jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 265
|
 |
« : Grudnia 12, 2014, 12:58:32 » |
|
Zachęcony publikacją wysokich ocen kanarków kolorowych pojechałem rano do Czeladzi. Ptaków owszem jest dużo, ale oceny nie są adekwatne do jakości kanarków. Ptaki czerwone czy żółte zgoda, ale inne z ocenami 365 pkt i wyżej za średniej jakości kolekcję to jakaś farsa! Podobnie zresztą jest w pojedynkach 92 punkty za ptaka z opuszczonymi skrzydłami!?. Na niektórych klatkach wiszą karty ocen bez nazwisk, baz CIH-ów. Jacyś hodowcy się awanturują. Praktycznie nie ma ochrony. Można wyjąć ptaka z klatki. Na giełdzie widać, że nie tylko wystawcy sprzedają ptaki. Wybór duży, ale ptaki słabe. Za to można kupić kanarka już od 15 zł. Na dużym plusie jest egzotyka. Tylu ptaków z drobnej egzotyki nie było od dawna w Czeladzi. Ogólnie jest lepiej niż w ub. roku, ale żadnego przełomu nie ma. Nie mogę jeszcze dojść do tych tytułów. Pamiętam, że kiedyś tytuł Mistrza zdobywali hodowcy, którzy mieli oceny kolekcji na minimum 360 pkt i pojedynek na minimum 90 pkt, a teraz marna kolekcja z 339 pkt czy słaby ptak z 85 czy 86 pkt. też jest MP? To żenujące! Zwiedzających póki co nie ma za dużo, więc można dokładnie pooglądać ptaki. Wydaje się, że organizatorzy położyli nacisk na ilość, a nie na jakość. 2000 ptaków nie zrobią dobrej wystawy przy takim chaosie jaki był dziś rano. Będę jeszcze jutro i mam nadzieję, że wszystkie niedociągnięcia do tego czasu będą naprawione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 12, 2014, 06:26:21 » |
|
Podobnie zresztą jest w pojedynkach 92 punkty za ptaka z opuszczonymi skrzydłami!? Ptaki były oceniane 2 dni temu, wtedy mogły wyglądać nieco inaczej. Dziś siedzą już kolejny dzień w klatkach wystawowych, czasami bez wody, czasami bez pokarmu, co niestety mogłem naocznie stwierdzić. Na szczęście dużo osób spośród Wystawców czuwa nad tym i chodzimy i dokarmiamy i poimy ptaki. Co do punktów i tytułów to podzielam Twoje zdanie - ptaki z punktami <90 nie powinny być tytułowane. I co z tego, że egzotyki jest więcej, skoro i tak konkurencja żadna, bo tyle jest ptaków, co klas (albo odwrotnie)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 12, 2014, 07:47:07 » |
|
Dziś siedzą już kolejny dzień w klatkach wystawowych, czasami bez wody, czasami bez pokarmu, co niestety mogłem naocznie stwierdzić. Na szczęście dużo osób spośród Wystawców czuwa nad tym i chodzimy i dokarmiamy i poimy ptaki.
Według mnie powinny być wyznaczone osoby do tego aby czuwać nad tym rano i wieczorem. Wiadomo nie każdy hodowca który wystawia ptaki może sobie pozwolić na to aby zostać na noc w hotelu etc. dlatego takie odpowiednie służby powinny działać i dbać o wodę i karmę ale też o czystość w klatkach aby po 3-4 dniach ptak nie siedział na kupce odchodów tylko na patyku! Na niektórych klatkach wiszą karty ocen bez nazwisk, baz CIH-ów. Jacyś hodowcy się awanturują. Praktycznie nie ma ochrony. Można wyjąć ptaka z klatki. Na giełdzie widać, że nie tylko wystawcy sprzedają ptaki. Bardzo dziwna sprawa, dlaczego brakowało CIH-ów, nazwisk?? To co te ptaki bez pańskie były? Od czego jest to miejsce na karcie ocen?? Nawet jeśli był hodowca zaa granicy, to on i tak ma swój numer. Dlaczego taka drobnostka nie może być dopilnowana? A awanturnicy powinni być od razu wywaleni z wystawy a jeśli należą do jakiegoś stowarzyszenia to powinni zostać zawieszeni!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2014, 07:48:49 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 12, 2014, 07:51:19 » |
|
Pytanie tylko, kto jest awanturnikiem: ten, który zwraca uwagę, czy ten, który się głupio broni, bo broi... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 12, 2014, 08:26:11 » |
|
Dziś siedzą już kolejny dzień w klatkach wystawowych, czasami bez wody, czasami bez pokarmu, co niestety mogłem naocznie stwierdzić. Na szczęście dużo osób spośród Wystawców czuwa nad tym i chodzimy i dokarmiamy i poimy ptaki.
Według mnie powinny być wyznaczone osoby do tego aby czuwać nad tym rano i wieczorem. Wiadomo nie każdy hodowca który wystawia ptaki może sobie pozwolić na to aby zostać na noc w hotelu etc. dlatego takie odpowiednie służby powinny działać i dbać o wodę i karmę ale też o czystość w klatkach aby po 3-4 dniach ptak nie siedział na kupce odchodów tylko na patyku! Na niektórych klatkach wiszą karty ocen bez nazwisk, baz CIH-ów. Jacyś hodowcy się awanturują. Praktycznie nie ma ochrony. Można wyjąć ptaka z klatki. Na giełdzie widać, że nie tylko wystawcy sprzedają ptaki. Bardzo dziwna sprawa, dlaczego brakowało CIH-ów, nazwisk?? To co te ptaki bez pańskie były? Od czego jest to miejsce na karcie ocen?? Nawet jeśli był hodowca zaa granicy, to on i tak ma swój numer. Dlaczego taka drobnostka nie może być dopilnowana? A awanturnicy powinni być od razu wywaleni z wystawy a jeśli należą do jakiegoś stowarzyszenia to powinni zostać zawieszeni! Z kartami niestety prawda. Tragedia. Są poprzywieszane do klatek ale nie wypisane nazwiska, CIH, i nry obrączek. Nie wiem do końca czy ktoś uznał, że tak ma być, czy, że nie miał kto tego zrobić. Ja sobie najwyżej je jutro wypisze sam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudnia 12, 2014, 08:31:32 » |
|
Myślę, że to taki chwyt marketingowy, żeby katalogi sprzedawać. Tylko że to w niczym by nie przeszkadzało, bo samo nazwisko albo CIH to nie numer telefonu, który jest w katalogu. To ja też sobie wypiszę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudnia 12, 2014, 08:50:25 » |
|
Z kartami niestety prawda. Tragedia. A ja nie widzialem na zadnym konkursie (poza tym na mistrzostwach swiata) zeby byly nazwika albo cih. To ja też sobie wypiszę. No i tu lekka przesada karty ocen sa nietykalne i wszystko lezy w rekach organizatorow wiec najpierw ich spytajcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ryba.k
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 42
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudnia 12, 2014, 09:08:04 » |
|
Wydaje się, że organizatorzy położyli nacisk na ilość, a nie na jakość. 2000 ptaków nie zrobią dobrej wystawy przy takim chaosie jaki był dziś rano.
Mogłeś przywieść następne 2000 ptaków najwyższej jakości i wtedy było by ich dużo i jakość której byś nie kwestionował. Będę jeszcze jutro i mam nadzieję, że wszystkie niedociągnięcia do tego czasu będą naprawione.
A co ty żeś zrobił by cokolwiek kwestionować?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 12, 2014, 09:16:31 » |
|
To powiedz po co na druku karty jest miejsce na imię i nazwisko hodowcy? Na wystawach zagranizą na jakich byłem zawsze była naklejka z Nazwiskiem hodowcy i obraczkami ptaków. U was na kartach nie ma nazwiska? Chcesz komuś pokazac ile twoj ptak dostał pkt i pokazujesz mu karte oceny bez nazwiska hodowcy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ryba.k
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 42
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 12, 2014, 09:26:04 » |
|
A ja nie widzialem na zadnym konkursie (poza tym na mistrzostwach swiata) zeby byly nazwika albo cih.
RNA07TE znając przepisy COM które obowiązują wszystkie organizacje członkowskie to niezależnie w którym kraju mieszkasz to wiesz o czym mowa i jaki jest tryb postępowania. Jak zdążyłeś zauważyć 90% wypowiadających się to abnegaci (którym tylko wydaje się, że są nie omylni) ale za to "0" znajomości prawa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 12, 2014, 09:27:59 » |
|
nie nawet na mistrzostwach nie ma takich wpisow. Osobiscie nie widze powodow zeby na karcie ocen bylo nazwisko bo po co ? Troche skromnosci. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 12, 2014, 09:28:58 » |
|
A ja nie widzialem na zadnym konkursie (poza tym na mistrzostwach swiata) zeby byly nazwika albo cih.
RNA07TE znając przepisy COM które obowiązują wszystkie organizacje członkowskie to niezależnie w którym kraju mieszkasz to wiesz o czym mowa i jaki jest tryb postępowania. Jak zdążyłeś zauważyć 90% wypowiadających się to abnegaci (którym tylko wydaje się, że są nie omylni) ale za to "0" znajomości prawa. WOW! A kim ty jesteś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 12, 2014, 09:34:48 » |
|
I ogolnie kiedys widzialem pare zdjec z konkursow i te karty ocen o ile sie nie myle a4 oprawione jakby jakies arcydzielo dajcie spokoj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudnia 12, 2014, 09:48:29 » |
|
Wiesz, miło mi się przypomina mistrzostwa jak oglądam karty ptaków sprzed dziesięciu lat. W tym roku dostałem 93 pkt – może za dużo – i kartę na pewno zostawię sobie na pamiątkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudnia 12, 2014, 09:55:26 » |
|
Ja tez ogladam swoje pierwsze karty z najwieksza duma i sentymentalnoscia. To co mam na mysli ze powinnismy bardziej eksponowac nasza pasje a nie nasze ego. Chociaz tak sobie myslac moze to nie jest zly pomysl taka eksponacja. W koncu to wystawa jest dla hodowcow . Szczerze nie wiem co mylec .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|