Harzcanar
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 20
|
 |
« : Kwietnia 30, 2015, 05:44:52 » |
|
Cześć wszystkich jestem posiadaczem jednego kanarka harceńskiego zaobrączkowanego w 2014 roku przez śp. Stanisława Krawczyka. Kanarka kupiłem kilkanaście dni temu, zadbałem o klatkę by nie miał za małej, drewniane żerdki z jabłoni, karmę kupiłem Deli Nature, podaję mu jabłko i marchewkę i przegotowaną, odstaną wodę. Mam też (od kolegi) trochę mieszanki jajecznej też z Deli Nature do kanarków żółtych ale nie chce jej jeść, co może być tego powodem? Jak go do niej nauczyć bo wyczytałem że potrzebna mu będzie w trakcie pierzenia by miał mocne piórka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1xc
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 01, 2015, 01:47:03 » |
|
Deli Nature / Mieszanka jajeczna / jesli jest sucha warto ja zwilzyc kilkoma kroplami wody moze taka mu podejdzie, albo po prostu jest u Ciebie zbyt krotko i nie przywykl do nowego otoczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harzcanar
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maja 02, 2015, 01:40:53 » |
|
Karma jest wilgotna ale nie chce jej jeść, tak jak by nigdy takiej nie dostawał. Ziarno, marchewkę, jabłko zjada normalnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 72
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maja 02, 2015, 01:53:29 » |
|
Witam. Ja suchą karmę jajeczną stosuję jako dodatek do jajka gotowanego na twardo (nie dłużej niż 8 do 10 minut). Podaj kanarkowi odrobinę takiej mieszaniny, powinien to jeść.
|
|
|
|
|
|
PZHKiPE oddział Radom
|
|
|
Harzcanar
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maja 02, 2015, 02:04:24 » |
|
Ale ja mam karmę wilgotną, mam taką dodać do ugotowanego jajka? W jakich proporcjach wymieszać jajko z karmą jajeczną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 72
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maja 02, 2015, 03:53:06 » |
|
Do jajka dodaj odrobinę karmy jajecznej. Jak kanarek zacznie to jeść stopniowo zmieniaj proporcje. Prawdziwe wyzwanie jak się nabędzie samiczkę która jako pisklę była karmiona wynalazkami i sama jako matka ma problem czym karmić. Trzeba kombinować.
|
|
|
|
|
|
PZHKiPE oddział Radom
|
|
|
Harzcanar
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maja 04, 2015, 05:32:04 » |
|
Dzięki za podpowiedzi, zdecydowałem jednak że podam mojemu kanarkowi tylko sama mieszankę jajeczną z jajka kurzego bez dodatków sztucznej karmy. Taka podałem i mój harcen ją zajada ze smakiem widać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harzcanar
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 05, 2015, 05:44:19 » |
|
A co dajesz do tej mieszanki? Gdzieś wyczytałem przepis na mieszankę. Jajko kurze gotowane na twardo, do tego odrobina maku, i mielona, suszona angielka pszenna - około łyżki stołowej na jedno jajko. Jak wyjdzie za suche zwilżam marchewką. Może być taka mieszanka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maja 05, 2015, 06:57:34 » |
|
Generalnie pieczywo, bułka tarta itp nie są polecane dla ptaków, ze względu na zawartość "polepszaczy", zakwasów i soli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maja 05, 2015, 10:43:58 » |
|
jajko,zwykła bułka tarta i mak to najstarszy chyba na świecie,przepis na jajko:) i dobry  Ja sypię do jajka dużą łyżkę bułki tartej i małą maku. Jajko musi się pogotować te 10-15 minut,żeby żółtko było sypkie. Urabiasz widelcem na w miarę jednolitą masę i już.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maja 05, 2015, 10:49:33 » |
|
jajko,zwykła bułka tarta i mak to najstarszy chyba na świecie,przepis na jajko:) i dobry  Nie, nie dobry, był już wątek na forum o problemach po tartej bułce. Po co ryzykować?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maja 05, 2015, 11:24:01 » |
|
Ja daję,nie narzekam,wielu wieloletnich hodowców,których znam też daje i nie narzeka. Można oczywiście podać zdrowe,sztuczne jajko,wyprodukowane z naturalnych składników. No i możemy się też doszukiwać problemów w każdym jednym składniku diety naszych kanarków,zastępując je kolejno koncernowymi preparatami. Tylko ile w tej chemii zdrowia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maja 05, 2015, 11:45:15 » |
|
Ja daję,nie narzekam,wielu wieloletnich hodowców,których znam też daje i nie narzeka.
Nie wszystko co było dobre 40 lat temu jest teraz takie samo. Metody stosowane w hodowli powinny być dostosowane do dzisiejszego poziomu techniki i stylu życia. Trzeba wybrać ze sprawdzonych metod to, co jest dobre, a resztę zmienić - tarta bułka 25 lat temu, a tarta bułka teraz to jednak nie to samo. Nawet kanarki są zupełnie inne po tylu pokoleniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maja 05, 2015, 11:51:52 » |
|
Chleb z piekarni,gdzie ja kupuję,różni się od tego z hipermarketów,które zreszta staram się omijać szerokim łukiem. Wszystko jest kwestią wyboru. Koncerny zawsze znajdą dowody na to,że ich produkty nafaszerowane chemią będą lepsze niż inne. Był szał na wiele linii produktów dla ptaków,raz na te,raz na te.Stosowałem kilka rzeczy i wolę sobie sam jajko z bułką tartą zrobić,tak jak 40 lat temu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|