Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:20:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mistrzostwa Polski 2013  (Przeczytany 70330 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #105 : Listopada 27, 2013, 09:36:45 »

Kto szuka ten znajdzie Mrugnicie
http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=137&Itemid=89

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #106 : Listopada 27, 2013, 10:46:23 »

Hm... Tego nie znalazłem... Dzięki!
A pozostałe rzeczy?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #107 : Listopada 27, 2013, 11:17:34 »

yotan chodzi Ci o to czy można wystawiać cudze ptaki ?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #108 : Listopada 27, 2013, 11:31:50 »

Nie! Chciałbym wystawiać ptaki, które pochodzą z mojej hodowli, ale nie mają obrączek. W przeciwieństwie do kanarków astryldy nie zawsze da się zaobrączkować.
A "pierwszy właściciel" napisałem dlatego, że w Regulaminie Wystaw klasa F jest pominięta, co może sugerować, że ptaki mogą być w nieokreslonym wieku i z różnymi obrączkami, a nawet bez nich.
Ale sprawa się wyjaśniła - Organizator OMP2013 odpisał mi na mój list elektroniczny. Opłatę należy wnosić przy przyjmowaniu ptaków - w moim przypadku pieniądze przekażę przez kolegę, który je tam dostarczy. A ptaki z klasy F mogą być 1- i 2-letnie. Z odpowiedzi wynikałoby też, że muszą być zaobrączkowane, ale sprecyzowane to nie jest.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #109 : Listopada 27, 2013, 11:34:28 »

Dla mnie tekst ze strony PFO jest jasny :

Hodowcy zrzeszeni w stowarzyszeniach członkowskich PFO zgłaszać mogą do konkursów tylko ptaki zaobrączkowane obrączkami, które znajdują się w Centralnym rejestrze obrączek. Nie będą przyjmowane ptaki posiadające więcej niż jedną obrączkę, lub obrączkę niezgodną z wzorem PFO. Hodowcy nie związani z PFO muszą posiadać ze swojego macierzystego stowarzyszenia pismo potwierdzające, że są właścicielami cechy CIH, która znajduje się na obrączkach zgłoszonych do konkursu ptaków.

Obrączka musi być nikt nie pyta czy się da zaobrączkować, powiedzieć można co się chce ale trzeba to jakoś udowodnić dlatego obrączka z własnym CIH.
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2013, 11:37:48 wysane przez Luka » Zapisane

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #110 : Listopada 27, 2013, 11:43:23 »

Cóż... Są hodowcy, których takie stwierdzenie dyskwalifikuje z wzięcia udziału w Mistrzostwach.

Mam jeszcze inne pytanie: czy gdzieś wpisuje się klasy ptaków na zgłoszeniu? Czy tylko nazwę gatunku?

Bo:
"Uwagi:
1. PRZY OZNACZANIU KLAS KONKURSOWYCH W ZGŁOSZENIACH PROSZĘ UŻYWAĆ OZNACZENIA NUMERYCZNEGO ORAZ OPIS KLASY np:
D29 Czerwone Intensywne,
D271 Agatowe Opalowe Żółte, Mozaikowe, samce"

a w zgłoszeniu jest: "Dokładna nazwa ptaków z określeniem koloru, mutacji i intensywności upierzenia".
 Co?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #111 : Listopada 27, 2013, 11:53:07 »

W rubryce Dokładna nazwa ptaków z określeniem koloru, mutacji i intensywności upierzenia wpisz oznaczenie numeryczne oraz opis klasy czyli np. D35 Czerwone mozaikowe samce

Granos
Go
« Odpowiedz #112 : Listopada 27, 2013, 12:00:15 »

Dyskwalifikuje,nie dyskwalifikuje ale to jest logiczne. W ten sposób możesz jechać za granicę,kupic jakies swietne ptaki,obciac obraczkę i powiedzieć ,że sie nei dało zaobrączkować. Kto jak kto ale akurat Polacy są znani z machlojek.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #113 : Listopada 27, 2013, 01:22:14 »

A jeśliby pochodzenie i wiek ptaka udokumentować zaświadczeniem (swoim lub weta) z dokumentacją fotograficzną? Np.: wylatują z gniazda jakieś "trudbne" astryldy, wtedy wołam weta, a on patrzy, sprawdza w encyklopedii (co to jest Duy umiech), sprawdza w księdze hodowli, liczy  i wystawia kwit: dnia tego i tego wyleciały z gniazda 3 ptaki gatunku (nazwa polska + łacińska), płeć określona/nieokreślona (częściej). Co Wy na to?

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk

« Odpowiedz #114 : Listopada 27, 2013, 01:28:29 »

Hm... Tego nie znalazłem... Dzięki!
A pozostałe rzeczy?

http://www.pfo.info.pl/images/pdf/regulaminy/01_orkiw.pdf

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk

« Odpowiedz #115 : Listopada 27, 2013, 01:35:43 »

Mam nadzieję, że Regulamin konkursów i wystaw PFO rozwiąże większość wątpliwości  Mrugnicie

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #116 : Listopada 27, 2013, 01:38:47 »

A jeśliby pochodzenie i wiek ptaka udokumentować zaświadczeniem (swoim lub weta) z dokumentacją fotograficzną? Np.: wylatują z gniazda jakieś "trudbne" astryldy, wtedy wołam weta, a on patrzy, sprawdza w encyklopedii (co to jest Duy umiech), sprawdza w księdze hodowli, liczy  i wystawia kwit: dnia tego i tego wyleciały z gniazda 3 ptaki gatunku (nazwa polska + łacińska), płeć określona/nieokreślona (częściej). Co Wy na to?

Nie kombinuj Umiech

hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

śląsk

« Odpowiedz #117 : Listopada 27, 2013, 01:48:55 »

Cóż... Są hodowcy, których takie stwierdzenie dyskwalifikuje z wzięcia udziału w Mistrzostwach.

Mam jeszcze inne pytanie: czy gdzieś wpisuje się klasy ptaków na zgłoszeniu? Czy tylko nazwę gatunku?

Bo:
"Uwagi:
1. PRZY OZNACZANIU KLAS KONKURSOWYCH W ZGŁOSZENIACH PROSZĘ UŻYWAĆ OZNACZENIA NUMERYCZNEGO ORAZ OPIS KLASY np:
D29 Czerwone Intensywne,
D271 Agatowe Opalowe Żółte, Mozaikowe, samce"

a w zgłoszeniu jest: "Dokładna nazwa ptaków z określeniem koloru, mutacji i intensywności upierzenia".
 Co?

http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=3&Itemid=6

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #118 : Listopada 27, 2013, 02:10:08 »

No i wychodzę na głupka... Chichot Tylko że z tego co zrozumiałem, to ogólne regulaminy ustalane przez PFO to jedno, a organizacja OMP to drugie. Na karcie zgłoszeniowej jest napisane: (wiadomo co). Dla mnie jak jest napisane "nazwa gatunku", to znaczy "nazwa gatunku", a nie "nazwa gatunku, numery i klasy".  Duy umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #119 : Listopada 27, 2013, 04:26:14 »

ogólne regulaminy ustalane przez PFO to jedno, a organizacja OMP to drugie

I w tym roku jeszcze pewnie tak będzie, bo zmiany są wprowadzane, ale powoli i z wielkim trudem.
Proponuję poczekać jeszcze ten raz, na przyszły rok planowane są zgłoszenia elektroniczne.
Będzie wybór klas z listy i po problemie, no, chyba, że hodowca nie wie jakie ptaki chce wystawić Mrugnicie

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!