Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:11:32 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Światełko w tunelu  (Przeczytany 8052 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 265

« : Padziernika 09, 2015, 10:24:45 »

Dawno mnie tu nie było i dziś miałem sporo do czytania na wortalu. Większość postów ma negatywne zabarwienie. A ja na przekór temu wszystkiemu znalazłem światełko w tunelu.
Z dużą satysfakcją przeczytałem informacje o Championacie PZHKiPE. Bardzo ucieszył mnie fragment, że wszystkie kanarki kolorowe będą wystawione w klatkach jednorazowych dostarczonych przez organizatora. To bardzo pozytywna informacja z wielu względów.
Dawno już pisałem, że klatki wszystkich hodowców wystawiających ptaki muszą być zunifikowane, tak jak dzieje się to w innych krajach. Ile wówczas krytycznych głosów posypało się na moją wypowiedź! Że niby to niepraktyczne, nieekonomiczne, drogie itd, itd. Trzeba było czekać kilka lat, ale wreszcie jakiś organizator wdraża w życie to pionierskie posunięcie.
Bardzo dobrze pamiętam, jak gadatliwy niegdyś Kolega Papuga porównywał Championat w Czeladzi do jednej z czeskich wystaw. To była przepaść jednakowe, równo ustawione pod sznurek, czyste czeskie klatki kontra różne, nietrzymające żadnych standardów, w większości zabrudzone (niektóre nawet kałem), gibające się klatczyny na obskurnych regałach. Nawet poidełka w Czeladzi były wielobarwne o najróżniejszych kształtach, wielkościach, grubościach ... Traf chciał, że w owym czasie byłem na jednej z czeskich wystaw i muszę ze wstydem przyznać, że Czesi dużo lepsze klatki mieli na giełdzie niż my na wystawie w Czeladzi.
Widać jednak, że coś się zmienia, idzie na lepsze. Wszyscy hodowcy koloru wystawią więc po raz pierwszy w Polsce ptaki w jednakowych warunkach. Praktycznie pomijam fakt, że nie będzie możliwości umówienia się z sędzią i prostej identyfikacji ptaka, ale chodzi o to, że wszystkie ptaki znajdą się w nowych klatkach, wszystkie będą musiały się przystosować szybko do nich, wszystkie będą jednakowo wystraszone, jednakowo oświetlone, jednakowo żywione, pojone (wiem, bo kontaktowałem się z organizatorami w tej sprawie), wszystko będzie takie samo. Jednym słowem wreszcie będzie sprawiedliwie. A wszystko to jedynie za niecałe 1 euro?
Aż dwa razy pytałem organizatora czy to aby nie pomyłka.
Szkoda, że taka wystawa jest tylko jedna, ale bardzo się cieszę, że jest ... Umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Padziernika 13, 2015, 09:48:11 »

W Polsce nie ma żadnych tradycji wystawiania ptaków w jednorazowych klatkach. Być może w przyszłości się to zmieni, ale póki co hodowcy muszą się przekonać do tego.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #2 : Padziernika 13, 2015, 12:02:02 »

najwyższy czas aby skończyć z ''bylejakością''.

Trzeba postawić sprawę jasno:

Albo idziemy w kierunku który da nam istnienie w Europie albo idziemy na dno  robiąc byle jakie wystawy.

Znaczne podniesienie poziomu hodowli ptaków i organizacji wystaw w PL da nam szanse na organizację ważnych dla Europejskich hodowców imprez m.in MŚ.
W Polsce warunki ku temu mamy tylko inne sprawy kuleją.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #3 : Padziernika 13, 2015, 09:28:00 »

Znaczne podniesienie poziomu hodowli ptaków

Co to znaczy?Nie rozumiem.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #4 : Padziernika 13, 2015, 11:20:04 »

Witam, czy można poprosić kogoś obeznanego z zakupem jednorazowych klatek wystawowych o więcej informacji o tym, jak je załatwiać i kupować? Może udałoby się zorganizować większy zakup dla zainteresowanych użytkowników wortalu? Byłby to jakiś przyczynek do poprawy standardów wystawowych...
Pozdrawiam

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #5 : Padziernika 14, 2015, 12:13:01 »

Popytam wloskich producentow o wszystkie szczegoly tych klatek.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #6 : Padziernika 14, 2015, 03:37:45 »

Trochę źle to napisałem. Chodziło o podniesienie standardu wystaw w Polsce.
Samo wprowadzenie rozwiązań informatycznych oczywiście nie wpłynie na jakość hodowli bo ta zależy od materiału hodowlanego i samego hodowcy, ale takie rozwiązania informatyczne mogą znacznie ułatwić życie organizacją hodowców w PL, bo nie będą musieli wypełniać stert papierów.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #7 : Padziernika 14, 2015, 04:28:51 »

Samo wprowadzenie rozwiązań informatycznych oczywiście nie wpłynie na jakość hodowli bo ta zależy od materiału hodowlanego i samego hodowcy, ale takie rozwiązania informatyczne mogą znacznie ułatwić życie organizacją hodowców w PL, bo nie będą musieli wypełniać stert papierów.

A jak to sie ma do klatek papierowych? Umiech

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #8 : Padziernika 14, 2015, 07:14:06 »

A jak to sie ma do klatek papierowych? Umiech

Pisałem ogólnie a nie tylko w kwestii klatek wystawowych, chociaż jednakowe klatki wystawowe już dawno powinny być a nie każda z innej parafii.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #9 : Padziernika 14, 2015, 08:32:21 »

Widzę, że pojawia się zainteresowanie klatkami "papierowymi". Z pewnością jest krok w dobrym kierunku. Jakość i organizacja wystaw w naszym kraju kuleją od lat i każde działanie mające na celu poprawę takiego stanu rzeczy należy ocenić pozytywnie. Z pewnością wpłynie to korzystnie na wizualny wizerunek wystaw, ale problemem są koszty, które trzeba ponieść na "papierowe" klatki. Czy nasi hodowcy są je w stanie ponieść? Czas pokaże.

RNA07TE
Uczeń2
Użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013 i 2015
Wiadomoci: 935

« Odpowiedz #10 : Padziernika 14, 2015, 11:22:29 »

Osobiscie nie polecalbym pspierowych klatek. Szukalem po producentach i ponizej 4 euro nie znalazlem kompletnej. Jasne ze pierwszy zakup jest   kosztowniejszy bo musimy zakupic front ktory jest najdrozszy . W pozniejszych zakupach sam karton kosztuje grosze. Ale gdybym mial kupowac karton za jakies 4- 5 euro to wolalbym kompletna pmastikowa za 6-7 ktora po zlozeniu zajmuje bardzo niewiele miejsca. Miejsca bo oto chodzi w gruncie rzeczy tak??? Miejsca i higien?Co? Poza tym ceny te podali mi dla osob prywatnych bo dla zwiazkow bylyby nizsze.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #11 : Padziernika 15, 2015, 01:15:24 »

Witam
Z tej włoskiej firmy www store.bessereelektronik.it kilka lat PFO temu sprowadziła pewną ilość jednorazowych kartonowych klatek z wyposażeniem na potrzeby Mistrzostw Polski,a więc temat nie jest całkiem nowy ale pamiętam było też dużo krytyki ze strony hodowców może dzisiaj to by się zmieniło?RNA 07TE ma rację też bym szukał innych klatek składanych o standardzie C.O.M na konkurs/wystawę do wielokrotnego  użytkowania w podobnej cenie co papierowe jedorazówki.
Pozdrawiam

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #12 : Padziernika 15, 2015, 05:50:50 »

Widzę, że pojawia się zainteresowanie klatkami "papierowymi".
Prawdę mówiąc, to nie wiem czy na Mistrzostwach PZHKiPE będą klatki papierowe czy plastikowe. Nie kontaktowałem się z organizatorami. Napisałem, że papierowe (w cudzysłowie) ale pewności nie mam. Również cena 4 zł wskazywałaby na raczej na karton niż na tworzywo sztuczne.

kilka lat PFO temu sprowadziła pewną ilość jednorazowych kartonowych klatek z wyposażeniem na potrzeby Mistrzostw Polski
Ciekawe co się z tymi klatkami stało? Były na Mistrzostwach Polski? Są jeszcze nadal w gestii PFO?
Może by tak połączyć siły, zebrać wszystkie takie klatki i zrobić wystawę w jednakowych klatkach?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #13 : Padziernika 15, 2015, 09:18:55 »

PFO zawsze może się wykosztować na ten zakup, ale przed OMP klatki mogą być wypożyczane innym stowarzyszeniom które chciałby by wprowadzić jednolitość.
Takie stowarzyszenia musiały by zapłacić za wypożyczenie  a wydane pieniądze kiedyś by się zwróciły PFO.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #14 : Padziernika 26, 2015, 11:36:49 »

Dawno mnie tu nie było i dziś miałem sporo do czytania na wortalu. Większość postów ma negatywne zabarwienie. A ja na przekór temu wszystkiemu znalazłem światełko w tunelu.
Z dużą satysfakcją przeczytałem informacje o Championacie PZHKiPE. Bardzo ucieszył mnie fragment, że wszystkie kanarki kolorowe będą wystawione w klatkach jednorazowych dostarczonych przez organizatora. To bardzo pozytywna informacja z wielu względów.
Dawno już pisałem, że klatki wszystkich hodowców wystawiających ptaki muszą być zunifikowane, tak jak dzieje się to w innych krajach. Ile wówczas krytycznych głosów posypało się na moją wypowiedź! Że niby to niepraktyczne, nieekonomiczne, drogie itd, itd. Trzeba było czekać kilka lat, ale wreszcie jakiś organizator wdraża w życie to pionierskie posunięcie.
Bardzo dobrze pamiętam, jak gadatliwy niegdyś Kolega Papuga porównywał Championat w Czeladzi do jednej z czeskich wystaw. To była przepaść jednakowe, równo ustawione pod sznurek, czyste czeskie klatki kontra różne, nietrzymające żadnych standardów, w większości zabrudzone (niektóre nawet kałem), gibające się klatczyny na obskurnych regałach. Nawet poidełka w Czeladzi były wielobarwne o najróżniejszych kształtach, wielkościach, grubościach ... Traf chciał, że w owym czasie byłem na jednej z czeskich wystaw i muszę ze wstydem przyznać, że Czesi dużo lepsze klatki mieli na giełdzie niż my na wystawie w Czeladzi.
Widać jednak, że coś się zmienia, idzie na lepsze. Wszyscy hodowcy koloru wystawią więc po raz pierwszy w Polsce ptaki w jednakowych warunkach. Praktycznie pomijam fakt, że nie będzie możliwości umówienia się z sędzią i prostej identyfikacji ptaka, ale chodzi o to, że wszystkie ptaki znajdą się w nowych klatkach, wszystkie będą musiały się przystosować szybko do nich, wszystkie będą jednakowo wystraszone, jednakowo oświetlone, jednakowo żywione, pojone (wiem, bo kontaktowałem się z organizatorami w tej sprawie), wszystko będzie takie samo. Jednym słowem wreszcie będzie sprawiedliwie. A wszystko to jedynie za niecałe 1 euro?
Aż dwa razy pytałem organizatora czy to aby nie pomyłka.
Szkoda, że taka wystawa jest tylko jedna, ale bardzo się cieszę, że jest ... Umiech

Przeglądałem regulamin PFO w kwestii wystaw i klatek wystawowych. Są tam podane wzory klatek ale według mnie to te wzory pamiętają czasy Mieszka I
czy PFO pracuje nad aktualizacja wzorów klatek i regulaminów? i kiedy takie coś będzie zrobione?
Dlaczego PFO podało wzory klatek tylko dla kanarków? Innych ptaków w Polsce się nie hoduje?

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!