FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 91
|
 |
« : Lipca 21, 2014, 02:11:20 » |
|
Witam jakiś czas walczymy u kolegi z tzw. mokrą budką Wygląda to następująco: po jakimś tygodniu od wyklucia młodych odchody nie wysychają i w budce robi się mokro, czasami wyczuwalny jest jakby kwaśny zapach Na dnie budki szarpią budka drewniana lub plastikowa nie ma znaczenia. Karma Deli Nature, jajeczny z CeDe , ostropest mielony Zdarzyło się ze młode po 7-10 dniu padają.
Wykonane były badania kału oraz " denata" i nic Zero bakterii, zero grzybów Pozostaje wniosek błędy żywieniowe ograniczyliśmy jajko bez zmian , jedynie mała poprawa była gdy zaczął podawać wodę z butelki
Czy ktoś z was miał taką sytuację ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 114
Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipca 21, 2014, 06:20:24 » |
|
za dużo warzyw, ziół, owoców zieleniny?brak piasku?
|
|
|
|
|
|
ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz
"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipca 21, 2014, 09:47:54 » |
|
Piotr niech no ten twój kolega powie ci i napisz dokładnie jak żywi amadyny od dnia wyklucia młodych i sprawę rozwiążemy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipca 21, 2014, 09:53:42 » |
|
Wykonane były badania kału oraz " denata" i nic Zero bakterii, zero grzybów W to nie uwierzę. Coś musiało być. Nie ma jałowych ptaków z jałowymi jelitami i jałowej budki. Najwyraźniej badania były źle zrobione. Raz mi się przydarzyła podobna sytuacja, też u amadyńców. Pięć młodych w gnieździe, budka w 3-4 dniu zaczyna się robić mokra w środku, śmierdzi, potem młode ptaki padają po kolei zanim wyjdą z gniazda. Budkę i zdechlaki spaliłem, dorosłe ptaki wyprowadziły kolejny lęg bez problemu. U padniętych młodych zauważyłem cechy odwodnienia i wyraźną czarną wątrobę (tzw. "czarny punkt" albo "czarną kropkę"). Nie wiem, czym to spowodowane. Wg mnie albo grzybicą przewodu pokarmowego (drożdżyca) albo jakąś infekcją nerek, bo ptaki musiały mieć biegunkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipca 21, 2014, 09:54:17 » |
|
Ptaki dostawały tą samą karmę, co pozostałe w hodowli. Podczas drugiego lęgu też.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipca 21, 2014, 09:57:45 » |
|
Nie wiem, czym to spowodowane. Wg mnie albo grzybicą przewodu pokarmowego (drożdżyca) albo jakąś infekcją nerek, bo ptaki musiały mieć biegunkę. Ta sama z siebie też się przecież nie weźmie a najprawdopodobniej dostały ją z pokarmem w utajnionej postaci. Bardziej bym też kierował się w kierunku niewydolności wątroby niż nerek choć może być to połączone. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipca 21, 2014, 10:14:26 » |
|
Ta czarna kropka to podobno bardziej wirusowe jest i za bardzo nie ma jak z tym walczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipca 22, 2014, 01:17:27 » |
|
Piotr niech no ten twój kolega powie ci i napisz dokładnie jak żywi amadyny od dnia wyklucia młodych i sprawę rozwiążemy.  ziarno cały czas deli nature 56 i 84 jajko od 3-20 dni CeDe - deserówka na dzień z ziołami ( pokrzywa rdest ptasi, rumianek krwawnik) woda z wodociągu przefiltrowana później z butelki ze sklepu - niewielka poprawa w następnym lęgu ziarno cały czas deli nature 56 i 84 jajko od 3-20 dni CeDe - deserówka na 2-3 dni woda z butelki ze sklepu ptaki kondycyjnie średnie po wyjściu z budki tyle informacji mam na dziś a co stosujecie na regenerację wątroby ? ja kiedyś używałem sodiazot
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipca 22, 2014, 06:40:35 » |
|
Nie wiem, czym to spowodowane. Wg mnie albo grzybicą przewodu pokarmowego (drożdżyca) albo jakąś infekcją nerek, bo ptaki musiały mieć biegunkę. To tylko moja teoryjka  Ta sama z siebie też się przecież nie weźmie a najprawdopodobniej dostały ją z pokarmem w utajnionej postaci. Bardziej bym też kierował się w kierunku niewydolności wątroby niż nerek choć może być to połączone.  Nie wiem, czy przypadek choroby u mnie i przypadek, który opisuje FirmaGlosterek to ta sama choroba. Ale u mnie wszystkie ptaki dostawały to samo, a zachorowały młode tylko u jednej pary, która kolejny lęg wyprowadziła bez przeszkód. Co do tzw. "czarnej kropki" to każdy pisze inaczej. Może to być wirus, a może to być uogólniona infekcja organizmu (czyli sepsa) jakimkolwiek drobnoustrojem chorobotwórczym, w której przebiegu dochodzi po prostu do uszkodzenia i niewydolności wszystkich narządów. A że na pokrytym cienką, przezroczystą skórą brzuszku pisklaka wątrobę widać najlepiej, to takie upadki zwala się na "czarną kropkę" i po sprawie. Trochę mi to przypomina pojęcie "amby" w wojsku: jak coś zginęło, a nie wiadomo jak, to pewnie "amba wcięła"... Każdy zna to pojęcie, ale nikt nie wie, co to jest 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CarIvan
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipca 23, 2014, 09:41:48 » |
|
Piotr myślę że spowodowane jest to niewłaściwa dietą, coś mogło wywołać rozstrój układu pokarmowego ptaków. Ogólnie dieta bardzo uboga jak na żywienie młodych jaką kolega zapewnia niezależnie w której z przedstawionych wersji. Wodę najlepiej dawać przegotowana i odstaną przez 24h lub z filtra RO ale też przegotować ja i ostudzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipca 23, 2014, 09:57:27 » |
|
Ogólnie dieta bardzo uboga jak na żywienie młodych Dlaczego? U mnie ptaki mają wodę z kranu bez odstania, a na dworze deszczówkę. Lęgną się. Co do karmy, to karmię podobnie jak "kolega", a nawet nie do końca, bo nie daję DN84. Karmę jajeczną (gotową CeDe i robioną przeze mnie) mają cały czas - od pierwszego do ostatniego dnia w klatce lęgowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipca 23, 2014, 10:58:39 » |
|
U mnie ptaki mają wodę z kranu bez odstania, a na dworze deszczówkę. Lęgną się. Co do karmy, to karmię podobnie jak "kolega", a nawet nie do końca, bo nie daję DN84. Karmę jajeczną (gotową CeDe i robioną przeze mnie) mają cały czas - od pierwszego do ostatniego dnia w klatce lęgowej.
Jakie stosujesz preparaty na wątrobę a co stosujesz na grzybicę - wspominałeś o tym
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2014, 09:04:00 wysane przez klapuch »
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipca 24, 2014, 09:19:43 » |
|
A po co stosować "coś na wątrobę"? Na grzybicę stosowałem leki zalecone przez lekarza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipca 24, 2014, 09:50:55 » |
|
A po co stosować "coś na wątrobę"?
A bo niewiedzieć czemu czasami wątroba jest opuchnięta, czasami zaczerwieniona. Nie wiem jaka tego może być przyczyna, ale Detoxem Nefri udało mi się kilka razy zlikwidować obrzęk i stan zapalny. A z lekarstw na wątrobę podaje się praktycznie wyłącznie dwa rodzaje antybiotyków, które jak się okazało u mnie nie zadziałały. Mówię o kanarkach, ale chyba działanie jest podobne u innej egzotyki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|