Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:09:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: 77 OMP 2014  (Przeczytany 96756 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #195 : Grudnia 22, 2014, 12:47:23 »

kto oceniał ptaki w danych sekcjach na OMP 2014? Bardzo proszę o informacje ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć . Dziękuje.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #196 : Grudnia 22, 2014, 02:59:50 »

http://kanarki.eu/index.php?topic=5121.0

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #197 : Grudnia 22, 2014, 04:09:25 »

Wielkie dzięki.

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #198 : Stycznia 08, 2015, 11:05:26 »

Na stronie PFO ukazała się bardzo kolorowa relacja z OMP 2014. Chciałbym publicznie sprostować fakty.

"Zakończyła się 77 edycja Ornitologicznych Mistrzostw Polski. Po raz dziesiąty z rzędu czeladzka  hala MOSiR gościła kanarki i wiele innych gatunków ptaków egzotycznych należących do 201 hodowców z całej Polski oraz z Czech i Słowacji"
Z Czech było raptem trzech hodowców z Ołomuńca. Cała trójka to rodzina z polskimi korzeniami. Ze Słowacji nie widziałem żadnego hodowcy! Ale mam nadzieje, że PFO wskaże nam tych hodowców ze Słowacji.
Powiedzmy sobie szczerze, że 80 proc. hodowców to hodowcy z województwa śląskiego. Pozostałe regiony miały szczątkową reprezentację.

"W konkursach uczestniczyło 2090 ptaków. To największa ilość wystawianych okazów w historii naszych mistrzostw."
Nie wstyd Wam takie bzdury pisać! Zapraszam prezydentów do lektury własnej strony internetowej: http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=200:omp-czelad-rekord-ptakow&catid=32:wystawy-2011&Itemid=125. Okazuje się, że więcej ptaków było chociażby na OMP w 2011 r. Całkiem niedawno zatem to było!

"Oceniane ptaki podzielone były na klasy konkursowe utworzone przez Sekcję Sędziów według Międzynarodowego Systemu Klasyfikacji Wystawowej Ptaków COM."
Znów pamięć zawodzi, a przecież w listopadzie dyskutowaliśmy w wątku: http://kanarki.eu/index.php?topic=5165.0, że klasy wystawowe na OMP są podane z sufitu i COM ma inne klasy wystawowe. Pisałem wyraźnie:
"COM stanął na wysokości zadania i opublikował klasy praktycznie bezbłędne. A co opublikowało PFO?
Weźmy np. papużki faliste z sekcji I1. W wykazie COM są klasy od 1 do 125 i klasy pojedynek od 2 do 126, a w wykazie PFO są klasy kolekcji od 1 do 49 i klasy pojedynek od 2 do 50.
Podobnie w sekcji I2 u papużek kolorowych. W wykazie klas COM są klasy kolekcji od 1 do 65 i klasy pojedynek od 2 do 66,  a w wykazie PFO są klasy kolekcji od 1 do 19 i klasy pojedynek od 2 do 20. Czy Waszym zdaniem wszystko jest OK?
U kanarków jest jeszcze ciekawiej!"

Można pisać a PFO robi zawsze swoje. Proszę więc nie wypisywać teraz, że ocena odbywała się w podziale na klasy konkursowe COM, bo tak nie było!

"kanarki kształtne ... 1033 kolekcji i 243 ptaki pojedyncze,"
Jakaś kosmiczna pomyłka! Proszę dobrze policzyć! Tysiąc kolekcji!? Takiej wystawy to jeszcze w Polsce nie było i zapewne nie będzie za tej kadencji Rady Federacji.

"Minione Mistrzostwa z powodu braku zgłoszeń stowarzyszeń organizowała Rada Polskiej Federacji Ornitologicznej."
Wiadomo było to od dawna ale jeszcze w grudniu wiceprezydent PFO wypowiadał się, że współorganizatorami OMP byli PZHKiPE oddział Czeladź oraz ZHK Egzota (http://kanarki.eu/index.php?topic=5220.msg31955#msg31955).

"Organizację konkursów i wystawy można ocenić pozytywnie."
Nawet na tym forum na organizację OMP unurzano w błocie, a Rada PFO ocenia organizację pozytywnie. Wskazywano liczne uchybienia i zaniedbania organizacyjne (częste zawyżanie ocen, niewypełniona żadna karta ocen, przyznawanie tytułów mistrzowskich dla ptaków ocenionych na 84 czy 85 pkt., złamanie "Procedur Globalnych" OMJ, dokonywanie oceny ptaków na nieaktualnych kartach ocen, braki pieczątek sędziego na kartach ocen, awanturnictwo hodowców, wulgaryzmy, spożywanie alkoholu w obiekcie wystawowym, palenie papierosów na wystawie, spanie w upojeniu alkoholowym, pojenie i dokarmianie ptaków przez wystawców i osoby odwiedzające wystawę czym tylko się dało, brak ochrony nad ptakami, zamiana kart wystawowych, nacisk na ilość ptaków, brak nadzoru nad parkingiem przed obiektem wystawowym, interwencje policji i straży miejskiej, brak ochrony nad giełdą, próby oszustw przy opłatach za stoiska giełdowe, sprzedaż ptaków nieobrączkowanych i niewiadomego pochodzenia na giełdzie, złamanie wszystkich regulaminów PFO: Regulaminu porządkowego, Regulaminu giełdy, Regulaminu dla zwiedzających, rozdawanie kotylinów dopiero przy wydawaniu ptaków to tylko cześć z zarzutów jakie hodowcy wymienili w tym wątku). A PFO ocenia OMP pozytywnie i nie ma żadnych uwag? Mam wrażenie, że Rada Federacji ma gdzieś uwagi zgłaszane przez hodowców.
Pozostaje pytanie czy tytuł Mistrza Polski za ptaki z notą 84 pkt. dowartościowuje czy deprecjonuje hodowcę? Czy takie tytuły pozwalają przejść do hodowlanej elity czy wręcz przeciwnie stają się śmieszne? Czy w oczach hodowców to zaszczyt czy wręcz przeciwnie?

"Krok po kroku realizowane są nowe przedsięwzięcia."
Jakie nowe przedsięwzięcia? Kto o nich słyszał? Kto je widział?

"Wprowadzane są oczekiwane przez młodsze pokolenie nowe standardy wystawy."
Mam wrażenie, że nikt z PFO nie widział nigdy prawdziwej wystawy i nie wie co to są nowe standardy. Może potrzebne jest Radzie Federacji jakieś szkolenie o nowych standardach?

" Z roku na rok impreza jest coraz większa, a organizatorzy niezmiennie starają się podwyższać jej poziom.  Mówi się, ze człowiek uczy się na błędach, więc można liczyć, że następnym razem takowe zostaną wyeliminowane."
Impreza wcale nie jest coraz większa (na upartego można powiedzieć, że coraz większy chaos i bałagan są na tej imprezie i chyba tylko z tego względu). Były już OMP z większą ilością ptaków, tylko że obecni w włodarze Rady Federacji ich nie pamiętają.
Według powszechnej opinii nic się nie zmieni, a to dlatego, że PFO sama nie stosuje się do regulaminów, które sama stanowi. Jeśli nikt nie ponosi odpowiedzialności za zachowanie na OMP to nic się nie zmieni. Potrzeba radykalnych zmian, a PFO przymyka oko na wszystkie zaniedbania i twierdzi, że jest OK. Rada Federacji nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie stosując rygorystycznie zapisów regulaminowych zezwala na ich łamanie i hodowcy to wykorzystują. W 2015 r. w Czeladzi będzie podobnie jak w 2014. Będą te same zaniedbania i uchybienia.

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie i nie tylko mnie bulwersuje. Mianowicie fakt, że na OMP nie było sędziego, który by oceniał ptaki z sekcji B. To już nie jest skandal tylko hańba, że PFO nie zadbało o zastępstwo dla chorego sędziego. Owszem są przypadki losowe, ale na tej randze wystawy zawsze musi być rezerwa sędziów na takie przypadki i nic nie zwalnia organizatorów od zabezpieczenia się przed taką sytuacją. PFO zostawiło na lodzie hodowców sekcji B i nawet nie słyszałem o jakichkolwiek formie słowa "Przepraszam!". Czy w tej sytuacji hodowcy tej sekcji będą wystawiać ptaki na kolejnych OMP? Nie wiem. Zresztą z sygnałów, które do mnie dotarły wynika, też że organizatorzy nie liczyli się zupełnie z taką ilością ptaków i nie zamówili odpowiedniej ilości sędziów, a ci sędziowie, którzy oceniali ptaki musieli oceniać więcej niż przewidują przepisy ustalone przez PFO. Dla lubiącyh łamigłówki polecam liczenie ile ptaków oceniali sędziowie w poszczególnych sekcjach. Dodam tylko, że sędziowie mogą ocenić jednego dnia jedynie 80 ptaków śpiewających i 100 innych ptaków.
Podsumowując nie widzę, żadnego przełomu w organizacji OMP. Nie da się tego porównać ani do Mistrzostw Niemiec, ani nawet do Mistrzostw Słowacji. I jeśli będą takie postępy organizacyjne jak w 2014 r, , to dystans między Niemcami czy Słowacją a Polską będzie tylko rósł. Potrzebne są radykalne decyzje, które coś zmienią. Jeśli Rada Federacji nie potrafi zorganizować wystawy zgodnej z regulaminami które sama stanowi, to może lepiej będzie jak powierzy organizację OMP fachowcom, czyli osobom, którzy się na organizacji wystaw znają.
PFO idzie na masówkę. Jest zainteresowane tylko coraz większym kolekcyjnym i zupełnie nie dba o dobrą organizację wystawy. Wnioski z OMP 2014 hodowcy zapewne wyciągną sobie sami.

Na koniec jeszcze raz przytoczę słowa zawarte w tekście strony PFO:
"Organizację OMP można ocenić pozytywnie."

Można. Tylko czemu ma to służyć taka ocena?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #199 : Stycznia 08, 2015, 11:41:49 »

Papuga, pięknie wszystko opisujesz, ale też pięknie manipulujesz faktami.
Oto kilka z nich:

Można pisać a PFO robi zawsze swoje. Proszę więc nie wypisywać teraz, że ocena odbywała się w podziale na klasy konkursowe COM, bo tak nie było!
Wielokrotnie pisałem, że klasy konkursowe nie ustala PFO tylko Sekcja Sędziów, ale Ty za każdym razem piszesz, że to PFO coś źle zrobiło.

przyznawanie tytułów mistrzowskich dla ptaków ocenionych na 84 czy 85 pkt.
Jeśli ptak jest najlepszy to otrzymuje tytuł. Nie ma pucharu czy nagrody, ale tytuł mu przysługuje.

awanturnictwo hodowców, wulgaryzmy, spożywanie alkoholu w obiekcie wystawowym, palenie papierosów na wystawie,
A to przez przypadek nie powinno być kierowane do hodowców? Czy hurtem będziesz za wszystko obwiniał PFO?
Widziałeś kogoś, kto palił papierosy na wystawie? Bo ja nie widziałem.

dokarmianie ptaków przez (...) osoby odwiedzające wystawę czym tylko się dało
No pewnie, zwiedzający karmili kanarki gruszkami i pestkami od jabłek

brak ochrony nad ptakami
było za mało osób, więc mogły nie zauważyć wszystkiego, co nie znaczy, że ptaki były bez opieki

nacisk na ilość ptaków
a to skąd Ci się wzięło? Czy były jakieś zniżki dla osób wystawiających dużą ilość ptaków?

brak nadzoru nad parkingiem przed obiektem wystawowym
Dobrze, że ulic nie trzeba było odśnieżać, bo też byłoby na PFO.

interwencje policji i straży miejskiej
I to jest hit sezonu. PFO nie przestrzega regulaminu - źle. PFO wzywa policję, bo hodowcy nie przestrzegają regulaminu - źle. Zdecydujesz się na coś?

brak ochrony nad giełdą
Nieprawda. Osobiście zajmowałem się giełdą.

próby oszustw przy opłatach za stoiska giełdowe, sprzedaż ptaków nieobrączkowanych i niewiadomego pochodzenia na giełdzie
Rozumiem, że PFO oszukiwało na giełdzie na opłatach? Bo o to właśnie masz pretensje. Chyba, że masz pretensje do PFO za to, że hodowcy starali się oszukać?

złamanie wszystkich regulaminów PFO: Regulaminu porządkowego, Regulaminu giełdy, Regulaminu dla zwiedzających
Pominąłeś jeszcze kilka innych

PFO ocenia OMP pozytywnie i nie ma żadnych uwag?
Tak, ocenia pozytywnie, bo przy środkach, którymi dysponowali udało się osiągnąć w miarę dobrze zorganizowaną imprezę.
A uwagi - oczywiście też ma. Zostaną przemyślane i poprawione następnym razem.

Mam wrażenie, że Rada Federacji ma gdzieś uwagi zgłaszane przez hodowców.
Mylne

Mianowicie fakt, że na OMP nie było sędziego, który by oceniał ptaki z sekcji B. To już ie jest skandal tylko hańba, że PFO nie zadbało o zastępstwo dla chorego sędziego.
I znowu - nie PFO ale Sekcja Sędziów przydziela sędziów do danego konkursu, ale dla Ciebie jest to dokładnie to samo. Było przewidzianych 3 sędziów. Jeden był chory, dwóch się wycofało. Nie udało się znaleźć czwartego sędziego, który mógłby przyjechać. Według Ciebie można było mieć pięciu sędziów w gotowości, może któryś mógłby przyjechać? Albo ośmiu? Znasz tylu?

i nawet nie słyszałem o jakichkolwiek formie słowa "Przepraszam!".
Hodujesz kanarki z klasy B? To może dlatego nie słyszałeś. Wielokrotnie przepraszałem za taką sytuację i obiecywałem, że będziemy się starać wszelkimi siłami, żeby jednak sędzia się znalazł.

z sygnałów, które do mnie dotarły wynika, też że organizatorzy nie liczyli się zupełnie z taką ilością ptaków
Nieprawda

i nie zamówili odpowiedniej ilości sędziów
I znowu - nie PFO tylko Sekcja Sędziów

Nie da się tego porównać ani do Mistrzostw Niemiec, ani nawet do Mistrzostw Słowacji.
Nie da się - w żaden sposób. Mistrzostwa Niemiec nie organizuje 15 osób. Nie dali by rady Umiech

lepiej będzie jak powierzy organizację OMP fachowcom, czyli osobom, którzy się na organizacji wystaw znają.
Możesz się zgłosić

PFO idzie na masówkę. Jest zainteresowane tylko coraz większym kolekcyjnym i zupełnie nie dba o dobrą organizację wystawy.
Głupoty piszesz. Gdyby było więcej osób do pomocy wystawa wyglądałaby inaczej. Warunki są jakie są. Ty widzisz większe kolekcyjne i "masówkę", ja widzę 10-12 godzin pracy dziennie nad obsługą wystawy, bo nie było nikogo, kto mógłby to zrobić.

Można. Tylko czemu ma to służyć taka ocena?
Może temu, że mimo wszystkich przeszkód wystawa się odbyła, większość hodowców była zadowolona, krzykacze jak zwykle się trafiają, ale 3 osoby na forum nie odzwierciedlają opinii hodowców, zwłaszcza, że nie słuchają argumentów i mylą fakty. Jak ktoś chce poważnie porozmawiać - oczywiście zapraszam, ale jak ktoś chce tylko krzyczeć, że "było źle i będzie gorzej" - szkoda dla niego czasu.

Tak, były uchybienia, były karty, było kilka innych rzeczy. Chcesz publicznej chłosty? A tak się zapytam - postępowałeś zgodnie z regulaminem? Zapoznałeś się z nim i starałeś się go przestrzegać?
Nie piszesz o żadnych dobrych stronach OMP - nie było takich? Żadnych lepszych rozwiązań niż w zeszłym roku? Czy jesteś bezstronny i obiektywny w swojej ocenie?

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #200 : Stycznia 08, 2015, 01:36:21 »

"W konkursach uczestniczyło 2090 ptaków. To największa ilość wystawianych okazów w historii naszych mistrzostw."
Nie wstyd Wam takie bzdury pisać! Zapraszam prezydentów do lektury własnej strony internetowej: http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=200:omp-czelad-rekord-ptakow&catid=32:wystawy-2011&Itemid=125. Okazuje się, że więcej ptaków było chociażby na OMP w 2011 r. Całkiem niedawno zatem to było!

"kanarki kształtne ... 1033 kolekcji i 243 ptaki pojedyncze,"
Jakaś kosmiczna pomyłka! Proszę dobrze policzyć! Tysiąc kolekcji!? Takiej wystawy to jeszcze w Polsce nie było i zapewne nie będzie za tej kadencji Rady Federacji.

"Minione Mistrzostwa z powodu braku zgłoszeń stowarzyszeń organizowała Rada Polskiej Federacji Ornitologicznej."
Wiadomo było to od dawna ale jeszcze w grudniu wiceprezydent PFO wypowiadał się, że współorganizatorami OMP byli PZHKiPE oddział Czeladź oraz ZHK Egzota (http://kanarki.eu/index.php?topic=5220.msg31955#msg31955).

1. Dzięki platformie wiemy dokładnie ile było ptaków:
2012r – 2014
2013r – 1947
2014r – 2090
w 2011 pisze ze ponad 2100, ale tak naprawde nie wiem ile. Organizator liczby nie podał, a zliczać ptak z katalogu nie miałem zamiary.
Mogę uściślić więc jeśli to coś zmieni, że ilość ptaków największa od 2012 r.  

2. Tak pomyłka – 103 kolekcje. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

3. Egzota nie był wspólorganizatorem, a tylko jego członkowie pomagali przy organizacji. Co roku pomagają!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2015, 04:21:13 wysane przez Luka » Zapisane

Marek1
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« Odpowiedz #201 : Stycznia 08, 2015, 03:40:31 »

Zapraszam wszystkich krzykaczy do zgłaszania swych ofert na organizacji kolejnych Mistrzostw Polski, Mistrzostw Śląska lub innych tego typu wystaw.
Narzekać i krytykować to każdy potrafi.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #202 : Stycznia 08, 2015, 08:46:26 »

Zapraszam wszystkich krzykaczy do zgłaszania swych ofert na organizacji kolejnych Mistrzostw Polski, Mistrzostw Śląska lub innych tego typu wystaw.
Narzekać i krytykować to każdy potrafi.

Pomoc też została zaoferowana.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #203 : Stycznia 08, 2015, 09:48:18 »

Egzota nie była organizatorem.Hodowcy Egzoty tylko pomogli organizatorowi.To jedno
Klapuch,te wyliczanki nie są czytelne.Ty też manipulujesz faktami.Wypaczasz sens wypowiedzi papugi.
Nie twierdzę,że nie harujesz,jak wół dla federacji,ale na organizacji imprez się nie znasz.Widziałem się z Tobą na OMP,wyglądałeś na zagubionego.
Może warto tę działkę, polegającą na szefowaniu imprezie, komuś zlecić?
Daj sobie tez coś powiedzieć.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #204 : Stycznia 09, 2015, 08:48:26 »

Widziałem się z Tobą na OMP,wyglądałeś na zagubionego.

Oh, ja tak zawsze wyglądam jak spotykam kogoś ważnego...

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #205 : Stycznia 12, 2015, 01:28:48 »

i nie zamówili odpowiedniej ilości sędziów
I znowu - nie PFO tylko Sekcja Sędziów
Wielokrotnie pisałem, że klasy konkursowe nie ustala PFO tylko Sekcja Sędziów, ale Ty za każdym razem piszesz, że to PFO coś źle zrobiło.
Pisać to każdy może. Prawda jest taka, że Sekcja Sędziów nie jest odrębną organizacją, tylko podlega pod PFO, więc proszę coś z tym zrobić, a nie tylko pisać.

awanturnictwo hodowców, wulgaryzmy, spożywanie alkoholu w obiekcie wystawowym, palenie papierosów na wystawie,
A to przez przypadek nie powinno być kierowane do hodowców? Czy hurtem będziesz za wszystko obwiniał PFO?
Widziałeś kogoś, kto palił papierosy na wystawie? Bo ja nie widziałem.
To trzeba było wejść do toalety i zobaczyć.

nacisk na ilość ptaków
a to skąd Ci się wzięło?
A stąd:
Pieniądze na pokrycie takiej imprezy trzeba skądś wziąć. Między innymi z kolekcyjnego (w tym z katalogów) i giełdy.

próby oszustw przy opłatach za stoiska giełdowe, sprzedaż ptaków nieobrączkowanych i niewiadomego pochodzenia na giełdzie
Rozumiem, że PFO oszukiwało na giełdzie na opłatach? Bo o to właśnie masz pretensje. Chyba, że masz pretensje do PFO za to, że hodowcy starali się oszukać?
Nikt nikogo nie powinien oszukiwać, ale widocznie PFO tego pojąć nie może.

złamanie wszystkich regulaminów PFO: Regulaminu porządkowego, Regulaminu giełdy, Regulaminu dla zwiedzających
Pominąłeś jeszcze kilka innych
Ile obecnie macie tych regulaminów odnośnie OMP? Sam widzisz, że tego jest za dużo i nikt tego nie może ogarnąć. Czy nie lepiej stworzyć jeden regulamin?

i nawet nie słyszałem o jakichkolwiek formie słowa "Przepraszam!".
Hodujesz kanarki z klasy B? To może dlatego nie słyszałeś.
To jest właśnie myślenie PFO! Tworzenie podziałów wśród hodowców. Właśnie podzieliłeś hodowców na tych których można przeprosić i tych innych, których nie można przeprosić, A ja twierdzę, że takim postępowaniem stracili wszyscy hodowcy. Ci co nie hodują wodnotoków też stracili, bo nie mogli pooglądać kart ocen, bo nie mogli uczestniczyć w promocji wodnotoków, bo nie mieli żadnych szans by porównać te ptaki między sobą. Ale, żebyś to zrozumiał musisz "dorosnąć".

Było przewidzianych 3 sędziów. Jeden był chory, dwóch się wycofało. Nie udało się znaleźć czwartego sędziego, który mógłby przyjechać. Według Ciebie można było mieć pięciu sędziów w gotowości, może któryś mógłby przyjechać? Albo ośmiu? Znasz tylu?
Nie pierwszy raz PFO wykazuje się nieudolnością. Co z tego, że jeden sędzia był chory? A dwóch się wycofało? Może należało ściągnąć sędziego na drugi dzień, a może na trzeci. Mistrzostwa trwały tydzień! No chyba, że wszyscy do Czeladzi są uprzedzeni.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #206 : Stycznia 12, 2015, 01:36:07 »

To co piszesz, wybacz, nie ma sensu - starasz się napisać cokolwiek, żeby tylko odpowiedzieć, np. wcześniej narzekasz, że nie ma regulaminów, teraz że są, a jak są to powinien być jeden, a nie trzy.

Piszesz że "widocznie PFO tego pojąć nie może" że nie wolno oszukiwać - przecież to w ogóle żadnego sensu merytorycznego nie ma!
Szkoda mi czasu na wymyślanie na to odpowiedzi, włączę się do dyskusji jak będzie o czym dyskutować.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #207 : Stycznia 12, 2015, 07:03:54 »

A kto jeszcze miał oceniać klasę B po za tym chorym sędzią? skoro w Polsce są hodowcy wodnotoków to dlaczego nie ma żadnego sędziego do tej klasy? nie ma chętnych czy co? Byli jacyś sędziowie zastępczy którzy mogli być sprowadzeni na drugi lub trzeci dzień?

Co do regulaminów są jeszcze: ogólny regulamin PFO, regulamin sekcji sędziów. Coś jeszcze? Chyba już zostały wymienione wszystkie regulamin które są na stronie PFO.   Faktycznie można by usiąść nad regulaminami  i rozbudować / doprecyzować je, tak aby było "nie do ominięcia"  wtedy było by ok.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #208 : Stycznia 12, 2015, 07:16:48 »

A kto jeszcze miał oceniać klasę B po za tym chorym sędzią?
Miało być jeszcze dwóch sędziów.

Byli jacyś sędziowie zastępczy którzy mogli być sprowadzeni na drugi lub trzeci dzień?
Nie ma czegoś takiego jak drugi czy trzeci dzień. Albo ocena odbywa się w terminie albo w ogóle.

Faktycznie można by usiąść nad regulaminami  i rozbudować / doprecyzować je, tak aby było "nie do ominięcia"  wtedy było by ok.

Polacy są znani z omijania regulaminów, jeśli miałby być ścisły to trzeba go wydać w formie książki. Regulamin giełdy na 60 stron petitem Umiech

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #209 : Stycznia 12, 2015, 07:33:25 »

Może warto by zastanowić się nad wprowadzeniem zapisu do regulaminu aby w przypadku choroby tego pierwszego sędziego i z nieobecności rezerwowych sędziów można przesunąć ocenę na drugi lub trzeci dzień i ściągnąć na mus kolejnego sędziego? Albo lepiej można by się zastanowić nad wyszkoleniem polskich sędziów? Rozumiem koszty, ale mielibyśmy naszych sędziów na miejscu.

wow, faktycznie "encyklopedia" a nie regulamin giełdy, a ten regulamin giełdy na stronie PFO jest jego streszczeniem? ma raptem 12 punktów:) Jeśli gdzieś mogę zobaczyć wszystkie 60 stron tego regulaminu to proszę prześlij mi link, przejrzę go i może da się go skurczyć to, ponieważ tak duży regulamin to przesada. Pewnie mało kto zna jego wszystkie zapisy, i przez to wszyscy niej lub bardziej nie przestrzegają regulaminu.
Warto by było popracować nad tymi regulaminami, aby je usprawnić.

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 18   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!