Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytanie  (Przeczytany 10484 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Michał
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 8

« : Padziernika 12, 2015, 12:41:55 »

Witam jestem TU nowy to mój 1rwszy post pewnie zdenerwuje on większość doświadczonych hodowców ja natomiast dopiero zaczynam przygodę z Kanarkami obecnie mam Samczyka Wodnotokowego oraz Samiczkę Kasztanową oba ptaszki kupione od hodowcy Są z Lutego tego roku. Chciał bym się dowiedzieć kiedy mogę zacząć je przygotowywać do lęgów i czy takie połączenie dwóch różnych gatunków będzie dobre bo słyszałem że młode o ile np będzie samczyk mogą mieć tgzw ujemny śpiew? ja nie wiem co to znaczy ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże pozdrawiam serdecznie!!!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Padziernika 12, 2015, 08:58:33 »

Witamy Cię na naszym forum.
Powoli zaczyna się zimowanie ptaków więc to najlepszy okres, żeby zacząć przygotowywać je do lęgów. Na wiosnę (marzec-kwiecień) możesz rozpoczynać lęgi.
Nie łącz różnych gatunków, bo nic Ci z tego nie wyjdzie. Zdobądź parkę kanarków, które chcesz trzymać.
Acha - jak nie wiesz co to jest "ujemny śpiew" to zapytaj się osoby, od której to usłyszałeś. Lepiej się zapytać niż domyślać. Ja nie wiem co to jest, mogę się tylko domyślać, co rozmówca miał na myśli, jeśli w ogóle takie określenie istnieje, a nie jest to język potoczny.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Padziernika 12, 2015, 11:50:23 »

W przygotowaniu do lęgów nie sugerowałbym się cyklem hodowlanym, który przyjęty jest przez większość hodowców, i którego ramy czasowe są ściśle związane z konkursami. Lepszym wykładnikiem jest tu wiek ptaka, którego chcemy rozmnażać. Ptaki z lutego są już dojrzałe płciowo, pytanie tylko, czy również emocjonalnie, do tego, żeby skutecznie przystąpić do lęgu. Jednak - z w/w pobudek - poszedłbym za radą przedmówcy i poczekał do wiosny, żeby ptaki jeszcze trochę się "zestarzały".
Też nie wiem o co chodzi z tym ujemnym śpiewem, ale samcowi takie połączenie nie zaszkodzi. Młode za to wybitnymi śpiewakami raczej już nie będą.
Nie lepiej połączyć oba w ptaki z ich odpowiednikami w rasie? Bo to trochę tak, jakbyś chciał połączyć kurę nioskę z liliputem, pawika z garłaczem albo jamnika z owczarkiem.

Michał
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Padziernika 12, 2015, 03:04:50 »

Nie mam możliwości połączenia inaczej mam tylko tę parkę a jak na razie nie mam miejsca dla innych kanarków niebawem zakupię dużą klatkę może jeszcze parę innych... mieszkam na Wsi w okół mnie nie ma żadnego hodowcy  jedynie w Bydgoszczy Grudziądzu może w Toruniu... jednak ja nie mam prawa jazdy ani samochodu. w Dodatku środki finansowe tez mam ograniczone... Jednak jeśli mam ptakom zaszkodzić takim połączeniem to chyba lepiej sobie odpuszczę bo chcę dla nich jak najlepiej i nie chcę im zrobić krzywdy...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #4 : Padziernika 12, 2015, 03:48:37 »

Jak chcesz hodować kanarki to nie kupuj klatek tylko zrób regał. O wiele mniej miejsca zajmuje i pewnie wyjdzie taniej. Na początek ok 4 "klatek" powinno wystarczyć. Jak nie masz pieniędzy, a bardzo chcesz hodować to znajdzie się ktoś kto sprzeda Ci kanarka / parkę znacznie taniej lub po prostu dostaniesz kanarka za darmo. Musisz tylko wiedzieć czego chcesz.

Michał
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Padziernika 12, 2015, 04:08:42 »

wiem że chcę mieć kanarki kolorowe na pewno nie kształtne kolorowe jak to mówią "kundelki". i bardzo dziękuję za ostrzeżenie żeby nie mieszać gatunków cóż będę musiał poczekać. Umiech a nad regałem pomyślę na pewno.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #6 : Padziernika 12, 2015, 04:15:53 »

Pisz zgodnie z gramatyką, bez przecinków trudno Cię zrozumieć.
Chcesz kolorowe, nie chcesz kształtnych. Ok. Nie wiem tylko co z "kundelkami" Umiech
A jakie kolorowe?

Michał
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Padziernika 12, 2015, 04:29:30 »

Przeprasza, będę pisać poprawnie  Smutny Kanarki żółte.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #8 : Padziernika 12, 2015, 08:15:13 »

Skąd jesteś?
http://kanarki.eu/index.php?topic=5498.msg35419#msg35419
Wpadnij, może coś Ci wpadnie w oko, może ktoś Ci lepiej doradzi.

Michał
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Padziernika 12, 2015, 10:55:51 »

Jestem z Kujawsko-Pomorskiego ,jednak nie mam możliwości dojazdu nie mam samochodu, ani prawa jazdy bardzo chciał bym być Smutny czy mogę z panem utrzymać kontakt?? nawet telefoniczny?? , bdzie  dla mnie to bardzo pomocne

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #10 : Padziernika 12, 2015, 11:08:15 »

Witam jestem TU nowy to mój 1rwszy post pewnie zdenerwuje on większość doświadczonych hodowców ja natomiast dopiero zaczynam przygodę z Kanarkami obecnie mam Samczyka Wodnotokowego oraz Samiczkę Kasztanową oba ptaszki kupione od hodowcy Są z Lutego tego roku. Chciał bym się dowiedzieć kiedy mogę zacząć je przygotowywać do lęgów i czy takie połączenie dwóch różnych gatunków będzie dobre bo słyszałem że młode o ile np będzie samczyk mogą mieć tgzw ujemny śpiew? ja nie wiem co to znaczy ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże pozdrawiam serdecznie!!!

Nie będzie śpiewać jak wodnotokowy.Będzie mieć różne tury w śpiewie,które nie występują u tych kanarków,niektóre będzie wykonywać wadliwie,może jakaś tura mu się ostanie.Wyjdzie Ci ptaszek nie na wystawę,ale może być ładny i może ładnie śpiewać.Lęgi rozpocznij sobie po nowym roku,wytrzymaj Umiech
Masz trzy wyjścia.Cztery.
Hodujesz kundelki-bezrasowe kanarki,mieszańce,będą może ładne,może będą ładnie śpiewać,ale to jakbyś porównał burka do owczarka.
Hodujesz rasowe ptaki,ale to musisz kupić ptaki do pary z danej rasy
Nie hodujesz.
Nie kupujesz żadnych ptaków,rozpoczynasz długoletnią pracę hodowlaną i po kilku,kilkunastu,kilkudziesięciu latach wypracowujesz z tej pary nową rasę-zdecydowanie najtrudniejsze,ale możliwe.Umiech

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Michał
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Padziernika 13, 2015, 11:35:36 »

Dziękuję serdecznie za rady na pewno z nich skorzystam, i mam nadzieję że będę mógł się jeszcze zwrócić o pomoc, w sensie zapytania

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #12 : Padziernika 19, 2015, 01:06:03 »

Michał co dwa tygodnie jeżdżę na trasie Poznań-Bydgoszcz-Grudziądz Umiech mogę Ci pomoc w zdobyciu kanarków.
Jeśli chodzi o łączenie 2 ras to owszem w pierwszym pokoleniu stracisz wszystkie zalety obu ras ale co dalej z tym zrobisz to już Twoja sprawa Mrugnicie
Za kilka lat możesz mieć kasztanowe wodnotoki Jzyk  jedyne czego Ci potrzeba to zapału i czasu. Polacy boją się eksperymentować i łączyć rasy a gdyby nie takie krzyżówki nie powstawałyby nowe rasy.

W sobotę przywiozłem Miniaturę Hiszpańską w mutacji mozaika żółta Umiech bez krzyżowania 2 ras takiego połączenia by nie wyhodowano.

* 12074592_883717091676324_132093762871324860_n.jpg (10.37 KB, 405x205 - wywietlony 428 razy.)

* 12109083_883717155009651_1083443920052908672_n.jpg (12.04 KB, 429x220 - wywietlony 424 razy.)

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #13 : Padziernika 19, 2015, 07:33:15 »

Co innego wyglad,co innego spiew...

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
LaKi
Uczeń2