Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 09:09:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: 78 Ornitologiczne Mistrzostwa Polski 2015 w Czeladzi  (Przeczytany 80233 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #135 : Grudnia 17, 2015, 08:36:30 »

powolanie mikroprzedsiebiorstwa bez zgody walnego

Ręce mi opadły. Co Ty znowu wymyśliłeś?

papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 409

« Odpowiedz #136 : Grudnia 17, 2015, 08:52:05 »

DarekF widzę że nie masz pojęcia

tak jest jak piszą ludzie którzy nie mają pojęcia o ocenie ptaków!

nie masz pojęcia o Kanarkach kolorowych

Rozumiem, że tylko Rada Federacji i inni działacze PFO posiadają monopol na pojęcie. Tylko ciekawe o czym? Zapewne owo słowo pojęcie nie tyczy się organizacji wystaw. Z tego co widać w Czeladzi od lat nic się nie zmienia, mimo że działacze PFO mają rzekomo pojęcie. Hodowcy, którzy rzekomo pojęcia nie mają, od lat sygnalizują i wymieniają liczne błędy, wypaczenia i patologiczne rozwiązania stosowane na OMP oraz proponują konkretne rozwiązania poszczególnych problemów, które działacze PFO mają głęboko w poważaniu. W taki sposób trwa od lat dyskusja, która jak zawsze kończy się niczym. A tymczasem na OMP zaniedbanie goni zaniedbanie.

O tym jak duże pojęcie o organizacji wystaw mają działacze PFO świadczy np. wypowiedź:
Sprawdzeniem obrączek powinna się zająć komisja konkursowa, która powinna zweryfikować losowo, zwłaszcza pierwsze miejsca aby nie było zarzutów.
Tymczasem w myśl Uchwały Rady Federacji Polskiej Federacji Ornitologicznej z dnia 3 października 2010 r. w sprawie ogólnego regulaminu konkursów i wystaw:

Organizator tworzy, w zależności od potrzeb samodzielne lub łączone, następujące komisje do obsługi konkursu:
a) komisja rejestracyjna (przyjmowanie, rejestracja i wydawanie ptaków),
b) komisja obsługi (przenoszenie, odnoszenie klatek dla zespołów sędziowskich),
c) komisja opracowanie wyników konkursu,
d) komisja porządkowa (karmienie, pojenie, czyszczenie klatek i sprzątanie sali),
e) komisja ochrony (utrzymanie porządku i bezpieczeństwa),
f) komisja konkursowa kanarków harceńskich, wodnotokowych i timbradosów.

Zatem, w myśl tego regulaminu, komisja konkursowa może być powołana jedynie dla kanarków śpiewających. Kto zatem ma sprawdzać obrączki kanarkom kolorowym, kształtnym i egzotyce? Mam rozumieć, że nikt? Że dopuszczacie fakt wystawiania ptaków przez hodowców na nieswoich obrączkach? Może działacze PFO cokolwiek powiedzą na ten temat? Wszystko wskazuje na to, że PFO stworzyła furtkę prawną do nadużyć, a wystawcy chętnie ją wykorzystują i śmieją z działaczy PFO (może niektórzy pamiętają choćby przykładowo legendarne występy norwików na OMP!)

Faktem jest, że w tym roku tylko hodowcy kanarków harceńskich mieli w miarę prawidłowo przeprowadzony konkurs. Tam, z tego co widziałem i z tego co wiem, ptaki miały sprawdzane i obrączki i CIH-y. Nie było żadnych przekrętów. We wszystkich pozostałych rasach ptaków są wątpliwości i nie rozwiała ich nawet wypowiedź działacza PFO o komisji konkursowej.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #137 : Grudnia 17, 2015, 09:01:10 »

Papuga, rozumiem, że po OMP znowu nabrałeś sił do pisania, szkoda, że w tym samym stylu jak co roku.
Chcesz się czegoś przyczepić? To przyczep się braku wywiązywania się z obowiązków stowarzyszeń.
Będą ludzie do pomocy będzie mniej problemów. Będzie 5 komisji i będziesz mógł wybierać która sprawdzi Twoje ptaki.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #138 : Grudnia 17, 2015, 09:12:22 »

Hodowcy, którzy rzekomo pojęcia nie mają, od lat sygnalizują i wymieniają liczne błędy, wypaczenia i patologiczne rozwiązania stosowane na OMP oraz proponują konkretne rozwiązania poszczególnych problemów, które działacze PFO mają głęboko w poważaniu. W taki sposób trwa od lat dyskusja, która jak zawsze kończy się niczym. A tymczasem na OMP zaniedbanie goni zaniedbanie.

Tylko że na "rozwiązaniach" się kończy - nie pomogą ani własnymi rękoma, ani nie wesprą PFO finansowo.

Faktem jest, że w tym roku tylko hodowcy kanarków harceńskich mieli w miarę prawidłowo przeprowadzony konkurs. Tam, z tego co widziałem i z tego co wiem, ptaki miały sprawdzane i obrączki i CIH-y. Nie było żadnych przekrętów. We wszystkich pozostałych rasach ptaków są wątpliwości i nie rozwiała ich nawet wypowiedź działacza PFO o komisji konkursowej.
Co, jako osoba postronna, tam robiłeś?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #139 : Grudnia 17, 2015, 09:37:28 »

powolanie mikroprzedsiebiorstwa bez zgody walnego

Ręce mi opadły. Co Ty znowu wymyśliłeś?

No,oświeć mnie,co ja wymyśliłem.Wróć z innego wymiaru.Ktoś postawił tysiąccośtam osób przed faktem dokonanym.Trochę tak po rosyjsku trochę.Teraz mnie oświeć.
To było niegrzeczne i bezczelne.

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #140 : Grudnia 17, 2015, 10:33:38 »

Wystarczyłoby mi,gdyby w regulaminie konkursów i wystaw był jeden jedyny punkt
Punkt pierwszy i ostatni
konkurs odbywa się na zasadach honorowego i uczciwego współzawodnictwa

Wszystko w tej federacji jest przekombinowane.Potem nie ma się co dziwić,że nikt się nie garnie do pomocy.
Kto wymyślił obiad dla obsługi?Ja wiem,bo widziałem to na pierwszym konkursie w jakim brałem udział.I wiem też,kto myśli,że to wymyślił.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #141 : Grudnia 17, 2015, 11:02:34 »

honorowego i uczciwego
HAHAHA! Ubaw po pachy! Przecież sam dobrze wiesz, jak z tym u nas jest! I nie chodzi mi o PFO, tylko o całe środowisko hodowców! (No może nie całe - są wyjątki.)

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #142 : Grudnia 17, 2015, 11:06:21 »

Raczej śmiech przez łzy Umiech

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #143 : Grudnia 17, 2015, 11:23:34 »

Witam:dyskusja na temat pracy Rady PFO trwa już kilkanaście lat ,są uwagi słuszne nieraz uwagi bez przemyślenia ale on są i to jest dobre ale trzeba sobie powiedzieć czy to ktoś słucha albo przynajmniej stara się.Jeden z członków Rady Federacji zarzuca Stowarzyszeniom o bierności ,ale zaznaczam że tą współpracę trzeba sobie wypracować między stronami,obecnie na tym etapie współpraca, można zaznaczyć jest 0,tą stroną która powinna zaproponować powinna być RF.Jest inaczej RF raczej zwalcza tych co pokazują błędy,a one nieraz były by pomocne w współpracy i naprawienia a to by też wpłyneło na wizerunek RF.Nieraz zastanawiałem się do jakich jeszcze metod dopuści się RF aby zwalczać tych co im zwracają uwagę na problemy jakie są, a te dowody są ,i są w formie dokumentu.Ale cóż można sobie tylko pogdakać większość ma tu racje ,chciałem przypomnieć bo można tak to ocenić osoba kierująca i stoi na czele Rady Federacji w wyborach otrzymuje wspaniały wynik na 100% otrzymuje 99% za, tylko 1% przeciw,tak zadecydowali delegaci,to oni zdecydowali jak jest teraz i jak będzie przez cztery lata,to delegaci Stowarzyszeń ponoszą odpowiedzialność za obecny stan faktyczny,to delegaci podnosząc rękę w górę podczas głosowania decydują o sprawach i problemach jakie obecnie występują,po prostu trzeba się zabrać do solidnej roboty,większość na walnym może zrobić wszystko a nie jedna osoba.
Wszystkiego najlepszego Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #144 : Grudnia 17, 2015, 11:58:09 »

...............

Podczas OMP wyszła ''fajna'' sprawa. był sobie jeden człowieczek ( nawet nie był hodowcą ), wystawił kupione miejsce i zdobył czołowe miejsce. Jak się to stało? ano stało się, nikt obrączek nie sprawdził, z jakiego stowarzyszenia tez nie. takie małe niedopatrzenie.

Także drodzy koledzy i koleżanki, po co ta platforma? po co komisja konkursowa? po co PFO? skoro takie cyrki wychodzą? trzeba się nad tym wszystkim zastanowić.

papuga poruszył też inny temat, ilość godzin które sędziowie oceniali ptaki. Ocenianie ptaków przez 12 godzin jest co najmniej nie profesjonalne, bo jak zmęczony sędzia po tylu godzinach ma prawidłowo ocenić ptaki? czy tyle godzin ocen było konieczne?

........

DarekF widzę że nie masz pojęcia do czego służy platforma, która zaznaczę nie ma jeszcze wszystkich funkcji! Umiech
Dla informacji do platformy wprowadzane są dane jakie hodowca czy też nieuczciwy "trzymacz" przedstawi w zgłoszeniu. Więc jeśli wpisujesz nr obrączek i składasz swój podpis poświadczając że są to Twoje ptaki, popełniasz oszustwo a nawet przestępstwo.

Podczas przyjmowania ptaków niestety ma czasu na sprawdzanie obrączek, oraz klas wystawowych nad czym ubolewam. Z 2-3 stanowisk do przyjmowania trzeba by zrobić minimum 12 a tylu chętnych do pracy niestety nie ma. Ponadto to hodowca powinien wiedzieć jakie ma ptaki jeśli ma problem z określeniem klasy powinien wcześniej zapytać o opinie kolegi który się lepiej zna bądź wysłać zapytanie do sędziego. Takie jest moje zdanie.

Sprawdzeniem obrączek powinna się zająć komisja konkursowa, która powinna zweryfikować losowo, zwłaszcza pierwsze miejsca aby nie było zarzutów.

Ocena ptaków oczywiście że powinna być w jak najkrótszym czasie i w jak najbardziej zbliżonych warunkach. Smutny Mamy jednak nadal za mało sędziów. Pamiętajcie również że w tych 12 godzinach sędzia musiał mieć przerwę obiadową itp. Umiech

Pojęcie mam, nie martw się:) wszystko lub prawie wszystko można by ułożyć aby działało i aby można sprawdzić obrączki etc.
Rozumiem ze mało ludzi i żeby sprawdzić wszystko to trzeba ich sporo.

Platforma się robi już bardzo długo i wiecznie dopisuje się jakieś funkcjonalności. Więcej z tego będzie problemów niż porządku, choćby za sprawą samych aktualizacji.

co do zapytań do sędziego to tutaj tez może być rożnie bo jak sam pewnie wiesz, są sędziowie i ''sędziowie'' rożnie z ich wiedzą jest. a czy przy złym określeniu klasy sędzia weźmie na klatę winę? wątpię.

Miejmy tylko nadzieję że kolejny rok będzie lepszy pod każdym względem.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #145 : Grudnia 17, 2015, 12:17:39 »

Hodowcy, którzy rzekomo pojęcia nie mają, od lat sygnalizują i wymieniają liczne błędy, wypaczenia i patologiczne rozwiązania stosowane na OMP oraz proponują konkretne rozwiązania poszczególnych problemów, które działacze PFO mają głęboko w poważaniu. W taki sposób trwa od lat dyskusja, która jak zawsze kończy się niczym. A tymczasem na OMP zaniedbanie goni zaniedbanie.

Tylko że na "rozwiązaniach" się kończy - nie pomogą ani własnymi rękoma, ani nie wesprą PFO finansowo.

yotan wiesz, może ktoś ma jakieś rozwiązania albo chciałby pomoc ale być może nie będzie mógł bo musi być delegatem:)
Wspomniałeś też o wspomaganiu PFO m.in finansowo - niby dlaczego? każdy hodowca płaci składki na PFO w wysokości w jakiej została ona ustalona. Dlaczego ktoś jeszcze miałby wspierać finansowo PFO? przecież to nie fundacja charytatywna.
PFO dramatycznie potrzebuje kasy aby się rozwijać, jednak trzeba w tym kierunku podjąć pewne kroki i być może po części się zemną zgodzisz

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #146 : Grudnia 17, 2015, 01:54:19 »

chodziło mi o podniesienie składki, na co nie chcą się zgodzić jaśnie wielmożni delegaci

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.

« Odpowiedz #147 : Grudnia 17, 2015, 02:44:00 »

no właśnie to jest ten problem.  z tego martwego punktu trzeba wybrnąć, w stowarzyszeniach trzeba takie ważne kwestie przedyskutować dzięki czemu delegat ma jasne instrukcje. jednak nim stowarzyszenia się zajmą tym, to PFO musiało bo by przesłać odpowiednio wcześnie papiery czym się będzie zajmować Walne, i co najważniejsze - przybliżyć argumenty lub plan na kolejny rok / dwa.

bez konkretnych pieniędzy nic sienie ruszy.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #148 : Grudnia 17, 2015, 03:56:30 »

u mnie była dyskusja o podniesieniu składek: instrukcja: nie podnosić! Duy umiech

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #149 : Grudnia 17, 2015, 04:09:16 »

No dobra,ale jakie argumenty mają zwolennicy niepodnoszenia składek?
Nie,bo nie .

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!