Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:55:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samica ściąga obrączki z młodych  (Przeczytany 9455 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 80

« : Marca 31, 2014, 03:18:04 »

Witam,

mam problem z samicą, wczoraj po południu zaobrączkowałem 5 młodych kanarków u jednej z moich samic i nastąpił problem bo samica już wczoraj i także dziś przez cały dzień wyciąga młode z gniazda i usiłuje im ściągnąć obrączki z nóg( u 3 młodych ściągnęła już 4 razy, a u 2 pozostałych nie może ściągnąć bo już mają za grube łapki to poraniła im palce - tak uparta jest Szok). Dodam, że już próbowałem pomalować im obrączki czarnym flamastrem ale to nic nie pomaga. Samica się u mnie wychowała i to jej 1 lęg. U innych moich samic nic podobnego z ściąganiem obrączek nie występuje.
Proszę o szybką pomoc.

Pozdrawiam.  Umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Marca 31, 2014, 04:12:36 »

Spróbuj zalepić obrączki plastrem - ma kolor podobny do nóżki (chyba, że są czarne).
Uparta jest...

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #2 : Marca 31, 2014, 04:21:08 »

tez slyszalam o sposobie z malym paseczkiem pastra....
Wspolczuje.  Chyba (przy takiej upartej akcji) bym podlozyla mlode innej samicy, jak by byla taka mozliwosc. 

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« Odpowiedz #3 : Marca 31, 2014, 05:06:24 »

Dziękuję za pomysł z plastrem spróbuję, nóżki na szczęście są jasne bo ich rodzice są całe żółte (harceńskie). Niestety nie mam możliwości podłożyć tych młodych innej samicy bo pozostałe dwie moje samice siedzą na jajkach (mają się kluć dopiero za 7- 8 dni) a czwarta samica wychowuję młode (mają 19 dni) i przygotowuję się do następnego lęgu właśnie jest w trakcie budowy gniazda.
Samica jest bardzo uparta,  zauważyłem, że bierze swoim dziobem za obrączkę (młode wisi na jednej nóżce Szok) i wynosi z gniazda na drugi koniec klatki, tak potrafi wynieść wszystkie 5 młodych a sama wraca do pustego gniazda i siedzi.
Spróbuję zakleić obrączki plastrem i napiszę o efektach.

kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #4 : Marca 31, 2014, 05:41:53 »

Obserwuję wpisy od kilkunastu miesiecy. Z racji tego że kanarki hoduję około 30 lat jakieś doświadczenie zdobyłem i czasem chciałbym pomóc w rozwiązaniu problemu z ptakami. Niestety próby  napisania odpowiedzi były nieskuteczne, przyznaję wynikające z mojego niedoinformowania. Pozwolę sobie w tym momencie na poradę w sprawie sprzątania gniazda z obrączek. Mając kilka piskląt układamy je tak że nóżka z obrączką idzie do środka gniazda i samiczka obrączek nie widzi. Problem jest gdy jest jedno młode w gnieżdzie. Samiczkę trzeba zainteresować czymś, jakis smakołyk,wpuszczony samczyk itp. Trzeba kombinować.Życzę powodzenia.

PZHKiPE oddział Radom
sylabona
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 31, 2014, 07:10:23 »

Napisz koniecznie, jak się sprawy potoczyły.
Również słyszałam o plastrze, może pomoże?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Marca 31, 2014, 10:29:18 »

Pewien starszy hodowca podpowiedział mi w takiej sytuacji, żeby założyć samicy znakówkę, a jeśli już ma, to założyć jej kolejną - będzie miała zajęcie i da młodym spokój. Nie miałem okazji sprawdzić, ale może Tobie się uda.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #7 : Marca 31, 2014, 11:08:30 »

Pewien starszy hodowca podpowiedział mi w takiej sytuacji, żeby założyć samicy znakówkę, a jeśli już ma, to założyć jej kolejną - będzie miała zajęcie i da młodym spokój. Nie miałem okazji sprawdzić, ale może Tobie się uda.

A nie podrapie znacznikiem młodych? Ja na wszelki wypadek ściągam znaczniki. Chyba, że plastikowe.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 01, 2014, 06:53:10 »

A nie podrapie znacznikiem młodych? Ja na wszelki wypadek ściągam znaczniki. Chyba, że plastikowe.

ja stosuje zaciskowe i nie ma problemu.

Jak zalepianie obrączek nie zda egzaminu to daj do gniazda samicy coś zielonego (rozumię, że obrączki sa zielone) to powinno zadziałać. W 2009 miałem taką samicę co robiła to samo. Zaklejałem obrączki, ale to nic nie dawało - jak nie dała rady ściągnąć to wyrzuciła ją razem z pisklakiem. Naładowałem jej do gniazda fioletowej wełny i to było to - odpuściła sobie. W kolejnym lęgu dałem jej jako materiał fioletowa wełnę, z której zrobiła gniazdo i problem znikł. Kolejne lata już było OK.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 01, 2014, 07:36:05 »

Bardzo pomysłowe, malypro!

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 01, 2014, 08:11:56 »

hej, naprawde ciekawy pomysl ! Dzieki, ze sie nim podzieliles!  Chichot

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 01, 2014, 10:34:49 »

Ciekawe rozwiązanie!

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 02, 2014, 08:34:36 »

Jak zobacze podobne pytanie w jakiejs grupie niemieckiej, to bede na pewno cytowac "polskiego hodowce", co ten pomysl podsunal.   Duy umiech

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 02, 2014, 05:18:27 »

Pomysł z zaklejaniem obrączek plastrem zdecydowanie pomógł  Mrugnicie (tz. samica jeszcze wczoraj raz ściągnęła obrączkę jednemu młodemu ale jak założyłem mu z powrotem na noc to już dziś u żadnego nie ściągnęła i co najważniejsze nie wyciąga już młodych z gniazda, do zaklejania użyłem plastra w kolorze cielistym bo jak zakleiłem białym to wciąż ściągała obrączki).
Pomysł z dodaniem do gniazda coś zielonego(obrączki są zielone) przyda się w kolejnym lęgu gdy będzie budowała drugie gniazdko.
Bardzo dziękuję wszystkim za rady.
Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia w trwających okresie lęgowym Mrugnicie.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 04, 2014, 09:05:03 »

w tym roku obraczkowanie mlodych sprawilo mi wiele problemow. Obraczki nie byly dobrze tolerowane przez rodzicow. Ale jeden z moich  znajomych powiedzial mi aby pobrudzic je odchodami. I skutkuje naprawde nawet tam gdzie nie pomogl plaster.pozdro

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!