Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:22:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: młoda amadyna wspaniała - karmienie  (Przeczytany 35904 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #30 : Padziernika 29, 2015, 09:22:13 »

Być może też dlatego, że kanar jest bardziej kaloryczny, a on potrzebuje kalorii, bo jest przegłodzony.
Nauczy się jeść i inne ziarna. Daj mu mieszankę, nie ograniczaj jedynego ziarna, które zjada.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #31 : Padziernika 29, 2015, 09:26:03 »

Na razie nie dawaj mu zielonki ani owoców. Zostaw go na samym ziarnie, skoro już zajada kanar, to przestałbym go dokarmiać ręcznie. Witaminy zastąpiłbym probiotykiem.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 37

« Odpowiedz #32 : Padziernika 30, 2015, 12:41:37 »

A takie witaminy dodawane do wody mogłyby być czy jednak powinien być probiotyk? I jeszcze a propo warzyw i owoców. Teraz nie będę mu dawał ale w przyszłości czy mogę mu dawać samemu zrobione soki np z marchewki do wody? Chodzi o to, że nie za bardzo jak do tej pory smakowała mu zielonka a sok rozpuszczony w wodzie by wypił.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #33 : Padziernika 30, 2015, 01:18:13 »

Skoro rozmnożyłeś ptaszki, to wydaje się, że jakieś podstawy hodowli masz. Więc zastanawiam się na prawdę, skąd Ci przychodzą do głowy te pytania...

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #34 : Padziernika 30, 2015, 03:22:33 »

Z wortalu,niestety...
Probiotyki,odżywki,witaminy,karma numer,ulepszacze,syntetyki... Umiech

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #35 : Padziernika 30, 2015, 03:29:11 »

Masz racje rozmnożyłem ale nie byłem przygotowany na to, że oddzielę młodego i będę sam go karmił. Dorosłym ptakom podaje raz w tygodniu witaminy do wody, bo za zielonkami też nie przepadają, poza pietruszką i koprem. Młody natomiast nie chce nic a witaminy mu są potrzebne, stąd te soki. Probiotyku jak do tej pory nigdy nie stosowałem więc nie mam doświadczenia

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #36 : Padziernika 30, 2015, 04:46:41 »

Z wortalu,niestety...
Właśnie po to jest to tu wszystko napisane, żeby sobie przeczytać, wyciągnąć wnioski i ewentualnie dopytać w razie nieścisłości. A pytanie do jednego z autorów postów, do tego takiego z dość radykalnymi poglądami, mija się z celem i świadczy o tym, że jednak się "wortalowych" lekcji nie odrobiło.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #37 : Padziernika 30, 2015, 07:06:31 »

Ok, według jednego z Twoich postów podajesz ptakom tartą marchew, bo cytuje "marchew to moim zdaniem najbardziej wartościowy dodatek żywieniowy"
Mój młody nie chce tartej marchwi a więc czy mogę go zastąpić ręcznie zrobionym sokiem z marchwi dodawanym do wody powiedzmy raz w tygodniu?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #38 : Padziernika 30, 2015, 07:16:53 »

Powoli! Ledwo się łuskać nauczył, a Ty byś chciał, żeby od razu jadł wszystko. Soku nie dawaj, bo się szybko będzie psuł.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #39 : Padziernika 30, 2015, 07:51:54 »

Z wortalu,niestety...
Właśnie po to jest to tu wszystko napisane, żeby sobie przeczytać, wyciągnąć wnioski i ewentualnie dopytać w razie nieścisłości. A pytanie do jednego z autorów postów, do tego takiego z dość radykalnymi poglądami, mija się z celem i świadczy o tym, że jednak się "wortalowych" lekcji nie odrobiło.
Nie zrozumialem:-)

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #40 : Padziernika 30, 2015, 07:56:45 »

Łuskać sie uczy, na razie kanar. A o soku myślałem w późniejszym terminie i chodziło mi o sok świeży podany od razu po zrobieniu przeze mnie z surowej marchwi i dodany do wody na kilka godz - jedyne rozwiązanie aby "jadł" marchew. Taki też się szybko zepsuje?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #41 : Padziernika 30, 2015, 08:14:10 »

spróbuj

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #42 : Padziernika 30, 2015, 08:22:13 »

Z wortalu,niestety...
Nie zrozumialem:-)
Chodziło mi o to, że na wortalu jest bardzo dużo różnych tematów. W wielu tematach są dyskusje i różne poglądy, tak więc można sobie do woli czytać i analizować. Jak czytasz, wyrabiasz sobie poglądy. W tej dyskusji (w tym wątku) jestem jedynym dyskutującym. Jeśli więc mariusz.w przeczytałby dokładnie inne tematy i wziął pod uwagę moje poglądy na np. suplementy, witaminy oraz na temat sztucznego odchowu to taka jednostronna dyskusja nie wniesie za wiele. (Szkoda, że inni się nie angażują, ale rozumiem, że swoje zdanie już wielokrotnie wypowiadali i wychodzą z założenia, że nie ma się co powtarzać - i słusznie.) Dlatego pisałem o odrobieniu lekcji - niech sobie chłopak poczyta wortal, odpowiedzi są, tylko trzeba poświęcić trochę czasu.

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #43 : Padziernika 30, 2015, 09:58:14 »

Witam,
tak, odpowiedzi jest mnóstwo. Są one do poczytania i przemyślenia. Czasami nie należy przyjmować za pewnik niektórych propozycji. Po to mamy głowę i zapał do zdobywania wiedzy, trzeba ćwiczyć umysł i koncentrować się na interesujących nas zagadnieniach. Zdajecie sobie sprawę z tego, że postęp w nauce jest nawet nie geometryczny, ale.. ! W tym zalewie informacji sporo jest danych wątpliwych. Krytycyzm się opłaca. Za pewnik przyjmuje się te informacje, które zostały zweryfikowane przez wiele podobnych eksperymentów i obserwacji. Nie należy zapominać, że niektóre stare metody hodowli i karmienia ptaków nadal się sprawdzają.  Powodzenia w czytaniu materiałów.  Umiech

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #44 : Padziernika 31, 2015, 12:25:34 »

yotan szacun za poświęcony czas Umiech

mariusz.w poczytaj sobie trochę o ptakach, poobserwuj, z ptakami jak z ludźmi czasem dochodzi do zgrzytów, wydaje mi się że niepotrzebnie oddzieliłeś młodego za wcześnie i tylko przysporzyłeś sobie pracy, stresu młodemu no i pracy Yotanowi w odpisywaniu na Twoje posty Umiech
Na przyszłość zadzwoń, idź porozmawiaj z bardziej doświadczonym hodowcom

pozdrawiam

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!