WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« : Stycznia 06, 2014, 01:31:34 » |
|
Witam Czy niemieckie DKB podobnie jak polska PFO publikuje na swoich oficjalnych stronach internetu wyniki z Mistrzostw Niemiec wraz z punktacją konkursową ? Mistrzostwa się wczoraj zakończyły. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
Opole
Wiadomoci: 120
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 06, 2014, 10:25:25 » |
|
Moim zdaniem nie opublikuje żadnych wyników 
|
|
|
|
|
|
U-010
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 06, 2014, 11:15:42 » |
|
Już rok temu nie podawali nawet zwycięzców klas. Dziwne. Są jedyni w takim działaniu na szczęście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 06, 2014, 01:55:06 » |
|
Niestety wyniki mistrzostw dostepne sa tylko w katalogach, nie ma ich na zadnej stronie internetowej i napewno nie bedzie. Tak sobie Niemcy wymyslili i od 2 lat sie tego trzymaja. Jeszcze jedna ciekawostka dotyczaca mistrzostw  Ostatnio narzekali niektorzy na organizacje mistrzostw w Polsce nawet ktos napisal o padnietym ptaku a wyobrazcie sobie ze w Niemczech kradna mistrzowskie ptaki i to juz pierwszego dnia. W tym roku ptak mojego kolegi 3 x DM 1 x v-ce DM zostaje wyniesiony z klatka i nikt nie reaguje, w sumie na tych mistrzostwach zostalo skaradzionych okolo 12 ptakow z czolowych kolekcji. Zeby bylo ciekawiej to wielokrotny DM w czerwonej mozaice Schnelle zostal 2 lata temu okradziony ze wszystkich swoich ptakow podczas pakowania i opuszczania wystawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 06, 2014, 02:57:51 » |
|
Nawet nie muszę sprawdzać, żeby wiedzieć, że nie publikują. Katalogu też nie publikują. Za to ich katalog ma ponad 360 kolorowych stron, jest tak jak nasz dostępny już na mistrzostwach, też kosztuje (10 euro), ale nie jest obowiązkowy. Dodam jeszcze, że w katalogu niemieckim wymienione są wszystkie ptaki, nawet te nieoceniane bądź zdyskwalifikowane. Kanarki, avifauna europejska i ich mieszańce mają podaną punktację, przy reszcie ptaków stoi tylko ocena (celująca, bardzo dobra, dobra, dostateczna), punktacja nie jest podana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 06, 2014, 03:32:50 » |
|
Yotan jakich kolorowych stron? Zadruk jest kolorowy czy tylko kartka? Parę lat temu kupiłem taki katalog był drukowany na kolorowych kartkach. Samo wnętrze było dramatycznie nieczytelne. Czy jest teraz lepiej?
Dziwie się, że DKB nie publikuje nawet zwycięzców klas? Ich sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 06, 2014, 06:30:15 » |
|
Gruba, kolorowa okładka, dalej kilkanaście kartek zadrukowanych na kolorowo (reklamy), potem kartki czarnobiałe, jednak brzegi kartek są (chyba) zadrukowane na kolorowo - w ten sposób pooddzielane są kategorie wystawowe. Całość sklejona, chyba nawet przeszyta, ale nie jestem pewny, a nie chcę sobie katalogu tak szybko rozwalić, jeszcze mi się ma przydać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 06, 2014, 08:19:00 » |
|
Katalog niemiecki jest wedug mnie bardzo czytelny, ale z tym kolorem i jakoscia druku i zszywania  kartek bym nie przesadzal. Katalog byl obligatoryjny dla wszystkich wystawcow w cenie 10 euro. Zainteresowalem sie rowniez co organizator zrobi w stosunku do hodowcow ktorym skradziono ptaki i ku mojejmu zdziwieniu NIC - ptaki w Niemczech wystawia sie na wlasna odpowiedzialnosc. W zalaczniku w kolorze zoltym zaznaczylem oblig katalogu i odpowiedzialnosc hodowcy.
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 06, 2014, 08:21:13 » |
|
Jest to wycinek karty zgloszeniowej na mistrzostwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 06, 2014, 08:59:15 » |
|
Nie jest tam napisane, że jest obligatoryjny, ale rzeczywiście tak należałoby wnioskować. Dodam, że informację o tym, że nie jest obowiązkowy uzyskałem od jednego z wystawców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 06, 2014, 09:22:15 » |
|
Yotan jest obligatoryjny to jest wycinek karty mojego kolegi o ktrym pisalem wczesniej  W zapisie jest 8 euro za katalog + 2 euro za ewentualna wysylke, kwota 10 euro byla dodawana do kolekcyjnego w kwocie 2,50 za ptaka. Yotan zeby nie byc goloslownym wklejam oryginalny czysty druk zgloszenia. Zauwaz ze okienka 8 i 2 euro sa juz wypelnione i nieaktywne wiec kwota 10 ero zostaje automatycznie doliczona do kolekcyjnego. Wystawca o ktorym piszesz moze nie odebral katalogu ale dostanie go poczta (okienko 2 euro). Dodam jescze jedna ciekawostke ze wystawcy musieli placic za wstep jak wszyscy 12 euro na jeden dzien jak wykupil 2 dni to 20 ero, idac dalej za pataki na gieldzie 2,50 za sztuke obojetnie czy zostal sprzedany czy nie (ptaki zglaszalo sie tak samo jak na wystawe podajac ilosc i nr obraczek). Jak widac nasze mistrostwa nie byly tak komercyjne jak u Niemcow 
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 06, 2014, 09:40:35 » |
|
No to płacenie za ptaka na giełdzie jest niezłe:). Maskara!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 06, 2014, 09:59:56 » |
|
Niech by choc to bylo 1 Euro, ale 2,50 Euro to masakra. Kazdy windowal ceny ptakow tak, zeby sie splacily potem te niesprzedane. No i dlatego wlasnie bylo pilnowane, zeby nie wnosic innych ptakow na gielde, ani nie handlowac nimi tam lub na parkingu. Bo to w koncu duze straty. Bardzo irytujace, ze nie mozna po lludzku odsprzedac zamowionych nadwyzek, ktore przeciez nie maja po co trafiac na gielde i tam w stresie stac, jesli sa juz zamowione. Nie mniej jednak - pilnujacy panowie, to tez hodowcy. I jeden mi pomogl mowiac Pani w przechowalni, ze zakupilam ptaki na gieldzie. Inaczej bym za kazdego ptaka nie-z-gieldy placila 1,50 Euro za przechowanie. A tak tylko 1 Euro za skrzyneczke i moglam potem z niej wyciagac ptaki i je dawac tym, co zamowili i odbierali. Sama bym nie umiala takiej bajki sprzedac.  Wiec jestem mu wdzieczna. Niektore z ukradzonych zniknely jeszcze w dniu dostarczania ptakow. Czyli jakis pomocnik to zrobil. Przykre niemilosiernie.  Katalog kosztowal 10Euro dla odwiedzajacych. Druk jest ok, malutkie literki, ale wyrazne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 06, 2014, 10:00:59 » |
|
Jad jeszcze jedno co cie zaskozcy na gieldzie jak sam sprzedawales to 2,50 za ptaka, a jak nie cchiales stac tylko zostawiles ptaki do sprzedazy to 2,50 + 10% ceny za jaka zostal sprzedany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 06, 2014, 10:06:31 » |
|
Jad jeszcze jedno co cie zaskozcy na gieldzie jak sam sprzedawales to 2,50 za ptaka, a jak nie cchiales stac tylko zostawiles ptaki do sprzedazy to 2,50 + 10% ceny za jaka zostal sprzedany  To trochę wygląda jak komedia. Ja pierniczę. Jakby to było u nas to papuga i inni by Radę Federacji zjedli żywcem  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|