Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:23:04 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mistrzostwa Polski 2013  (Przeczytany 70346 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #90 : Listopada 19, 2013, 02:23:37 »

Jeśli używasz IE w wersji 8 lub straszej to faktycznie nie widzisz aktualnej zawartości.

Faktycznie miałem explorera 8. Jest już OK! Dzięki! Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #91 : Listopada 22, 2013, 09:32:13 »

Czy ktoś z Was wypełniał już formularz zgłoszeń na OMP?
Pozwoliłem sobie porównać formularze zgłoszeń na Jurajskie Otwarte Mistrzostwa PZHKiPE oraz na Ornitologiczne Mistrzostwa Polski 2013 r. I co? Jakie wrażenia?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #92 : Listopada 22, 2013, 10:02:27 »

Papuga, to Ty porównałeś. To może podziel się wrażeniami?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #93 : Listopada 22, 2013, 10:06:38 »

Pozwoliłem sobie zamieścić oba zgłoszenia, bo znalezienie już tego z PZHKiPE może nastręczyć trudności. Nie bardzo też rozumiem sens takiego porównania. Formularze jak formularze.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #94 : Listopada 23, 2013, 12:57:33 »

Na pozór może to tak wygląda, Ale przyjrzyjcie się dokładnie to można wysnuć pewne wnioski.
Pierwsza sprawa, to formularz PZHKiPE jest czytelny, jasny i przejrzysty. Formularz na Mistrzostwa Polski wręcz przeciwnie. Tabela zachodzi na tabelę. Nie widać tytułu. Czuje się, że jest zrobiony w pośpiechu.
Druga rzecz, to formularz Mistrzostw Polski razi wręcz komercją. Ceny, stawki, obliczenia, rozliczenia, do zapłaty. Widać, że kasa odgrywa tu duże znaczenie. Rozumiem, że to komercyjna impreza nastawiona nie na piękno ptaków, na ich różnorodność i ilość, ale wyłącznie na zysk. Słyszałem też taki dowcip, że w tym roku zamiast kolekcyjnego będzie pobierane komercyjne.
Trzecia rzecz to ten komentarz na dole: "Pola oznaczone szarym kolorem wypełnia Organizator konkursu.". Albo ja jestem daltonistą albo nie ma tam nigdzie koloru szarego.
Czwarta rzecz to jak przykładowo ja mam zgłosić ptaki na czeskich obrączkach?
W Postanowieniach dotyczących organizacji 76 Ornitologicznych Mistrzostw Polski 2013 zamieszczonych na stronie PFO czytam:
Kwota kolekcyjnego opłacana przez właściciela ptaków, niebędącego członkiem Stowarzyszenia członkowskiego PFO, jest dwukrotnie wyższa aniżeli kwoty dla członków Stowarzyszeń członkowskich PFO.
Na załączonym formularzu w ogóle nie ma takich pozycji. Jak to więc zgłaszać?

Dzwonię od 2 dni do organizatora OMP i nikt nie odbiera. Taka sytuacja zdarza się po raz pierwszy. Czy PFO pomyliła na stronie numer telefonu czy to znowu jakaś heca?
Wobec zaistniałej sytuacji odpuszczam sobie udział w tej zupełnie nieprzygotowanej imprezie. Nawet te zaporowe ceny kolekcyjnego mógłbym jakoś przełknąć, ale poważnie obawiam się swoje ptaki i ich pobyt na wystawie, skoro impreza jest nieprzygotowana i jeszcze dziś nie można uzyskać żadnych informacji od głównego organizatora. Płacąc takie wysokie ceny kolekcyjnego mam chyba prawo wymagać od organizatora porządnego przygotowania wystawy! Nie mam racji?

Znowu jakieś "ale". Ciągle coś blokuje rozwój! Niby można ale. To "ale" ciągle pokutuje. Czy nie może być wreszcie normalnie?

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #95 : Listopada 23, 2013, 03:15:53 »

Na pozór może to tak wygląda, Ale przyjrzyjcie się dokładnie to można wysnuć pewne wnioski.
Pierwsza sprawa, to formularz PZHKiPE jest czytelny, jasny i przejrzysty. Formularz na Mistrzostwa Polski wręcz przeciwnie. Tabela zachodzi na tabelę. Nie widać tytułu. Czuje się, że jest zrobiony w pośpiechu.
Druga rzecz, to formularz Mistrzostw Polski razi wręcz komercją. Ceny, stawki, obliczenia, rozliczenia, do zapłaty. Widać, że kasa odgrywa tu duże znaczenie. Rozumiem, że to komercyjna impreza nastawiona nie na piękno ptaków, na ich różnorodność i ilość, ale wyłącznie na zysk. Słyszałem też taki dowcip, że w tym roku zamiast kolekcyjnego będzie pobierane komercyjne.
Trzecia rzecz to ten komentarz na dole: "Pola oznaczone szarym kolorem wypełnia Organizator konkursu.". Albo ja jestem daltonistą albo nie ma tam nigdzie koloru szarego.
Czwarta rzecz to jak przykładowo ja mam zgłosić ptaki na czeskich obrączkach?
W Postanowieniach dotyczących organizacji 76 Ornitologicznych Mistrzostw Polski 2013 zamieszczonych na stronie PFO czytam:
Kwota kolekcyjnego opłacana przez właściciela ptaków, niebędącego członkiem Stowarzyszenia członkowskiego PFO, jest dwukrotnie wyższa aniżeli kwoty dla członków Stowarzyszeń członkowskich PFO.
Na załączonym formularzu w ogóle nie ma takich pozycji. Jak to więc zgłaszać?

Dzwonię od 2 dni do organizatora OMP i nikt nie odbiera. Taka sytuacja zdarza się po raz pierwszy. Czy PFO pomyliła na stronie numer telefonu czy to znowu jakaś heca?
Wobec zaistniałej sytuacji odpuszczam sobie udział w tej zupełnie nieprzygotowanej imprezie. Nawet te zaporowe ceny kolekcyjnego mógłbym jakoś przełknąć, ale poważnie obawiam się swoje ptaki i ich pobyt na wystawie, skoro impreza jest nieprzygotowana i jeszcze dziś nie można uzyskać żadnych informacji od głównego organizatora. Płacąc takie wysokie ceny kolekcyjnego mam chyba prawo wymagać od organizatora porządnego przygotowania wystawy! Nie mam racji?

Znowu jakieś "ale". Ciągle coś blokuje rozwój! Niby można ale. To "ale" ciągle pokutuje. Czy nie może być wreszcie normalnie?

Chyba jesteś daltonistą
http://www.pfo.info.pl/images/stories/OMP2013/OMP2013_zgloszenie.pdf

Jakbyś przypadkiem decydował się wypełnić formularz i zgłosić ptaki to użyj pdf, żadne tabelki nie będą na siebie nachodzić (ściągnij jakiś edytor pdf, albo wypisz ręcznie i zeskanuj).
Word na każdym komputerze  w innej wersji może wyglądać inaczej.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #96 : Listopada 23, 2013, 06:01:13 »

Jakbyś przypadkiem decydował się wypełnić formularz i zgłosić ptaki to użyj pdf, żadne tabelki nie będą na siebie nachodzić (ściągnij jakiś edytor pdf, albo wypisz ręcznie i zeskanuj).

Aha! Takie ćwiczenia informatyczne dla hodowców! Dziękujemy za troskę!

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #97 : Listopada 23, 2013, 07:05:21 »

Aha! Takie ćwiczenia informatyczne dla hodowców! Dziękujemy za troskę!

Dziękujemy?
To jest więcej papug?

Podpowiedziałem, żeby Ci tableki nie przeszkadzały, a tobie dalej źle.

Po co Ci odpisywać?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #98 : Listopada 23, 2013, 09:06:22 »

papuga!
Za obsługę informatyczną Mistrzostw Polski odpowiada Wiceprezydent PFO Michał Horzela (email: org@pfo.info.pl). Na emaile odpowiada bardzo szybko.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #99 : Listopada 24, 2013, 08:24:10 »

Mam jeszcze kilka pytań, na które nie mogę znaleźc odpowiedzi, bądź też odpowiednie ustalenia nie są dla mnie zrozumiałe.
1. Kiedy i komu (konto?) płaci się kolekcyjne?
2. Czy zgłoszenia można wysyłać pocztą tradycyjną?
3. Czy w sekcji F ważny jest wiek, płeć oraz obrączka ("pierwszy właściciel") ptaka?

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #100 : Listopada 25, 2013, 02:18:03 »

Aby móc wystawić ptaki na OMP ja wcale nie chcę ani dokonywać skanowania ręcznych dokumentów, ani prowadzić korespondencji z wiceprezydentem. To mają być te ułatwienia dla hodowców?

Chciałbym przy okazji dowiedzić się czegoś o Jan Van Looy z De Schatkist, który jest autorem tego zgłoszenia. Kto to jest?

Ponieważ w pliku nadal nie ma odpowiedniej taryfy dla takich hodowców jak ja więc zastanawaim się jaki jest sens ogłaszać na stronie PFO, że prawo do udziału w mistrzostwach mają "hodowcy spoza PFO" (ciekawe określenie, bo wszyscy jesteśmy hodowcami spoza PFO; nie ma żadnego hodowcy zrzeszonego w PFO) skoro na zgłoszeniu nie przewidziano dla nich odpowiedniej rubryki ze stawkami?

W "Postanowienia dotyczących organizacji 76 Ornitologicznych Mistrzostw Polski 2013" istnieje zapis:
"Kwota kolekcyjnego opłacana przez właściciela ptaków, niebędącego członkiem Stowarzyszenia członkowskiego PFO, jest dwukrotnie wyższa aniżeli kwoty dla członków Stowarzyszeń członkowskich PFO z tym, że kwota kolekcyjnego dla ptaków zgłaszanych w dniu konkursu wynosi odpowiednio 60 zł dla kolekcji i 22 zł dla ptaka pojedynczego."

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #101 : Listopada 25, 2013, 03:23:59 »

Aby móc wystawić ptaki na OMP ja wcale nie chcę ani dokonywać skanowania ręcznych dokumentów, ani prowadzić korespondencji z wiceprezydentem. To mają być te ułatwienia dla hodowców?

Nie chcesz, nie możesz.
  Napisz proszę jak Ty chciałbyś zgłaszać swoje ptaki.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #102 : Listopada 25, 2013, 10:02:39 »

Papuga!
Co Ty za starocie programowe używasz? Już wiem, gdzie tkwi Twój problem. Zapewne otwierasz plik zgłoszenia jakimś office'm sprzed 2000 r. Zainstaluj jakiś współczesny pakiet Office.
Ty masz w zgłoszeniu wpisać tylko wszystkie informacje w górnej części formularza oraz informacje o ptakach. Nie wypełniaj tych rubryczek, bo to wypełnia organizator.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #103 : Listopada 27, 2013, 08:55:39 »

Mam jeszcze kilka pytań, na które nie mogę znaleźc odpowiedzi, bądź też odpowiednie ustalenia nie są dla mnie zrozumiałe.
1. Kiedy i komu (konto?) płaci się kolekcyjne?
2. Czy zgłoszenia można wysyłać pocztą tradycyjną?
3. Czy w sekcji F ważny jest wiek, płeć oraz obrączka ("pierwszy właściciel") ptaka?

Na prawdę nikt nie wie?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #104 : Listopada 27, 2013, 09:13:36 »

Zaryzykuję odpowiedź, chociaż pewien nie jestem