Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Problem mokrej budki u amadyn  (Przeczytany 23125 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« : Lipca 21, 2014, 02:11:20 »

Witam jakiś czas walczymy u kolegi z tzw. mokrą budką Wygląda to następująco: po jakimś tygodniu od wyklucia młodych odchody nie wysychają i w budce robi się mokro, czasami wyczuwalny jest jakby kwaśny zapach 
Na dnie budki szarpią budka drewniana lub plastikowa nie ma znaczenia.
Karma Deli Nature, jajeczny z CeDe , ostropest mielony
Zdarzyło się ze  młode po 7-10 dniu padają.

Wykonane były badania kału oraz " denata"  i nic Zero bakterii, zero grzybów
Pozostaje wniosek błędy żywieniowe ograniczyliśmy jajko bez zmian , jedynie mała poprawa była gdy zaczął podawać wodę z butelki

Czy ktoś z was miał taką sytuację ?

stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« Odpowiedz #1 : Lipca 21, 2014, 06:20:24 »

za dużo warzyw, ziół, owoców zieleniny?brak piasku?

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
CarIvan
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 21, 2014, 09:47:54 »

Piotr niech no ten twój kolega powie ci i napisz dokładnie jak żywi amadyny od dnia wyklucia młodych i sprawę rozwiążemy.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Lipca 21, 2014, 09:53:42 »

Wykonane były badania kału oraz " denata"  i nic Zero bakterii, zero grzybów
W to nie uwierzę. Coś musiało być. Nie ma jałowych ptaków z jałowymi jelitami i jałowej budki. Najwyraźniej badania były źle zrobione.

Raz mi się przydarzyła podobna sytuacja, też u amadyńców. Pięć młodych w gnieździe, budka w 3-4 dniu zaczyna się robić mokra w środku, śmierdzi, potem młode ptaki padają po kolei zanim wyjdą z gniazda. Budkę i zdechlaki spaliłem, dorosłe ptaki wyprowadziły kolejny lęg bez problemu. U padniętych młodych zauważyłem cechy odwodnienia i wyraźną czarną wątrobę (tzw. "czarny punkt" albo "czarną kropkę").
Nie wiem, czym to spowodowane. Wg mnie albo grzybicą przewodu pokarmowego (drożdżyca) albo jakąś infekcją nerek, bo ptaki musiały mieć biegunkę.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Lipca 21, 2014, 09:54:17 »

Ptaki dostawały tą samą karmę, co pozostałe w hodowli. Podczas drugiego lęgu też.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 21, 2014, 09:57:45 »

Nie wiem, czym to spowodowane. Wg mnie albo grzybicą przewodu pokarmowego (drożdżyca) albo jakąś infekcją nerek, bo ptaki musiały mieć biegunkę.
Ta sama z siebie też się przecież nie weźmie a najprawdopodobniej dostały ją z pokarmem w utajnionej postaci. Bardziej bym też kierował się w kierunku niewydolności wątroby niż nerek choć może być to połączone.  Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #6 : Lipca 21, 2014, 10:14:26 »

Ta czarna kropka to podobno bardziej wirusowe jest i za bardzo nie ma jak z tym walczyć.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lipca 22, 2014, 01:17:27 »

Piotr niech no ten twój kolega powie ci i napisz dokładnie jak żywi amadyny od dnia wyklucia młodych i sprawę rozwiążemy.  Mrugnicie

ziarno cały czas deli nature 56 i 84
 jajko od 3-20 dni CeDe - deserówka na dzień z ziołami ( pokrzywa rdest ptasi, rumianek krwawnik)
woda z wodociągu przefiltrowana później z butelki ze sklepu - niewielka poprawa

w następnym lęgu
 ziarno cały czas deli nature 56 i 84
 jajko od 3-20 dni CeDe - deserówka na  2-3 dni
woda z butelki ze sklepu

ptaki kondycyjnie średnie po wyjściu z budki

tyle informacji mam na dziś

a co stosujecie na regenerację wątroby ?
ja kiedyś używałem sodiazot

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #8 : Lipca 22, 2014, 06:40:35 »

To tylko moja teoryjka  Mrugnicie

Ta sama z siebie też się przecież nie weźmie a najprawdopodobniej dostały ją z pokarmem w utajnionej postaci. Bardziej bym też kierował się w kierunku niewydolności wątroby niż nerek choć może być to połączone.  Mrugnicie
Nie wiem, czy przypadek choroby u mnie i przypadek, który opisuje FirmaGlosterek to ta sama choroba. Ale u mnie wszystkie ptaki dostawały to samo, a zachorowały młode tylko u jednej pary, która kolejny lęg wyprowadziła bez przeszkód.

Co do tzw. "czarnej kropki" to każdy pisze inaczej. Może to być wirus, a może to być uogólniona infekcja organizmu (czyli sepsa) jakimkolwiek drobnoustrojem chorobotwórczym, w której przebiegu dochodzi po prostu do uszkodzenia i niewydolności wszystkich narządów. A  że na pokrytym cienką, przezroczystą skórą brzuszku pisklaka wątrobę widać najlepiej, to takie upadki zwala się na "czarną kropkę" i po sprawie.
Trochę mi to przypomina pojęcie "amby" w wojsku: jak coś zginęło, a nie wiadomo jak, to pewnie "amba wcięła"... Każdy zna to pojęcie, ale nikt nie wie, co to jest Duy umiech

CarIvan
Go
« Odpowiedz #9 : Lipca 23, 2014, 09:41:48 »

Piotr myślę że spowodowane jest to niewłaściwa dietą, coś mogło wywołać rozstrój układu pokarmowego ptaków. Ogólnie dieta bardzo uboga jak na żywienie młodych jaką kolega zapewnia niezależnie w której z przedstawionych wersji. Wodę najlepiej dawać przegotowana i odstaną przez 24h lub z filtra RO ale też przegotować ja i ostudzić.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #10 : Lipca 23, 2014, 09:57:27 »

Ogólnie dieta bardzo uboga jak na żywienie młodych
Dlaczego?

U mnie ptaki mają wodę z kranu bez odstania, a na dworze deszczówkę. Lęgną się.
Co do karmy, to karmię podobnie jak "kolega", a nawet nie do końca, bo nie daję DN84. Karmę jajeczną (gotową CeDe i robioną przeze mnie) mają cały czas - od pierwszego do ostatniego dnia w klatce lęgowej.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Lipca 23, 2014, 10:58:39 »

U mnie ptaki mają wodę z kranu bez odstania, a na dworze deszczówkę. Lęgną się.
Co do karmy, to karmię podobnie jak "kolega", a nawet nie do końca, bo nie daję DN84. Karmę jajeczną (gotową CeDe i robioną przeze mnie) mają cały czas - od pierwszego do ostatniego dnia w klatce lęgowej.

Jakie stosujesz preparaty na wątrobę  

a co stosujesz na grzybicę - wspominałeś o tym
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2014, 09:04:00 wysane przez klapuch » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #12 : Lipca 24, 2014, 09:05:07 »

Ja proponuję na wątrobę Detox Nefri, a na grzybicę Fungixazol :

http://kanarki.eu/index.php?topic=4987.0

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #13 : Lipca 24, 2014, 09:19:43 »

A po co stosować "coś na wątrobę"?
Na grzybicę stosowałem leki zalecone przez lekarza.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Lipca 24, 2014, 09:50:55 »

A po co stosować "coś na wątrobę"?

A bo niewiedzieć czemu czasami wątroba jest opuchnięta, czasami zaczerwieniona. Nie wiem jaka tego może być przyczyna, ale Detoxem Nefri udało mi się kilka razy zlikwidować obrzęk i stan zapalny. A z lekarstw na wątrobę podaje się praktycznie wyłącznie dwa rodzaje antybiotyków, które jak się okazało u mnie nie zadziałały. Mówię o kanarkach, ale chyba działanie jest podobne u innej egzotyki.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!