Dawno mnie tu nie było i dziś miałem sporo do czytania na wortalu. Większość postów ma negatywne zabarwienie. A ja na przekór temu wszystkiemu znalazłem światełko w tunelu.
Z dużą satysfakcją przeczytałem informacje o Championacie PZHKiPE. Bardzo ucieszył mnie fragment, że wszystkie kanarki kolorowe będą wystawione w klatkach jednorazowych dostarczonych przez organizatora. To bardzo pozytywna informacja z wielu względów.
Dawno już pisałem, że klatki wszystkich hodowców wystawiających ptaki muszą być zunifikowane, tak jak dzieje się to w innych krajach. Ile wówczas krytycznych głosów posypało się na moją wypowiedź! Że niby to niepraktyczne, nieekonomiczne, drogie itd, itd. Trzeba było czekać kilka lat, ale wreszcie jakiś organizator wdraża w życie to pionierskie posunięcie.
Bardzo dobrze pamiętam, jak gadatliwy niegdyś Kolega Papuga porównywał Championat w Czeladzi do jednej z czeskich wystaw. To była przepaść jednakowe, równo ustawione pod sznurek, czyste czeskie klatki kontra różne, nietrzymające żadnych standardów, w większości zabrudzone (niektóre nawet kałem), gibające się klatczyny na obskurnych regałach. Nawet poidełka w Czeladzi były wielobarwne o najróżniejszych kształtach, wielkościach, grubościach ... Traf chciał, że w owym czasie byłem na jednej z czeskich wystaw i muszę ze wstydem przyznać, że Czesi dużo lepsze klatki mieli na giełdzie niż my na wystawie w Czeladzi.
Widać jednak, że coś się zmienia, idzie na lepsze. Wszyscy hodowcy koloru wystawią więc po raz pierwszy w Polsce ptaki w jednakowych warunkach. Praktycznie pomijam fakt, że nie będzie możliwości umówienia się z sędzią i prostej identyfikacji ptaka, ale chodzi o to, że wszystkie ptaki znajdą się w nowych klatkach, wszystkie będą musiały się przystosować szybko do nich, wszystkie będą jednakowo wystraszone, jednakowo oświetlone, jednakowo żywione, pojone (wiem, bo kontaktowałem się z organizatorami w tej sprawie), wszystko będzie takie samo. Jednym słowem wreszcie będzie sprawiedliwie. A wszystko to jedynie za niecałe 1 euro?
Aż dwa razy pytałem organizatora czy to aby nie pomyłka.
Szkoda, że taka wystawa jest tylko jedna, ale bardzo się cieszę, że jest ...