypadałoby zrobić badania.

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #7 : Maja 24, 2013, 10:47:27 »

Witam. Umiech
KLAPUCH wystający mostek to na pewno kolega miał na myśli że kanarek jest bardzo chudy i mostek tworzy coś na wzór "noża"
Ja osobiście dla kanarków także stosowałem Baycox i dzięki temu zauważyłem że w następnych latach było o wiele mniej padnięć młodych kanarków.
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

rfima
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Maja 24, 2013, 02:55:44 »

mój wet stwierdził, że w Polsce nie dostanę Baycoxu, kupiłam Sulfatyf (jakis polski odpowiednik)

dziękuje za odzew

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #9 : Maja 24, 2013, 03:39:54 »

Witam. Umiech
Oczywiście nie wnikam w szczegóły ale tydzień temu zakupiłem BAYCOX cena coś ok 90 zł za buteleczkę (100ml)
Ale jest wydajny bo ok 1,5 ml na 1 litr
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #10 : Maja 24, 2013, 04:30:10 »

Baycox i Sulfatyf to 2 inne leki. Najmniejsze opakowanie Baycox kosztuje w Polsce ok 50zł. Dawkowanie przeczytasz na ulotce, choć tak na prawdę powinien Ci je objaśnić wet.

Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« Odpowiedz #11 : Czerwca 02, 2013, 11:53:04 »

Witam. Mam podobny problem. Mianowicie jakieś 3 tyg. temu przeniosłem połowę młodych ptaków do nowego pomieszczenia (druga połowa została w domu). 4 dni temu padł pierwszy młody, 2 dni temu padły 2 kolejne, a dziś padł jeszcze jeden i jednego odseparowałem (pewnie w przeciągu najbliższych 24h także padnie). Ptaki mają właśnie wychudzone mostki, te które padły to rzeczywiście przypominały żyletkę. Podałem ptakom baycox, poprawiłem enrofloxanem zgodnie z poradami WIL.Ka, ptaki dostają jabłko, ziarno oraz jajko. Zamówiłem także jonizator powietrza. Ptaki na kilka godzin przed padnięciem są osowiałe, mają problem z oddychaniem (chyba), ptak śpi na żerdce i cały się buja, jakby nie mógł utrzymać równowagi. Co jeszcze mogę zrobić? Czym to może być spowodowane? Co to za choroba i jak ją leczyć?

pozdrawiam Bartosz

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #12 : Czerwca 02, 2013, 12:17:38 »

Nie wiem czy rozwiązanie jest takie proste. W tym roku jest jakiś wirus, który powoduje, że generalnie lęgi są słabe, młode chorują, padają, ogólnie są problemy. Tak naprawdę nie wiadomo co jest powodem, tak samo jak nie wiadomo było dlaczego w zeszłym roku było mało kluć. Ja mam np. kanarka z silnym podejrzeniem wrodzonej wady serca. Wygląda strasznie, ale, odpukać, ostatnio coraz lepiej. Nie reagował na żadne leki, ale też nie ma powodu, żeby reagował, jak się w końcu okazało.
Możliwe, że u Ciebie jest podobna sytuacja - wady wrodzone; kanarki w pewnym okresie życia dosyć szybko stają się osowiałe, ciężko oddychają, są słabe, brak reakcji na leki.
Przemyśl dodanie trochę wapna do diety, pokarm jajeczny i liście babki.

Acha - jeśli mam rację - mniejsza klatka i ograniczyć wysiłek do minimum. Mojego lot prawie by zabił (po kilku sekundach lotu jak uciekł mi z ręki słaniał się na nogach, nie potrafił ustać, przewracał się - na szczęście przetrzymał).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2013, 12:20:24 wysane przez klapuch » Zapisane

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #13 : Czerwca 02, 2013, 01:21:07 »

ptaki dostają jabłko, ziarno oraz jajko.

Witam dieta to podstawa,zadnego jajka ,i zieleniny .Murzynek ,odrobine maku i platki owsiane.pozdrawiam i powodzenia.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #14 : Czerwca 03, 2013, 09:11:35 »

Tak sobie czytam o wirusach, wadach wrodzonych, lekach, diecie... Z początku mnie to rozbawiło, ale jak się nad tym zastanowiłem, to mi się smutno zrobiło... Tyle się pisze i mówi, a nawet wydaje się to logiczne, że aby coś wyleczyć, to trzeba najpierw wiedzieć co to takiego. Tak więc pierwsze, co w takiej sytuacji trzeba zrobić, to albo dać na sekcję świeżo padniętego ptaka, albo - skoro już wiadomo, że kolejny i tak padnie - dać go do badań przyżyciowych (wymazy, rozmaz) a potem uśmiercić i zrobić sekcję z pobraniem wycinków i materiału do badań histopatologicznych, bakteriologicznych, parazytologicznych, serologicznych i mykologicznych. I wtedy można zacząć myśleć o ewentualnym leczeniu.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!