starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
Biskupiec
Wiadomoci: 54
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marca 03, 2012, 10:02:35 » |
|
Zalecam umiar w ocenie zeby nie skrzywdzic kogos... popatrzmy na swoje klatki i woliery szczegolnie w okresie legow, lub wzmozonej aktywnosci zawodowej wlasnej...we wszystkim najwazniejszy jest umiar i ocena swoich wad. Potem mozna zajac sie innymi...albo i nie. Zebym mogl prawidlowo ocenic sytuacje powinienem sie udac na miejsce wejsc i stwierdzic organoleptycznie. Zdjecia? Coz czesto bywaja wyrwane z kontekstu, bo takie jest ich zadanie wyrwac z kontekstu otoczenia i utrwalic. Ostroznie znaczy dobrze. To oczywiscie moja ocena sytuacji  Pozdrawiam Robert.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marca 03, 2012, 10:13:51 » |
|
aaaa brać go i na stos  nie no moim zdaniem jak ktoś nie ma warunków na tak dużą hodowlę to po prostu hoduje jedną czy dwie pary i tyle... szkoda męczyć ptaków (moje zdanie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207
http://www.warminskie-kanarki.gq/
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marca 04, 2012, 08:51:59 » |
|
Uważam po prostu iż w razie wątpliwości odnośnie tego jak ptaki są trzymane należy zawiadomić odpowiednią instytucję lub organizację. Kontrola wykaże czy podejrzenia były uzasodnione. Tylko do kogo zgłaszać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marca 04, 2012, 11:16:46 » |
|
Zdjecia? Coz czesto bywaja wyrwane z kontekstu, bo takie jest ich zadanie wyrwac z kontekstu otoczenia i utrwalic.
Dlatego choć na zdjęciach ptaki powinny być zaprezentowane dobrze, czyste i w czystych klatkach.Człowiek, który zamieszcza zdjęcie a na nim oskubane ptaki taplające się w odchodach wyraża swoje niechlujstwo i brak szacunku dla osób, którym te zdjęcia pokazuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marca 04, 2012, 11:36:11 » |
|
Tylko do kogo zgłaszać  Powiatowy Inspektorat Weterynarii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 208
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marca 04, 2012, 11:22:28 » |
|
Witam podłączając się do tematu chcę pokazać hodowlę papug falistych spójrzcie w jakich warunkach są one trzymane... http://allegro.pl/sprzedam-papuzki-faliste-z-wlasnej-chodowli-i2153776215.html warunki karygodne zapewne tysiące bakterii i chorób jest w takich klatkach nie wiem czy są one czyszczone przynajmniej raz na miesiąc... na trzecim zdjęciu po prostu przepapurzenie (jest ich za dużo w jednej klatce). widać że hodowla na skale masową... pióra oblepione w w głanie... na drugim planie widać jaki syf jest wkoło klatek. Kolego-przeczytaj dokładnie co napisał sprzedawca: nie wysyła pocztą, podaje tel. i zaprasza po odbiór swoich papug! (kup teraz) Jeszcze jedno słowo do twórcy tego tematu. Czasami przeglądam jeszcze to forum i uważam ten wątek za najgłupszy jaki istnieje. JACEK: Czy wyznacznikiem dobrego hodowcy jest ile kupujący będzie miał młodych po jego ptakach i jakie sukcesy osiągnie? Może hodowca powinien sprzedawać zestawione pary? Może wtedy nie znajdzie się na czarnej liście! Jeżeli potrzebne są jakieś wyjaśnienia to jestem do dyspozycji. Podam konkretne przykłady, nawet te znane twórcy tego wątku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 159
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marca 05, 2012, 09:06:12 » |
|
a co ma do tego wysyłka pocztą? napisałem o tym jak wyglądają ptaki i jakie są warunki w których są trzymane a to czy on wysyła ptaki pocztą czy nie to mnie nie interesuje chodzi tylko i wyłącznie o syf panujący w klatkach! czasem trzeba posprzątać swoim ptakom... według mnie temat jest dobry ponieważ ludzie mogą zobaczyć hodowców którzy szanują i dbają o swoje ptaki i ludzi którzy warunki hodowlane maja w du... i liczą tylko na wysoki zysk z hodowli...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marca 05, 2012, 05:22:04 » |
|
uważam ten wątek za najgłupszy jaki istnieje. Wątek nie jest najgłupszy. Wg mnie jest nawet bardzo potrzebny - jeśli oczywiście autorzy postów pisaliby fakty oparte na WłASNYCH doświadczeniach z nieuczciwymi hodowcami. Wątek jednak przerodził się bardzo szybko w komentowanie "zdjęć z internetu". Tylko zanim zaczniemy kogoś oczerniać i straszyć kontrolami i donosami, to zadajmy sobie pytanie, czy u nas jest kryształowo? Czy u nas ptaki załatwiają się do złotej miseczki i podcierają tyłki? Czy jak zjedzą, to potem zmywają naczynia? I czy piórka zrzucają od razu do kosza? Prawda jest taka, że często ptaki z, nazwijmy to, "brudnych" hodowli są silniejsze i zdrowsze. Tylko potem jak się takiego ładnego ptaka przyniesie do sterylnej hodowli, która ma 2x dziennie czyszczone poidłą, codziennie zmieniane podłoże to sterylna hodowla natychmiast się przerzedzi. Zawsze się sugerujecie tylko zdjęciami? Nikt Wam u tych ludzi ptaków kupować nie każe! A co z ludŹmi, którzy mają piękne zdjęcia, a w hodowli syf? Pamiętajcie, że kij ma dwa końce - kiedyś sami umieścicie zdjęcie swojej hodowli lub ptaków i inni powiedzą to samo o Was! I nie ośmieszajcie się pisząc zaraz, że jestem zwolennikiem trzymania ptaków w gnoju, bo będzie to znaczyło, że nie zrozumieliście mojego postu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #23 : Marca 06, 2012, 10:30:22 » |
|
a co ma do tego wysyłka pocztą?
No właśnie. Wysyłając pocztą nie masz możliwości osobiście zapoznać się z warunkami w jakich trzymane są ptaki. Człowiek napisał -ODBIÓR TYLKO OSOBISTY, więc istnieje możliwość spotkać się z hodowcą oraz zobaczenia warunków w jakich trzymane są papugi. napisałem o tym jak wyglądają ptaki i jakie są warunki w których są trzymane a to czy on wysyła ptaki pocztą czy nie to mnie nie interesuje chodzi tylko i wyłącznie o syf panujący w klatkach! czasem trzeba posprzątać swoim ptakom...
Ptaki wyglądają na zdrowe i silne ale jeszcze długa droga przed Tobą by to ocenić. Nadal twierdzę, że jest najgłupszy temat tego forum. Czy ktoś pokusi się o odp. Jak kupię ptaki od mistrza świata to nim zostanę? Spełnione zostaną moje oczekiwania!? Ile będę miał młodych po jego ptakach? To takie proste przykłady pytań odnoszące się wyłącznie do wpisu rozpoczynającego ten temat. Pozostałe nagonkowe wpisy pomijam bo odbiegają od tematu. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marca 06, 2012, 10:45:46 » |
|
To, że jest napisany odbiór osobisty o niczym nie świadczy. Sprzedający wystawi dwie złote klatki z 20 papugami w swoim salonie i spokojnie pozwoli wybrać ptaka. Nie ma to nic wspólnego z tym w jaki sposób ptaki są chowane. Czy jest to najgłupszy temat? To zależy od podejścia. Jeśli dyskutujemy o tym czy gdzieś jest czysto, a gdzieś nie - owszem, jest to głupie, bo najbrudniej jest tuż przed sprzątaniem, u każdego. Sprzątamy, bo jest brudno. Jeśli znajdziemy "hodowlę", w której ptaki są męczone i coś z tym zrobimy - wtedy ten wątek na sens. Podejmuję "wyzwanie"  Jak kupię ptaki od mistrza świata to nim zostanę? Nie, osoba od której kupisz nadal będzie miała większe doświadczenie, chyba, że będziesz się u niego uczyć i go zastąpisz. Spełnione zostaną moje oczekiwania!? Nic nie napisałeś o oczekiwaniach, ale jeśli oczekujesz pięknych ptaków to na 99% tak, gdyż jeśli się zdecydowałeś kupować od mistrza świata to wiesz na czym polega hodowla i zdołałeś rozpoznać kto jest mistrzem, więc wiedzę odpowiednią posiadasz. Ile będę miał młodych po jego ptakach? od 0 do 6 w jednym lęgu  Tego nigdy nikt nie wie. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
Biskupiec
Wiadomoci: 54
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marca 06, 2012, 07:15:08 » |
|
A moze by tak wzmocnienia pozytywne a nie szukanie czarownic i meczycieli? Moze chwalmy dobrych, pomijajmy milczeniem "zlych" naszym zdaniem? Pomyslmy...na to zawsze jest popyt  Pozdrawiam Robert
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207
http://www.warminskie-kanarki.gq/
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marca 06, 2012, 08:38:31 » |
|
Ale jeżeli podejrzewamy że komuś lub czemuś dzieje się krzywda to należy reagować. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Marca 06, 2012, 11:27:53 » |
|
A moze by tak wzmocnienia pozytywne a nie szukanie czarownic i meczycieli? Moze chwalmy dobrych, pomijajmy milczeniem "zlych" naszym zdaniem? Pomyslmy...na to zawsze jest popyt  Pozdrawiam Robert Dobre przemyślane spostrzeżenie. To, że jest napisany odbiór osobisty o niczym nie świadczy. Sprzedający wystawi dwie złote klatki z 20 papugami w swoim salonie i spokojnie pozwoli wybrać ptaka. Nie ma to nic wspólnego z tym w jaki sposób ptaki są chowane.
Sprytne pominięcie. Raczej nie spodziewaj się złotych klatek w salonie. Możesz zastać normalne warunki. Ktoś kto posiada parę kanarków ma czas na codzienne mycie klatek. Proponuję wypuścić ok. 50 ptaków na wolierę ogrodową, nakarmić i .... po sprzątaniu. Kanarki brudzą, taka ich natura.
Czy jest to najgłupszy temat? To zależy od podejścia. Jeśli dyskutujemy o tym czy gdzieś jest czysto, a gdzieś nie - owszem, jest to głupie, bo najbrudniej jest tuż przed sprzątaniem, u każdego. Sprzątamy, bo jest brudno. Jeśli znajdziemy "hodowlę", w której ptaki są męczone i coś z tym zrobimy - wtedy ten wątek na sens.
Z tym się zgadzam. Resztę dopiszę w wolnej chwili. Robi się ciekawie :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marca 07, 2012, 12:22:55 » |
|
Ale jeżeli podejrzewamy że komuś lub czemuś dzieje się krzywda to należy reagować.  Przykład pierwszy: Rodzice jedzą obiad, kilkumiesięczne dziecko płacze. Jest czyste, niedawno jadło, ma sucho w pieluszce, ale płacze. Rodzice spokojnie jedzą obiad. Karać? Przykład drugi: Wysyłanie ptaków pocztą - (prawie) każdy to robi i nie widzi w tym nic zdrożnego. Nie ukarać? Przykład trzeci: Ktoś ma hodowlę, ptaki zdrowe, najedzone, pióra błyszczące, regularne badania, opieka weterynaryjna. Ale na hodowlę nie wpuszcza obcych (powód obojętny). Ptaki do sprzedania łapie i wkłada do obejrzenia w małą klatkę, która lata świetności ma już za sobą. Karać?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marca 07, 2012, 12:47:15 » |
|
Odpiszę jakby hurtem na wszystkie pytania: Jeśli komuś (dziecku, ptakowi) dzieje się krzywda - karać. Nie każdy płacz oznacza krzywdę, nie wszystko co ładnie wygląda nie jest krzywdzone.
Rozwijając temat - dziecko akurat zabawiające się w błocie nad rzeką może być najszczęśliwsze i najzdrowsze w okolicy, mimo, że brudne i głodne. Czysty ptak w złotej klatce może umierać z głodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|