Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: opuchnięty palec i brak chęci powrotu do klatki podczas pierzenia  (Przeczytany 13598 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 32

« : Sierpnia 19, 2014, 01:24:58 »

Szanowni Państwo,

1. Wczoraj zauważyłam opuchnięty i zaczerwieniony palec u mojego kanarka. Czy to może być uraz mechaniczny? Jak mu ulżyć? Kanarek zachowuje się normalnie. Stoi normalnie na tej nodze.
2. Kanarek pierzy się teraz. Na wieczór nie chce wracać do klatki. Szuka noclegu na przykład na szafie. O co chodzi?
3. Gdy go przenosiłam do klatki wydawał się bardzo gorący. Co o tym myśleć?

Dziękuję za wyrozumiałość.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 19, 2014, 02:34:31 »

Niewiele z tego zdjęcia widać, palec niby lekko opuchnięty przy pazurku , może to być spowodowane jakimś uderzeniem, jakiś uraz mechaniczny, może od żerdek (napisz jakie ma w klatce) podczas przeskakiwania uderzył, może przy lądowaniu gdzieś, trzeba by lepszej jakości zdjęcia z różnych stron palca (całej łapki) by coś więcej doradzić. Jeśli nie ma rany możesz złapać ptaka i potrzymać ok 10 minut mu łapkę w letnim wyciągu rumianku z octem (woda rumiankowa:ocet - 4:1) dwa, trzy razy dziennie. Co do wracania na noc do klatki to czy wcześniej ptak wracał a teraz tego nie robi czy nie wraca wcale i łapiesz go za każdym razem od czasu jak go masz?  Mrugnicie 

kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 19, 2014, 02:50:58 »

Witam. Zaczerwieniony palec może być po ukłuciu komara. Kanarek zasmakował w swobodnym poruszaniu się po pokoju. Może klatka stoi zbyt nisko, ptaki instynktownie szukają schronienia wysoko. Pozdrawiam.

PZHKiPE oddział Radom
FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 19, 2014, 05:30:04 »

Faktycznie fotka nie jest zbyt wyraźna Rozumiem ze chodzi tę opuchlizną koło pazurka. Wstępnie możesz zastosować rivanol, jeżeli nie pomoże
Zastosuj maść którą kupisz w każdej aptece MaxiBiotic , działa super ja stosowałem ją u amadyny, której noga zapuchła po urazie. Wyglądała strasznie po 5 dniach stosowania jak ręka odjął.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 19, 2014, 07:00:16 »

Wstępnie możesz zastosować rivanol

zgadzam się

Zastosuj maść którą kupisz w każdej aptece MaxiBiotic

według mnie może być trująca dla kanarka, zwłaszcza, że nie należy są stosować u dzieci do 12 r.ż.
2. Kanarek pierzy się teraz. Na wieczór nie chce wracać do klatki. Szuka noclegu na przykład na szafie. O co chodzi?
Woli spać na szafie niż w klatce; normalne Umiech

3. Gdy go przenosiłam do klatki wydawał się bardzo gorący. Co o tym myśleć?
Może być mu ciepło, może mieć podwyższoną temperaturę z powodu pierzenia. Może być też chory, ale zauważyłabyś zmiany w zachowaniu (np. osowiałość).

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 19, 2014, 08:08:23 »

Zastosuj maść którą kupisz w każdej aptece MaxiBiotic

według mnie może być trująca dla kanarka, zwłaszcza, że nie należy są stosować u dzieci do 12 r.ż.

Jak pisałem, maść tę stosowałem u amadyn i wyleczyłem jej nogę . Żyje do dziś.

Wasza decyzja, nie namawiam.

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 19, 2014, 08:47:15 »

Patyki w klatce miał z brzozy, ale trochę już przeschnięte, więc może dlatego? To znaczy 1 patyk, zamontowany nisko, bo to pozostałość po skręceniu nogi w stawie skokowym, którą wyleczył sam. Jak miał zwichniętą lub skręconą to położyłam grubą warstwę prześcieradła na miejsca gdzie zwykle siadał, żeby zamortyzować lądowanie. Przykładałam cebulę gotowaną.

Dlatego tak, bo ja go nie zamykam w klatce. Jak jestem w domu to lata po całym mieszkaniu (oprócz kuchni i łazienki), a jak wychodzę to zamykam go w pokoju. W klacie praktycznie tylko śpi i pije wodę. Wiem, wiem to może być niebezpieczne, ale jak do tej pory to nic się nie działo. Pokój dostosowałam do jego bezpieczeństwa.

Zawsze wracał do klatki. Tylko podczas pierzenia wymyśla sobie nowe noclegi. W tamtym roku tak samo, tyle że okazało się wtedy, że do klaty nie może dolecieć. To postawiłam niżej. W tym roku daje radę i doleci do klaty, która stoi prawie pod sufitem.

Dziś dałam mu nowe patyki wierzbowe to poszedł normalnie spać do klaty. Może chodziło o patyki?

Boję się stosować maść z apteki. Może jednak ten rumianek? A jakie proporcje octu i rumianku należy zastosować?

A słyszeliście o gotowanej cebuli?

Złapać to ja mogę go tylko, jak się ciemno robi. Inaczej też się da, ale to tragedia. Lepiej nie łapać.

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 19, 2014, 09:00:44 »

Wczoraj zrobiłam jeszcze takie zdjęcie. Jakość jeszcze gorsza, ale przynajmniej widać zarysy.

Też pomyślałam o komarze, ale ja śpię w tym samym pokoju, więc więcej miejsca do gryzienia komar ma na mnie  Jzyk

CarIvan
Go
« Odpowiedz #8 : Sierpnia 19, 2014, 09:43:43 »

ciapcia zrób ty zdjęcie w dzień stojąc przy oknie by padało światło słoneczne na tą łapkę a nie robisz wieczorem i do tego lampa błyskowa zniekształca obraz i tak kiepskiej jakości.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 20, 2014, 01:17:03 »

Po kolei:
ptak woli spać na szafie niż w klatce - wydaje się zgodne z jego naturą. Gorący to nijakie określenie. Pamiętajmy, że ptaki mają szybszy metabolizm niż ludzie i w związku z tym mają najpewniej wyższą niż my temperaturę ciała. Jeśli do tego np. chwilę wcześniej byłaś np. na dworze albo myłaś ręce, to możesz mieć złudzenie, że ptak jest cieplejszy niż zwykle. Jeśli nie siedzi osowiały, to raczej nic mu nie jest.
A co do palca, to daj sobie spokój z robieniem zdjęć i wklejaniem ich na wortal, bo Ci jeszcze któryś z naszych "Kaszpirowskich" coś doradzi i będziesz płakać Jzyk Idź po prostu do weterynarza, jeśli coś Cię niepokoi. 
Jeśli ptak nie utyka, noga nie jest spuchnięta, nie siedzi osowiały albo spuszony, to najpewniej nic mu złego się nie dzieje. Może to - tak jak napisał jeden z przedmówców - ślad po ukąszeniu komara, może drobne stłuczenie albo niewielkie wywichnięcie. Odpuść Rivanol i (tym bardziej) Maxibiotic (nie wiem, co to za uraz, ale amadynce pewnie po prostu zwyczajnie samo przeszło, maść raczej tego nie spowodowała; a zatruć ptak się może). Zostaw ptaka w spokoju i daj mu się cieszyć życiem na takim samym poziomie, jak dotychczas.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 20, 2014, 08:48:49 »

nie wiem, co to za uraz, ale amadynce pewnie po prostu zwyczajnie samo przeszło, maść raczej tego nie spowodowała;

Jak nie wiesz jaki był uraz i jak mocno zapuchnięta była noga Skąd w takim razie wiedza ze samej przeszło ?
"Kaszpirowski"  he he he  . Powiem to mojemu Wetowi.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2014, 08:55:37 wysane przez klapuch » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #11 : Sierpnia 20, 2014, 08:57:12 »

Naprawdę wet. przepisał Ci tę maść dla ptaków? Mimo, że składniki mogą być trujące, a ptaki zazwyczaj zlizują maść?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 20, 2014, 10:05:53 »

nie wiem, co to za uraz, ale amadynce pewnie po prostu zwyczajnie samo przeszło, maść raczej tego nie spowodowała;
Jak nie wiesz jaki był uraz i jak mocno zapuchnięta była noga Skąd w takim razie wiedza ze samej przeszło ?
Pozdrawiam
Uraz kojarzy mi się ze złamaniem (też otwartym), skręceniem, zwichnięciem, stłuczeniem, zmiażdżeniem itd. Ewentualnie ze skaleczeniem. Przy każdym urazie nieotwartym noga miała prawo spuchnąć. Na te problemy nie wydawało mi się zasadnym stosowanie maści z antybiotykami. Ale masz rację i ponownie napiszę: nie wiem, co to za uraz.
A z decyzjami weterynarzy nie dyskutuję. Skoro Ci zapisał, to zakładam, że było trzeba.
klapuch: masz rację, ale weź też pod uwagę, że wiadra takiej maści to ten ptaszek nie zlizał Mrugnicie
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2014, 10:08:43 wysane przez klapuch » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #13 : Sierpnia 20, 2014, 10:09:42 »

klapuch: masz rację, ale weź też pod uwagę, że wiadra takiej maści to ten ptaszek nie zlizał Mrugnicie

Ale czy ptaszek miał ukończony dwunasty rok życia ? Chichot Chichot Chichot

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #14 : Sierpnia 21, 2014, 01:42:39 »

Nic nie robiłam z tą nogą. Może dam mu do kompania wywar z rumianku lub szałwii, bo wyczytałam, że kanarki mogą to pić i im nie zaszkodzi. Jak sam pomoczy nogę, to będzie lepiej dla niego, niż gdybym miała go łapać.

To opuchnięcie wygląda na czerwoną kulkę przy pazurku, a na górze stopy, ta kulka ma ciemniejszą kropkę. Może to ślad po krwi? Morze rzeczywiście coś go ugryzło, albo zranił się jakoś?

Dziękuję najmocniej za pomoc.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!