Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:55:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Klasy konkursowe na OMP 20124  (Przeczytany 19407 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #30 : Listopada 05, 2014, 09:14:26 »

W sumie częściowo muszę przyznać rację Przemkowi: amadyńce 1F i 2F powinny być w osobnych klasach.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #31 : Listopada 06, 2014, 05:00:37 »

I wszystko jasne, klasy konkursowe dla C.O.M amadyn wspaniałych pisał jakiś gamoń bez wiedzy bo inaczej się tego nie da nazwać. Skoro opisał on amadyńce genotypowo i tak je podzielił dlaczego w takim razie opisał maski/głowy amadyńców fenotypowo? i do tego tak jak je widzi również używając słowa orange zamiast yellow?

W sumie częściowo muszę przyznać rację Przemkowi: amadyńce 1F i 2F powinny być w osobnych klasach.
te oryginalne klasy napisane dla C.O.M są już niepoprawnie napisane więc nie ma się co dziwić że ktoś je przetłumaczył dosłownie.  Mrugnicie

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #32 : Listopada 08, 2014, 11:36:31 »

Może i nie znam się na ptakach tak dobrze, jak niektórzy eksperci na tym wortalu ale czytać potrafię nie najgorzej. COM stanął na wysokości zadania i opublikował klasy praktycznie bezbłędne.
A co opublikowało PFO?
Weźmy np. papużki faliste z sekcji I1. W wykazie COM są klasy od 1 do 125 i klasy pojedynek od 2 do 126, a w wykazie PFO są klasy kolekcji od 1 do 49 i klasy pojedynek od 2 do 50.
Podobnie w sekcji I2 u papużek kolorowych. W wykazie klas COM są klasy kolekcji od 1 do 65 i klasy pojedynek od 2 do 66,  a w wykazie PFO są klasy kolekcji od 1 do 19 i klasy pojedynek od 2 do 20. Czy Waszym zdaniem wszystko jest OK?
U kanarków jest jeszcze ciekawiej!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #33 : Listopada 08, 2014, 01:38:28 »

Nie będę się wypowiadał o klasach wystawowych, bo się na nich nie znam.
Jeśli widzisz jakieś błędy opisz je i wyślij, możesz bezpośrednio do mnie org@pfo.info.pl.

forpus94
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #34 : Listopada 08, 2014, 06:29:20 »

do tego tak jak je widzi również używając słowa orange zamiast yellow ?

BreederGoulda, a skad wiezz ze polskie nazewnictwo jest prawidlowe ? A moze prawidlowo mutacja powinna zwac sie pomaranczowo a nie zoltoglowa ? Tak samo jak u kanarkow ksztaltnych;u nas ptaki szare nazywamy szafirowymi a w innych krajach zwa sie  blue lub grey. I mam w ten sposob wnioskowac , ze szafir to jedyna dobra nazwa ?

G001      forpus-klub.cz     kanarkipapugiastryldy.org.pl
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #35 : Listopada 09, 2014, 08:59:45 »

u nas ptaki szare nazywamy szafirowymi a w innych krajach zwa sie  blue lub grey. I mam w ten sposob wnioskowac , ze szafir to jedyna dobra nazwa ?

Poruszasz tutaj kwestię nazewnictwa, która jest dosyć problematyczna. Bo inaczej nazywane są ptaki na świecie, inaczej w poszczególnych krajach, a jeszcze inaczej w poszczególnych regionach. Tak jak podajesz - grey to u nas szafir. Ale na wystawie w Łaziskach np. kanarki cynamonowe i płowe zostały określone razem jako brązowe i wrzucone do jednego worka.
Problem w tym, że Polska nie ma jednej spójnej nazwy - praktycznie każdy region ma własne. Stąd bałagan i czasami brak porozumienia.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #36 : Listopada 09, 2014, 08:02:10 »

BreederGoulda, a skad wiezz ze polskie nazewnictwo jest prawidlowe ? A moze prawidlowo mutacja powinna zwac sie pomaranczowo a nie zoltoglowa
Barwa pomarańczowa powstałaby w przypadku gdy geny warunkujące barwę głowy równo kontrolowałyby i po połowie łączyły ze sobą astaksantynę i luteinę co musiało by być związane z sprzężeniem z płcią, a w przypadku amadyn żółtogłowych gen warunkujący barwę maski nie jest sprzężony z płcią, przy czym jest genem recesywnym, który ujawni się tylko u homozygot zz. Oznacza to że ptak musi dostać po jednym z genów "z" od ojca i matki. Taka konfiguracja genów hamuje astaksantynę w korelacji genetycznej dając ptaki żółtogłowe a nie pomarańczowogłowe. Barwa pomarańczowa widziana przez nas jest dlatego bo odbicie promieni słonecznych przy barwniku w piórach luteiny z jednoczesnym zahamowaniem w nich astaksantyny daje taki efekt ale nie są to pióra pomarańczowe.  Mrugnicie

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #37 : Listopada 09, 2014, 08:24:41 »

Dzięki za wykład ale ja nie znając się na amadynach dałbym sobie głowę uciąć że są one pomarańczogłowe, żółty kolor jest dla mnie żółty tak jak na brzuchu amadyny a to co widzę  na masce nazwałbym kolorem pomarańczowym. Więc podejrzewam że ktoś w COM podszedł do tego mniej naukowo niż TY i nazwał je tak ja je widzi  Duy umiech

CarIvan
Go
« Odpowiedz #38 : Listopada 09, 2014, 08:42:38 »

Więc podejrzewam że ktoś w COM podszedł do tego mniej naukowo niż TY i nazwał je tak ja je widzi
Przecież napisałem wcześniej że ten co pisał klasy konkursowe dla amadyn wspaniałych dla C.O.M częściowo opisał je genotypowo a po części fenotypowo. Faktycznie kolor widziany jest inny niż strukturalnie w piórze.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #39 : Listopada 09, 2014, 09:50:14 »

Gupi jestem normalnie...

Strony: 1 2 [3]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca