Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:36:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Apel do organizatorów wystaw  (Przeczytany 28009 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
CarIvan
Go
« Odpowiedz #30 : Wrzenia 18, 2014, 11:37:35 »

"Dlaczego wbrew postanowieniom statutu stowarzyszenia zrzeszone w PFO nie chcą organizować OMP"
Nie chcą lub nie mogą z różnych przyczyn, znam poniekąd troszkę sytuacje jakie bywały za poprzednich składów PFO a szczególnie RF PFO i nie szło się podobno czasami dogadać z nikim albo nie było z kim bo jednostka nie była władna podjąć decyzji. Jestem jednak dobrej myśli i wierzę że obecny skład RF będzie dążył do tego by to jednak stowarzyszenia były organizatorami OMP i by te mistrzostwa bywały corocznie w różnych rejonach kraju. Kwestia tylko czy Władze Stowarzyszeń i ich członkowie się tego podejmą. Konkurs na OMP 2015 jest ogłoszony na stronie PFO, zobaczymy czy którekolwiek Stowarzyszenie lub jakieś dwa, trzy wspólnie wyjdzie/ą z propozycją organizacji OMP i przedstawi/ą wymagane dokumenty i wytyczne co do organizacji OMP 2015.  Mrugnicie

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #31 : Wrzenia 18, 2014, 01:43:31 »

rozmawiając z jednym z utytułowanych hodowców holenderskich dowiedziałem się ciekawostki. Otóż Oni (a przynajmniej ten z którym rozmawiałem) hodując ptaki, po wypierzeniu się ich segregują je na trzy grupy:

I co w tym dziwnego? Według mnie najsensowniejszy podział.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #32 : Wrzenia 18, 2014, 03:23:38 »

I co w tym dziwnego? Według mnie najsensowniejszy podział.
Dziwnego w tym nic nie jest a jedynie potwierdza fakt  że nasi hodowcy jeżdżący po ptaki do rozrodu na giełdę w Zwolle kupują ptaki jakie Holendrzy uznają za nie nadające się do hodowli, potem nasi hodowcy hodują po takich ptakach (przykład amadyny wspaniałe) kolejne pokolenia i takie wystawiają na OMP, nie ma się więc co dziwić że nasze ptaki są względem tych zagranicznych marnej jakości a do standardu wystawowego im daleko.  Mrugnicie

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #33 : Wrzenia 18, 2014, 04:55:36 »

a na innych giełdach/wystawach na świecie myślisz, że kupisz same super ptaki? za łatwe by to było to nasze hobby Umiech

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #34 : Wrzenia 18, 2014, 05:06:06 »

BreederGoulda,takim podejściem nic nie zyskamy. Nie mamy się co dziwić ,że jest coraz mniej młodych,nowych hodowców,którzy chcą się zająć ptakami na poważnie. Jeśli ma to wyglądać ,że sobie zamykamy szybciej bo nam tak wygodniej i szybciej będziemy w domu to sytuacja się nie poprawi. Zastanówmy się czemy psy,koty, konie,zwierzęta akwariowe,terrarystyka czy nawet gołębie ozdobne mają tylu zwolenników i tak stosunkowo dużą grupę oglądających ...

Nigdy nie było sytuacji ,że ktoś się na łódzkiej wystawie zbierał o 15 a jestem już od 2008 roku (pierwszy rok jako oglądający,pozostałe lata jako członek). Nie wiem skąd masz takie informacje. Kilku hodowców specjalnie dawało poza oceną swoje ptaki przeznaczone na lęgi,czy starsze ptaki aby ludzie mieli więcej do zobaczenia (sam dawałem pary papug mimo ,że groziło to zaburzeniami w lęgach biorąc pod uwagę kwarantannę i ewentualne zagrożenia na wystawie).Czasam trzeba się poświęcić. Już od kilku lat na tym forum widać niechęć do ŁSHKiPO i szczerze mówiąc nie wiem z czego to wynika.Większość z zarzutów z ostatnich lat było naprawdę wyssane z palca a niektóre rozsiewane plotki wręcz skandaliczne.

ciampel masz rację. Powinniśmy zgłaszać się z problemami do swoich Stowarzyszeń "bo tam jesteśmy członkami" ale nei zapominaj również ,że każde to Stowarzyszenie jest również członkiem PFO. Nie po to opłacamy składki ,żeby na każdą naszą propozycję reagować oburzeniem.

Ludzie,o co my się tak w ogóle do ch....y kłócimy? O wydłużenie o te 2-3 godziny wystawy w niedzielę? Czy to jest naprawdę aż tak wielki kłopot ? Nie wiem jak jest na Mistrzostwach w piatki ale jeśli tak samo jak u nas w Łodzi (bardzo niska frekwencja ,gdzie ludzi na palcach jednej ręki można policzyć plus 1-2 szkolne wycieczki) to czy nie warto by nawet kosztem piątku wydłużyć te kilka godzin aby ludzie skorzystali?

Wiele razy to powtarzałem,poprzednia Rada zrobiła naprawdę dużo patrząc na ostatnie lata i ogólnie oceniam pracę jak najbardziej na plus. Mamy naprawdę duży postęp choćby wz ze stroną internetową, czytelny standard znaków na obrączkach, przyciągnięcie hodowców do wystawiania większej ilości ptaków na OMP czy nawet standardy wystawowe...Mamy postęp i powinniśmy się z tego cieszyć lecz mimo wszystko nie zmienia to faktu ,ze powinniśmy przeanalizować co w dość prosty sposób można jeszcze poprawić a nie reagować negatywnie na każdą propozycję.

W tym roku będą to pierwsze Mistrzostwa RF w nowym składzie i z mojej strony nie pozostało nic jak życzyć powodzenia. Trzymam kciuki aby wszystko się udało jak najlepiej bo wkońcu to nasz wspólny interes. Polacy mają taką mentalność ,ze nie jest łatwo zrobić coś słysząc wieczne narzekania ale tego już chyba nie zmienimy Mrugnicie.

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
CarIvan
Go
« Odpowiedz #35 : Wrzenia 18, 2014, 05:35:36 »

a na innych giełdach/wystawach na świecie myślisz, że kupisz same super ptaki? za łatwe by to było to nasze hobby
Na giełdach nie, napisałem że od hodowcy z domu należało by kupować z ptaków jakie nie sklasyfikował na giełdę a do ew. podmian u siebie lub na wystawy, każdy hodowca zawsze zostawia więcej ptaków dobrych u siebie niż jest mu potrzebne i idzie kupić ptaki jakie warto mieć w hodowli by podnieść jej standard w Polsce. Jak pisałem czekan tylko na tel. by wjechać po ptaki a że ceny są takie jak pisałem to w tym roku nie stać mnie na więcej niż dwie pary (bo to 320 euro a już 100 euro na samca wydałem) po których już można wyhodować swoje pokolenie do dalszych krzyżowań.

BreederGoulda,takim podejściem nic nie zyskamy. Nie mamy się co dziwić ,że jest coraz mniej młodych,nowych hodowców,którzy chcą się zająć ptakami na poważnie. Jeśli ma to wyglądać ,że sobie zamykamy szybciej bo nam tak wygodniej i szybciej będziemy w domu to sytuacja się nie poprawi.

Bez przesady to że młodzi nie zajmują się ptakami na poważnie nie zależy od długości czasu wystawy w ostatnim jej dniu.

Nigdy nie było sytuacji ,że ktoś się na łódzkiej wystawie zbierał o 15 a jestem już od 2008 roku (pierwszy rok jako oglądający,pozostałe lata jako członek). Nie wiem skąd masz takie informacje. Kilku hodowców specjalnie dawało poza oceną swoje ptaki przeznaczone na lęgi,czy starsze ptaki aby ludzie mieli więcej do zobaczenia (sam dawałem pary papug mimo ,że groziło to zaburzeniami w lęgach biorąc pod uwagę kwarantannę i ewentualne zagrożenia na wystawie).Czasam trzeba się poświęcić. Już od kilku lat na tym forum widać niechęć do ŁSHKiPO i szczerze mówiąc nie wiem z czego to wynika.Większość z zarzutów z ostatnich lat było naprawdę wyssane z palca a niektóre rozsiewane plotki wręcz skandaliczne.

Skąd mam informacje? jak Ci napisałem bywam co rok na wystawach w Łodzi, nawet jednego roku zdaje się w 2010 kupowałem od Ciebie bordera miniaturę z ocenianych jeśli kojarzysz z kim piszesz i by było ciekawiej byłem w sobotę tylko w 2010 roku dlatego że pojechałem z kimś, więc sam jesteś nieuczciwy i nie przestrzegasz regulaminu wystawy skoro sprzedałeś mi ptaka w sobotę w przeddzień zakończenia wystawy podmieniając go w klatce na innego. Samczyk był ładny żółciutki i o ile pamiętam chyba zajęła kolekcja z nim II albo IV miejsce. Dziwisz się że młodzi nie garną się do hodowli ptaków jak tego typu podmianki są w klatkach i zamiast ptaka z oceny kupują w niedzielę mało wartościowy materiał po którym nie potrafią wyhodować dobrych ptaków.

Ja tam do ŁSHKiPO nie żywię żadnej niechęci, każde stowarzyszenie w tym swoje mogę na porówno skrytykować albo pochwalić za działanie, nie mam w tym żadnego celu by szykanować jakiekolwiek stowarzyszenie lub któregokolwiek hodowcę. Piszę co widziałem.

W tym roku będą to pierwsze Mistrzostwa RF w nowym składzie i z mojej strony nie pozostało nic jak życzyć powodzenia. Trzymam kciuki aby wszystko się udało jak najlepiej bo wkońcu to nasz wspólny interes. Polacy mają taką mentalność ,ze nie jest łatwo zrobić coś słysząc wieczne narzekania ale tego już chyba nie zmienimy

Też mam taką nadzieję i jeśli tylko członkowie RF będą zainteresowani jestem gotów czynnie pomóc o czym też już pisałem na forum.

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #36 : Wrzenia 18, 2014, 06:56:19 »

Oczywiście ,ze wiem z kim piszesz.Szczerze mówiąc dziwię się ,ze chcesz do tego wracać bo to dawne czasy ale ok,może przypomnę jak było.... Był to pierwszy raz gdy widziałem Cię na wystawie,byłeś w sobotę. Zarezerwowałem Ci ptaka,powiedziałem abyś przyszedł po niego w niedzielę i co ? Chodziłeś za mna około godziny czasu mówiąc ,ze jesteś z bardzo daleko z kolegą i nie masz jak przyjechać w niedzielę (nie wiedziałem wtedy skad jesteś,Sieradz nie jest daleko od Łodzi ale nie wnikam. Może miałeś jakiś dalszy wyjazd). Bardzo prosiłeś do tego stopnia ,że zgłosiłeś się do ówczesnego Kierownika wystawy z prosbą o pozwolenie bo rzekomo nie miałeś jakiejkolwiek możliwości odbioru w innym terminie.

Kierownik wystawy się zgodził i przyznaję ,że sprzedałem Ci tego ptaka. Nie wiem dlaczego masz pretensje,trzeba być w życiu po prostu ludzkim a z tego co mówiłeś to była bardzo wyjatkowa sytuacja (dodam ,ze nikmu przed ani po Tobie nie sprzedałem ptaka przed zakończeniem wystawy). Cieszyłbyś się aż tak gdybym robił Ci kolejną godzinę kłopoty z zakupem ? Ok,zapamiętam. Miałem wtedy 2 kolekcje, lepsza zajęła II miejsce ,druga VI miejsce (z tej brałeś)-zamieniłem na ptaka wystawionego lecz zdyskwalifikowanego za sztywny palec (z taką samą ilością punktów).
Ale może skończmy ten temat bo to raczej nie miejsce dla prywatnych rozmów.

A co do zamawianych ptaków....Myślę ,ze większość z nas jest świadoma, że trzeba zamawiać ptaki szybciej jeśli chodzi nam naprawdę o dobre genetycznie i fenotypowo ptaki. 2 lata temu zamawiałem dzięki pomocy WIL.K około 6 miesięcy wcześniej,w zeszłym roku już był to ponad rok a w tym miałem ciekawą sytuację. Szukając dla moich samców nierozłączki siwogłowej partnerki zapytałem o zakup włoskiego hodowcy z BVA. Powiedział ,że jeśli chcę zakupić jakiegokolwiek ptaka od niego to muszę zarezorwować na 2016 rok bo już ma wszystkie ptaki tego gatunku zaklepane już na nastęony rok. Widać ile robi renoma oraz sama marka hodowcy Umiech.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #37 : Wrzenia 18, 2014, 09:05:34 »

Dziwnego w tym nic nie jest a jedynie potwierdza fakt  że nasi hodowcy jeżdżący po ptaki do rozrodu na giełdę w Zwolle kupują ptaki jakie Holendrzy uznają za nie nadające się do hodowli, potem nasi hodowcy hodują po takich ptakach (przykład amadyny wspaniałe) kolejne pokolenia i takie wystawiają na OMP, nie ma się więc co dziwić że nasze ptaki są względem tych zagranicznych marnej jakości a do standardu wystawowego im daleko.  Mrugnięcie
Blad moze nie tkwi w tym ze kupuja ptaki okreslone przez hodowce jako gorsze. Problem jesli je kojarza razem i wten sposob ciagna te sama niska linie. Kupujac ptaki musimy dobrze wiedziec co nam potrzeba i co mamy do poprawy u naszych ptakow. Czasami nie trzeba nawet kupowac u mistrzow aby pozniej wyciagnac dobre ptaki. Uwazam ze dobre skojarzenie ptakow to 70  80 procent jakosci.

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #38 : Wrzenia 18, 2014, 10:29:55 »

Niestety część hodowców reaguje na tanie chwyty reklamowe typu "ptaki od włoskiego,niemieckiego....hodowcy". I to niekiedy nieważne ,od którego, nawet nie znając nazwiska czasem chwala się zagranicznymi rodowodami a przecież jeśli hodowca jest z zagranicy to nie musi od razu oznaczać ,że jest lepszy. We Włoszech,Holandii czy Hiszpanii jest równie dużo słabych czy przeciętnych hodowców a przemyślany zakup ptaka z Polski z dobrej hodowli może dużo więcej wnieść do hodowli niż przypadkowy import.

ciampel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #39 : Wrzenia 19, 2014, 02:04:06 »

Już od kilku lat na tym forum widać niechęć do ŁSHKiPO i szczerze mówiąc nie wiem z czego to wynika.Większość z zarzutów z ostatnich lat było naprawdę wyssane z palca a niektóre rozsiewane plotki wręcz skandaliczne.

Może przybliżysz te skandaliczne plotki byśmy mogli się do tego odnieść i je zweryfikować.

ciampel masz rację. Powinniśmy zgłaszać się z problemami do swoich Stowarzyszeń "bo tam jesteśmy członkami" ale nei zapominaj również ,że każde to Stowarzyszenie jest również członkiem PFO. Nie po to opłacamy składki ,żeby na każdą naszą propozycję reagować oburzeniem.

Nareszcie zauważyłeś, że członkiem PFO są stowarzyszenia i musisz wiedzieć, że RF nie będzie prowadzić dyskusji na wortalu z pojedyńczym hodowcą.

Ludzie,o co my się tak w ogóle do ch....y kłócimy? O wydłużenie o te 2-3 godziny wystawy w niedzielę? Czy to jest naprawdę aż tak wielki kłopot ? Nie wiem jak jest na Mistrzostwach w piatki ale jeśli tak samo jak u nas w Łodzi (bardzo niska frekwencja ,gdzie ludzi na palcach jednej ręki można policzyć plus 1-2 szkolne wycieczki) to czy nie warto by nawet kosztem piątku wydłużyć te kilka godzin aby ludzie skorzystali?

Zapytaj się tych którzy składają wnioski o wcześniejsze zamknięcie wystawy i wydawanie ptaków ale oni nie rozpisują się na wortalu i ich jest znacznie więcej niż ty i papuga.

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #40 : Wrzenia 19, 2014, 10:58:11 »

Cytat: forpus94  Wczoraj o 05:06:06

Już od kilku lat na tym forum widać niechęć do ŁSHKiPO i szczerze mówiąc nie wiem z czego to wynika.Większość z zarzutów z ostatnich lat było naprawdę wyssane z palca a niektóre rozsiewane plotki wręcz skandaliczne.

Może przybliżysz te skandaliczne plotki byśmy mogli się do tego odnieść i je zweryfikować.

Nie będę wracał do spraw sprzed 3-4 lat. Poza tym z doświadczenia wiem ,że "weryfikacja" zostałaby przeprowadzona głównie przez osoby ,które nawet raz na naszej wystawie nie były a opinię wyrabiają sobie z plotek,które krążyły dawniej choćby na tym forum.

Nareszcie zauważyłeś, że członkiem PFO są stowarzyszenia i musisz wiedzieć, że RF nie będzie prowadzić dyskusji na wortalu z pojedyńczym hodowcą.

Oczywiście ,że nie będą. Pisząc na tym wortalu myślę ,że nikt nie jest tak naiwny,że piszę po to aby czytali to członkowie RF. Rozmawiamy między sobą,to są luźne poglądy i dyskusja. Nikt nie oczekuje ,że RF siedzi godzinami analizując każdy wpis na tym wortalu Umiech.

Zapytaj się tych którzy składają wnioski o wcześniejsze zamknięcie wystawy i wydawanie ptaków ale oni nie rozpisują się na wortalu i ich jest znacznie więcej niż ty i papuga.

ciampel,nie pisz ciągle zwrotów typu "jak ty i papuga" bo w żaden sposób nie stoję po stronie papugi. To ,że w przeciągu chyba 2 lat jak jest na forum poparłem jeden jego pogląd (o wydłużeniu czasu wystawy w niedzielę na OMP) to nie znaczy ,że zgadzam się z tym co wypisuje na tym forum.

Dla mnie sprawa jest prosta. Hodowcy ,którzy decydują się na wystawienie ptaków akceptują jego regulamin i godziny wystawy. To od organizatora zależy kiedy się wystawa rozpoczyna a kiedy kończy...Nie akceptują regulaminy,nie muszą wystawiać.

ciampel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #41 : Wrzenia 19, 2014, 05:37:40 »

Cytat: forpus94  Wczoraj o 05:06:06

Nie będę wracał do spraw sprzed 3-4 lat. Poza tym z doświadczenia wiem ,że "weryfikacja" zostałaby przeprowadzona głównie przez osoby ,które nawet raz na naszej wystawie nie były a opinię wyrabiają sobie z plotek,które krążyły dawniej choćby na tym forum.

[moderacja]

ciampel,nie pisz ciągle zwrotów typu "jak ty i papuga" bo w żaden sposób nie stoję po stronie papugi. To ,że w przeciągu chyba 2 lat jak jest na forum poparłem jeden jego pogląd (o wydłużeniu czasu wystawy w niedzielę na OMP) to nie znaczy ,że zgadzam się z tym co wypisuje na tym forum.
tylko raz użyłem tego zwrotu, a ty nadinterpretujesz [moderacja]

Rzadko zgadzam się z papuga ale zauwazcie , ze akurat w tym temacie, ma sporo racji. Co roku jest to samo w Czeladzi... największa wystawa w Polsce zamykana o 14 a od 13 juz się wszyscy pakują.

bez komentarza

« Ostatnia zmiana: Wrzenia 20, 2014, 06:57:39 wysane przez klapuch » Zapisane

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #42 : Wrzenia 19, 2014, 10:08:57 »

Sformulowania uzyles dokladnie 3 razy [moderacja]

To, ze nie zgadzam sie na oszczerstwa wobec mojego Stowarzyszenia nie jest wg mnie zawracaniem glowy". Wybacz
« Ostatnia zmiana: Wrzenia 20, 2014, 06:59:27 wysane przez klapuch » Zapisane

ciampel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #43 : Wrzenia 19, 2014, 11:11:02 »

To , ze nie zgadzam sie na oszczerstwa wobec mojego Stowarzyszenia nie jest wg mnie zawracaniem glowy". Wybacz

[moderacja]

Sformulowania uzyles dokladnie 3 razy

[moderacja]
« Ostatnia zmiana: Wrzenia 20, 2014, 06:59:02 wysane przez klapuch » Zapisane

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #44 : Wrzenia 19, 2014, 11:53:18 »

[moderacja]

Ja temat zakonczylem [moderacja]