Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:44:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Nagła śmierć kanarka  (Przeczytany 6238 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aqua
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« : Maja 23, 2014, 09:38:17 »

Witam,
od 25 kwietnia byłam posiadaczką kanarka (timbradora hiszpańskiego, samczyka). Był baardzo żywym ptakiem, pluskał się kilka razy dziennie, potrafił przez cały dzień skakać z żerdzi na żerdź, przepięknie śpiewał.. Miał bardzo duży apetyt, po ok. 2 tygodniach zauważyłam, że bardzo przytył dlatego ograniczałam mu pokarm (płaska łyżeczka ziaren rano i wieczorem). Dodatkowo co 2-3 dni dostawał coś zielonego, jakieś warzywo lub owoc. Oprócz tego miał w klatce kolbę jajeczną, którą wyjęłam gdy zobaczyłam, że przez pól dnia zjadł prawie całą. Kilka dni przed śmiercią już nie śpiewał tak często jak wcześniej, a w dniu jego śmierci (20 maja) zauważyłam, że najżywszy ptaszek jakiego miałam do tej pory zasnął w ciągu dnia  Smutny Raczej nie miał się czego wystraszyć, nie mam w domu psa ani kota. Klarencjusz był bardzo ufnym ptaszkiem, po około tygodniu od zakupu z własnej woli siadał na mojej ręce, zawsze chciał zwrócić na siebie swoją uwagę. Ktoś z Was wie co mogło być przyczyną jego śmierci? Może dawałam mu za mało jedzenia? (czego chyba nigdy bym sobie nie wybaczyła), może był na coś chory? A może to przez jego wiek? Dodam, że nie wiem ile miał lat, chociaż kiedyś słyszałam, że można to określić mniej więcej na podstawie nóżek, a Klarka były mocno "zniszczone". Może hodowca u którego go kupiliśmy wiedział o tym i dlatego zszedł z ceny aż o 1/3.

Bardzo proszę o odpowiedź, jeśli popełniłam jakiś błąd nie chciałabym tego zrobić kolejny raz z moim obecnym kanarkiem  Pacz

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #1 : Maja 23, 2014, 10:00:55 »

Smierc ptaka mogla byc spowodowana roznymi przyczynami. Ja osobiscie nie dalbym ci winy. Tak jak pisalas niczego mu nie brakowalo. Duy umiech a nawet mial wszystkiego pod dostatkiem. Co do diety to poczytaj sobie na forum. Nastepnym razem kup ptaka zaobraczkowanego przynajmniej w ten sposob bedziesz wiedziala ile ma lat. A te kolby to bym odradzil- duzo konserwantow.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Maja 23, 2014, 11:04:56 »

Przykro mi.
Powodów może być wiele. Nie wiem jak długo masz kanarki, ale mogło być tak, że nie zauważyłaś objawów choroby, bo te często są trudne do zauważenia zanim nie jest za późno. Jeśli go wypuszczałaś to może zjadł coś nieodpowiedniego - masz może jakieś rośliny, które mogą być trujące? I nie chce mi się wierzyć, że kanarek utył w ciągu 2 tygodni, po czym to poznałaś? Pytam, bo mógł to być np. obrzęk, a nie otyłość.

A tak w ogóle to witaj na forum i napisz z jakich jesteś okolic.

aqua
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« Odpowiedz #3 : Maja 24, 2014, 04:18:51 »

Kanarek był zaobrączkowany. Było na niej napisane PL FR i jeszcze jakieś cyfry, które były najistotniejsze, ale niestety ich nie pamiętam. Nie zdążyłam go wypuścić ani razu, na pewno nie zjadł żadnej roślinki z mojego pokoju. Chociaż 2 dni przed jego śmiercią zerwałam mu gałązki lipy, która rośnie przy dość ruchliwej drodze. Możliwe, że to było przyczyną? Klarek jadł ponadprzeciętnie, ok. 3 razy więcej niż powinien. Wrzucam zdjęcie, które zrobiłam mu dzień po zakupie i screen z filmiku, kiedy był już "większy". Mam nadzieję, że coś widać.

Witam wszystkich Umiech  Jestem z Poznania

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!