yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopada 20, 2015, 10:49:24 » |
|
ja mogę pomóc: środa-piątek całodobowo, w sobotę jeszcze nie wiem, ale mogę być w rezerwie jakby co, w niedzielę najpewniej do południa mnie nie będzie mogę być do wszystkiego, ale najmniej chętnie do komputera
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopada 20, 2015, 01:31:03 » |
|
http://www.4stream.pl/poradniki/123-jak-stworzyc-wlasne-radio-internetowe.htmlMożna to wykorzystać,podłączyć do komputera dwa mikrofony,komputer do łącza stałego i spróbować zrobić transmisję live konkursu kanarków śpiewających. Radio internetowe.
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopada 20, 2015, 09:07:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopada 20, 2015, 10:25:47 » |
|
Kanarki spiewajace nie potrzebuja obrazu,dlatego wystarczy radio internetowe. E-tv to dla mnie za trudny temat,zebym mogl dyskutowac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopada 22, 2015, 12:03:58 » |
|
Znalazłem coś takiego http://www.musiccenter.com.pl/product/14162/yamaha-mg-10-mikser-dzwieku-4-kanaly-mikrofonowe.htmlZa stosunkowo niewielkie pieniądze fajna zabawka.Do tego trzeba by 4 mikrofonów najlepiej(nie musi być mega jakość).Sklejka,trochę kabli,komputer,niezbyt droga usługa sieciowa i Ameryka.Jeszcze małe oszustwo.Trzeba te mikrofony tak ustawić,żeby ich nie było.Ale to już mój mózg przemielił. W każdym bądź razie,ja twierdzę,że da się zrobić ładne radio,za stosunkowo niewielką kasę.I można by pokusić się o coś takiego,jak "kaseta Malinowskiego" w całkiem zajefajnej jakości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopada 22, 2015, 12:26:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #51 : Listopada 22, 2015, 10:27:52 » |
|
Nawet się nie spodziewasz,jak celna jest Twoja  ...uwaga 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #52 : Listopada 22, 2015, 04:09:21 » |
|
Poszperałem nieco i znalazłem jeszcze inne rozwiązania. Można pokombinować z mikrofonem pojemnościowym i prostszym mikserem.Nie trzeba by się bawić w kilka mikrofonów, tylko(hehe-TYLKO) jakoś zneutralizować otoczenie.Taki prosty wzmachol z mikrofonem można wytargać kilka stówek(no,do 1000) Jest kwestia tego,gdzie taki mikrofon postawić i tu wymyśliłem małe oszustwo.Za kolekcją ptaków stoi ekran z dechy.Bo regulamin.Ale jeśli by tą dechę zamienić na płótno(grube,które posłuży za filtr,nieprześwitujące)dalej byłby ekran,tylko z płótna.Oczywiście naciągnięte płótno(tak jak w obudowach głośników).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #53 : Listopada 22, 2015, 04:15:36 » |
|
aaa i najważniejsze http://czeladz.manifo.com/newsyp.Mikuła pisze o kabinie.Taka kabina odpowiednio przygotowana pod kątem akustycznym(choćby wytłumiona jajcarkami),to też nieduża kasa(płyty,wkręty),a daje niesamowite wręcz możliwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #54 : Listopada 22, 2015, 10:18:55 » |
|
Tylko po co Ci mikser i wzmacniacze za cenę połowy komputera? Jak masz dobry komputer to podłączasz dwa mikrofony i transmitujesz sygnał stereo. Nic poniżej 256 kbps nie przekaże takiej jakości, żeby można było zauważyć różnicę pomiędzy zwykłym i lepszym mikrofonem, a co dopiero sygnałem z miksera. A do ciągłej transmisji 256 kbps potrzebujesz łącza minimum 512 prędkości rzeczywistej, bo inaczej nic z tego nie będzie. Nie nastawiaj się na super jakość, spróbuj najpierw uzyskać sygnał mono z mikrofonu i transmisję stereo np. 192 kbps. Jak to wyjdzie poszukaj mikrofonów stereo i spróbuj jak wygląda transmisja wyższej jakości - 256 - 320 - 448 kbps. Oczywiście zakładając, że odbiorcą będzie tylko jedno stanowisko - mówiłeś o wykupieniu czegoś. Bo jak chcesz transmitować bezpośrednio z komputera dla wszystkich to nie uzyskasz jakości większej niż 32 kbps / osobę, chyba, że w Czeladzi mają światłowód. ------- a o takiej kabinie mówi się od jakiegoś czasu i moim zdaniem powinna już dawno być zrobiona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #55 : Listopada 22, 2015, 10:38:28 » |
|
Nie jest to taki prosty temat.W zasadzie powinno się zacząć od kabiny,czyli otoczenia mikrofonu.To determinuje całą resztę. Ile tych mikrofonów będzie,jaki sprzęt dodatkowy(bramka szumów i inne takie),jakiej jakośći-to wszystko zależy od pieniędzy. Jeszcze dziś (w zasadzie za chwilę) zasiądę do stołu z fachowcem. Sam sposób wysłania sygnału na serwer to inna brocha niż nagłośnienie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #56 : Listopada 23, 2015, 12:41:44 » |
|
Bo jak chcesz transmitować bezpośrednio z komputera dla wszystkich to nie uzyskasz jakości większej niż 32 kbps / osobę, chyba, że w Czeladzi mają światłowód.
Możesz puścić sygnał zamiast do głośnika,do transmitera radiowego fm.I teraz każdy kto siedzi na sali słucha sobie własnego radia fm ze słuchawkami.Jak w kinie samochodowym.Słuchasz radia,które ja nadaję.Transmiter oczywiście małej mocy,wszak nie wolno zakłócać stacji radiowych,ale myślę,że z piwnicy sygnał byłby do opanowania. Radio internetowe działa jeszcze inaczej.Masz komputer,z którego puszczasz sygnał do serwera i ten serwer sobie już dalej puszcza do iluś tam odbiorców.I tu nie potrzebujesz jakiegoś megałącza,bo łączysz się tyklo z serwerem. Jeśli chodzi o sposób rejestrowania dźwięku,macher upiera się przy co najmniej 4 mikrofonach.Można zrobić na dwóch pojemnościowych,ale różnica(wierzcie mi)jest ogromna. Na pewno utwierdzam się w przekonaniu,że możemy sobie pozwolić na milowy krok i nawet pokuszę się o tezę,że możemy zadziwić świat,jeśli troszkę zainwestujemy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #57 : Listopada 24, 2015, 04:36:49 » |
|
Panowie! Zejdźcie na ziemię. Nikt nie oczekuje transmisji online z OMP, przynajmniej ja nikogo takiego nie znam. Wszyscy oczekują natomiast dobrej organizacji i braku tych licznych patologii, które opisane są choćby w wątkach z OMP 2013 i OMP 2014. Będzie to spełnieniem marzeń wszystkich hodowców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #58 : Listopada 24, 2015, 08:03:38 » |
|
A ja znam kogoś takiego. Ponadto ciężko nie zauważyć,że hodowcy kanarków szlachetnych,zwanych w Polsce harceńskimi(  ) potrzebują kopa.Pozytywnego.I to mógłby być taki kop.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #59 : Listopada 24, 2015, 10:23:39 » |
|
fajnie coś zrobić ale chyba powinno się zacząć od czegoś co jest potrzebne na ''już'', ważniejszych rzeczy jest cała masa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|