Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:18:33 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Następny Lęg  (Przeczytany 14002 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #15 : Czerwca 05, 2013, 02:35:53 »

oparzanie maku znaczy tyle że, zalewam mak wrzątkiem i pare minut "moczę" w ten sposób zabijam drobne ustroje które mogły by kanarkowi zaszkodzić a poza tym w ten sposób wypłukuje konserwanty i inne świństwa dodawane do niego by zachować jak najdłuższą świeżość. odcedzam i zostawiam do wyschnięcia Umiech

co do azotanu srebra nie byłabym taka harda jak ty Umiech coś takiego może u kanarka wywołać różne dolegliwości żołądkowo-jelitowe a także alergie skórne...stosuje sie go przede wszystkim po to by np: jabłko ładnie pachniało wyglądało i nie gniło tak prędko... dlatego jak juz podaje jabłko wole dać z sadu mojego taty z robaczkiem hehe

Katarzyna
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Czerwca 05, 2013, 04:31:49 »

co do azotanu srebra

Wędrowycz używał azotanu srebra do walki z wampirami, leczyło się nim zęby i inne rzeczy,
stosuje się go nieformalnie do częściowej lub całkowitej rewersji płci roślin żeńskich,
ale jeszcze nie słyszałem, żeby był dodawany do jabłek.
Skąd masz taką informację?

myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski

« Odpowiedz #17 : Czerwca 05, 2013, 05:27:12 »

jeszcze nie słyszałem, żeby był dodawany do jabłek.
Skąd masz taką informację?

czyta sie różne artykuły o konserwantach a także widziałam film dokumetalny o tej tematyce, więc utrwaliło misię w pamięci  Duy umiech i a pro po on nie jest dodawany tylko owoce są nim opryskane (dla ścisłości)

Wędrowycz używał azotanu srebra do walki z wampirami, leczyło się nim zęby i inne rzeczy

widzę że interesujesz fikcją i nie bardzo wiem jak to potraktować (może jako żart) Duy umiech słyszałam że jest wykorzystywany w medycynie ze wzgędu na srebro które ma właściwości lecznicze, ale pomieszane z innymi konserwantami jest szkodliwe Umiech

Katarzyna
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #18 : Czerwca 05, 2013, 10:39:01 »

myca54, azotan srebra używa się nawet u noworodków - wszystko zależy od stężenia roztworu. Ponieważ działa bakteriobójczo to zgadzałoby się z tym, co piszesz o jabłkach. Ale wystarczy chyba je umyć i obrać i po problemie. Poza tym kanarki nie jedzą chyba skórki - przynajmniej u mnie - tylko miąższ. A tak w ogóle to skoro masz własne jabłka (zapewne warzywa również), to nie rozumiem, po co podajesz witaminy dodatkowo... Gdzieś już tu był o tym temat (podawaniu witamin znaczy się) - warto zajrzeć, może też skomentować?
Co do oparzania maku to jakoś mnie to nie przekonuje. Z Twojego opisu wynika, że wrzątek nie dość, że dezynfekuje powierzchniowo, to jeszcze od środka i wypłukuje trujące i/lub szkodliwe substancje! Rewelacja! Jakby wrątek nie był taki gorący, to bym go stosował na sobie jako środek na kaca, oczywiście z zewnątrz Mrugnicie
klapuch, Wędrowycz z upodobaniem używał jeszcze innej substancji i to nie do leczenia zębów Duy umiech

myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski

« Odpowiedz #19 : Czerwca 07, 2013, 07:13:30 »

moja samiczka zachowuje się dziwnie tak jakby opusciła gniazdo na którym siedziała....lata po klatce ćwierka itp(przedtem w ogóle nie zsiadała z gniazda chyba żeby coś zjeść)...a do jaj już nie zagląda ani nie ogrzewa ich...czy to znak że pora zabrać stare gniazdo i jaja i szykować do 2 lęgów??

Katarzyna
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #20 : Czerwca 07, 2013, 08:18:47 »

Myca, jak będziesz zadawać te same pytania w kółko to nikt Ci więcej nie pomoże. Przeczytaj moje poprzednie posty - pisałem tam co i jak. Jak widać zrobiłaś po swojemu, też dobrze, ale w takim razie nie pytaj się teraz "co mam zrobić?".

myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski

« Odpowiedz #21 : Czerwca 07, 2013, 08:45:29 »

klapuch w tym sęk że ja jeszcze nic nie zrobiłam....czytałam twoje posty dokładnie i wiem co mam zrobić....ja tylko zadałam opisowe pytanie czy faktycznie jest to opuszczenie gniazda... jeśli tak to trzeba było napisać a nie z góry mnie opier.... Zo 

Katarzyna
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #22 : Czerwca 07, 2013, 09:43:10 »

Zaraz w pierwszym poście pisałem Ci, że jak jest po terminie klucia, a jajka są puste to je usuń. Wtedy samica posiedzi jeszcze trochę i sama opuści gniazdo. Jajek, z Twojego opisu wynika, nie usunęłaś, ale samica i tak je opuściła. W takim razie usuń gniazdo, wyczyść, daj za 2-3 dni puste i materiał do budowy i czekaj.
Wydaje mi się że lepiej będzie jak kupisz porządne gniazdo (10-12 zł z wkładką filcową), zawieszane na kratkach; basenik nie jest najlepszy do tego.

myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski

« Odpowiedz #23 : Czerwca 07, 2013, 11:26:11 »

hehe Duy umiech moje nie składają gniazda w basenie...tzn składała ale przeniosłam jej ten materiał do koszyka wylęgowego jak tylko zauważyłam  Chichot ten koszyczek dostałam jeszcze od hodowcy w gratisie jak kupowałam glostery.... ma takie dziurki pod spodem Umiech

teraz już usunełam koszyk a jajka prześwietliłam i wyszło mi że , jedno było nie zalężone a drugie było tyle ze zarodek zamarł bodajże w polowie wysiadywania bo było ciemne w połowie Smutny nowy koszyk dam po niedzieli Umiech

Katarzyna
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #24 : Czerwca 07, 2013, 01:22:22 »

jak przygotować się do drugiego lęgu ??
Ptaki do lęgów przygotowuje się mięsiącami. Teraz już praktycznie nic się nie da zrobić w kilka dni. Jedyna nadzieja w tym, że mieszkasz na Śląsku, więc spróbuj postarać się o jakiegoś rozśpiewanego i dobrze przygotowanego do lęgów samca.

Jak długo ma być przerwa między jednym a drugim lęgiem ??
To nie hodowca decyduje o długości takiej przerwy tylko natura. Samiczka zacznie niedługo znosić kolejne jajka i nie masz na to wpływu. Z reguły okres ten trwa od tygodnia do kilkunastu dni.

Bułka tarta własnej roboty.... hmmm, jak mielisz chleb lub bułki to nie dawaj tego ptakom. Tam jest sól i "ulepszacze". Jak pieczesz własny chleb - ok, ale soli i tak pewnie jest trochę. Kup sucharki Mamut, bez cukru, bardzo smaczne i dobre do mieszanki.
Ja w ogóle nie dają bułki tartej, kupionej czy zrobionej, bo wiele osób miało po niej problemy, tam czasami są jakieś bakterie, nie pamiętam, ale był wątek też o tym.
Mieszanka jajeczna z chlebem po prostu kiśnie.

jutro do zoologicznego po sepie pojadę
Sklepy zoologiczne zazwyczaj są zoologiczne tylko z nazwy. Wiele produktów tam sprzedawanych często nie nadaje się dla ptaków. Typowym przykładem jest choćby to wapno z kredy. U mnie w zoologicznym jest cała masa wapna smakowego. Jest wapno cytrynowe, orzechowe a nawet czekoladowe. Tylko czy to jest potrzebne naszym ptakom!? Poszukaj prawdziwego specjalistycznego sklepu z artykułami tylko dla ptaków. Na Śląsku jest ich stosunkowo więcej niż w innych rejonach.

1 kg karmy dla 2ch ptaków to za dużo i pewnie wystarczyło by mi na 2 lata
Takie spejalistyczna jajówka dla ptaków nie psuje się w takim tempie jak mieszanka sporządzona ze świeżych jaj kurzych. Poza tym jeśli planujesz kolejne lęgi to musisz brać pod uwagę, że mogą się wkrótce pojawić pisklęta, które z pewnością zjedzą 1 kg mieszanki zanim urosną.

Witaminy sztuczne zamień na owoce i warzywa: marchew i jabłko, dodaj do tego trochę zieleniny.
Yotan ma rację. Po Jego wpisać widać, że wyhodował już sporo piskląt. Witaminy sztuczne podajemy tylko w wyjątkowych sytuacjach i raczej w czasie rekonwalescencji, w trakcie przygowowań ptaków do legów niż teraz, gdy wokół tyle świeżych zielenin.

moja samiczka zachowuje się dziwnie tak jakby opusciła gniazdo na którym siedziała....lata po klatce ćwierka itp(przedtem w ogóle nie zsiadała z gniazda chyba żeby coś zjeść)...a do jaj już nie zagląda ani nie ogrzewa ich...czy to znak że pora zabrać stare gniazdo i jaja i szykować do 2 lęgów??
Nie dopuszczamy do sytuacji, że samica siedzi na jajkach w nieskończoność.

klapuch w tym sęk że ja jeszcze nic nie zrobiłam....
Pora działać jeśli poważnie myślisz o hodowli ptaków i uzyskaniu piskląt jeszcze w tym sezonie hodowlanym. Wkrótce ptaki Ci się rozpierzą i koniec marzeń o pisklętach. Najprościej gdybyś znalazła jakiegoś hodowcę kanarków, odwiedziła go i zakupiła u niego dobrego samczyka.

myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski

« Odpowiedz #25 : Czerwca 07, 2013, 01:40:17 »

Dzięki Jacky za wyczerpującą wypowiedź bardzo dużo się wyjaśniło Umiech

właśnie podałam świeża mieszankę składającą się z sucharów Mamut, świeżych jaj, przemielonych skorupek, maku, kiełków, tranu, i odrobiny mąki kukurydzianej.... i będę to podawać codziennie przez kilka dni aż nie zniesie 3 jaj później sporadycznie .

Ps: zrozumcie mnie proszę troszkę, gdyż dopiero zaczynam (to mój 1 raz  Chichot) dlatego wypytuje o wszystko bardzo dokładnie  Umiech

Katarzyna
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #26 : Czerwca 09, 2013, 08:20:23 »

Za wiele czasu Ci nie zostało na lęgi u kanarków, bo niektóre już powoli zaczynają pierzenie i wtedy mogą przestać interesować się gniazdem.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #27 : Czerwca 09, 2013, 09:41:41 »

no i o to mi chodziło Umiech wreszcie ktoś mi to wytłumaczył tak na "chłopski rozum"

co do witaminy D to raczej niemożliwe żeby jej brakowało bo klatka jest w pokoju dziennym gdzie od rana do późnego popołudnia ma słońce. możliwe że mało wapna miały (taka moja teoria)  co do wapna to dzięki bo ja bym w geście niepohamowanej opieki przemieliła właśnie tą kostkę...ale nie wiedziałam ze tam jest kreda zamiast wapna...wyrzucę i jutro do zoologicznego po sepie pojadę Umiech

a powiedz mi dajesz może tran i mąkę kukurydzianą do mieszanki??

ja w swojej mam : mak, jajko, mielone na miał skorópki jaj... bułkę tartą własnej roboty, witaminy w płynie + wapno dodatkowo
Witam uwazaj na te witaminy jak za duzo dasz tez moze samica znosic jaja bez skorupki lub miekkie lub tez macupkie tez to przerabialem. z witaminami jest tak mniej dawac a jest leprzy efekt

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski

« Odpowiedz #28 : Czerwca 10, 2013, 10:05:36 »

obecnie witamin daje mało (płyn) większość mają w bukiecie zieleniny i mieszance....wczoraj dostały arbuza i jabłko a dziś dostaną dzienna porcję miaszanki i mlecza Umiech

Katarzyna
myca54
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wodzisław śląski

« Odpowiedz #29 : Czerwca 18, 2013, 03:37:00 »

witam pisze dopiero teraz  Umiech ale chyba lepiej pisać teraz niż w ogóle wiec tak :

z pierwszych lęgów na początku czerwca nie było nic Smutny wziełam jajka i sprawdziłam pod światłem i okazało sie iż jedno nie było zalężone a drugie obumarło niestety....

Obecnie do drugiego lęgu przygotowywałam tydzień po zabraniu jaj....zaczełam podawać mieszankę a po 4 dniach dałam wysterylizowane gniazdo i szarpie....dzien później zaczeła  budować gniazdko więc wpusciłam samca....te legi mogą być owocne  Duy umiech....teraz samiczka jest na etapie znoszenia jaj i jak do tej pory zniosła 3 jajka z czego jedno jajko na straty poszło bo samiczka je wyrzuciła z gniazda... chyba ma teraz przerwe jedno dniową bo dziś nie zniosła jajka więc cierpliwie czekam na pozostałe 2-3 jaja.....

Katarzyna
Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!