Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:59:00 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mistrzostwa Polski 2013  (Przeczytany 70306 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #120 : Listopada 27, 2013, 05:08:58 »

ogólne regulaminy ustalane przez PFO to jedno, a organizacja OMP to drugie

I w tym roku jeszcze pewnie tak będzie, bo zmiany są wprowadzane, ale powoli i z wielkim trudem.
Proponuję poczekać jeszcze ten raz, na przyszły rok planowane są zgłoszenia elektroniczne.
Będzie wybór klas z listy i po problemie, no, chyba, że hodowca nie wie jakie ptaki chce wystawić Mrugnicie

klapuch prorok cy co  Mrugnicie

Granos
Go
« Odpowiedz #121 : Listopada 27, 2013, 05:19:36 »

Jedyna mozliwoscia jest jakis czip albo tatuaz. Jesli PFO zgodzila by sie na wystawienie na podstawie jednego kwitka to zwyczajnei by sie osmieszyla. Szczerze mowiac nie rozumiem idei wystawiania rzadkich gatunkow. Kanarki,WPF,nierozlaczki...maja jakis standard do ,ktorego hodowca dazy ale jak oceniac nature? Dla mnie jest troche bezsensowne wystawianie ptakow ,ktore te nie sa "tworem" czlowieka,albo jakims zmutowanym osobnikiem.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #122 : Listopada 28, 2013, 04:43:46 »

Hodowcy nie związani z PFO muszą posiadać ze swojego macierzystego stowarzyszenia pismo potwierdzające, że są właścicielami cechy CIH, która znajduje się na obrączkach zgłoszonych do konkursu ptaków.

Czy sama Záměna wystarczy? Czy znów trzeba mieć jakiś specjalny blankiet z PFO i skanować go?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #123 : Listopada 29, 2013, 07:56:32 »

Myślę, że wystarczy, ale dla pewności proponuję Ci skontaktować się z Organizatorem OMP i ustalić te szczegóły. Nie znam żadnych formularzy dla takich potwierdzeń. Pragnę przy okazji nadmienić, że Mistrzostwa Polski nie są wystawą międzynarodową, choć oczywiście hodowcy mogą wystawiać ptaki na obcych obrączkach.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #124 : Listopada 29, 2013, 11:11:17 »

Pragnę przy okazji nadmienić, że Mistrzostwa Polski nie są wystawą międzynarodową, choć oczywiście hodowcy mogą wystawiać ptaki na obcych obrączkach.
I tu się mylisz! Rada Federacji dąży do uznania Mistrzostw Polski za wystawę międzynarodową! Tylko tych międzynarodowych standardów organizacyjnych całkowity brak!

Záměna nie wystarczy!!! Skontaktowałem się z organizatorem (już po czterech dniach!!!) i dowiedziałem się, że będzie honorował tylko polskie zaświadczenia. Europejski poziom udzielania informacji i europejskie standardy wystawowe!

Problem zatem w moim przypadku częściowo z różnych powodów rozwiązał się sam. Może i dobrze się stało, bo innych może spotkać niemiła niespodzianka, że organizator nie przyjmie przywiezionych ptaków.

Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko rekreacyjnie oglądanie tej "Międzynarodowej Wystawy".

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #125 : Grudnia 06, 2013, 07:22:39 »

yotan i jak udało się bez problemu zgłosić ptaki do konkursu ?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #126 : Grudnia 06, 2013, 07:34:12 »

Jeszcze nie zgłosiłem  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #127 : Grudnia 09, 2013, 09:27:52 »

(...) Szczerze mowiac nie rozumiem idei wystawiania rzadkich gatunkow. Kanarki,WPF,nierozlaczki...maja jakis standard do ,ktorego hodowca dazy ale jak oceniac nature? Dla mnie jest troche bezsensowne wystawianie ptakow ,ktore te nie sa "tworem" czlowieka,albo jakims zmutowanym osobnikiem.
Nie do końca się z tym zgadzam. Masz rację co do standardów - po to są, żeby do nich dążyć. Niestety najczęściej nijak się one mają  do natury. Ale czasem właśnie o naturę chodzi, bo kilkukrotnie już miałem "okazję" na zakup ptaka, którego właściciel zarzekał się, że to czysto gatunkowy ptak, a tymczasem była to krzyżówka. Ktoś mniej doświadczony, a skuszony atrakcyjną ceną pewnie się naciął i kupił jakiegoś mieszańca... Dlatego wg mnie ważne jest również ocenianie rzadkich gatunków astryldów w konkursach, bo jeśli na karcie ocen stoi "gatunek", to miałbym pewność, że tak jest.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #128 : Grudnia 10, 2013, 09:51:44 »

Dlatego wg mnie ważne jest również ocenianie rzadkich gatunków astryldów w konkursach, bo jeśli na karcie ocen stoi "gatunek", to miałbym pewność, że tak jest.
To jest kolejny powód, żeby nie wystawiać takich ptaków w Polsce. Kto Ci to dobrze oceni? Wszystko poza kilkoma standardowymi gatunkami jest oceniane na oko. Który z eksprtów PFO potrafi coś powiedzieć o standardzie jakiejś amarantki czy jakiegoś kraśniczka rzadkiej mutacji? Ci co faktycznie mogliby takie ptaki ocenić, nie mają uprawnień. Ja też mogę Ci taki ptaki ocenić w takim samym stopniu jak eksperci PFO.
Z tym musisz jechać do Niemiec, Czech lub chociaż na Litwę bądź Ukrainę. Chociaż te dwa ostatnie kraje nie są członkami COM, to jednak mają ekspertów od egzotyki i ocenią właściwie Twoje ptaki.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2013, 10:44:55 wysane przez Luka » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #129 : Grudnia 10, 2013, 01:45:53 »

Ci co faktycznie mogliby takie ptaki ocenić, nie mają uprawnień.
Może należy się zastanowić dlaczego tak jest i zmienić czym prędzej taki stan rzeczy! Wprawdzie ja zupełnie nie znam się na ocenie rzadkich astryldów, ale jeśli tak istotnie jest to taka stan rzeczy zakrawa na skandal! Nie wyobrażam sobie, żeby wozić ptaki za granicę w celu uzyskania prawidłowej oceny!
Nie od dziś wiadomo, że mamy pewne braki w wyszkoleniu sędziów, ale żeby nikt nie potrafił tego ocenić!?
yotan! Miałeś kiedyś oceniane jakieś ptaki ze swej hodowli? Byłeś usatysfacjonowany oceną? Są tutaj jeszcze jacyś hodowcy astryldów, którzy wystawiali ptaki na naszych konkursach?

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #130 : Grudnia 10, 2013, 10:51:28 »

Papuga mam dość słuchania twoich bredni, przyglądam Ci się dość długo i śmiem twierdzić że poziom twojej ignorancji jest olbrzymi, mało na czym się znasz, nie znam cie prywatnie ale stwierdzam że potrafisz tylko ujadać a pojęcia o realiach hodowli i zasadach działania jakichkolwiek stowarzyszeń masz znikome. Obsługa komputera w 21 wieku też u Cię kuleje, ale pisać potrafisz dużo. Wszystko w Polsce jest be, nikt nie potrafi oceniać, ba nikt Cie nie chce na kawę zaprosić i pogadać o hodowli, a może człowiekiem jesteś malutkim i nikt nie che mieć z Tobą nic wspólnego, może warto stanąć przed lustrem i się zastanowić dlaczego taki jestem hm?
Wyobraź sobie człeku marny że i w Polsce są ludzie którzy potrafią oceniać ptaki nie gorzej niż w wychwalonej federacji kur, gęsi i kaczek w Czechach. Nikt z czynnych sędziów nie pozwoli sobie na ocenianie na oko, tylko się na tym zna "kolego" i robi to według ściśle określonego standardu. Nie wiem z jakimi stowarzyszeniami miałeś do czynienia, ale bajki wypisujesz że nikt nikomu nu nas nie pomaga, nie dzieli się wiedzą i nie spotyka się. Ja reprezentuję PZHKiPE i mieszkam chyba bliżej niż ty czeskiej granicy i nigdy nie zamieniłbym się  na czeskie stowarzyszenie - niczym mi ono nie imponuje, DKB owszem jest przed nami kilkanaście lat. PZHKiPE organizuje zagraniczne wyjazdy, prelekcje na ściśle określone tematy hodowlane oraz spotkania z lekarzami weterynarii, nikt u nas nikogo nie zraza do hodowli a i ptaki początkującym hodowcom staramy się sprzedawać jak najlepsza a czasem wręcz podarować na dobry początek. Więc jak na razie niczym mi nie zaimponowałeś a krytykować możesz raczej Czechów nie nas bo o nas pojęcia nie masz.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #131 : Grudnia 10, 2013, 11:06:03 »

Jacky: wystawiałem ptaki (astryldy udomowione) kilka razy, tylko na oddziałowych konkursach, raz byłem niezadowolony z werdyktu.

(...) Który z eksprtów PFO potrafi coś powiedzieć o standardzie jakiejś amarantki czy jakiegoś kraśniczka rzadkiej mutacji? Ci co faktycznie mogliby takie ptaki ocenić, nie mają uprawnień. Ja też mogę Ci taki ptaki ocenić w takim samym stopniu jak eksperci PFO.(...)
A co tu oceniać w amarantkach? Jedynie czystość gatunkową. A w kraśniczkach? Zakładam, że chodzi o czerwonolice, bo inne to rzeczywiście rzadkość, na skalę europejską. Ich jedyną mutacją, jaką znam jest mutacja zwana żółtą. W przypadku kraśniczków, to oprócz wielkości ocenia się również na pewno ilość czerwonego (tudzież żółtego) barwnika - im więcej, tym ptak uchodzi za atrakcyjniejszego.

(...)PZHKiPE organizuje (...) prelekcje na ściśle określone tematy hodowlane oraz spotkania z lekarzami weterynarii, nikt u nas nikogo nie zraza do hodowli a i ptaki początkującym hodowcom staramy się sprzedawać jak najlepsza a czasem wręcz podarować na dobry początek. (...)
No grubo pojechałeś wg mnie. Jakie prelekcje? Jakie spotkania z weterynarzami? I to traktowanie początkujących? Gdzie jest tak słodko??? Też należę do PZHKiPE i poczułem, że mnie wiele minęło....

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #132 : Grudnia 11, 2013, 06:29:45 »

Ciebie widze wiele mija Duy umiech. Racibórz, Rybnik, Wodzisław Śl. zapraszam pokażemy ci jak szanować ludzi i zachowywać sie po koleżeńsku jeśli tego nie zaznałeś a szkoda

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #133 : Grudnia 11, 2013, 11:35:52 »

Ciebie widze wiele mija ;
Jak to mówią w wojsku: takie "U" Chichot

Wiem, jak szanować ludzi i zachować się po koleżeńsku. Nie chodzi o to, że ja nie zaznałem, ale o to, że nie widziałem nawet, żeby ktoś inny zaznał. Smutny

A co z tymi prelekcjami? Też mnie wiele mija? Czy Ty to celowo ominąłeś w swojej ripoście? Mrugnicie
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2013, 11:48:49 wysane przez klapuch » Zapisane

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów

« Odpowiedz #134 : Grudnia 11, 2013, 09:00:55 »

Wejdź na stronę PZHKiPE a dowiesz się dużo - pomogę ci taka prelekcja była w Raciborzu. I jeżeli Ty nie widziałeś żeby w oddziałach PZHKiPE było tak jak ja napisałem to ponawiam zaproszenie:D. Mam jedną prośbę daj sobie cokolwiek powiedzieć a nie zachowuj się jakbyś zjadł wszystkie rozumy  Mrugnicie Pozdrawiam Jarek.  A to "U" zostaw dla żołnierzy  Duy umiech

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!