Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:03:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ocena własnych ptaków.  (Przeczytany 13845 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« : Stycznia 02, 2015, 11:52:03 »

Czy spotkaliście się może z ocenianiem przez sędziów własnych ptaków?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #1 : Stycznia 03, 2015, 12:04:33 »

yotan czy Twoje pytanie nawiązuje do ostatnich OMP i pogłosek na temat oceniania przez sędziów własnych ptaków ?

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #2 : Stycznia 03, 2015, 12:15:39 »

Ciekawi mnie to po prostu. Zastanawiałem się nad zrobieniem uprawnień sędziowskich. Ale wydaje mi się, że wtedy nie mógłbym wystawiać astryldów, bo ocenianie własnych ptaków byłoby w moim przekonaniu nieetyczne. Z drugiej strony mógłbym wtedy co prawda oceniać każdą inną klasę ptaków, jakiekolwiek kanarki czy papugi. Ale tu pojawia się kolejny problem: nie znam się na nich. A same uprawnienia sędziowskie nie dadzą mi takiej wiedzy o innych rodzajach ptaków, jaką posiadam i dodatkowo posiadłbym na szkoleniach sędziowskich o astryldach. Bo moim zdaniem sędzia powinien oceniać ptaki, które sam hodował/hoduje. Jeśli ocenia ptaki, których nigdy nie miał w hodowli, to ocena będzie nierzetelna. Ale sędzia nie może oceniać swoich ptaków, więc koło się zamyka... Jak z tego wybrnąć? 

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #3 : Stycznia 03, 2015, 12:18:36 »

yotan czy Twoje pytanie nawiązuje do ostatnich OMP i pogłosek na temat oceniania przez sędziów własnych ptaków ?
Możesz się podzielić informacją kto oceniał swoje ptaki na OMP?

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #4 : Stycznia 03, 2015, 12:22:05 »

Darek czytam Cię już dosyć długo i wydawało mi się że będzie można podyskutować i coś razem stworzyć ale tym wpisem rozwaliłeś mnie i kompletnie się pogrążyłeś. Jeżeli wierzysz w takie cuda jak ocena własnych ptaków przez sędziów na OMP lub że impreza ta jest dochodowa dla RF to niestety nie masz pojęcia o czym piszesz i długo nie będziesz miał - ale tak to niestety jest jak się nie było nie widziało i nie zna realiów a słucha się "co jedna baba mówi drugiej" - jakie to polskie:D

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #5 : Stycznia 03, 2015, 12:40:56 »

Pigmej, bardzo się ciesze że miałeś takie chęci, ale to że ocoś pytam czy coś krytykuje to nieznaczy że niechce działać na "plus",  to nieznaczy że jestem ten najgorszy, poprostu piszę co mi nieodpowiada i to co usłyszałem.
Pytać mogę, odpowiednie osoby może przedstawią swoje stanowisko w tej sprawie. Rozmawiać mogę z każdym, nawet z osobami które są krytyczne w stosunku do mnie, ale osoby które nie będą rozmawiać z krytykantami.

Ja się poprostu pytam o niektóre sprawy, czasem ktoś odpowie na pytanie, czasem ktoś coś dopisze innego a wnioski to sobie sam wyciągam a za jakiś czas zobacze kto miał racje i pisał prawde.

Dobrej nocy.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #6 : Stycznia 03, 2015, 12:47:13 »

to może prościej byłoby zapytać na prv. nap kogoś z Rady, czy może też ktoś ci powiedział że nie warto bo się niczego nie dowiesz? Mrugnicie Ja rozmawiam z każdy kto pyta i jest zainteresowany, odpowiadam na tyle na ile jestem kompetentny. Na forum nie koniecznie wszystkie Twoje pytania będą wyjaśnione, no chyba że robisz to pod publiczkę ale w to nie wierzę i pozdrawiam Umiech

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #7 : Stycznia 03, 2015, 10:55:10 »

to może prościej byłoby zapytać na prv. nap kogoś z Rady, czy może też ktoś ci powiedział że nie warto bo się niczego nie dowiesz? Mrugnicie Ja rozmawiam z każdy kto pyta i jest zainteresowany, odpowiadam na tyle na ile jestem kompetentny. Na forum nie koniecznie wszystkie Twoje pytania będą wyjaśnione, no chyba że robisz to pod publiczkę ale w to nie wierzę i pozdrawiam Umiech

Nie jest problemem napisać PW do kogoś z rady, jednak problemem mniejszym lub większym ( zależy dla kogo ) jest brak odpowiedzi. Pytając publicznie daję możliwość aby każdy mógł zobaczyć pytania, odpowiedzi, argumenty oraz włączyć się do dyskusji, oczywiście z RF PFO również się skontaktuję w sprawach które mnie ( lub innych ) interesują.

Nie proszę również oto aby wszystkie odpowiedzi ze strony kogoś z RF były pisane na wortalu, osoby te mogły również pisać do mnie PW, część tematów które się porusza raczej mogły by / powinny być publikowane na stronie PFO.

Tak czy inaczej , jeśli ciągle masz chęci, zapraszam Cię do dyskusji i być może współpracy.

Pozdrawiam

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #8 : Stycznia 03, 2015, 10:58:11 »

Ciekawi mnie to po prostu. Zastanawiałem się nad zrobieniem uprawnień sędziowskich. Ale wydaje mi się, że wtedy nie mógłbym wystawiać astryldów, bo ocenianie własnych ptaków byłoby w moim przekonaniu nieetyczne. Z drugiej strony mógłbym wtedy co prawda oceniać każdą inną klasę ptaków, jakiekolwiek kanarki czy papugi. Ale tu pojawia się kolejny problem: nie znam się na nich. A same uprawnienia sędziowskie nie dadzą mi takiej wiedzy o innych rodzajach ptaków, jaką posiadam i dodatkowo posiadłbym na szkoleniach sędziowskich o astryldach. Bo moim zdaniem sędzia powinien oceniać ptaki, które sam hodował/hoduje. Jeśli ocenia ptaki, których nigdy nie miał w hodowli, to ocena będzie nierzetelna. Ale sędzia nie może oceniać swoich ptaków, więc koło się zamyka... Jak z tego wybrnąć? 

Może rozwiązaniem było by to gdyby oceną małej egzotyki zajmowało się dwóch sędziów?  Wtedy ten drugi mógłby ocenić Twoje ptaki a Ty np. jego?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #9 : Stycznia 03, 2015, 12:29:13 »

Tak, ale moja wrodzona zarozumiałość podpowiada mi, że ja bym to zrobił lepiej Duy umiech Poza tym jeśli miałbym oceniać wszystkie ptaki, a drugi sędzia tylko moje, to też rodziłoby podejrzenia o nieuczciwość. A nie ma aż tyle drobnej egzotyki, żeby trzeba było to dzielić (i opłacać) na dwóch sędziów.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #10 : Stycznia 03, 2015, 12:33:20 »

Tak, ale moja wrodzona zarozumiałość podpowiada mi, że ja bym to zrobił lepiej Duy umiech Poza tym jeśli miałbym oceniać wszystkie ptaki, a drugi sędzia tylko moje, to też rodziłoby podejrzenia o nieuczciwość. A nie ma aż tyle drobnej egzotyki, żeby trzeba było to dzielić (i opłacać) na dwóch sędziów.

I tutaj jest duży problem, bo jak napisałeś, nie ma tak dużo egzotyki. Wielka szkoda że tak to wygląda na tą chwilę, może w niedalekiej przyszłości się to zmieni i po za kanarkami będziemy mogli podziwiać wspaniałe okazy które standardom dorównają  ptakom zagranicznym.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #11 : Stycznia 03, 2015, 02:20:53 »

Ocena ptaków jest z jednej strony esencją każdego konkursu, z drugiej jest sprawą niezmiernie drażliwą i istotną dla wszystkich hodowców uczestniczących i nie uczestniczących w wystawie. Dlatego też do ocen ptaków należy podchodzić z zachowaniem należytej staranności i przestrzeganiem wszelkich możliwych, nawet tych niepisanych zasad etyki hodowlanej.

Od 2006 r. bywam na różnych wystawach i praktycznie na palcach jednej ręki mógłbym wymienić te wystawy, gdzie nie krytykowano ocen sędziego i gdzie hodowcy byli zadowoleni z oceny. Nawet Ci, którzy przegrali twierdzili, że faktycznie mają nieco słabsze ptaki.

Z moich obserwacji wynika, że praktycznie na każdej wystawie otwartej sędziowie oceniając ptaki również wystawiają własne ptaki. Według mnie już sam ten fakt jest wysoce nieetyczny. Muszę zauważyć, że są sędziowie, którzy nigdy nie wystawiają ptaków, jeśli prowadzą ocenę, ale są i tacy (a jest ich zdecydowana większość), którym to zupełnie nie przeszkadza. Już sam fakt wystawienia ptaków na wystawie, gdzie sędzia ocenia ptaki rodzi wiele kontrowersji wśród hodowców.

W czasie każdej wystawy można usłyszeć wiele krytycznych słów pod adresem sędziów. Różne przyczyny się na to składają. W jakimś sensie jest taka krytyka jest dla mnie zrozumiała i naturalna. Coraz częściej jednak rozmawiając z hodowcami słyszę o przypadkach oceny własnych ptaków przez sędziego. Nie wiem czy to prawda ale skłonny jestem w to uwierzyć, bo wiele rzeczy o sędziowaniu się nasłuchałem i myślę, że każda zawierała oprócz dozy fantazji opowiadającego także ziarnko prawdy.

Jak wynika z opinii hodowców zachowania wielu sędziów są nie tylko niewłaściwe, ale wręcz patologiczne. Sędziowie potrafią zepsuć każdą, nawet najlepszą wystawę. Wprawdzie wierzę, że są też w gronie sędziów osoby o wysokiej kulturze etycznej, trzymające wysokie standardy oceny, ale opinia hodowców przenosi się na całe środowisko i godzi także w ich dobre imię.

Odnoszę wrażenie, że z jednej strony sędziów jest stosunkowo mało, a z drugiej nie ma żadnych konsekwencji za naruszanie zasad etyki sędziowskiej, więc sędziowie mogą działać według swoich własnych standardów. Nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za swoje działania. Nie wierzę też, że w Sekcji Sędziów PFO nikt nic nie wie o żadnych wykroczeniach swoich kolegów. Z pozycji obserwatora wynika, że nad sędziami nie ma żadnego nadzoru, albo też nadzór jest tylko teoretyczny, papierowy. Nigdy nie słyszałem np. o przypadku zawieszenia sędziego za "niegodne czyny" czy "niesprawiedliwe sędziowanie" czy o przypadku pozbawienia go uprawnień. Czyżby certyfikaty sędziego były nadawane dożywotnio? Bez względu na działania i zachowanie sędziego?

Kiedyś na wortalu toczyła się dyskusja czy sędzia to ekspert (http://kanarki.eu/index.php?topic=2772.0). Teraz ta dyskusja nabiera innego znaczenia. Jesteśmy bogatsi o nowe doświadczenia. Uważam, że sędziowie powinni coś z tym zrobić sami we własnym gronie. Jak ma się rozwijać hodowla, jak mają powstawać nowe wystawy, kiedy tak naprawdę nie wiadomo czy oceny ptaków na wystawach będą rzetelne.

Gdyby zapytać hodowców wystawiających ptaki na różnych wystawach co jest najsłabszą stroną obecnych wystaw, to myślę, że właśnie większość z nich wskazała by na sędziów i ocenę ptaków. Dlatego też tak dużym powodzeniem cieszą się wystawy, gdzie zapraszani są sędziowie z zagranicy. Powiedzmy sobie szczerze, że jeśli tylko można wybrać między oceną ptaków przez naszych sędziów a oceną przez sędziów zagranicznych to większość hodowców wybierze tę drugą opcję.

Czas zatem najwyższy aby podnieść jakość sędziowania i przywrócić dawne standardy etyki w środowisku sędziów. Mam nadzieję, że ten wątek przyczyni się w jakimś choćby małym stopniu do zmian na lepsze. Może niektórzy poczują się urażeni moją wypowiedzią, ale uważam, że nie ma sensu czekać, że jakoś tam będzie. Czekanie prowadzi jedynie do narastania problemów. Może już pora na pewne zmiany, także w środowisku sędziów? Może te zmiany przyciągną nowych kandydatów do środowiska sędziów?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #12 : Stycznia 04, 2015, 08:19:30 »

Popieram.Może nie wszystko,ale z grubsza uważam,że zmiany są konieczne.
I spodobała mi się ta cisza w temacie.
Obawiam się tylko,że możemy się tych zmian nie doczekać.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #13 : Stycznia 05, 2015, 07:51:48 »

Wczoraj miałem okazję rozmawiać z niemieckim hodowcą. Pytałem, czy będzie na Mistrzostwach Niemiec z ptakami, odpowiedział, że będzie, ale bez ptaków. Okazuje się, że będzie ptaki oceniał, więc żadnego ptaka w tym roku na mistrzostwa nie bierze...

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #14 : Stycznia 05, 2015, 08:29:01 »

Czyli,że nie będziesz sędziował MP,ale oddziałowe i zagraniczne.
Rób uprawnienia.Też zrobię.Jak dorosnę.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!