Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:04:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: PERLE MORBIDE  (Przeczytany 30565 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #15 : Lutego 21, 2015, 09:47:58 »

W tym sezonie legowym podawalem od poczatku przygotowania par legowych az do momentu wysiadywania (przerwa 13 dniowa) i pozniej az do konca pierzenia mlodych (jeszcze nie zakonczonych oczywiscie). To co jest ciekawe ze ptaki sie jeszcze nie przejadly. Wiecie jak czasami bywa uzywajac ciagle te same mieszanki ptaki sie nudza i nie sa zainteresowane . Z perelkami nie mialem takiej sytuacji. Oczywiscie wzbogacam je dla kanarkow bialych jajkiem kurzym i dla kanarkow zoltych - gotowane (parzone ) nasiona i moczony niger i mieszanka chemivit " pronto new "
Perle morbide podaje w 2/3 czesci biale i w 1/3 te zielone (z tego co wiem te zielone troche koloruja). W kazdym razie te zielone sa lepiej zjadane przez ptaki  Duy umiech. W tym roku przekonam sie jaki nacisk maja na kolor w takich dozach.

Hodowcom ktorym nie zalezy na kolorze ptakow (w sensie tak jak np. mi na zoltym) polecam tylko te zielone.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Lutego 22, 2015, 08:20:47 »

Oczywiscie wzbogacam je dla kanarkow bialych jajkiem kurzym i dla kanarkow zoltych - gotowane (parzone ) nasiona i moczony niger i mieszanka chemivit " pronto new "

nie odwrotnie?

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #17 : Lutego 22, 2015, 08:27:13 »

Ja myślę, ze to jest tylko kwestia ceny. Jak kogos stać, to czemu nie. Jak nie, to według mnie to samo można dostarczyć ptakom znacznie taniej, choć na pewno Perle Morbide jest bardzo wygodne. To tak samo jak granulaty. Z tym, że jest to jednak tańsze niż granulaty. Granulat dla papug (taki dobry) kosztuje kilkanaście euro za kilogram.

Pozdrawiam,
Joanna

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #18 : Lutego 22, 2015, 11:08:36 »

nie odwrotnie?
Widzac ze w calej mieszance skladnik perelek jest mniejszy od pozostalych to ok masz racje i to one wzbogacaja karme.
Chodzilo mi o to ze nie podaje ich samych tylko razem z innymi produktami Mrugnicie

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 81

« Odpowiedz #19 : Lutego 22, 2015, 02:16:39 »

Nie wiem jak wy, ale ja nigdy nie miałem problemu z pleśniejącymi lub psującymi się kiełkami. Zawsze godzinę po podaniu znikają u mnie u każdego ptaka. Osobiście PERLE MORBIDE uznaję jako dodatek, ale nigdy nie zamieniłbym kiełków na to. Jakoś wolę patrzeć jak moje ptaki zajadają się zieleniną niż granulatem. Jest to tylko moja subiektywna opinia i broń boże nie kwestionuję tutaj właściwości tego produktu.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #20 : Lutego 22, 2015, 03:25:34 »

Mnie ten pokarm bardzo interesuje, ale nie mam do niego zaufania, jak do innych "sztuczności". Jednak kusi mnie, żeby spróbować, bo czasami nie ma mnie w domu 2-3 dni i kiełki nie dość, że nie będą podane, to jeszcze te, które są w trakcie "produkcji" ulegają zepsuciu, więc ptaki mają czasem przerwę w kiełkach 2-3-4 dni. A tak z granulkami byłoby zapewne łatwiej.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #21 : Lutego 22, 2015, 04:49:26 »

No własnie kusi. Głównie ze względu na wygodę. może to ściągnę.

tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #22 : Lutego 22, 2015, 05:32:10 »

wielką zmorą u młodych kanarków jest czarna kropka, która eliminuje młode. Znalazłem lek który, może poprawić hodowcą leczenie kanarków podaję link do strony
http://lacasadisnoopy.it/shop/parafarmaci/2364-blackstop.html  Blush trzeba sobie przetłumaczyć

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #23 : Lutego 22, 2015, 06:30:15 »

Zawiera propolis i korę drzewa, generalnie naturalne antybiotyki, trudno to uznać za lek, raczej suplement i na pewno nie na "czarną kropkę", ale ogólnie bakteriobójczy i przeciwzapalny jak np. propolis z czosnkiem.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Lutego 22, 2015, 06:48:25 »

Na ile starcza Wam opakowanie 1000g i przy ilu ptakach? Może sobie zamówię na próbę.
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2015, 07:17:54 wysane przez klapuch » Zapisane

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #25 : Lutego 22, 2015, 08:53:01 »

Na ile starcza Wam opakowanie 1000g i przy ilu ptakach? Może sobie zamówię na próbę.
na kilogram perelek przypada dwa litry wody plus dodasz jak sadze mieszanke sucha , cous cous (polecam) i moze inny dodatek no a teraz sobie przelicz.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #26 : Lutego 22, 2015, 09:15:47 »

Czyli rzeczywiście stosunek ilość-cena jest idealny. Gdy to już podamy ptakom to po jakim czasie się psuje?

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #27 : Lutego 22, 2015, 09:21:06 »

Czyli rzeczywiście stosunek ilość-cena jest idealny. Gdy to już podamy ptakom to po jakim czasie się psuje?
sluchaj produkt jest na tyle fajny ze mozna sobie dobrze obliczyc ile jest ich potrzebne i przygotowujesz codziennie swieze.

Perelki w karmidlach wytrzymuja jeden dzien (jesli nie zostana wczesniej zjedzone) Mrugnicie przynajmniej u mnie gdzie temperatura to 18 stopni a wilgotnosc okolo 66 %

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #28 : Lutego 23, 2015, 09:00:12 »

Jak już o tym rozmawiamy, to może mógłbyś przepisać z opakowania skład? Jeśli jest tam podany. Bo w Internecie bardzo ciężko o skład. Producent nie podaje na swoich stronach, jest na jakiejś stronie hiszpańskiej, ale nie wiadomo czy prawdziwy.

Pozdrawiam,
Joanna

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #29 : Lutego 23, 2015, 01:44:57 »

http://i58.tinypic.com/2em3dxt.jpg[/img]]

http://i60.tinypic.com/2uzt7qb.jpg[/img]]

http://i62.tinypic.com/2q2q26q.jpg[/img]]