Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:10:00 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rozdzialać pisklęta czy jescze poczekać?  (Przeczytany 4656 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jacekhikisz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« : Czerwca 04, 2014, 02:14:34 »

Hej.

Mam prośbę o poradę. Z racji że to moje pierwsze pisklęta to pomimo przeczytania już wielu porad czasami różne sytuacje mnie zaskakują. Oto mój problem:

Mam samiczkę, która opiekuje się 4 pisklętami. Z racji tego że była bardzo agresywna do samca pozwoliłem im tylko na kopulację i od tego czasu jest przy gnieździe sama. Pisklęta mają już od 20 - 17 dni. Dwa z nich już drugą noc spędzają na żerdce. Pozostałe w dzień także wychodzą z gniazda. Żadne jednak jeszcze nie pobiera samo pokarmu. Samica do tej pory karmi je dosyć regularnie i raczej nie interesuje się budową nowego gniazda. Aż do dziś. Właśnie przed chwilą zauważyłem że zasiadła w gnieździe, w którym do tej pory przebywały pisklęta. Jeszcze pół godziny wcześniej intensywnie je karmiła. Póki co nie przejawia żadnej agresji w stosunku do potomstwa.

Tutaj mam do was, bardziej doświadczonych pytanie.

Czy pozwolić jej jeszcze przebywać z młodymi?
Może zabrać je już do większej klatki i wpuścić do nich ojca? Tylko czy je zaakceptuje?

Bardzo bym prosił o rady. Dzięki Smile

Pochwalę się też (a co) moim pierwszym przychówkiem. Zdjęcia z poniedziałku Smile

CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Czerwca 05, 2014, 05:28:35 »

Zabrać gniazdo, młode zostawić z samica nie je karmi dopóki same nie będą pobierały miękkiej karmy i próbowały łupać ziarno.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Czerwca 05, 2014, 07:35:57 »

BreederGoulda - a czemu zabrać gniazdo? Pisklaki zazwyczaj na noc do niego wracają, a samica jak będzie chciała złożyć jajka to i tak złoży.
Kanarki można oddzielić od rodziców nie wcześniej niż 25 dnia. Do ok. 40 dnia powinny być pod "opieką" dorosłego. Niektórzy hodowcy dają nowe gniazdo już w 15 dniu od klucia, żeby nie przedłużać niepotrzebnie lęgów i wszystko się udaje.
Daj spodeczek z pokarmem jajecznym / zieleniną na dno klatki - młode zaczną go skubać. 

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Czerwca 05, 2014, 09:32:26 »

Mam co prawda doświadczenia tylko z astryldami, ale w takiej sytuacji nie zabieram gniazda, tylko pozwalam na kolejny lęg. Uważam, że jest to zgodne z naturą - i tą ptaków i tą w znaczeniu przyrody.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #4 : Czerwca 06, 2014, 04:16:56 »

Pisklęta mają już od 20 - 17 dni. Dwa z nich już drugą noc spędzają na żerdce. Pozostałe w dzień także wychodzą z gniazda.

BreederGoulda - a czemu zabrać gniazdo? Pisklaki zazwyczaj na noc do niego wracają, a samica jak będzie chciała złożyć jajka to i tak złoży.

W tym wieku młode jak już siedzą poza gniazdem jest ono zbędne, ja zawsze zabierałem. Samica nie mając gniazda odrazu tak szybko jaj nie położy a kilka dni jak dokarmi młode dłużej a nie będzie goniła za wcieraniem się w gniazdo do nowego lęgu wyjdzie to z korzyścią dla nich. Zresztą na innym forum o ile dobrze kojarzę kolega napisał że to jej trzecie jaja bo dwa wcześniejsze złożenia miała czyste ale siedziała po 20 dni na jajach, więc po co samicę bardziej eksploatować, niech dokarmi jeszcze te kilka dni młode by same zaczęły pobierać porządnie pokarm i ją wyciszać.  Mrugnicie

jacekhikisz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #5 : Czerwca 06, 2014, 01:05:30 »

Gniazdko już zabrałem więc gdybanie teraz czy to dobrze czy źle już chyba nie ma sensu Umiech Z tego co widzę wszytko przebiega dosyć dobrze. Samica karmi młode a te coraz częściej same schodzą na dno do miseczki pojeść trochę pokarmu jajecznego czy innego miękkiego pożywienia.
Dziś niestety znalazłem na dnie klatki rozbite jajko, czyli że samica była gotowa do składania kolejnych jaj. No i teraz pytanie czy było to jedyne jajko czy jutro i w kolejnych dniach będą następne. Jak jeszcze wisiało gniazdo to fakt zauważyłem że samica tam zasiadała ale nie nosiła materiału, nie skubała młodych...

CarIvan
Go
« Odpowiedz #6 : Czerwca 07, 2014, 04:39:25 »

jacekhikisz samica jest pobudzona bogatą karmą na niesienie jaj więc będzie je znosiła, zapewne z 4-5 jeszcze ale wcale bym się tym nie martwił bo i tak będą niezapłodnione. Niech pokarmi jeszcze z kilka dni młode i jak będą miały więcej jak 30-35 dni i widać że same jedzą karmę miękką i próbują łuskać ziarno oddziel je od samicy a ją sama wycisz lęgowo ubogą karmą. Ważniejsze są dla ciebie teraz młode niż jaja jakie zniesie.  Mrugnicie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!