RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maja 05, 2015, 01:51:38 » |
|
Jajko musi się pogotować te 10-15 minut,żeby żółtko było sypkie. Nie powinno sie goowac jajek wiecej niz 10 min. I jeszcze zapytam czy Waszym zdaniem bulka tarta ma znaczace skladniki energetyczne  Moim zdaniem nie wiec przygotowanie mieszanki dla naszych ptakow nie powinno bazowac sie glownie na skladniku bulki tartej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maja 05, 2015, 01:56:45 » |
|
...bo będzie mniej smaczne,czy jest jakieś inne uzasadnienie? Zatem gotuj jajko 10 minut,dodaj bułki tartej i maku. A głównym składnikiem jest jajko:)A całość nazywa się mieszaniną jajeczną:) I możesz dać zmielonego suchara.A ciasto jajeczne?Można dawać zamiast mieszaniny jajecznej. A co wy dajecie koledzy?Czy obliczacie kalorie które podajecie ptakom? 
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maja 05, 2015, 02:09:43 » |
|
Kazdy ma swoje sposoby zywienia. Trzeba sie jednak zastanowic jakie konsekwencje przyniesie nam taki czy inny schemat. Jeden hodowca bedzie mial mlode ktore wyjda z gniazda w 16 dniu piekne i dobrze zbudowane drugi po 22 male i slabo rozwiniete. Czy obliczacie kalorie które podajecie ptakom? kalori nie obliczam ale zwracam uwage na wszystkie elementy i ich ilosc. Bulka tarta nie jest skladnikiem ktory przynosi jakas wartosc. Duzo hodowcow uzywa jej bo jest tania i swietnie laczy sie z innymi elementami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maja 05, 2015, 03:05:54 » |
|
kalori nie obliczam ale zwracam uwage na wszystkie elementy i ich ilosc.
To znaczy,że na co powinno się zwracać uwagę? Jak karmisz?Ja daję mieszaninę jajeczną,rzepik namoczony/skiełkowany,mieszankę ziarnistą.No i co mi w łapki wpadnie jako owocowo-warzywno-zielone dodatki. Ciekaw jestem "włoskiej szkoły".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maja 05, 2015, 03:15:52 » |
|
Koncerny zawsze znajdą dowody na to,że ich produkty nafaszerowane chemią będą lepsze niż inne.
A jaki ma to związek z tematem? Nie powinno sie goowac jajek wiecej niz 10 min.
Czemu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maja 05, 2015, 03:17:10 » |
|
A...rozmawiamy sobie o mieszaninie jajecznej i tym kontekscie naeży rozpatrywać ta wypowiedź. Wystarczy śledzić wątek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Maja 05, 2015, 09:17:35 » |
|
Nie powinno sie goowac jajek wiecej niz 10 min.
Czemu? Kiedys czytalem taki artykul juz dokladnie nie pamietam ale mowili tam ze po 10 min zelazo i siarka lacza sie i nie wplywa to na dobry smak i jakosc jajka. To znaczy,że na co powinno się zwracać uwagę? Widzisz wloczykiju to piekne pytanie ktore uswiadamia mnie ze o hodowli kanarkow kolorowych nie masz zielonego pojecia. (bez obrazy). Z tego co zrozumialem z Twoich postow to ze hodujesz harcenskie -szlachetne  i przy tych ptakach bedac nieswiadomy liczy sie spiew i dlatego zywienie jest takie jakie jest.Zrobisz mieszanke i bedzie co bedzie. U kanarkow kolorowych jest troche inaczej licza sie dokladnie wszystkie skladniki. Przy ocenie brane sa pod uwage rozne aspekty ptaka fizyczne i fenotypowe ktore w duzej czesci zalezne sa od zywnosci.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maja 05, 2015, 10:08:34 wysane przez klapuch »
|
|
|
|
|
1xc
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maja 06, 2015, 11:33:49 » |
|
Ja tam nie uzywam zadnej tartej bulki do pokarmu jajecznego -uzywalem kilkanascie lat temu. Teraz zamiast bulki tartej, poczawszy od wyklucia pisklat daje: 1. Rusk firmy Quiko 2. Suchy pokarm jajeczny firmy CeDe 3. Jajko gotowane na twardo / jak sie uda od 10 do nawet 30minut / 4. Mak 5.Kielkowany murzynek lub tarta marchew. 6. Barwnik czerwony. Piskleta maja sie dobrze i w wieku 17 -19 dni opuszczaja na stale gniazdo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maja 06, 2015, 12:04:21 » |
|
A dla mnie stosowanie barwników jest jak doping.Bo to nie sztuka  Zdaję sobie sprawę,że ptaki kolorowe,trzeba karmić"grubo",choć,jak zauważył RNA07TE o kolorowych kanarkach wiem niewiele.Wiem natomiast,że nie trzeba ich szkolić.Wbrew pozorom,karmienie harcenów nie jest takie proste.Śpiew reguluje się właśnie odpowiednim karmieniem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maja 06, 2015, 12:25:54 » |
|
stosowanie barwników jest jak doping. ptaki kolorowe,trzeba karmić"grubo" Śpiew reguluje się właśnie odpowiednim karmieniem. Ale naprawdę, skąd Ty czerpiesz takie rewelacje? Poczytaj sobie artykuł o śpiewie w Nowej Exocie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maja 06, 2015, 05:49:20 » |
|
No,stary powiem tak.Czerpię wiedzę tajemną,przekazywaną przez pokolenia hodowców,przeczytałem kilka książek,i wszędzie stoi,że karmą regulujesz śpiew,który zależy od pobudzenia samca.Obaliłeś to,co czytałem i to co mówili mi starsi hodowcy.To,co mam teraz myśleć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maja 06, 2015, 07:33:39 » |
|
Proponuję, żebyś się nie zwracał do mnie per "stary".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 72
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maja 09, 2015, 10:40:18 » |
|
Witam forumowiczów. Odnośnie czasu gotowania jajek : kilka lat wcześniej przypadkiem przeprowadziłem doswiadczenie. Byłem zajęty budową domu więc czasu było mało. Jajka gotowałem często aż do braku wody, mimo to podawałem ptakom. Pisklęta słabo rosły, skóra ich była ciemniejsza, zdarzały się padnięcia. W tym czasie brałem udział w spotkaniu z dr.A. Kruszewiczem po którym była sposobność porozmawiać. Zadałem pytanie dlaczego pisklęta słabo rosną. Pierwsze o co zapytał Pan Kruszewicz to właśnie o czas gotowania. Podobno dochodzi do zmian w budowie białek. Zakupiłem elektryczny jajowar. Następne lęgi przebiegały już prawidłowo. Sporadyczne podawanie długo gotowanego jajka może nie wpływa znacząco na kondycję ptaków ale lepiej przestrzegać pewnych regół. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
PZHKiPE oddział Radom
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maja 09, 2015, 10:49:42 » |
|
I to jest konkretna odpowiedź.Czyli do 10 minut.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1xc
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maja 09, 2015, 04:10:22 » |
|
Zachowujesz sie wloczykij jak ci z PiSu. 1. Co nie jest tak jak ja mysle czy pisze - teza, czy wiadomosc,wyjasnienie jakie kolwiek jest bledne. 2. A moze Ty jestes zwyklym narcyzym? Narzyzm: Zachowania osób narcystycznych możemy określać jako egoistyczne, nie biorące pod uwagę innych ludzi i często idące w parze z niezrozumieniem innych, brakiem empatii. . pretensjonalne poczucie własnego znaczenia (np. wyolbrzymianie osiągnięć i talentów, oczekiwanie bycia uznanym za lepszego bez współmiernych osiągnięć) . wiara, że jest się kimś "szczególnym" oraz wyjątkowym i że można być w pełni zrozumianym tylko przez innych "szczególnych" ludzi. . wymaganie nadmiernego podziwu. . okazywanie arogancji i wyniosłych zachowań lub postaw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|